Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Brocante markten en de mooiste kastelen in Frankrijk

Alle artikelen

Brocante markten en de mooiste kastelen in Frankrijk

Hoe Frans wil je het hebben? Skyscanner doet een greep uit brocante markten, historische brasserieën, traditionele feesten, Provençaalse streekmarkten en de mooiste kastelen in Frankrijk. Tips voor een op en top Frankrijk-ervaring tijdens je vakantie in het land van de stokbroden, wijn, Pernod en moules-frites. Van Parijs tot de Provence. Vive la France!

Boek nu Frankrijk

Historische brasserieën Frankrijk

Les Deux Garçons Aix-en-Provence

Een dagje Aix-en-Provence in Zuid-Frankrijk is pas geslaagd als je iets hebt gegeten en gedronken bij Les Deux Garçons, de historische brasserie, bij locals ook wel bekend als ‘les 2Gs’. Een rijke historie die teruggaat tot 1840 toen twee obers het kochten en het lieten uitgroeien tot de plek van de beau monde van Aix. Paul Cézanne, Emile Zola, Picasso, Churchill, Edith Piaf, allemaal schoven ze hier al eens aan. Bonus: het is ook lekker mensen kijken op de 53 cours Mirabeau.

Lees ook: De 17 mooiste dorpen van Frankrijk

Brasserie L’assiete du Marché in Vieux-Lille

Eet traditionele Franse gerechten met een klassieke twist in een historisch pand dat al in de 12e eeuw gasten ontving. Destijds was dit het huis van de châtelain van Lille, een soort burgemeester. Onder Lodewijk XIV werd het een l’Hôtel des Monnaies, waar munten werden geslagen. Vandaar de Rue de la Monnaie waar je het restaurant vindt. Heerlijk eten, uitstekende wijnkaart en betaalbaar, le menu ‘hebdo’, driegangen kost €24.

Brasserie Mollard Parijs

Brasserie Mollard is een van de oudste brasserieën in Parijs en daarom inmiddels officieel een monument. Hier ga je een beetje terug in de tijd door het Art Nouveau decor, de mozaïeken en meubels van E. Niermans die ook de designer was van de Moulin Rouge. Proef hier de klassieke Franse keuken als in: slakken, uiensoep, andouillette (witte worst gemaakt van ingewanden van varken of rund) en forel a la meunière. Te vinden aan de 115 Rue Saint-Lazare. Check ook zeker even onze top 10 tips van een local uit Parijs.

Boek nu Parijs

Traditionele feesten- en markten Frankrijk

Fête de la Musique muziekfeest, heel Frankrijk

Een geweldig muziekfeest met amateurmuzikanten in alle gemeentes in Frankrijk, altijd op de langste dag van het jaar: 21 juni. Een op en top zomers evenement waar iedereen in Frankrijk zich op verheugt. Alle muziekstijlen, opkomende en gevestigde muzikanten, iedereen doet mee. Dit feest is sinds 1982 traditie in Frankrijk en inmiddels ook internationaal opgepikt.

Truffelfeesten- en markten in de Perigord en Aups

In de truffelstreek van Frankrijk, de Périgord Noir (Dordogne) en de stad Sarlat, staat medio januari een groot truffelfeest op de agenda. Een weekend lang gevuld met truffelworkshops, truffels zoeken en natuurlijk het proeven van de delicatesse op ‘croustous’, de Perigord-variant van de tapas met truffel.

Bijzonder is ook de beroemde truffelmarkt in Lalbenque. Ontmoet er de trufficulteurs met hun manden vol zwarte lekkernijen. Iedere dinsdag, van december tot maart komen hier duizenden truffeladepten naartoe.

Een andere top truffeltip? Aups, ook wel bekend als de truffelstad in de Var, Zuid-Frankrijk. Vanaf eind november staat Aups iedere donderdagochtend op z’n kop tijdens de grote truffelmarkten die wel tot in maart doorgaan (afhankelijk van de oogst).

Gebruik je vakantiedagen slim, gebruik Skyscanners vakantieplanner!

Oursinades in Zuid-Frankrijk: Sète en Carry-le-Rouet

Als je echt iets Frans wilt meemaken, zorg dan dat je in plaatsen aan de zuidkust bent tijdens de Oursinades. De oursinade komt van oursin, het Franse woord voor zee-egel. Tijdens de Oursinades wordt de zee-egelvangst getoond en geproefd met goede wijnen, is er muziek en wordt het zee-egelseizoen gevierd. Onder meer in Sète, Pays de Thau, tussen Montpellier en de Cap d’Agde waar men leeft van de schelpdierenteelt en de visserij. Ook zijn er Oursinades in plaatsen als Carry-le-Rouet (tussen begin en eind februari) en Fos-sur-Mer en talloze andere kustplaatsen in Zuid-Frankrijk waar oursins op het menu staan. Franser dan dit krijg je het niet.

Boek nu Nice

 

Fêtes des Tupiniers, keramiek & pottenbakkers in Lyon

Op de tweede zondag in september, staat de oude stad van Lyon in het teken van ‘les Tupiniers’, Frans voor pottenbakkers. De mooiste keramiek, potten, vazen en andere stenen accessoires verspreiden zich over de marktkraampjes van meer dan 140 keramisten. Een echt ambachtelijke markt die je moeiteloos combineert met eten in de bouchons Lyonnais, typische restaurants met traditioneel eten.

Boek nu Lyon

Brocante markten Noord-Frankrijk en Zuid-Frankrijk

Braderie Lille met moules-frites!

Lille heeft waarschijnlijk de grootste en meest bekende braderie of rommelmarkt van Europa. Deze wordt altijd georganiseerd in het eerste weekend van september (alleen in 2016 ging deze niet door). De markt trekt miljoenen bezoekers die speuren naar de beste vintage finds, dat bijzondere antieke stuk en neuzen tussen gekke spullen. Er zijn meer dan 10.000 kraampjes om te kijken, te proeven en te bieden. Als je hier bent, dan is het eten van moules-frites (mosselen met frietjes) vaste prik, alle restaurants stapelen de mosselschelpen buiten de deur op om te zien wie de hoogste berg heeft verzameld. Leuke traditie!

Lees ook: 7 mooie autoroutes door België en Frankrijk

Antiekmarkt, Salon Antiquités Brocante in Parijs

Een tweejaarlijkse antiekmarkt die z’n weerga niet kent, is le Salon de Antiquités Brocante op Place de la Bastille van 4 tot en met 14 mei 2017. Het vindt plaats net na Le Grand Marché d’Arte Contemporaine, de fijne hedendaagse kunstmarkt (27 april tot en met 1 mei 2017). Place de la Bastille wordt dan het domein van antiquairs en verkopers van bijzondere meubels, schilderijen, glaswerk en zilveren voorwerpen.

Antiek-en curiosamarkten Isle-sur-la Sorgue

Tussen de bekende Mont Ventoux en de natuurpracht van de Luberon, ligt de Pays des Sorgues, Mont de Vaucluse. Het dankt zijn naam aan de rivier de Sorgue. L’Isle sur la Sorgue heet al 30 jaar lang de curiosahoofdstad van Frankrijk te zijn. Overal vind je kleine snuisterijwinkeltjes en verfijnde antiquairs. Iedere zondagochtend is er een antiekmarkt en met Pasen en van in augustus (in 2017 van 11 tot en met 15 augustus) vindt het officiële jaarlijkse antiekevenement plaats. Een van de beste in zijn soort in Frankrijk, zo wordt gefluisterd.

Streekmarkten Noord-Frankrijk en de Provence

De markt van La Flotte op Île de Ré

Ga eens vanaf La Rochelle over de brug naar Île de Ré, een bijzonder eiland met leuke dorpjes met typisch witte huizen, goede fietspaden die je langs oesterfarms voeren en meerdere spa’s en wellnessbaden voor de relax. Leuk in het hoogseizoen, in de maanden juli en augustus, is de dagelijkse ochtendmarkt van La Flotte. Shop hier een mandje met kazen, worst, wijn, fruit en brood bij elkaar voor een selfmade strandlunch.

Markt Parijs: op zondag naar Rue Mouffetard

La Rue Mouffetard werd beroemd dankzij de film Amélie, veel scenes zijn hier gefilmd. En juist hier vind je een van de mooiste en leukste markten van Parijs. Tussen echt historische Parijse gebouwen staan op zondagochtend tientallen kraampjes met olijven, broden, groente, kazen, wijnen en fruit. Ook de meeste winkels in de straat zijn dan open. Sluit je marktbezoek af met een heerlijke brunch bij La Salle a Manger!

Boek nu Parijs

Streekmarkt Uzès in de Provence

Als er een deel van Frankrijk bekend is om z’n streekmarkten en brocantes, dan is wel de Provence. Zo Frans: struinen met je rieten mandje over charmante dorpspleinen, op zoek naar lekkernijen van lokale boeren, wijnmakers en zeepverkopers om daarna jezelf te belonen met een café au lait of een apéritief op een terras. Op Place aux Herbes in Uzes vind je iedere woensdag en zaterdag honderden meters kraampjes met groente, vlees, fruit, stoffen en typische Provençaalse kleden en keramiek.

Lees ook: En route, de 5 beste roadtrips door Zuid-Frankrijk

Markt Saint-Tropez, Place des Lices

Voor een flinke vleug glamour en het Zuid-Franse leven aan de Cote d’Azur ga je natuurlijk naar Saint-Tropez. Iedere dinsdag en zaterdagochtend komen hier marktkooplui hun waar aanprijzen op Place des Lices. Van etenswaren tot slippers en zeepjes. Tot 13.00 uur, daarna is het tijd voor een Frans apéritief en uitgebreide lunch op de terrassen rondom het plein. Ook leuk: de groentemarkt bij de haven van Saint-Tropez op Place aux Herbes, de plek om verse groenten, fruit en bloemen te kopen.

Lees ook: Hier wil je naartoe, de top 12 mooiste stranden van Frankrijk

Vismarkt Marseille bij Quai des Belges

Een beroemde markt op de Quai des Belges, de vismarkt van Marseille. Vol leven, vertier en de mooiste vissen uit de zee. Hier staan iedere ochtend kraampjes die hun visvangst per opbod verkopen. Ontzettend leuk om het schouwspel te zien, de enorme variëteit aan vis- en schelpdieren te bewonderen en je Frans te oefenen. Natuurlijk sluit je een uurtje vismarkt af met de enige echte vissoep: de bouillabaisse in restaurantjes bij le Vieux Port van Marseille, de haven. Een tip? Chez Madie les Galinettes, locals komen hier ook graag.

Boek nu Marseille

Historische mooie kastelen Frankrijk

Kasteel Carcassonne in Languedoc-Roussillon

Als je dan toch op vakantie in Frankrijk bent, dan mag een kasteelbezoek niet ontbreken. Ga bijvoorbeeld naar de oude vestingstad Carcassonne in Zuid-Frankrijk, op zo’n 90 km rijden van Toulouse. Het kasteel is voor een groot deel toegankelijk tijdens tours en geeft naast een prachtig uitzicht op deze middeleeuwse stad ook informatie over de geschiedenis en een blik in het leven van toen. In de zomermaanden kan het bij deze UNESCO-hit enorm druk zijn, ga daarom vroeg in de ochtend, dan is het ook nog wat koeler dan later op de dag.

Boek nu Toulouse

Kasteel Chenonceau in de Loirestreek

Een parel onder de kastelen in de Loirestreek, het kasteel van Chenonceau. Het behoort zonder twijfel tot de mooiste kastelen van Frankrijk. Het ligt te glanzen in de zon in Amboise, in Indre-et-Loire en heeft als bijnaam “Château des Dames”. Die naam heeft het te danken vaan de vele belangrijke vrouwen die er gewoond heb ben, zoals Diane de Poitiers met Catherine de Médicis en de hertogin van Mercoeur. Dit kasteel verleidt alle zintuigen met zowel de binnen- als de buitenkant en ook de tuinen en het labyrint waar je doorheen doolt, mogen er zijn. Maar het absolute hoogtepunt is de majestueuze brug verdeeld over vijf bogen die je bij het kasteel brengt. Chenonceau is het hele jaar door geopend.

Lees ook: Luxe campings in Frankrijk, een vakantie met sterren

Kasteel van Chambord in de Loirestreek

Nog een kasteel in de Loire: het kasteel van Chambord, het grootste kasteel in de Loirestreek, in de stad met dezelfde naam, in de Loir-et-Cher. Dit enorme kasteel uit de Renaissancetijd ligt in het hart van een prachtig park en werd destijds gebouwd voor Koning Frans I. Al snel werd het een soort spookkasteel omdat de koning er slechts 72 nachten per jaar verbleef en het alleen af en toe gebruikte om er te jagen. Vergaap je aan de verbluffende architectuur (de bijzondere spiraaltrap) en aan de natuur rondom het gebouw, het bos dat erbij hoort is qua omvang net zo groot als Parijs! Tip: check ook het culturele programma met veel muziek, een concert kan een leuk extraatje zijn als je Chambord aandoet.

Boek nu Frankrijk

Oui, les vacances! Nog meer vakantie-ideeën:

Ga slim met je vakantiedagen om, gebruik Skyscanners vakantieplanner!

Kamperen in Frankrijk: de mooiste campings met waterpark

Tweede keer in Parijs? Doe dan deze 10 dingen!

– [10 romantische hotels in Parijs, dichtbij de beste bezienswaardigheden)

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.