Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Tips! 12 x zien en doen tijdens citytrip Oslo

Alle artikelen

Tips! 12 x zien en doen tijdens citytrip Oslo

Ga je op stedentrip naar Oslo? Mis dan vooral niet deze fijne lijst van Skyscanner met 12 dingen te zien en te doen in de coole hoofdstad van Noorwegen. Van het wonderschone Vigeland park, de beste koffie in de leuke wijk Grünerlokka tot het historische Vikingmuseum. Ga je mee?

Boek nu Oslo

Waar ligt Oslo?

Oslo ligt aan het begin van het Oslofjord, de hoofdstad van Noorwegen telt zo’n 650.000 inwoners en is daarmee de grootst stad van het land. Oslo is een niet heel grote stad, maar er valt genoeg te zien en te doen, perfect voor een stedentrip van een paar dagen al dan niet combinatie met een rondreis Noorwegen en het zien van het Noorderlicht.

Hoe reizen naar Oslo?

Vanuit Nederland vlieg je rechtstreeks naar Oslo met KLM, SAS en Norwegian. De vliegduur bedraagt ongeveer 1 uur en 35 minuten. De vliegvelden zijn Oslo Gardermoen en Oslo Rygge.

Budgettip: koop een Oslo-Pass!

Ja, weten allemaal dat de levensstandaard in Noorwegen en in Oslo hoog is en de prijzen voor veel dingen dus ook. Een koud biertje kan je tot wel €12 kosten. Daarom moet je op sommige dingen besparen. Handig en slim is de Oslo Pass. Deze geeft je toegang tot openbaar vervoer, meer dan 30 musea en toeristische bezienswaardigheden in de stad en vele kortingen. De Oslo-Pass voor een dag voor een volwassene kost 395 NOK, ongeveer €42. Er zijn ook kortingskaarten voor 48 en 72 uur Oslo.*

1. Het Vigeland park

Of je nu wel of niet van beelden en kunst houdt, een bezoek aan het tot de verbeelding sprekende Vigeland Park mag niet ontbreken tijdens je tripje naar Oslo. Het park nodigt uit tot wandelingen en een picknick in de zon. Je verkeert dan in gezelschap van 212 granieten en bronzen beelden die allerlei gemoedstoestanden en expressies uitbeelden. Het meest in het oog springende is de monoliet van 14 meter hoog; een pilaar gemaakt van een steen met daarop 121 mensfiguren. Naast het park staat het museum over Vigeland, mocht je meer willen weten over de ontstaansgeschiedenis van dit fantasievolle park.

2. Nors Folkemuseum

Dit grote groene deel (wit als er sneeuw ligt in de winter) van de stad behoort tot het schiereiland Bygdoy en is de perfecte locatie om iets te leren over de Noorse geschiedenis en cultuur. Hier struin je langs 155 historische gebouwen uit alle delen van Noorwegen, geheel in de open lucht. Het meest opvallende stuk is de fraaie Staafkerk van Gol, daterend uit de 18e eeuw. Loop tussen Noorse huisjes door en ga even terug naar het Noorse platteland van toen zonder Oslo te verlaten. Het volksmuseum is het hele jaar door geopend.

3. Kasteel Akershus

Akershus is een van de belangrijkste iconen van de stad Oslo en misschien zelfs wel van heel Noorwegen. Het kasteel ligt aan de oevers van het Oslofjord en vanaf de muren rondom heb je een fantastisch uitzicht op de stad. Van buiten is het fraai, maar het interieur heeft nog veel meer moois voor je in petto. Stap binnen via de dikke middeleeuwse deuren en ontdek een van de meest majestueuze gebouwen en musea uit de 18e eeuw. Neem er de tijd voor en geniet van dit fort, als het kan, tot de avondschemering valt.

4. Vikingsskiphuset

Laat je niet afschrikken door de kleine omvang van het museum. Het Vikingsskiphuset museum is verplichte kost tijdens je stedentrip Oslo, ook al was je nooit een diehard fan van Wiki de Viking. Het zien van de twee best bewaarde, originele Vikingschepen op de wereld is niet iets wat je dagelijks kunt doen. Je kunt de enorme en vernuftige schepen tot in detail bewonderen en meer te weten komen over de voorvaderen van de Noren die ooit half Europa plunderden en in hun macht hadden. Ook in Nederland.

5. Opera van Noorwegen

De glanzend witte en geometrisch gebouwde Opera van Noorwegen is een gebouw van marmer en glas dat in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot favoriet van de inwoners van Oslo en toeristen. Zie de innovatieve architectuur, maak een foto van de weerspiegeling in het water en bewonder het uitzicht vanaf het dak. Als je tijd hebt, boek dan een interessante tour waarbij een gids je vertelt over de achtergrond en het idee achter de vormgeving. Dit is Scandinavisch design in z’n puurste vorm.

6. Frammuseum

Misschien heb je nu wel genoeg gezien van de stoere Vikingen en hun schepen, maar geloof ons: als je voet zet in het verrassende Frammuseum weet je niet wat je ziet. Deze enorme massa deed ooit dienst als poolexpeditie-schip van Noorse ontdekkingsreizigers Nansen, Sverdrup, Wisting en Amundsen. Zij verkenden hiermee tussen 1893 en 1912 het Arctisch gebied en Antarctica. Je kunt aan boord stappen en zien, alsof het de dag van gisteren was, in welke omstandigheden de avonturiers toen leefden.

7. Holmenkollen

Zelfs niet-skiliefhebbers zullen hun hart ophalen bij het zien van Holmenkollen. De beroemde skischans, waar je naartoe kunt reizen per metro, is recent verbouwd en trakteert je op een leuk uitstapje uit de stad. Wandel langs het Skimuseum of ga helemaal naar boven om het Oslo-panorama vanuit een ander perspectief te zien. Grote kans dat je in de winter een fantastisch sneeuwlandschap krijgt voorgeschoteld, in voorjaar en zomer blauwe hemels en sprankelende Noorse natuur. Rondreis Noorwegen? Lees dan over skiën in Holmenkollen en onze 11 andere Noorwegen-tips.

Boek nu hotel Oslo

8. Boottocht door het Oslofjord

Aan boord stappen van een boot om met de zon op je hoofd het Oslofjord te beleven is een van de top dingen om te doen als je in Oslo bent. Meerdere bedrijven bieden leuke boottochten aan vanuit de haven; je kunt van eiland naar eiland varen met een ferry, kiezen voor een zeilboot en zelfs smullen van Nordic cuisine op sommige schepen. Als je minder tijd hebt en op eigen houtje het machtige fjord wilt ontdekken, dan zijn er ook nog kajaks voor een middagje relaxt peddelen.

9. Munchmuseum

Hoe vaak heb je wel niet een blik geworpen op het beroemde schilderij ‘De schreeuw’ van Edvard Munch? Als je meer wilt weten over deze wereldberoemde Noorse kunstschilder en meer expressionistische werken van hem wilt zien, reserveer dan een paar uur voor het Munchmuseum of Munchmuseet in het Noors in Oslo. Een museum gemaakt voor Munch-fans, want hier vergaap je je aan de mooiste ‘Munchen’. Mocht je alleen z’n meest beroemde werk willen zien, dan voldoet een bezoekje aan de National Gallery.

10. Kunst en creativiteit in Grünerlokka

Oslo is een stad met een rijk cultureel leven, talrijke te gekke winkels en een indrukwekkende alternatieve scene. We raden je aan om in ieder geval een tijdje rond te dwalen door de straten van hipsterwijk Grünerlokka. Om de mooiste street art te zien, te neuzen in de leukste vintage winkels, goede koffie met Oslo-locals te drinken en jezelf onder te dompelen in de creatieve vibe gemixt met Scandinavische cool.

11. Stadhuis van Oslo

Van buitenaf gezien, zou je niet zeggen dat achter de grote gevel van bruine bakstenen van het stadhuis van Oslo een licht en kleurrijk interieur schuilgaat. Binnenin heeft dit pand, waar de gemeenteraad zetelt en ambtenaren werken, een werkelijk spectaculaire collectie met kunst en voorwerpen die de geschiedenis, cultuur en het werkende leven van de Noren symboliseren. De levendige kleuren en de persoonlijkheid van de ruimte zullen indruk maken. Het stadhuis is niet altijd geopend, dus check altijd eerst de website.

12. National Museum Noorwegen

In Noorwegen vind je veel meer artistieke geschiedenis en kunstenaars dan alleen Munch. Als je bij het geweldige Nationaal Museum van Noorwegen naar binnenstapt, dan krijg je allerlei kunststromingen en stijlen voorgeschoteld die in de loop der tijd in Noorwegen zijn ontstaan. Het museum heeft een uitgebreide collectie van kunst, architectuur en design, in ieder geval bekijken: de landschapsschilderingen van Noorwegen en de beste werken van de geniale Munch. De tour door het museum neemt je ook mee naar het heden en de wisselende tentoonstellingen zijn altijd een lust voor het oog. Check ook de top 10 Noorwegen van reisjournalist Corno van den Berg!

Boek nu Oslo

*De genoemde prijzen zijn gevonden in oktober 2017 en onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Meer citytrips naar sprankelende steden?

Doen! 14 toffe tips tijdens je stedentrip Stockholm

Stedentrip Sevilla: 11x wat te doen en bezienswaardigheden

Leuke stedentrip deals voor 2017

Stedentrip Athene: top 8 dingen te doen en bezienswaardigheden

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.