Nieuws Inspiratie Vakantie Noorwegen? Maak een driedaagse zeilcruise

Alle artikelen

Vakantie Noorwegen? Maak een driedaagse zeilcruise

Afgelegen baaien, zelf vissen vangen, dolfijnen en walvissen spotten en misschien wel het Noorderlicht: een zeilcruise maken door de fjorden van Noorwegen is misschien wel de mooiste manier om door het land te reizen. Skyscanner ging drie dagen zeilen met een catamaran van PukkaTravels en vertelt in een reisverslag over de bootreis.

The Golden Eagle

The Golden Eagle is de naam van de catamaran van PukkaTravels waarmee we de komende drie dagen gaan zeilen, een populaire onder de Noorse zeilboten. Net als de meeste andere zeilreizen in Noorwegen vertrekken we vanuit de noordelijke stad Tromsø, want de mooiste eilanden en fjorden vind je hier in de directe omgeving. En het leuke is: vanaf Amsterdam kun je rechtstreeks op Tromsø vliegen.


De catamaran is een juweeltje, modern en voorzien van alle gemakken. Hij is geschikt voor maximaal 10 personen en heeft comfortabele kamers met een eigen badkamer. Aan boord wordt visuitrusting verstrekt en ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds worden er maaltijden verzorgd. Een schipper staat klaar om de mooiste route uit te stippelen en het anker uit te gooien in de mooiste en meest ongerepte baaien waar je in de zomer kunt genieten van de middernachtzon en de koele bries van de zee. Ga je ’s winters zeilen? Dan biedt PukkaTravels waterdichte overalls voor al haar gasten om lekker warm te blijven.

Vind vluchten Tromsø

![Cruise Noorwegen](https://content.skyscnr.com/72567b6b40732c2d8581fa37523ce383/pukkatravels-timur-tugalev.JPG “Cruise Noorwegen”)

Dag 1: Gåsvear en Kvaløya

Op deze breedtegraad gaat de zon ’s zomers niet onder en hoewel we natuurlijk niet in Zuid-Spanje zitten, kunnen we overdag gewoon met een t-shirt (en lichtgewicht jack binnen handbereik) buiten op de boot zitten. Vanuit Tromsø varen we noordwaarts, voor onze eerste kennismaking met de Noorse fjorden. In een beschutte baai besluit onze schipper het anker uit te gooien om ons de kans te geven onze eigen vis te vangen voor het diner. Hoewel het even duurt, lukt het ons uiteindelijk allemaal er één te vangen. Na de lunch varen we door naar Gåsvear, een klein eiland omringd met helderblauw water en een hagelwit en fijn zandstrand. Vanaf de zeilboot zien we een prachtig, klein kerkje met bijbehorende begraafplaats op een heuvel. Een beetje gek is het wel, gezien het eiland intussen volledig onbewoond is. Onze dag eindigt in Kvaløya, waar we de nacht zullen doorbrengen met een waanzinnig uitzicht op de berg Store Blåmann.

![Vissen in Noorwegen](https://content.skyscnr.com/814087d3ca133ed1a20901a4bc9bdbc7/fishing-norway.JPG “Vissen in Noorwegen”)

![Lunch op de boot](https://content.skyscnr.com/1877bc83781beeb3c27280afbd56ce2b/lunch-tromso-norway.JPG “Lunch op de boot”)

Dag 2: Nordkvaløya en de Toftefjorden

We worden vroeg wakker met de geur van een zoet ontbijt dat binnen geserveerd wordt in de lounge – een perfecte start van dag twee van onze arctische zeilvakantie in Noorwegen. Ondanks de regen kiezen we ervoor het eiland Kvaløya nog even te verkennen, voor we weer verder varen in de richting van de baai Nordkvaløya. Onderweg begint de zon weer te schijnen en we passeren prachtige eilanden als Rebbensø, Grotøya en Hersøya, voor we uiteindelijk in Nordkvaløya stoppen om heilbot te vangen. We spenderen er de rest van de middag en avond temidden van deze Toftefjorden en hoewel het geen van ons is gelukt de vis te vangen, worden we getroost met de mooiste zonsondergang die we ooit hebben gezien. De magische sfeer van de natuur om ons heen is zo fantastisch en het is bijzonder om dat mee te maken met onze medereizigers, die we nu steeds beter beginnen te leren kennen.

![Op de boot](https://content.skyscnr.com/e9c7299291e6100eb85d948055cdd4b2/sailing-pukkatravels-norway.JPG “Op de boot”)

![Zonsondergang](https://content.skyscnr.com/36c5c7947d7bae12db6a026d1846a736/sunset-norway-pukkatravels-trosmo.JPG “Zonsondergang”)

Dag 3: Helgøy

Onze laatste zeildag is alweer aangebroken – wat is het ontzettend snel gegaan, maar wat hebben we daarnaast ontzettend genoten van deze vorm van slow travel. Voordat we uiteindelijk terugkeren naar Tromsø, brengen we eerst een bezoek aan het prachtige, Noorse dorpje Helgøy. We struinen langs kleurrijke huizen en de prachtige kerk, die we eerder al vanaf het water hadden aanschouwd, met zijn scherpe en elegante contouren. Net als Gåsvear is dit eiland onbewoond, maar de kinderen van de oorspronkelijke inwoners die hier tot eind jaren ‘60 woonden, komen hier vaak terug in de zomer- of kerstvakantie. We beklimmen het pad die ons leidt naar de top van de heuvel en het uitzicht op de baai onder ons is wederom fantastisch. Het lijkt wel alsof we aan het einde van de wereld zijn…

![Helgoy](https://content.skyscnr.com/992bf70c46395697ff1aa15e04801459/norway-helgoy.JPG “Helgoy”)

In het noorden kunnen we de Svalbard-eilanden zien liggen en we kunnen alleen maar dromen van het feit die nog eens te zien, hopelijk met hetzelfde PukkaTravel-team als waarmee we deze reis hebben gemaakt. Tijdens onze laatste lunch van aan-boord-kok Perry kletsen we met onze medepassagiers over deze korte, maar ongelofelijke reis die we samen hebben gemaakt en waaruit nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. Met Helgøy in ons kielzog verlaten we het fantastische landschap van Noorwegen en keren we terug naar onze snelle, moderne wereld, maar niet voordat we plechtig beloven om terug te komen in de winter. Om het Noorderlicht te spotten, want ook die moet nog van de bucketlist gestreept worden. Norway, we’ll be back!

Boek Tromsø

![Helgoy](https://content.skyscnr.com/e90c8b2dbafff9f3f2150544c3ae975b/helgoy-norway-3.JPG “Helgoy”)

Meer Scandinavië tips?

12 avontuurlijke ideeën voor een rondreis Noorwegen

10 tips voor een magische rondreis Zweden

Op vakantie naar Finland: de complete gids

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.

Kaart