Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Vakantie Zuid-Afrika: dit is de beste reistijd

Alle artikelen

Vakantie Zuid-Afrika: dit is de beste reistijd

In principe kun je Zuid-Afrika het gehele jaar bezoeken, maar als je wildlife wilt spotten of aan het strand wilt liggen in Kaapstad is het verstandig om rekening te houden met het weer. Want wat is nou de beste periode om een reis naar Zuid-Afrika te plannen? Je leest alles over de beste reistijd in onderstaand overzicht.

Beste reistijd Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een groot land en kent meerdere klimaatzones. In het noorden, westen en grote delen van het binnenland heb je te maken met een woestijn- en steppeklimaat. Langs de kust en in de oostelijke provincies spreekt men juist van een land en zeeklimaat. Oftewel: het kan in Kaapstad regenen, maar broeierig warm zijn in Johannesburg. Als je beide steden tijdens één reis combineert kan je onderweg dus met verschillende weertypes te maken krijgen.

Over het algemeen kun je in Zuid-Afrika spreken van een gematigd klimaat, met milde winters en warme zomers. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat je hier het gehele jaar door een mooie rondreis kan maken.

Hoogseizoen: November – maart
Tussenseizoen: April & mei, september & oktober
Laagseizoen: Juni – augustus

Zomer in Zuid-Afrika

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgekeerd ten opzichte van wat je gewend bent in Europa. Het zomerseizoen valt in de maanden november tot maart, en deze periode staat ook wel bekend als het hoogseizoen. Maar let op: de zomers in Zuid-Afrika kunnen warm worden en in deze tijd valt doorgaans ook de meeste regen. Vanaf de maand november heb je steeds meer kans op een flinke regenbui en zie je het landschap met de dag groener worden. 

Winter in Zuid-Afrika

De winters in Zuid-Afrika zijn koel en droog, met uitzondering van de regio Kaapstad. In het zuidwesten van het land regent het in deze periode regelmatig en daarom is de winter minder geschikt voor een strandvakantie in die regio. 

De beste periode om wilde dieren te spotten

Als je tijdens je reis naar Zuid-Afrika op safari gaat en wilde dieren hoopt te spotten, dan kun je het best in de maand september op pad. Het is dan droog en warm, maar nog niet zo heet dat de dieren de hele dag liggen te slapen. Bovendien is er in september nog maar weinig begroeiing, waardoor je op de grote open vlaktes meer kans hebt om in de verte een leeuw of luipaard te spotten. 

Zuid-Afrika is daarnaast de aangewezen bestemming om walvissen te spotten. Dat kan het best in Hermanus, waar de dieren zich van juni tot november met regelmaat laten zien. 

Beste reistijd Kaapstad

Wanneer? November tot april

De Nederlandse winter is de beste periode om Kaapstad te bezoeken. Het is dan droog en zonnig, en de perfecte weersomstandigheden voor een winter escape aan de Zuid-Afrikaanse kust. Je kunt in deze periode uitstekend aan het strand liggen, maar het weer is ook lekker genoeg voor uitstapjes naar het Kaapse Schiereiland of een roadtrip langs de Tuinroute.

Beste reistijd Johannesburg & Kruger Park

Wanneer? Maart & april, september & oktober

Het kan aardig warm worden in Johannesburg en omgeving, maar over het algemeen gelden het voor- en najaar als de beste reistijd. Hoewel je in Kaapstad makkelijk een paar weken kunt blijven hangen, zullen de meeste toeristen Johannesburg vrij snel verwisselen voor een verblijf in het Kruger National Park, het beroemdste wildreservaat van Afrika. 

Praktische reisinformatie Zuid-Afrika

Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?

Bij aankomst in Zuid-Afrika krijg je een stempel in je paspoort waarmee je recht hebt op een verblijf tot 90 dagen.

Welke inentingen zijn nodig voor Zuid-Afrika?

Maak voor vertrek een afspraak bij de GGD of reizigerskliniek voor een persoonlijk advies op het gebied van inentingen en malariapillen. In de meeste gevallen worden er vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A aangeraden. In het Kruger National Park komt bovendien malaria voor, dus daar moet je mogelijk medicatie voor slikken.

Wat is het tijdsverschil met Zuid-Afrika?

In de zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika. In de wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later.

Welke stekker heb ik nodig voor Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika worden stopcontacten van type D, M en N gebruikt, dat zijn stekkers met drie pinnen. Je hebt dus een reisstekker nodig als je naar Zuid-Afrika gaat. Deze kun je van tevoren kopen via de ANWB, maar zijn ook in Zuid-Afrika overal verkrijgbaar.

Beste tijd om te boeken

Benieuwd wat de beste tijd is om een reis naar Zuid-Afrika te boeken? Bekijk hier in welke maanden de goedkoopste tickets zijn te vinden of stel een prijsalarm in.

* Visum en vaccinatie informatie correct op 14 januari 2020. Deze informatie is gevonden op anwb.nl. Zorg dat je altijd up-to-date informatie opzoekt bij officiële bronnen voordat je je reis boekt.

Meer tips voor Zuid-Afrika?

– Wat te doen in Kaapstad: 15 tips
– De beste tips voor de Garden Route van Zuid-Afrika
– Top 10 Zuid-Afrika van een reisjournalist
– Kitesurfen in Zuid-Afrika: de wind achterna op de Westkaap

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.