Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Wat te doen in Helsinki: de top 9 voor de ultieme stedentrip

Alle artikelen

Wat te doen in Helsinki: de top 9 voor de ultieme stedentrip

De Finse hoofdstad Helsinki is ideaal voor een citytrip. Je vindt er volop bezienswaardigheden (waaronder een echt zeefort) en je kunt er ook nog eens heel lekker eten. Skyscanner zet voor je op een rij wat je zeker moet zien en doen in Helsinki.

Helsinki zou wel eens een van de leukste steden van Europa kunnen zijn. Met slechts een half miljoen inwoners en prachtige Art Nouveau-architectuur is het heerlijk om door de rustige straten van de Finse hoofdstad te lopen.

Maar misschien is de beste reden voor een citytrip Helsinki wel het lekkere eten.Je vindt er de lekkerste traditionele gerechten, meerdere foodhallen en op Restaurant Day ook nog eens innovatieve pop-uprestaurants. En… Helsinki heeft een echt zeefort! Maar daarover later meer in onze top 9 wat te doen in Helsinki.

Zoek vluchten naar Helsinki

1. Wat eten in Helsinki: rendiervlees

Misschien vind je rendiervlees eten wel zielig omdat je meteen aan dat ene rendier met die rode neus moet denken. Maar rendiervlees vormt traditioneel een belangrijk onderdeel van de Finse keuken, net als vis, wild en bessen. En wat blijkt: rendiervlees is gewoon erg lekker. In Finland weten ze wel wat goed eten is. Dat blijkt ook uit het hoge kwaliteitsniveau in de restaurants in Helsinki. Alleen wel jammer dat de prijzen ook hoog zijn… Trakteer jezelf in ieder geval op een etentje bij Ravintola Aino. Daar worden traditionele Finse gerechten (dus ook rendier) in een modern jasje gestoken.

Lees ook: 12 avontuurlijke ideeën voor tijdens een rondreis Noorwegen

Rendiervlees

2. Wat zien in Helsinki: het zeefort

Suomenlinna staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de bezienswaardigheden in Helsinki die je niet mag missen. Want hoe vaak kom je nou in een zeefort? Daarnaast kun je er ook nog eens een onderzeeër van binnen bekijken. Grijp die kans!

Het fort Suomenlinna werd vanaf 1758 door de Zweden (die Finland in die tijd in handen hadden) gebouwd als verdediging tegen de Russen. Toch lukte het de Russen om het fort aan het begin van de 19e eeuw in te nemen. Het bleef in Russische handen tot Finland in 1917 eindelijk onafhankelijk werd. Sinds 1973 is het eilandfort toegankelijk voor het publiek. De veerboot vanuit het centrum doet er een kwartiertje over en de Finnen maken de overtocht graag om te picknicken. Verder vind je op Suomenlinna studio’s van kunstenaars en zelfs een theater. En vergeet die onderzeeër niet.

Lees ook: 15 goedkope bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Kopenhagen

3. Wat doen in Helsinki: langs de deuren gaan

Helsinki is een ideale stad om doorheen te wandelen: de straten zijn rustig en schoon en je komt het ene na het andere prachtige gebouw tegen. Veel van de stad (zo’n 600 gebouwen) en een groot deel van de wijk Katajanokka is aan het begin van de 20e eeuw gebouwd in Art Nouveau-stijl. De Finnen hebben hun eigen interpretatie van Art Nouveau: de gebouwen doen soms denken aan forten, maar dan in pastelkleuren en met gedetailleerde versieringen op bijvoorbeeld de balkons of de deuren. Tijdens een wandeling door de wijk Katajanokka kom je het ene na het andere pareltje tegen.

Art Nouveau-deur, Helsinki © Lewis Packwood

4. Waar winkelen in Helsinki: Fins design

Als er één ding is waarom Noord-Europa bekendstaat, is het wel om het mooie, moderne design. Het Design Museum in Helsinki laat zien hoe Fins design zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. De tentoonstelling omvat Finse meubels, kleding, keramiek en glas uit de afgelopen eeuw. Zo wordt duidelijk hoe revolutionair de eenvoudige, vloeiende lijnen van het Finse design waren in vergelijking met de decoratieve, traditionele designs voor die tijd. Pas op: na een bezoek aan het museum is het heel verleidelijk om al je geld uit te geven bij de beroemde Artek-winkel in Helsinki.

Artek-stoelen, Design Museum, Helsinki

Foto: Jonas Forth, CC BY-ND 2.0

Vergelijk vluchten naar Helsinki

5. Waar overnachten in Helsinki: in de gevangenis

Hotel Katajanokka is een onwaarschijnlijke plek om te overnachten. Tot 2002 was het namelijk een gevangenis. In dat jaar nam Best Western het gebouw over en voegde steeds twee of drie cellen samen tot één kamer. Verder is de gevangenissfeer helemaal behouden gebleven: de kamers hebben grote metalen deuren en over de loopbrug waar ooit de gevangenisbewaarders patrouilleerden, lopen nu vakantie vierende gezinnen. De dikke muren houden kou en lawaai makkelijk buiten en geven je een knus, veilig gevoel – vooral omdat je weet dat je ook weer naar buiten kunt, in tegenstelling tot de eerdere bewoners.

Lees ook: 11 tips om meer van Letland te zien dan alleen Riga

Hotel Katajanokka © Lewis Packwood

6. Welk uitstapje vanuit Helsinki: Tallinn

Tallinn, de hoofdstad van Estland, ligt maar op tweeënhalf uur varen van Helsinki. Je kunt dus makkelijk in een dag heen en weer met de veerboot. Tallinn is een stad met een sprookjesachtig uiterlijk vol torenspitsen en middeleeuwse gebouwen. Dat vormt een fascinerend contrast met de modernere gebouwen van Helsinki. Als je in een dag heen en weer gaat, heb je ongeveer 4 uur om de stad te verkennen. Dat is genoeg om de kleurrijke bouwwerken in de oude stad van Tallinn te bewonderen en de Toompea (Domberg) te beklimmen voor het uitzicht over de stad. Vergeet niet nog even wat te eten voordat je weer teruggaat – Sfäär is een aanrader en zorgt voor een moderne noot in deze historische stad.

Tallinn

_Foto: Mundus Gregorius, CC BY-NC-SA 2.0_

7. Welk evenement in Helsinki: Restaurant Day

De eerste Restaurant Day vond plaats op 21 mei 2011. Antti Tuomola, Olli Sirén en Timo Santala ergerden zich al een tijdje mateloos aan alle bureaucratie die het oprichten van een restaurant met zich meebracht. Daarom besloten ze de regeltjes te omzeilen door middel van pop-up-restaurants die maar één dag in de stad stonden. Steeds meer mensen deden mee: de eerste Restaurant Day bestond uit 45 pop-up-restaurants en sindsdien is het concept mateloos populair geworden. Naar schatting 1.000.000 klanten in Helsinki hebben er al van gebruikgemaakt. Andere steden hebben het idee overgenomen en de Finse autoriteiten zijn zo aardig om al die ‘overtredingen’ door de vingers te zien. Ze promoten de vier Restaurant Days per jaar zelfs! Als het enigszins kan, moet je je stedentrip Helsinki samen laten vallen met een Restaurant Day. Want tapas kopen van de bagagedrager van een fiets of versgebakken bagels eten in iemands woonkamer iseen bijzondere ervaring.

Restaurant Day, Helsinki

Foto: Matti Mattila, CC BY-NC-SA 2.0

8. Hotspot in Helsinki: de trappen van het Senaatsplein

Het Senaatsplein is een van de oudste stukjes van Helsinki. Rondom het grote plein staan enkele van de belangrijkste gebouwen van de stad, zoals de Universiteit van Helsinki, het Regeringspaleis en de Domkerk, die als een enorme witte bruidstaart boven het plein uittorent. Midden op het plein staat het beeld van Tsaar Alexander II, waarbij tijdens de heerschappij Nicolaas II aan het begin van de 20e eeuw volop werd gedemonstreerd tegen de russificatie van Finland. Inwoners van Helsinki legden toen bloemen bij het beeld van Alexander, de tsaar die in 1863 juist het Finse regime in ere had hersteld.

Op het Senaatsplein vinden regelmatig concerten en allerlei evenementen plaats. Maar het is ook de ideale plek om te relaxen na een dag rondlopen in de vele musea van Helsinki. Plof lekker neer op de enorme trappen die het plein in tweeën delen en kijk hoe de zon ondergaat achter de gebouwen eromheen.

Lees ook: 10 magische plekken voor een onvergetelijke rondreis Zweden

Senaatsplein, Helsinki © Lewis Packwood

9. Waar goedkoop eten in Helsinki: soep in de markthal

Soppakeittio is een keten met vestigingen in de drie markthallen van Helsinki waar je de lekkerste soepen kunt kopen. Het menu van de soepketen is elke dag anders. Meestal staan er maar een paar verschillende soepen met brood op de kaart, maar ze smaken allemaal heerlijk. Als je je soep op hebt, kun je een kijkje nemen bij de mooie houten stalletjes in de foodhallen. De pas vernieuwde Oude Markthal is waarschijnlijk de mooiste, maar de markthallen Hakaniemi en Hietalahti zijn bijna net zo mooi.

Soppakeittio, Old Market Hall, Helsinki

Foto: Dan Lundberg, CC BY-SA 2.0

Leuk artikel? Lees ook:

Cool Kopenhagen: 7 x zien en doen

Doen! 14 toffe tips voor tijdens je stedentrip Stockholm

Onvergetelijk: 13 must-do’s in Tallinn en de rest van Estland

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.