Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Vakantie in Nederland? De leukste tips per provincie voor lekker weg in eigen land

Alle artikelen

Vakantie in Nederland? De leukste tips per provincie voor lekker weg in eigen land

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we je graag van inspiratie voorzien voor als we straks weer volop veilig kunnen reizen.

Ga mee op reis kriskras door Nederland langs de twaalf prachtige provincies. Om ideeën op te doen voor een lekker weekend weg of vakantie in Nederland. Tips per provincie voor bezienswaardigheden, leuke steden en mooie natuurgebieden. Als je dit hebt gelezen, weet je waar je volgende vakantie in eigen land naartoe gaat en heb je je topografiekennis opgepoetst!

Vakantie in Nederland: leuke tips voor alle provincies

 1. Vakantie in de provincie Groningen
 2. Op vakantie in Friesland
 3. Doen op vakantie in Drenthe
 4. Vakantie en eropuit in Overijssel
 5. Vakantie in de provincie Flevoland
 6. Doen in Gelderland, tips!
 7. Hoogtepunten provincie Utrecht
 8. Tips voor een Noord-Holland vakantie
 9. Vakantie tips Zuid-Holland
 10. Vakantie en uitwaaien in Zeeland
 11. Doen op vakantie in Brabant
 12. Vakantie vieren in Limburg

Let op! In ieder geval geldt tot en met 2 maart 2021 een lockdown in Nederland. Tot die datum zijn een aantal van hiergenoemde locaties gesloten. We hopen dat deze en andere musea en bezienswaardigheden daarna weer opengaan. Wel blijft het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Aangezien het coronavirus ons nog wel even in de greep houdt, raden we je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen voordat je een vakantie boekt. Lees ook het meest actuele COVID-19 reisadvies en veelgestelde vragen over COVID-19.

Vakantie in de provincie Groningen

Niets mooiers dan dwalen en verdwalen in de weidsheid van de provincie Groningen, met je voeten in de klei van het Groninger Land of de Wadden. Samen met een dag of weekendje ‘Stad’.

Stedentrip Groningen Stad en Appingedam

Groningen Stad is altijd verrassend en met tienduizenden studenten en de terrassen op de Grote Markt meer dan dynamisch. Een stedentrip Groningen vul je met een bezoek aan het Groninger Museum (de Rolling Stones in 2021!), het beeldbepalende Forum, een klim op de D’Olle Grieze Martinitoren en een hap uit een eierbal. Nog een stad bezoeken? Reis door naar Appingedam om de hangende keukens te bewonderen en waai uit op de dijk bij Delfzijl en spot vogels bij de Kiekkaaste in Nieuwe Statenzijl.

Weekend Groningen Stad
Groningen Stad met het beeldbepalende Forum. © Visit Groningen.

Wandel door het Voorland van Groningen

Ooit gehoord van het Antropoceen? Dat is het huidige tijdperk waarin de mens zijn vingerafdruk zet. Nergens in Nederland is die zo zichtbaar als is Groningen volgens de makers van Voorlandgroningen.nl. Zij laten je wandelen door het eeuwenoude Groninger cultuurlandschap langs vier actuele thema’s waaronder het stijgende water. Download de app en wandelen maar!

Wandelen in provincie Groningen
In de provincie Groningen kun je nog echt verdwalen. © Visit Groningen.

Sterrenkijken met kids bij Nationaal Park Lauwersmeer

Grote kans dat je zeearenden spot in Nationaal Park Lauwersmeer, een uitgestrekt natuurgebied dat ook Dark Sky gebied is. Je kunt er kanoën, surfen, zeilen en fietsen, maar ook sterrenkijken. Neem de kinderen mee naar de hemelplatforms Achter de Zwarten of vlinderbalg en zoek het steelpannetje. Dit is een onvergetelijke activiteit, net zoals deze 8 andere tips voor een staycation in eigen land.

Wadlopen Groningen
Ook leuk: wadlopen vanuit Lauwersoog naar Schiermonnikoog. © Visit Groningen.

Op vakantie in de provincie Friesland

Friezen zijn het meest trots op hun provincie, blijkt keer op keer. En, we kunnen ze niet ongelijk geven. Friesland, Fryslân in de officiële Friese taal, heeft alles voor een heerlijk weekend weg of een langere vakantie.

Zeilen met een Skûtsje

Als je naar Friesland reist, dan plan je natuurlijk een of meer dagen op het water en ga je zeilen. Als je all the way Fries wilt gaan, huur je een Skûtsje (met schipper als dat weer kan) op het Sneekermeer. Ook favoriet van kinderen. Liever vaste grond onder de voeten en mountainbiken? Parkeer je auto bij Buitencentrum van het Drents-Friese Wold in Appelscha en ontdek dit nationale park van formaat op de pedalen. Lees ook de Top 10 mooiste meren in Nederland voor nog meer waterrijke inspiratie.

Nachtvaren in Friesland.
Nachtvaren in Friesland, © Visit Friesland.

Elfstedenroute wandelen of fietsen

Vanuit Sneek of een andere startplaats wandel, fiets of rijd je met de auto de 200 kilometer lange Elfstedenroute. De route neemt je mee langs historische plaatsen zoals Dokkum, Stavoren en Hindeloopen en doet havenplaats Harlingen en hoofdstad Leeuwarden aan.

Wandelen Friesland.
Wandelen door het Drents-Friese Wold, © Visit Friesland, Marcel van Kammen.

Citytrip Leeuwarden of Harlingen

Friesland heeft elf bijzondere steden, welke kies je voor een citytrip? We tippen er twee. In Leeuwarden of Ljouwert vul je met gemak een heel weekend. Met een bezoek aan het Fries Museum, winkelen in de Kleine Kerkstraat en de kleine mensjes van het Miniature People project zoeken samen met kinderen. In Harlingen kun je prachtig wandelen langs grachtenpanden en pakhuizen, kun je Slapen in een Trechter en ruik je de Waddenzeelucht. Vanuit de haven maak je zo de oversteek naar Terschelling en Vlieland.

Doen op vakantie in Drenthe

Typische brink- en esdorpen zoals Orvelte en Dwingeloo, de Hunebed Highway en uitgestrekte heidevelden. Drenthe is oer, Drenthe is avontuur en het land van turf, jenever en achterdocht.

Drents museum met Viva la Frida! en TT Circuit Assen

Assen is de hoofdstad van Drenthe en een van de absolute trekpleisters is het Drents museum. Dit jaar staat een geweldige expositie Viva la Frida! gepland over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Het hele museum is van 10 oktober 2021 tot 27 maart 2022 aan haar gewijd. Heb je cultuurbarbaartjes mee die liever gaan racen? Neem ze mee naar het TT Circuit Assen voor een rondleiding!

Eropuit in Nationaal Park Dwingelderveld

In het grootste, stille natte heidegebied van West-Europa kun je nog echt off the grid gaan. Dat merk je tijdens een wandeling over het Dwingelderveld in Zuidwest Drenthe vanuit het bezoekerscentrum. Kies voor de grijze wandeling van 13 kilometer of ga al zwervend over het zwerfpad van bijna 4 kilometer. Misschien sta je nog oog in oog met de twee schaapskuddes. Liever uilen ontmoeten? Wandel dan de nachtwandelroute van 5 kilometer. Tip! De heide bloeit in juli.

Brinkdorpen Drenthe
Brinkdorpen in Drenthe

Koloniën van weldadigheid Veenhuizen

Paupers met hard werken in de buitenlucht veranderen in keurige burgers en betere mensen. Dat was het idee van generaal Johannes van den Bosch die begin 19e eeuw de zeven Koloniën van Weldadigheid oprichtte waaronder in Veenhuizen. In dit unieke stuk Drenthe zie je de overblijfselen van deze periode en dit experiment. De spreuken op de huizen zoals Flink & Vlug en Helpt Elkander zeggen genoeg. In het gevangenismuseum leer je over de geschiedenis van misdaad en straffen en over Veenhuizen als gevangenisdorp (er is nog steeds een gevangenis). Een bezoek aan proeflokaal Maallust & Kaaslust voor een ambachtelijke biertje en een overnachting in Hotel Bitter & Zoet maakt een Veenhuizen-beleving compleet.

Veenhuizen Drenthe.
Drink een ambachtelijk biertje in Proeflokaal Maallust in Veenhuizen, © Visit Drenthe.

Vakantie en eropuit in Overijssel

‘Overheerlijk On-Nederlands’ is een vakantie in de provincie Overijssel, zeggen ze zelf. Hoezo? Door bijzondere plaatsen als Giethoorn, kunstdorp Ootmarsum, de negen bruisende Hanzesteden en unieke nationale parken.

Weekend Hanzestad Deventer

Zoals alle Hanzesteden ligt ook Deventer aan de machtige IJssel. In het centrum wandel je door eeuwen historie waar je in de Grote en Kleine Overstraat de leukste conceptstores, boetieks met vintage kleding en koffietentjes vindt. Het middeleeuwse karakter is overal, niet zo gek dus dat juist in Deventer in december het bekende Dickens Festijn wordt gehouden. Bij mooi weer is het Deventer Stadsstrand een aanrader en als je stad en omgeving beter wilt leren kennen, loop je een van de bewegwijzerde Hazepadwandelingen.

Hanzestad Deventer.
Hanzestad Deventer, © Salland Marketing.

Laarzenpaden Weerrieben-Wieden

Riet, waterrijk en groen typeren Nationaal Park Weerrieben-Wieden in de kop van Overijssel. Dit grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa ontdek je per kano, fluisterboot of al suppend. Wil je het iets spannender? Trek dan je laarzen uit de kast en verken de laarzenpaden in het gebied voor een zompig moerasavontuur.

Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Nationaal Park Weerrieben-Wieden, © Marketing Oost.

Wandeltocht met ezels

Tafeltje dekje, Ezeltjestrekje! Maak met kinderen een wandeltocht van 5 of 10 kilometer met ezels door de natuur van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Met picknick als je dat wenst. De tochten starten vanaf kinderboerderij Dondertman in Holten. Meer plekken ontdekken in Gelderland en in andere provincies tijdens je vakantie in Nederland? Bekijk de 15 mooie Nederlandse dorpen en kleine steden waar je geweest moet zijn.

Vakantie in de provincie Flevoland

Architectuur die wereldfaam geniet, het grootste man-made natuurpark ter wereld en nieuwe eilanden waar je vogels spot. Flevoland is een tikkeltje anders en de natuur is er altijd in beweging.

Eilandleven op de nieuwe Marker Wadden

Zonder dat je er iets van hebt gemerkt, is Nederland gegroeid. Met de Marker Wadden dat bij Nationaal Park Nieuw Land hoort, het grootste man-made natuurpark ter wereld. Het eerste eiland – een echt vogelparadijs – is nu toegankelijk voor publiek. Je bereikt het per veerboot vanuit de Bataviahaven in Lelystad. Bij Nieuw Land horen ook de natuurgebieden Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen.

Marker Wadden
Vogelkijkhut op de Marker Wadden.

Architectuurstad Almere

In Flevoland geen steden met middeleeuwse straatjes, maar ‘nieuwe’ gebouwen en moderne architectuur. Neem architectuurstad Almere – de jongste stad van Nederland – waar architecten als Rem Koolhaas hun stempel op hebben gedrukt. Ga op tour door de stad langs The Wave, de Rode Donders en de Filmwijk. De twintig meest bijzondere gebouwen in Almere Centrum zijn met elkaar verbonden door een wandeling door het centrum, voor kinderen is er een speurtocht. Voor wat extra speed en fun is er Cablepark VIEW Almere om te waterskiën of te wakeboarden op het Weerwater.

Architectuur in Almere
Bijzondere architectuur in Almere.

Kamperen in het wild met kinderen

Kamperen kun je als de beste in Flevoland, bij de Oostvaardersplassen, het Kuinderbos en de stadsbossen van Almere. Maar ook in het wild bij Buytenplaets Suydersee in Lelystad. Hier leer je bushcraften en mag je je eigen onderkomen bouwen en vuur maken op een daartoe aangewezen vuurplaats. Overigens kun je er ook slapen in rioolbuizen, daktenten en droomdomes.

Doen in Gelderland, tips!

Gelderland is de grootste en de groenste provincie, door de enorme natuurpracht van de Hoge Veluwe. Tussen het groen ontdek je mooie steden als Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn en dorpen in bekende streken als de Veluwe, de Betuwe en de Achterhoek.

Stedentrip Nijmegen

Met de bokaal voor oudste stad van Nederland gaat Nijmegen naar huis. Deze gezellige stad was favoriet van de Romeinen en de lange historie zie je terug op de Grote Markt en in de panden van shops in de Hezelstraat. Wandel of fiets door de stad met stops in het Kronenburgpark en bij de Waal op de Waalkade. En ga ondertussen – ook leuk voor kinderen – op zoek naar de in het rood-wit geklede mannetje Wally uit de boeken van Martin Handford. In de stad zijn 25 Wally’s verstopt.

Weekend Nijmegen
De Grote Markt in Nijmegen.

Hoge Veluwe en Kootwijkerzand

Als je Gelderland zegt, kun je eigenlijk niet om Nationaal Park De Hoge Veluwe heen. Naast bossen en uitgestrekte heidevelden en het Kröller-Müller Museum, vind je er het grootste stuifzandgebied van West-Europa: Kootwijkerzand. Daar vind je ook Radio Kootwijk, ooit een zendstation, nu een fotogenieke plek en voer voor architectuurliefhebbers. In de buurt kun je verblijven in een duurzaam wikkelhouse bij Stayokay Apeldoorn! Lees er alles over in dit artikel over Duurzame accommodaties in Nederland.

Radio Kootwijk Gelderland
Radio Kootwijk

Uitje kinderen: Apenheul en Burgers Zoo

Blij gezichten krijg je geheid als je de kinderen meeneemt voor een dag aapjes kijken in de Apenheul en wilde dieren spotten in Burgers Zoo. In de Apenheul in Apeldoorn wonen bijna driehonderd apen en in het Arnhemse Burgers Zoo dwaal je door de Bush waar dieren in een natuurlijke omgeving leven.

Hoge Veluwe Gelderland
Wandelen over de Hoge Veluwe is altijd een goed idee.

Hoogtepunten provincie Utrecht

We zijn in het kloppende hart van Nederland, in de provincie Utrecht, beland. Dit deel van Nederland met 1,3 miljoen inwoners is fotogeniek, natuurrijk, heeft veel cultuurhistorisch erfgoed en trakteert op mooie, creatieve steden als Utrecht en Amersfoort.

Weekend Utrecht en Amersfoort

Utrecht en Amersfoort kun je prima met elkaar combineren in een citytrip. Alleen al via het kunst-fietspad tussen het geboortehuis van Mondriaan in Amersfoort en het Utrechtse Rietveld-Schröderhuis dat de steden met elkaar verbindt. Zo sla je twee vliegen in één klap en zie je de grachten van de Domstad en de Keistad, bezoek je mooie musea en ontdek je industriegebied De Nieuwe Stad in Amersfoort en street art in Utrecht.

Weekend Amersfoort
Amersfoort by night.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De natuur intrekken, doe je in de provincie Utrecht op de Utrechtse Heuvelrug. Wandelend of op de fiets ontvouwt zich een landschap van bos, boerenland en buitenplaatsen. Voor extra adrenaline zijn er 95 kilometer aan mountainbiketrails. Om te stuiteren over onverharde bospaden.

Vliegbasis Soesterberg en Militair Museum

Altijd al eens willen fietsen over de startbaan op een vliegveld? Het kan op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Startpunt is informatiecentrum Park Vliegbasis Soesterberg, in de hal van het Nationaal Militair Museum (NMM). Leerzaam en spannend voor kinderen en met stoere buitenactiviteiten.

Nationaal Militair museum
Het Nationaal Militair museum.

Tips voor een vakantie in Noord-Holland

In de provincie Noord-Holland ligt hoofdstad Amsterdam, maar ook leuke steden als Alkmaar, Haarlem en Hoorn. Geflankeerd door fraaie natuurgebieden die de duinen en de Noordzeekust raken en het grootste bollengebied van Nederland.

Maritiem Den Helder en Texel

We starten direct bij de meest noordelijke plaats in Noord-Holland: Den Helder. Deze havenplaats met z’n maritieme karakter is de uitvalsbasis van marineschepen. En, wist dat vanuit hier zo’n 145 platforms per helikopter en per schip worden voorzien van bemanning en voorraden? Leer er meer over in het Marinemuseum, favoriet van kinderen is onderzeeboot Tonijn! Voor het eilandgevoel maak je de oversteek naar Texel met z’n zeehonden, schapen en natuurgebied De Slufter.

Haven van Den Helder
Schepen bij Den Helder in het Marinemuseum.

Weekend weg naar Haarlem

Verruil de hoofdstad van ons land eens voor de hoofdstad van Noord-Holland: Haarlem. De stad heeft een prachtig historisch centrum, je kunt er geweldig shoppen in originele boetieks (de Gouden Straatjes) en het heeft goede kunstmusea: het Teylers Museum en Frans Hals Museum. Bonus: vanuit deze leuke stad ben je ook zo in Bloemendaal aan Zee of Zandvoort.

Weekend Haarlem
Mooi Haarlem!

Amsterdamse Waterleidingduinen

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je flink wat kilometers verzamelen op je stappenteller. Het duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk is een groot wandelwalhalla. Leuk is onder meer de Bunkerroute, in het gebied liggen zeker 400 bunkers verstopt. Met een beetje geluk spot je een vos, damherten en misschien wel een ijsvogel.

Amsterdamse Waterleidingduinen
Grote kans dat je reeën spot in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Vakantie tips Zuid-Holland

Veelzijdig met havenstad Rotterdam en koninklijk Den Haag en kilometers kustlijn waar badplaatsen Scheveningen en Noordwijk liggen te blinken in de zon. Maar ook Cheese Valley met kaasstad Gouda. De provincie Zuid-Holland heeft veel voor je in petto.

Stedentrip Dordrecht

Den Haag, Rotterdam, Leiden, Delft. Historische steden te over in Zuid-Holland. Maar, als The Times Dordrecht ‘een verborgen parel’ noemt, dan moeten we die stad met z’n bijna 1000 monumenten eens nader bekijken. De Grote Kerk is imposant, de Hollandse Meesters in het Dordrechts Museum zijn fraai en hotel/restaurant/markt Villa Augustus met (moes)tuin een creatieve, niet te missen hotspot.

Varen door Dordrecht
Varen door Dordrecht. © Dordrecht Toerisme.

Nationaal Park De Biesbosch en Tiengemeten

Onder Dordrecht ligt Nationaal Park De Biesbosch en het eiland Tiengemeten in het Haringvliet. De Biesbosch ontdek je het beste per kano, de kans is groot dat je dan bevers ziet. Maar, je kunt ook meegaan op georganiseerde bevertochten. Tiengemeten ligt niet ver van Rotterdam en is het kleinste, bewoonde eiland van Nederland. Een oase van rust en een veilige haven voor duizenden vogels. Een op en top natuureiland waar je met een pont naartoe vaart en een of meerdere dagen kunt doorbrengen.

Nationaal Park de Biesbosch
Kanoën door Nationaal Park De Biesbosch. © Dordrecht Toerisme.

Molens van Kinderdijk

De negentien molens van Kinderdijk zijn wereldberoemd en UNESCO Werelderfgoed. Het is een favoriete toeristische trekpleister die je ook als Nederlander een keer gezien moet hebben. Neem kinderen vooral mee, ze leren er over watermanagement en ontmoeten echte molenaars.

Molens van Kinderdijk
De molens van Kinderdijk, UNESCO Werelderfgoed. © Dordrecht Toerisme.

Vakantie en uitwaaien in Zeeland

Kilometers kustlijn en strand, de Deltawerken en historische plaatsen als hoofdstad Middelburg en Zierikzee. Zeeland is altijd goed voor een weekend uitwaaien of langere (strand)vakantie in Nederland.

Weekend weg naar Middelburg

Middelburg is een historische stad met ruim 1000 monumenten en fraaie, oude gebouwen waaronder het stadhuis van Middelburg, de abdijtoren de Lange Jan en de Kloveniersdoelen. De laatste is een 17e eeuws monumentaal gebouw wat ooit een herberg/sociëteit was en waarin nu een bioscoop en restaurant zijn gevestigd. Het heeft een heerlijke binnentuin voor een stop met een Zeeuwse Bolus na het winkelen en kunst kijken in de kunstgaleries die de stad rijk is.

Centrum van Middelburg
Wandel eens door historisch Middelburg met z’n vele kunstgaleries. © Provincie Zeeland.

Oesters plukken en wandelen op het strand

Zeeland is het land van vissers en dus kent de provincie uitstekende visrestaurants. Maar, van eind september tot eind april is het oesterseizoen en mag je ook zelf voor ‘visser’ spelen. Dan kun je namelijk al wandelend oesters rapen, maximaal 10 kilo per persoon. Dit kan onder meer op het strand bij het Goese Sas. Wil je verblijven in een hotel aan zee in Zeeland? Check dan deze 14 mooiste strandhotels in Nederland.

Blowkiten in Zeeland
Op sommige stranden kun je oesters rapen, maar blowkiten kan in Zeeland ook heel goed. © Provincie Zeeland.

Wandelen met alpaca’s

Thee, zoets en fluffy alpaca’s. Deze gouden combinatie – voor jong en oud – vind je in Aagtekerke bij Alcapas Zeelandia. Na het wandelen met Alpha, Ada, Arenda, Aafje en Amber door de weilanden en op het strand volgt de High Tea. Wel van tevoren reserveren.

Gerecht met oesters Zeeland
Visgerecht met oesters en mosselen, de lekkerste eet je in Zeeland! © Provincie Zeeland.

Doen op vakantie in Brabant

Noord-Brabant is het gastvrije land van Van Gogh met hippe, historische designsteden en volop natuur, cultureel erfgoed en culinaire hotspots. Een ideale uitvalsbasis voor een stedentrip dichtbij of vakantie in Nederland.

Weekendje weg in Tilburg

Alle Brabantse steden hebben dat je ne sais quoi, zijn gezellig en hebben mooie musea en fijne shoppingwijken. Zo ook textielstad Tilburg waar je – hoe kan het ook anders – het Textielmuseum vindt, maar ook Museum de Pont voor moderne kunst. Ga met mooi weer suppen of varen door de Piushaven, lunch in het stadscafé van de LocHal (Beste gebouw van 2019) en ontdek hotspot Spoorzone met street art en het surrealistische doolhof Doloris. Als je het Brabantse dorpsgevoel wilt beleven, lees dan in welke 10 mooie Brabantse dorpen je moet zijn.

LocHal Tilburg
De fascinerende LocHal in Tilburg. © Visit Brabant.

Banjeren door Brabantse natuur

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is als een stuk woestijn in Nederland, met de grootste stuifzandvlaktes van West-Europa waar reeën, roofvogels en dassen zich thuis voelen. Perfect voor een fikse wandeling of fietstocht. Dat geldt ook voor Nationaal Park De Biesbosch, een zoetwaterdelta met riviertjes en beken die uitnodigen voor een avontuurlijke kanotocht op zoek naar de meer dan driehonderd bevers die er wonen.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Noord-Brabant Nederland
De Drunese Duinen zijn het hele jaar door prachtig. © Visit Brabant.

Safari Resort Beekse Bergen

De Brabantse plek om naartoe te gaan met kinderen, is natuurlijk (naast de Efteling) Safari Resort Beekse Bergen. Voor een Out of Africa-avontuur met eigen auto of de safaribus langs giraffes, neushoorns en zebra’s. Overnachten tussen de wilde dieren in het resort is de kers op de taart.

Safari Park Resort Beekse Bergen Brabant
Een schot in de roos met kinderen: Safari resort Beekse Bergen. © Visit Brabant.

Vakantie vieren in Limburg

Als ze ergens weten wat joie de vivre is, dan is het wel in de provincie Limburg. Hoe kan het ook anders met stijlvolle hoofdstad Maastricht, kastelen als Chateau Neercanne en Kasteel Waalre (nu een museum) en de vlaai als specialiteit.

Verrassend Valkenburg

Het mergelstadje Valkenburg is klein maar fijn en heeft bijzondere bezienswaardigheden. Wat te denken van de Kasteelruïne en de Fluweelengrot, het ondergrondse labyrint Romeinse Katakomben en een kabelbaan die je meeneemt naar de 68 meter hoge Wilhelminatoren. Ontspannen kun je in de Kuurpark Valkenburg en in het Geul- en Gulpdal maak je prachtige wandelingen. Wist je trouwens dat je ook op roadtrip kunt gaan in Limburg? Dat en meer lees je in Tips voor een coronaproof roadtrip.

Zuid-Limburgse Heuvelland

Het Zuid-Limburgs Heuvelland heeft vijf sterren gekregen van stichting Natuur en Milieu, als zijnde een van de mooiste landschappen van Nederland. Het glooiende, heuvelachtige karakter is uniek in ons land en geeft je het gevoel de grens over te zijn gestoken. Ook de kenmerkende vakwerkhuizen en wegkruizen die je overal tegenkomt, doen daarvoor een duit in het zakje. Maak een kruistocht op je wandelschoenen of de fiets en leer de historische verhalen van dit deel van Limburg kennen.

Vakantie in Nederland: Limburgse Heuvelland
Het mooie Limburgse Heuvelland.

Grotbiken en kazematten Maastricht

Ondergronds Nederland verkennen? In Limburg kan het! In Valkenburg stap je op de fiets en doorkruis je al ‘grotbikend’ de mergelgrotten. En in Maastricht ontdek je met met een gids van Maastricht Underground de coole Kazematten, een gangenstelsel van grotten en mijngangen die tussen 1575 en 1825 zijn ontstaan.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Veelgestelde vragen over provincies in Nederland

Wat is een provincie?

Provincies heb je in meerdere landen waaronder Nederland en België. Een provincie is vergelijkbaar met een district of deelstaat, al kunnen de bevoegdheden verschillen. Een provincie is een bestuurlijke eenheid die allerlei zaken voor burgers en de omgeving regelt. In Nederland is de provincie de bestuurslaag tussen de gemeenten en de Rijksoverheid. Provincies hebben bepaalde bevoegdheden en taken op het vlak van onder meer ruimtelijke ordening, milieubescherming en cultuur.

Hoeveel provincies heeft Nederland?

Nederland bestaat uit 12 provincies: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Brabant, Zeeland, Limburg.

Wat is de jongste provincie van Nederland?

Flevoland is de twaalfde en jongste en ook kleinste provincie. Vroeger lag hier de Zuiderzee. Nu is het een provincie met steden als Almere, Lelystad, Urk, Zeewolde en Dronten. Op 14 juni 1918 werd de Zuiderzeewet aangenomen en besloot men de Zuiderzee in te polderen en er land van te maken.

Wat is de grootste provincie en welke heeft de meeste inwoners?

De provincie Gelderland is qua oppervlakte het grootst. Zuid-Holland heeft de meeste inwoners, ruim 3,7 miljoen.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.