Nieuws Inspiratie Wat te doen in Kopenhagen: 15 dingen die je echt gedaan moet hebben

Alle artikelen

Wat te doen in Kopenhagen: 15 dingen die je echt gedaan moet hebben

Als Nederlander voel je je er in ieder geval snel thuis: er wordt veel gefietst, koffie gedronken, drop gegeten en er zijn grachten met rondvaartboten. Denk je dat Kopenhagen een dure stad is? Dat hoeft niet: je kunt je stedentrip in deze stijlvolle Scandinavische stad makkelijk aanpassen aan je budget. Skyscanner geeft je 15 tips voor goedkope bezienswaardigheden in Kopenhagen.

Vergelijk vluchten Kopenhagen

1. Maak een gratis stadswandeling

Niet alle bezienswaardigheden en activiteiten in Kopenhagen zijn duur. Sommige zijn zelfs gratis! Sandemans verzorgt in de zomer dagelijks gratis rondleidingen door de stad. De rondwandelingen beginnen om 11.00 uur bij de trap van het Stadhuis en duren drie uur. Onderweg kom je langs bekende bezienswaardigheden zoals Tivoli, het Koninklijk Paleis en de Frederikskerk (ook wel Marmorkirken). De rondleidingen worden gegeven door vrijwilligers. Als je tevreden bent, kun je ze naar eigen inzicht iets betalen.

Skyline van Kopenhagen

https://instagram.com/p/woWCpKkdr9/

2. Ga gratis naar het museum

Cultuur en samenleving zijn erg belangrijk in Denemarken en Kopenhagen heeft dan ook musea en galeries die gratis toegankelijk zijn. We raden je aan om in ieder geval naar het Nationaal Museum te gaan. Daar vind je indrukwekkende Vikingschatten, maar ook objecten uit het Romeinse Rijk en het Verre Oosten. Als je van kunst houdt, mag je de Nationale Galerie niet missen. Die beheert collecties klassieke Deense en Europese kunst, maar ook een tentoonstelling van moderne 20e-eeuwse kunst.

Behalve musea die altijd gratis toegankelijk zijn, heeft Kopenhagen ook bezienswaardigheden die één dag per week of op bepaalde tijdstippen gratis toegankelijk zijn. Visit Copenhagen kan je ter plekke alles vertellen over de actuele mogelijkheden.

https://instagram.com/p/1le3vcgvV_/

3. Bespaar geld met de Copenhagen Card

Investeren in een Copenhagen Card is zeker een goed idee. Je kunt kiezen uit verschillende varianten: voor 24 uur, 48 uur, 72 uur en 120 uur. Met de Copenhagen Card wordt Kopenhagen een stuk voordeliger: je kunt gratis naar binnen bij 72 musea en bezienswaardigheden, gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en profiteren van korting bij restaurants, autoverhuur en nog veel meer dingen in Kopenhagen. Als je met kinderen naar Kopenhagen gaat, is de Copenhagen Card extra voordelig, want bij een kaart voor een volwassene zijn twee kinderen tot 10 jaar inbegrepen.

https://instagram.com/p/xpIYUjjfj2/

4. Stap op de fiets

De inwoners van Kopenhagen grappen wel eens dat pasgeboren baby’s hier meteen kunnen fietsen. Ze zijn zo’n beetje vergroeid met hun fiets: senioren fietsen stijlvol rond op hun tweewieler, jongeren haasten zich erop naar afspraken en de allerkleinsten ontdekken de wereld vanuit hun fietsstoeltjes.

Kopenhagen is dan ook heel geschikt om te fietsen: er zijn duidelijk aangegeven fietspaden en overal staan fietsenrekken. In de trein storen fietsers de andere passagiers niet, want ze hebben hun eigen wagon. Er staan zelfs relingen langs de weg waaraan je je kunt vasthouden als je voor een rood stoplicht staat.

De Cykelslangen moet je echt hebben gefietst. Deze fietsbrug is een directe verbinding tussen de wijk Västerbro en de haven, zonder dat je onderweg auto’s, trappen, stoepranden of voetgangers tegenkomt.

Wil je een fiets huren? Dan werkt Bycyclen heel handig. Daar huur je voordelig een fiets en krijg je er een tablet met gps bij, zodat je nooit kunt verdwalen. Je kunt gewoon naar een van de vele verhuurpunten gaan en betalen met je creditcard, maar de inwoners van Kopenhagen reserveren meestal online een fiets – dus waarom zou jij dat niet ook doen?

Lees ook: Go Dutch op reis: van patat in Rome tot fietsen in New York

5. Eet smorrebrod

Smorrebrod betekent letterlijk ‘brood met boter’, maar het is meer een boterham met zeer uitgebreid beleg erop. De Denen zijn er gek op en een stedentrip Kopenhagen is de perfecte gelegenheid om zo veel mogelijk verschillende soorten brood en beleg te proeven. Ga je voor vlees, vis of vegetarisch? De keuze is enorm! Bovendien kun je dankzij smorrebrod ook relatief goedkoop eten in Kopenhagen. Je kunt je smorrebrod bijvoorbeeld afhalen bij een van de vele stalletjes in de stad – veel goedkoper dan smorrebrod in een restaurant! Wil je toch uit eten, ga dan eens lunchen bij Th Sørensen in Christiania of kijk op deze handige lijst met restaurants van Visit Denmark.

https://instagram.com/p/uvsybFqLni/

6. Spot de koningin in de metro

De leden van het Deense koningshuis staan erom bekend dat ze dicht bij het volk staan. Ze lopen gewoon over straat en nemen net als iedereen de metro. Een metrokaartje kan dus genoeg zijn om ze tegen te komen. Kijk daarom niet de hele tijd op je smartphone als je op de roltrap staat, want misschien staat er wel royalty voor je.

Om je metrorit op zoek naar de koningin nog leuker te maken, kun je het beste helemaal voorin gaan zitten. Dit is een van de ‘jongste’ metronetwerken ter wereld: het werd in 2002 aangelegd en zit vol innovatieve technologie. De treinstellen worden op afstand bestuurd door computers, zodat het beste uitzicht niet voor de machinist is, maar gewoon voor de passagiers.

7. Betrap de prins als hij wegglipt van Amalienborg

Het loont de moeite om tijdens je stedentrip Kopenhagen ook even naar de koninklijke residentie Amalienborg te wandelen. Het schijnt namelijk regelmatig te gebeuren dat de Deense prins achter de ruggen van de toeristen die een rondleiding volgen om naar buiten glipt om er daarna gauw op zijn fiets vandoor te gaan. Kijk dus goed om je heen en misschien zie je Zijne Hoogheid dan wel naar een voetbalwedstrijd of popconcert gaan.

Mocht je de prins toch mislopen, dan kun je altijd de wisseling van de wacht bijwonen en fantaseren over hoe prinsheerlijk het leven op Amalienborg moet zijn.

8. Maak een selfie met de Kleine Zeemeermin

Zelfs de grootste tegenstanders van lijstjes met bezienswaardigheden en standaardfoto’s op bekende plekken maken een selfie met de Kleine Zeemeermin. Anders gelooft niemand dat je echt in Kopenhagen bent geweest!

De Denen houden er trouwens van om het beeld af en toe te verkleden, verven of ontdoen van lichaamsdelen. De arme heldin van Hans Christian Andersen wordt regelmatig lastiggevallen door vandalen en is al meerdere keren gerepareerd. Er gaan daarom stemmen op om haar verder in de haven te zetten, maar tot nu toe is de Kleine Zeemeermin altijd weer op haar vertrouwde plek teruggekomen. Toch maakt ze heel wat mee: ze is zelfs een keer op reis gegaan naar de wereldtentoonstelling in Shanghai — met haar eigen lijfwachten natuurlijk.

Lees ook: 7 tips voor de beste Instagramfoto’s

Boek nu Kopenhagen vliegtickets

9. Gooi alle remmen los in Christiania

Heb jij het niet zo op strenge regeltjes en vastomlijnde denkkaders? Dan moet je tijdens je stedentrip Kopenhagen echt naar de ‘Vrijstaat Christiania’. Daar kom je terecht in een kleurrijke hippiewereld waar alles mag – nou ja, bijna alles.

Deze relaxte commune begon in de jaren 70 als hippie-bezetting van een militaire basis, maar is uitgegroeid tot een volwaardige alternatieve woongemeenschap die officieel wordt erkend door de plaatselijke autoriteiten. Krakers, kunstenaars en muzikanten kunnen in Christiania zichzelf zijn zonder raar gevonden te worden. Ruimdenkende bezoekers zijn van harte welkom en mogen gratis naar binnen om de bars, werkplaatsen en galeries te bekijken en de unieke sfeer te beleven.

Fotograferen is een van de dingen die in Christiania niet mogen, net als autorijden. Wat wel mag, is leven zoals je wilt, dragen wat je maar wilt, de gekste huizen bouwen van glas en hout en fietsen (paardrijden mag ook). Tot voor kort stond het stadsbestuur recreatief drugsgebruik toe, maar daarover is nogal wat discussie. De zogenaamde ‘Pusher Street’ kun je misschien beter vermijden als je alleen reist, maar over de rest van Christiania hoef je je geen zorgen te maken. Het is een complete stad in een stad ter grootte van het Vaticaan met grillige straatjes, hippiebouwwerken, bizarre graffiti en winkeltjes met wierookstaafjes en kralenkettingen.

Laat je verrassen door het banaanvormige huis, het UFO-huis en alle teksten op de muren. Christiania is ook een ideale plek om je in de jaren 70 te wanen: luister naar rock-‘n-roll bij Musik Loppen en Den Grå Hal, ga op kroegentocht bij Nemoland en Halvandet en maak vooral een praatje met deze kinderen van de flower power – ze bijten niet! Als je Christiania verlaat en terugkeert naar de alledaagse, moderne wereld vol verantwoorde maaltijden, understated design en recycling, word je gewaarschuwd door een bord met daarop NOW U ENTER EU.

Je betreedt Christiania via Prinsessegade, waar ook het wijkcentrum en restaurant Spiseloppen gevestigd zijn.

10. Ga picknicken op een kerkhof

De Denen gaan graag picknicken op een begraafplaats en dat wordt helemaal niet respectloos gevonden: een kerkhof vormt een oase van rust en stilte in Kopenhagen, dus waarom zou je daar niet van profiteren? Assistens Kirkegård is een ideaal park om te gaan wandelen, lezen of niksen.

Dus doe net als de hipsters in Kopenhagen en ga lekker picknicken op het gras tussen de grafstenen. En vergeet niet even langs te gaan bij het graf van Hans Christian Andersen, dat je makkelijk kunt herkennen omdat er altijd speelgoed op ligt.

Assistens Kirkegård is ook een fijne plek om tijdens je weekendje Kopenhagen al je indrukken uit de Deense hoofdstad even te laten bezinken en te bedenken wat je hierna gaat doen.

11. Dwaal door de langste winkelstraat

Strøget is een van de langste voetgangersgebieden en winkelstraten van Europa. Hij strekt zich over een lengte van meer dan een kilometer uit van Rådhuspladsen tot Kongens Nytorv.

Eigenlijk bestaat Strøget uit verschillende pleinen en straten: Frederiksberggade, Gammel Torv, Ny Torv, Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv en Østergade. Over de hele lengte zijn alleen voetgangers toegestaan. Je hoeft dus niet opzij te springen voor auto’s en snel naar de overkant rennen hoeft alleen als je daar een leuke winkel ziet. Het geluid van draaiende motoren en getoeter is vervangen door dat van straatmuzikanten.

Het aanbod aan winkels en cafés aan Strøget is enorm. Maar je komt ook allerlei bezienswaardigheden in Kopenhagen tegen, zoals een prachtige fontein die het koninklijk paar in de 19e eeuw cadeau kreeg voor hun zilveren bruiloft. Sinds 1950 is het traditie dat pas afgestudeerde verloskundigen een rondje om deze Ooievaarsfontein dansen.

Het Raadhuis is ook een winkelpauze waard. Binnen bevindt zich een astronomische klok uit 1955 en vanaf de toren kijk je uit over de hele stad. Een handig oriëntatiepunt bij het dwalen door Strøget is de groene torenspits van de Sankt Nikolaj Kirke, die is omgedoopt tot Nikolaj Kunsthal en waar het hele jaar door exposities, concerten en muziekfestivals worden gehouden.

12. Wandel over de kade

Vroeger was de Nieuwe Haven oftewel Nyhavn het bedrijvige centrum van het vissersleven in Kopenhagen: hier werden criminelen veroordeeld en deals gesloten, hier lokten kroegen je naar binnen met de geur van soep en hier werd gehandeld in verse vis en snuisterijen uit alle windstreken. Tegenwoordig is Nyhavn de ideale plek voor een romantische wandeling. Direct aan het water staan huizen met felgekleurde gevels: dat op nummer 9 is al meer dan 300 jaar oud en op nummer 18, 20 en 67 schreef Andersen zijn sprookjes.

Wandel ook eens over de kade als het donker is en drink een kopje koffie in een van de cafeetjes die uitkijken op de oude schepen die in de haven liggen. Ook een aanrader (hoewel geen budgettip) is een diner in een van de visrestaurants. Cap Horn heeft bijvoorbeeld de sfeer van een oude zeemanskroeg en bij Salt kun je een maaltijd combineren met een rondvaart over de grachten van Kopenhagen.

Uitzicht op nachtelijk Nyhavn

13. Gil het uit in pretpark Bakken of Tivoli

De eerste stappen naar pretparken als de Efteling en Disneyland werden gezet in Kopenhagen. Pretpark Bakken werd namelijk al in de 16e eeuw opgericht en doet daarmee een beroep op de titel ‘oudste pretpark ter wereld’.

Nu is Bakken, dat op 10 minuten rijden van Kopenhagen ligt, het grootste pretpark van Scandinavië met heel veel attracties waaronder meer dan 30 achtbanen. Toegang tot het park is gratis: je betaalt per attractie. Kaartjes zijn niet zo duur en als je meer wilt besparen, kun je ook een pas voor meerdere ritten kopen.

En dan is er nog de sprookjesachtige wereld van pretpark Tivoli. Tivoli is minder voordelig maar wel geweldig voor kinderen (hoewel ook volwassenen zich er prima kunnen vermaken). Wat denk je van de hoogste draaimolen ter wereld: de 80 meter hoge Star Flyer! Kies je liever voor iets minder extreems, dan kun je in een ondergrondse grot midden in het park terecht in ‘De sprookjeswereld van Andersen’. Onderweg kom je allerlei personages tegen uit de wereld van deze beroemde Deense sprookjesschrijver.

Andere rustige onderdelen van Tivoli zijn het pantomimetheater en de concertzaal waar klassieke muziek wordt gespeeld. Maar ook gewoon rondlopen in Tivoli, tussen de Oosterse gebouwen, fonteinen, bloemen en vijvers met vissen, is al leuk.

Tijdens feestdagen is het park extra sfeervol: het park is open van april tot en met september, maar gaat extra open voor Halloween en Kerst. Denk er wel aan dat de Denen zelf ook dol zijn op Tivoli. Daarom kun je er het beste door de week naartoe gaan: dan sta je niet de hele tijd in de rij.

14. Kijk hoe Carlsberg-bier wordt gebrouwen

Een biertje pakken in Kopenhagen kan niet alleen in een van de cafés, maar ook in een museum: het Carlsberg-museum. In 1847 werd in het centrum van de stad een bierbrouwerij opgericht met enorme olifantenbeelden bij de ingang. Dat idee had Carl Jacobsen afgekeken van het Olifantje van Bernini op de Piazza della Minerva in Rome. Boven de olifantenpoort staat de spreuk: “Wij werken voor ons vaderland”, een motto dat voor de Denen nog steeds actueel is. Tijdens een rondleiding door de brouwerij kun je zien hoe het beroemde bier wordt gebrouwen. In de kelders is een verzameling vooroorlogse flessen te zien, in de aromakamer kies je je favoriete biersoort aan de hand van de geur en op de binnenplaats kun je de paarden bewonderen die wagens met vaten Carlsberg trekken. Leuke bonus: bij een rondleiding hoort natuurlijk ook het proeven van een biertje (kinderen krijgen limonade).

Om gratis toegang te krijgen tot Visit Carlsberg moet je eerst een Copenhagen Card aanschaffen. Dat is zeker voordelig, want behalve een rondleiding waarvoor je anders zou moeten betalen krijg je ook nog eens twee gratis biertjes. Verder kun je een kijkje nemen in de Jacobsen-brouwerij (die nog steeds in gebruik is), biertentoonstellingen en de Brand Store van dit beroemdste exportproduct van Denemarken. Je vindt Carlsberg aan Gamle Carlsberg Vej, in het stadsdeel Vesterboro.

 15. Bezoek de Botanische Tuin

Kopenhagen heeft prachtige parken en tuinen die gratis toegankelijk zijn. In de zomer worden er bovendien vaak gratis concerten gegeven. De mooiste groene oase van Kopenhagen is misschien wel de Botanische Tuin. Deze klassieker is al open sinds 1870 en hoewel hij midden in het centrum ligt, is hij wel 10 hectare groot. Ook heel handig: als het regent kun je in de kassen rondlopen tussen meer dan 13.000 soorten bloemen en planten. Bovendien zijn de gebouwen uit 1874 zelf ook de moeite waard. De ingang vind je aan de Øster Farimagsgade.

Leuk artikel? Lees ook:

Noorwegen: De Top Tien van een Reisjournalist

Doen! 14 toffe tips voor tijdens je stedentrip Stockholm

IJsland: de 10 beste dingen om te zien en te doen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.

Kaart