Nieuws Inspiratie Stedentrip Praag? Mis deze 8 bezienswaardigheden niet!

Alle artikelen

Stedentrip Praag? Mis deze 8 bezienswaardigheden niet!

Alles kan tijdens een weekend Praag: de twaalf apostelen bekijken, op honderd meter hoogte in een hangende stoel zitten, een medaille verdienen voor het beklimmen van de Eiffeltoren, door burchtmuren lopen, dwalen door een boek van Kafka en schattige giraffen voeren. Je moet alleen weten waar je moet zijn - en dat vertellen wij je!

1. Astronomische klok van Praag

Dit beroemde uurwerk op het Plein Oude Stad is ruim 600 jaar oud. Je kunt er niet alleen de tijd van aflezen, maar ook de stand van de zon en de maan. De astronomische klok is het leukst om te zien op elk hele uur, want dan komen uit de wijzerplaat de twaalf apostelen tevoorschijn. Als je een beetje vroeg bent, kun je tijdens het wachten mooi een kopje koffie drinken bij Starbucks, want die zit tegenover de toren waar het uurwerk te vinden is.

Bezienswaardigheden in Praag: de astronomische klok op het Plein Oude Stad.

2. Karelsbrug

Deze 500 meter lange brug over de rivier de Vltava (Moldau) is hét symbool van Praag. Vroeger liep hier de ‘Koningsweg’ van de burcht waar de Boheemse heersers regeerden naar de plek waar ze woonden, aan de andere kant van de rivier. Nu is de Karelsbrug het domein van toeristen en kunstenaars. Als je mooie foto’s wilt maken, zul je voor acht uur ’s morgens moeten komen. Wensen die je op de Karelsbrug doet, schijnen uit te komen, maar vergeet niet om voor de zekerheid ook even de hond op de afbeelding onder het beeld van Jan Nepomuk te aaien. Dan zit je pas echt goed.

Bezienswaardigheden in Praag: de Karelsbrug.

3. Praagse Burcht

De Praagse Burcht is de officiële residentie van de president van Tsjechië. Dit schijnt zelfs het grootste kasteel ter wereld te zijn! De belangrijkste bezienswaardigheid in de Praagse Burcht is de indrukwekkende gotische Vituskathedraal met glas-in-loodramen van Alfons Mucha. Praag heeft trouwens ook een interessant museum over deze Tsjechische modernist.

Om de Praagse Burcht met zijn paleizen, tuinen, kunstgaleries en souvenirwinkeltjes goed te bekijken, mag je wel een hele dag uittrekken. Heb je niet zoveel tijd, kom dan ’s avonds naar de Praagse Burcht: dan zijn de musea gesloten, maar kun je wel door de burcht lopen zonder dat die gevuld is met toeristen. Bovendien kun je dan in alle rust genieten van het uitzicht over Praag, want dat is hier echt prachtig.

Lees ook: 10 uitstapjes om je stedentrip Praag mee uit te breiden

Bezienswaardigheden in Praag: de Praagse Burcht, gezien vanaf de Karelsbrug.

4. Vyšehrad

Heel lang geleden was Vyšehrad de hoofdstad van Tsjechië. Tegenwoordig is het ‘gewoon’ een van de stadsdelen van Praag, maar het is nog steeds een bijzondere plek. Extra voordeel: het is er een stuk minder toeristisch dan in de Praagse Burcht. Lekker rustig dus! Inwoners van Praag komen graag naar Vyšehrad om te picknicken op het gras en uit te kijken over de rivier.

In de muren van de burcht zijn kilometerslange geheime gangen aangelegd, waarlangs de bewoners vroeger konden vluchten. In 2011 zijn hier scènes opgenomen voor de film Mission Impossible – Ghost Protocol en nu kan iedereen die dat wil door de muren van de burcht lopen.

Bezienswaardigheden in Praag: kerk in Vyšehrad.

5. Televisietoren Žižkov

De inwoners van Praag zijn niet zo dol op deze televisietoren. Ze vinden de futuristische betonnen toren niet passen bij de sfeer van de stad. Maar als je hem vergelijkt met televisietorens in andere steden, is hij wel degelijk uniek, al was het alleen maar vanwege de enorme baby’s die erover omlaag en omhoog kruipen.

In de televisietoren is op een hoogte van 93 meter een uitkijkplatform waar je alle bezienswaardigheden van Praag in één oogopslag kunt zien. Binnen is aan alles gedacht: hangende stoelen, verrekijkers, wifi — je zou er zo uren willen blijven. Er is ook een restaurant en zelfs een hotel, waarvoor je wel 1000 euro per etmaal mag neertellen.

Bezienswaardigheden in Praag: televisietoren Žižkov.

6. Petřín en de Petříntoren

Een wandeling omhoog door het prachtige park op de Petřínheuvel is een goede manier om de extra calorieën van al dat lekkere Tsjechische eten eraf te trainen. Minder inspannend kan ook: dan stap je gewoon in de Holečkova-straat in de kabelbaan, die deel uitmaakt van het openbaar vervoer in Praag. Als je boven uitstapt, ben je vlak bij de 60 meter hoge Tsjechische versie van de Eiffeltoren. Die heeft een lift, maar je kunt hem ook zelf beklimmen. Als je besluit de weg naar het uitkijkplatform helemaal te voet af te leggen, krijg je zelfs een medaille! Van de top van de Petřínheuvel kun je door de bordjes te volgen in 20-30 minuten naar de Praagse Burcht lopen. Onderweg heb je een mooi uitzicht op Praag.

Uitzicht op Praag vanaf de Petřínheuvel

7. Kafkamuseum

Niet ver van de Karelsbrug staat het Franz Kafka Museum — een ietwat sombere, maar wel heel Kafka-esque plek met donkere kamers, existentiële muziek en spiegelbeelden. Bezoekers worden verwelkomd door een bronzen beeld van twee plassende mannen en een enorme letter K. Er is duidelijk goed nagedacht over het museum en de sfeer van het werk van Kafka komt er echt tot leven. Bezoekers hebben het gevoel dat ze in een van de werken van de schrijver zijn terechtgekomen. Als ze het museum verlaten, lopen ze nog een tijdje verdwaasd rond, omdat ze niet kunnen bevatten wat ze nou precies hebben ervaren.

Bezienswaardigheden in Praag: beeld bij het Franz Kafka Museum.
Foto: © Byelikova Oksana / Shutterstock.com

8. Zoo Praha

In de dierentuin van Praag ben je zeker een halve dag zoet. Nog beter is het als je er een hele dag kunt doorbrengen. Een dag in deze dierentuin is leuk voor jong en oud: er zijn open verblijven met ringstaartmaki’s, velden waar herten en schattige giraffes rondlopen, roze flamingo’s en pauwen die vrij rondlopen over de paden. Vlak bij de dierentuin kun je ook nog de botanische tuin bekijken en het statige slot Troja bezoeken.

Ringstaartmaki in de dierentuin van Praag

Zoals je ziet, heeft Praag bezienswaardigheden voor iedereen. Namens Skyscanner alvast veel plezier tijdens je stedentrip Praag!

Leuk artikel? Lees ook:

10 dingen die je gedaan moet hebben in Boedapest

City break in 2016: Ljubljana

Leer ze kennen: 10 geweldige, minder bekende steden in Oost Europa

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.