Nieuws Inspiratie Top 10 mooiste stranden van Europa die je wilt zien

Alle artikelen

Top 10 mooiste stranden van Europa die je wilt zien

Ver weg reizen om je handdoek neer te leggen op een exotisch strand in het Caribisch gebied? Hoeft niet! Van verlaten exemplaren tot handdoekje leggen op populaire stranden, onder palmbomen of pijnbomen, deze 10 mooiste stranden van Europa (dus dichtbij!) zijn een schot in de roos voor alle zonaanbidders.

Maar eerst… onze 5 favoriete deals 😍

 

1. Mooiste strand Portugal: Algar de Benadil, Algarve

De Algarve ligt in het zuidelijkste puntje van Portugal, vanwege de schoonheid van de stranden heeft het zich tot waar pelgrimsoord ontwikkeld voor zonfans. De ruige, geelrode kusten contrasteren fraai met verstopte, kleine zandstroken tussen de kliffen. Het strand hieronder op de foto is zowel grot als strand. Dat betekent: geen gesleep met zonneschermen; de grot biedt genoeg bescherming. Op dit strand kom je alleen via de zee, dus je moet een bootje of ander vervoer over water regelen om er te komen. Huur bijvoorbeeld een waterfiets en koers langs de kust richting deze idyllische plek.

Algar de Benadil

Lees ook: De top 10 mooiste stranden in Portugal

2. Mooiste strand Kroatië: Zlatni Rat, Brač

Deze in tweeën gedeelde landtong is iets breder dan 600 meter en met het helderblauwe water van de Adriatische Zee omgeven. Zlatni Rat ligt vlakbij het vissersdorp Bol op het eiland Brač. Dankzij de sterke zeewind in de omgeving is dit het perfecte strand voor surfers. Zwemmers moeten enigszins voorzichtig zijn omdat de stroming op de punt sterk is. Overigens is badkleding hier optioneel, dus kijk waar je zin in hebt!

Zlatni Rat

Lees ook: 9 Europese alternatieven voor ’s werelds top must-sees.

3. Mooiste strand Griekenland: Navagio, Zakynthos

Dit stukje aarde is simpelweg betoverend mooi. Als je hier staat dan zie je kapitein Jack Sparrow met z’n piratencrew al aanmeren. Dat komt waarschijnlijk ook omdat Navagio Bay ook wel Smugglers Beach wordt genoemd vanwege het scheepswrak dat er ligt. In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd dat schip voor wijn- en tabaksmokkel gebruikt, maar het leed schipbreuk. De combinatie van verroest scheepswrak, knalblauw water en wit zandstrand geeft de plek iets mysterieus. Dit kleine, afgelegen strand op Zakynthos is een van de meest bezochte stranden in Griekenland. Hoe idyllisch ook, je zult er niet only the lonely zijn.

Navagio Strand

Lees ook: Mini-gids voor 20 mooie Griekse eilanden.

4. Mooiste strand Galicië in Spanje: Rodas, Islas Cies

Als je dit strand ziet, dan denk dat je beland bent in het Caribisch gebied. En, het is ook nog eens zo dat het alle Caribische ingrediënten heeft die je bij zo’n strand verwacht: fijn, wit poederzand en turkoois water in 50 tinten blauw. Alleen zijn de palmbomen ingeruild voor pijnbomen. En in plaats van koraal en roofvissen zie je hier mosselen en zeepokken in het water. Rodas is het grote strand van het nationaal park van de Islas Cies. Alleen te bereiken per boot vanuit de haven van Vigos of Cangas.

Rodas

Alsjeblieft! Nog meer Spaanse droomstranden.

5. Mooiste strand Corsica, Frankrijk: Plage de Saleccia

Het strand van Saleccia met z’n lengte van een kilometer is ook in het hoogseizoen relatief rustig. Op dit strand vind je eigenlijk ook niets, geen afhaalrestaurants, beach bars of ijsverkopers. Het is namelijk niet heel eenvoudig om er te komen. Eerst moet je met een boot vanaf het strand van Lotu in het noorden van het eiland varen en dan nog 40 minuten wandelen. Een kleine troost: al je inspanning wordt beloond met een plaatje van een strand.

Plage de Saleccia

6. Mooiste strand IJsland: Reynisfjara

Dit is niet het typische strand om te zonnebaden of om in de zee te poedelen. Het water is daarvoor veel te koud en het weer laat het zelfs in de zomer geen badpak toe. Maar zodra je eenmaal het zwarte, knerpende zandstrand onder je voeten voelt, dan zie je hoe bijzonder deze plek is. Volgens een legende zijn de twee monolieten die direct voor het strand uit zee torenen trollen die versteend raakten toen de morgenstond ze trof. Op dit strand krijg je overigens gezelschap van papegaaiduikers met hun bekende knaloranje snavels en guitige uiterlijk.

Reynisfjara

Lees ook: 7 spectaculaire zwarte zandstranden.

7. Mooiste strand Sicilië, Italië: Konijnenstrand

Prego, een echt juweel aan de Middellandse Zee! Dat heeft alleszins met de ligging te maken. Het vergt een kleine (tijds)investering om hier te komen. Smalle, spiraalvormige paden voeren je naar dit strand, dat wel iets weg heeft van een steppe. Je vindt het Konijnenstrand op het eiland Lampedusa, dat zuidelijk van Sicilië ligt. Het is een van de laatste plekken in Italië waar schildpadden hun eieren leggen. Het Konijnenstrand behoort tot beschermd natuurgebied en als je met de boot iets uit de kust vaart, sta je met geluk ook nog oog in oog met dolfijnen en pijlstaartroggen.

Lees ook: Traveltrends 2016 met Palermo op Sicilië als nieuwe hotspot

8. Mooiste strand Malta: Blue Lagune, Comino

Plons! Neem een duik in de zee vanaf dit strand, een van de beste op Malta om te zwemmen. En zoals zo vaak bij dit soort lijstjes, moet je ook hier de boot pakken om er je handdoek neer te leggen. Het ligt tussen Comino, een klein eiland ten noorden van het hoofdeiland en z’n piepkleine broertje Cominotto. Als je graag zeewezens ziet, vergeet dan niet duikbril en snorkel in te pakken. In de zomer is het strand enorm populair. We raden daarom aan om echt vroeg op te staan, om zeker van een goed plekje te zijn dat je niet hoeft te delen met een grote, gezellige familie.

Blue Lagune

Lees ook: De mooiste Game of Thrones filmlocaties (inclusief Malta!)

9. Mooiste strand Menorca, Spanje: Cala Maracalleta

Ook dit is zo’n strand waarvoor je vroeg uit de veren moet, als je niet handdoek aan handdoek wilt liggen. Dit is de kleinere versie van z’n gelijknamige broer Cala Macarella, dat ook op Menorca ligt. Uiteindelijk volgt Maracalleta direct na Macarella. Je kunt je auto op een parkeerplaats stallen en vervolgt je strandreis dan via een klein pad om 5 minuten later op het strand uit te komen. Het water is altijd kwallenvrij en het is een playa om je bloot te geven: naturisten welkom dus.

Lees ook: Het beste van de Balearen: de 17 mooiste plekken.

10. Mooiste strand Zweden: Falsterbo

Dit strand in Zweden kan niet wedijveren met andere dramatisch uitziende exemplaren. De zee hier is ook niet bijzonder woest of uitmuntend blauw gekleurd. Er zijn geen bijzondere dieren die je welkom heten. Wat dan wel? Dit strand is gemaakt volgens strak minimalistisch Zweeds design, zo je wilt IKEA: simpel, helder, zonder poespas en mooi. Denk: hoge duinen, een dennenbos en enkele bontgekleurde houten huizen zijn de finishing touch van dit strand. Pak de fiets en koers ook richting de vuurtoren voor een stranddagje uit het boekje, in het zuiden van Zweden.

Zin gekregen in vakantie? Kijk snel hier!

Zin in meer mooie stranden onder de zon? Lees dan zeker:

De 12 mooiste stranden van de wereld: in beeld

De 10 mooiste geheime stranden in Europa

De 12 mooiste stranden van Nederland

Nederlands Caribisch gebied: de mooiste Caribische stranden

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.