Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Vakantie Thailand: de beste reistijd

Alle artikelen

Vakantie Thailand: de beste reistijd

Backpacken in Thailand of een rondreis in de planning? De beste tijd om te gaan is afhankelijk van welk deel van het land je gaat bezoeken. Skyscanner vertelt je over het klimaat en het regenseizoen in Noord-, Zuid- en Centraal-Thailand en geeft handige tips en info over visum, tijdsverschil en inentingen.

Beste reistijd Thailand

Hoewel luchtvochtigheid en tropische temperaturen bijna het hele jaar door aanwezig zijn in Thailand, hangt de beste periode om naar Thailand te reizen af van de plek waar je naartoe wilt. Het weer in het noorden is namelijk niet hetzelfde als het weer in het zuiden. Wil je van noord naar zuid backpacken of een rondreis maken, dan kunnen we stellen dat de algemene beste reistijd voor Thailand november tot februari is. Thailand in december is over het algemeen de meest populaire maand.

Vanaf februari lopen de temperaturen op tot de warmste maand, april, aanbreekt. Vooral in het noorden kan het dan drukkend heet worden. Daarna begint in vrijwel het hele land het moessonseizoen waardoor de temperaturen iets zullen dalen. Gedurende de moesson vallen er grote hoeveelheden regen binnen vrij korte tijd, meestal in de namiddag of in de avond. De buien duren meestal niet langer dan één of twee uur, waarna het vaak nog wat bewolkt blijft.

Hoewel Thailand in een regio ligt waar de hoogste orkaanactiviteit ter wereld heerst, wordt het land zelden getroffen door een orkaan. Wel werd Thailand in december 2004 getroffen door een tsunami. Hoe groot de kans is dat Thailand nog een keer door een tsunami van deze omvang wordt getroffen, is niet te voorspellen.

Weer Thailand per maandSeizoenTemperatuur
Weer Thailand januari Koele seizoen26 °C
Weer Thailand februariKoele seizoen 27 °C
Weer Thailand maartHete seizoen29 °C
Weer Thailand aprilHete seizoen 30 °C
Weer Thailand meiHete seizoen 29 °C
Weer Thailand juniHete seizoen 29 °C
Weer Thailand juliRegenseizoen28 °C
Weer Thailand augustusRegenseizoen 28 °C
Weer Thailand septemberRegenseizoen 28 °C
Weer Thailand oktoberRegenseizoen 27 °C
Weer Thailand novemberKoele seizoen 27 °C
Weer Thailand decemberKoele seizoen 26 °C

Beste reistijd Noord-Thailand

Wanneer?: november tot februari
Regenseizoen: mei tot september

Plan je een vakantie waarin je plekken als Chiang Mai, Pai, Chiang Rai en Nan wil bezoeken, dan zijn november tot februari jouw beste reismaanden. Dit seizoen is perfect voor outdoor activiteiten als trekking, raften en hikes over de groene rijstvelden en langs mystieke tempels. Ga met locals mee op pad en proef van lokale delicatessen, zoals khao soi, een van oorsprong Burmese noedelsoep. Oh, en ben je in februari in Chiang Mai, vergeet dan niet het prachtige Chiang Mai Flower Festival te bezoeken. Je gaat een onvergetelijke reis beleven!

Beste reistijd Zuid-Thailand

Wanneer?: december tot april
Regenseizoen: mei tot november

Zie jij jezelf al liggen in een hangmatje in de schaduw van een palmboom, starend naar een azuurblauwe oceaan terwijl je slurpt van een kleurrijke cocktail? Die droom kan zomaar eens werkelijkheid worden wanneer je één van de tropische eilanden in het zuiden van Thailand bezoekt. De beste reistijd voor de eilanden is echter ook afhankelijk van welke eilanden je wilt bezoeken, omdat het zuiden nogal groot is.

De zuidoostelijke eilanden, zoals Ko Samui, Ko Tao en Ko Pha Ngan, hebben het meest gelijkmatige klimaat van Thailand. Het verschil in temperatuur bedraagt gemiddeld zo’n vier graden tussen de koelste en de warmste maanden en ook de neerslag valt hier meer gespreid over het jaar. De beste reistijd voor deze eilanden is februari tot oktober. De beste reistijd voor de zuidwestelijke eilanden Phuket, Krabi, Ko Lanta en Ko Phi Phi is juist van november tot maart. Wil je oost én west bezoeken, ga dan tussen december en april.

Beste reistijd Centraal-Thailand

Wanneer?: november tot februari
Regenseizoen: mei tot oktober

Staan een floating market in Bangkok en de waanzinnige tempels van Ayutthaya op jouw verlanglijstje? Reis dan van november tot februari naar Thailand. Hoewel het het hele jaar door vochtig en heet is in de Thaise hoofdstad, zijn deze maanden over het algemeen een stuk koeler dan de rest van het jaar. Kom je in januari, dan wordt er in Bangkok het Chinees nieuwjaar gevierd een Chinatown – een event om niet te missen!

Praktische informatie

Heb ik een visum nodig voor Thailand?
Nee. Als je Thailand binnenkomt, kun je een visumvrije entree van 30 dagen krijgen.

Als je zeker weet dat je langer dan 30 dagen achter elkaar in Thailand wilt blijven, dan kun je een toeristenvisum aanvragen bij het Thais Consulaat in Amsterdam of bij de Thaise Ambassade in Den Haag. Hiermee kun je of 60 dagen (single entry, kosten €30*) of 3x 60 dagen (multiple entry, kosten €150*) aaneengesloten in Thailand verblijven. Met het multiple entry visum moet je na 60 dagen het land verlaten om vervolgens weer het land binnen te reizen om de nieuwe periode van 60 dagen te starten.

Welke inentingen heb ik nodig voor Thailand?
Ongeacht je verblijfsduur worden er vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A aangeraden. Bij een verblijf van langer dan drie maanden moet je ook worden ingeënt tegen Hepatitis B, rabiës en in sommige gevallen tuberculose. Bij de grenzen met Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië komt malaria voor. Het is raadzaam om malariatabletten mee te nemen naar deze gebieden. Bekijk hiervoor de malariakaart van Thailand.

Wat is het tijdsverschil met Thailand?
In Thailand is het 6 uur later dan in Nederland.

Welke stekker heb ik nodig voor Thailand?
In Thailand gebruiken ze stekkertype A, B, C en G. Je kunt het dus het beste een wereldstekker meenemen.

Beste tijd om te boeken
Onderzoek van Skyscanner laat zien dat je voor de allergoedkoopste tickets naar Thailand het beste 21 weken van tevoren kunt boeken. Ben je niet zo’n vroege boeker? Boek dan, om alsnog geld te besparen, 11 weken van tevoren je vliegtickets naar Thailand. Kijk hier voor meer informatie!

Vakantie Thailand Aanbiedingen

* Visum en vaccinatie informatie correct op 1 Jan 2019. Deze informatie is gevonden op tipsthailand.nl. Zorg dat je altijd up-to-date informatie opzoekt bij officiële bronnen voordat je je reis boekt.
*Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Meer Thailand tips?

10x doen op Koh Tao in Thailand

De mooiste eilanden in Thailand voor je vakantie

Twee weken reizen door Zuid-Thailand? Volg dan deze fantastische route

Backpacken in Thailand of Maleisië? Skyscanner vergelijkt

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.