Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Waar het Zuiderlicht (Aurora Australis) zien? Top tips!

Alle artikelen

Waar het Zuiderlicht (Aurora Australis) zien? Top tips!

De beste plekken om het Noorderlicht te zien heb je al gevonden, maar wat te denken van z’n fraaie tegenhanger, het Zuiderlicht? Net zo mooi maar meer ongrijpbaar. De exotische lichtshow kun je maar op een paar plekken op het zuidelijk halfrond bewonderen. Hier Skyscanners favoriete plekken om het Zuiderlicht te zien!

Wat is het Zuiderlicht?

Wat is precies het verschil tussen het Noorderlicht (aurora borealis) en het Zuiderlicht (aurora australis)? Kort door de bocht: niet veel. Een snelle les: beide lichtsoorten worden veroorzaakt door de zonnewind. Deze is vooral sterk bij uitbarstingen op de zon en geladen deeltjes (electroden) in grote hoeveelheden in het heelal terechtkomen. Wanneer de energielevels van de electroden verminderen, laten ze fotonen los: licht. Dit proces zorgt voor de aurora, of dat nu op het noordelijk- of zuidelijk halfrond is. “Behalve de locatie, is er geen verschil tussen het Noorderlicht en het Zuiderlicht”, vertelt dr. Ian Griffin van het de University of Otago in Nieuw-Zeeland. "Beide fenomenen vinden plaats in poolregio’s en zijn in de basis hetzelfde. Het licht wordt veroorzaakt door materialen van de zon die verstrikt raken in het magnetische veld van de aarde. Daardoor gaat de atmosfeer gloeien.”

Wanneer het Zuiderlicht zien?

Voor het Noorderlicht geldt de periode tussen september en april. Het Zuiderlicht kun je het beste waarnemen tussen maart en september. Daarbij speelt de sterkte van het Zuiderlicht in de afgelopen jaren wel een rol. Als het Noorderlicht op veel fantastische shows heeft getrakteerd, dan is de kans groot dat het Zuiderlicht dat ook gaat doen. "Als het licht sterk is in het noorden, dan zal dat ook het geval zijn op het zuidelijk halfrond. Een van onze top Aurora-tips? Bekijk het spektakel vanaf het water met een cruise van een gespecialiseerde reisaanbieder.”

Waar het Zuiderlicht zien

1. Nieuw-Zeeland en Tasmanië

Nieuw-Zeeland is een van de allerbeste plekken op aarde om het Zuiderlicht te zien. Stewart Island, South Island’s Mount Cook National Park en de Catlins-kustregio (ook op het Zuidereiland) zijn perfecte hang-outs om het fenomeen met eigen ogen te ontdekken. Australië is een andere optie, maar dan op Tasmanië, niet op het vasteland. "Hobart in Tasmanië is een goed voorbeeld van niet-Arctisch land waar de Aurora gespot kan worden bij verhoogde geomagnetische activiteit”, zegt professor Mark Conde, Zuiderlicht-expert van de University of Alaska.

Boek nu Nieuw-Zeeland

Boek nu Hobart

Dunedin is een van de beste plaatsen om het Zuiderlicht in Nieuw-Zeeland te zien
Foto credit: dr. Ian Griffin

2. South Georgia Island

We vergeven het je als je nog nooit van dit stuk land hebt gehoord. Dus waar ligt South Georgia Island (in het Nederlands: Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwich-eilanden)? Het is Brits Overzees gebied op ongeveer 5000 km ten oosten van het uiterste puntje van Argentinië. Het is nog afgelegener dan de Falklandeilanden, maar de groeiende vraag naar avontuurlijke cruises, maakt dit deel van de wereld een beetje toegankelijker. Zo is luxe cruisemaatschappij Silversea een van de touroperators die nu ook tours naar South Georgia organiseert.

zie het Zuiderlicht een keer in je leven

3. Antarctica

Je hoeft geen aardrijkskunde-expert te zijn om te weten dat je naar het noorden moet reizen om het Noorderlicht te zien (toplanden: Noorwegen, Finland, Zweden en IJsland) en dat je naar het zuiden afreist voor het Zuiderlicht. Dan stuit je op Antarctica, een continent dat maar liefst 20 procent van de Arctische regio beslaat. Een gigantisch deel van de aarde zonder permanente inwoners. Denk je aan een Southern Lights Antarctica cruise? Oceanwide Expeditions, Southern Explorations en Six Star cruises zijn enkele bedrijven die deze cruises aanbieden, al dan niet in samenwerking met Nederlandse reisaanbieders zoals Beluga Adventures en Sapa Pana Travel. Klein nadeel: het is niet goedkoop. Ga in ieder geval uit van zo’n €8000,- per persoon voor een week cruisen. Lees ook zeker onze tips voor reizen naar avontuurlijk Antartica.

Boek nu Ushuaia

Ga naar Antarctica voor het Zuiderlicht

4. Falklandeilanden

Een recente studie door astronomen liet zien dat de Falklandeilanden een uitstekende plek zijn om het Zuiderlicht te zien. Voordelen: het is behoorlijk wat eenvoudiger om hier te geraken dan op Antarctica (hoewel je nog altijd een fors budget moet hebben) en de Zuiderlicht-periode is lang, van april tot en met augustus. Hoe naar deze eilandengroep reizen? Er zijn dagelijks vluchten vanaf Punta Arenas in Chili en vanuit Rio Gallegos in Argentinië, maar je kunt de eilanden ook bezoeken met talrijke cruises.

Boek nu Punta Arenas

Hurtigruten een van de vele cruisemaatschappijen die Falkland-cruises biedt

5. Patagonië, Argentinië

Ushuaia, de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld, ligt dichter bij de Zuidpoolcirkel dan Tasmanië, South Georgia en Stewart Island. Dat maakt het tot een behoorlijke goede uitvalsbasis voor het bewonderen van het Zuiderlicht. En dan hebben we het vooral over de meer donkere maanden wanneer de zon 17 uur per dag haar gezicht niet laat zien. Juist daardoor is de kans vele malen groter dat je de Borealis in alle pracht vastlegt. Een kleine waarschuwing is op z’n plaats: dit deel van Argentinië staat bekend om langdurig slecht weer, dus het is aan te raden om de weersverwachtingen te checken voordat je die kant op gaat.

Boek nu Argentinië

Zuiderlicht te zien in Argentinië

Hebben we je wanderlust aangewakkerd? Lees dan ook:

Travel Trends 2018: bestemmingen waar straks iedereen over praat

Maak de ultieme treinreis met de Trans-Siberië Express

Vakantie Kaapverdië: een overzicht van de mooiste eilanden

De 7 meest creepy verlaten hotels en vakantiebestemmingen

12 spannende activiteiten in Nederland, België en Duitsland

Hemels: de 8 mooiste stranden in Indonesië

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.