Nieuws Inspiratie Wat is de beste reistijd voor China? Alles over het klimaat van China

Alle artikelen

Wat is de beste reistijd voor China? Alles over het klimaat van China

Wat is de beste reistijd voor China? Als je gaat rondreizen door China, dan is het slim om rekening te houden met het klimaat en de Chinese feestdagen. Wil je een vakantie naar China boeken? Skyscanner zocht uit wat de beste reistijd voor China is.

Klimaat van China

China is een groot land en elke regio heeft zijn eigen klimaat. Zo kan het aan de ene kant van het land sneeuwen, terwijl er aan de andere kant van het land een hittegolf is. Het is dus erg lastig om een gemiddelde te geven voor het hele land. Over het algemeen geldt dat je de ijzige winters en bloedhete zomers het best kan vermijden. Plan je reis daarom bij voorkeur in de maanden april, mei, september en oktober.

China

Beste reistijd Beijing en Shanghai

Het weer aan de oostkust van China wordt gekenmerkt door koude winters en warme zomers. In de wintermaanden duikt de temperatuur dikwijls onder het vriespunt, terwijl je in de zomer rekening moet houden met broeierige dagen waarbij het kwik boven de dertig graden uitkomt. De beste reistijd voor Beijing en Shanghai is dan ook in de maanden april en mei. Met temperaturen rond de 20 graden is het aangenaam warm en het regent minder vaak dan in de zomer of in de herfst. Wat ons betreft de ideale omstandigheden voor een bezoek aan de Chinese Muur of stedentrip Shanghai.

China

Beste reistijd Tibet

Tibet ligt een stuk hoger dan de rest van het land en dat betekent dat het hier behoorlijk koud kan worden. In de winter moet je rekening houden met temperaturen ver onder nul en zelfs in de zomer wordt het niet warmer dan 20 graden. Maak je in de zomermaanden een reis naar Tibet, dan kan het ook flink regenen. Met name in juli en augustus valt er bijna elke dag wel een bui. Plan je reis bij voorkeur buiten deze periode: de beste reistijd voor Tibet is in de maanden mei, juni en september.

Tibet

Beste reistijd Hong Kong

Vanwege de zuidelijke ligging is het over het algemeen een stuk warmer in Hong Kong dan in bijvoorbeeld Beijing of Shanghai. Sterker nog, zelfs in de winter kun je hier met een beetje geluk genieten van aangename temperaturen, want het wordt over het algemeen niet kouder dan 15 graden. In de zomermaanden kan het overigens wel flink warm worden. De beste reistijd voor Hong Kong is in het voor- en naseizoen. dus in de maanden april, mei, september en oktober.

Orkaanseizoen China

Maak je een reis naar China, dan moet je ook rekening houden met het orkaanseizoen. Deze loopt van juni tot november. Met name in de kustregio’s kun je dan te maken hebben met fikse stormen, regenbuien en overstromingen. Neem dus een paraplu mee als je in deze periode een bezoek aan Shanghai hebt gepland.

China

Chinese feestdagen

Het is verstandig om rekening te houden met de Chinese feestdagen, want op deze momenten is bijna iedereen in het land vrij. Chinezen reizen veel in eigen land en met name tijdens de feestdagen is het ontzettend druk bij de belangrijkste bezienswaardigheden. Daarnaast zitten de hotels, vluchten en treinen bomvol, en betaal je al snel de hoofdprijs. De belangrijkste vakantieperiodes in China vallen in de eerste week van mei en in de eerste week van oktober, en rondom het Chinese Nieuwjaar in februari.

China

Rondreis China: praktische informatie

Heb ik een visum nodig voor China?

Ja, met een Nederlands paspoort heb je een visum nodig voor China. Deze dien je voor vertrek aan te vragen bij de ambassade in Den Haag. Heb je een korte overstap in China, dan kom je wellicht in aanmerking voor een transit visum van 72 of 144 uur. Wil je Tibet bezoeken? Dan heb je een speciale permit nodig. Deze kun je het makkelijkst aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie.

Welke inentingen heb ik nodig in China?

Voor een reis naar China heb je mogelijk inentingen nodig, dus maak voor vertrek een afspraak bij de GGD. Vaccinaties als DTP en Hepatitis A worden in ieder geval aangeraden. Daarnaast kun je bij een langer verblijf prikken krijgen tegen buiktyfus en rabiës.

Is China veilig?

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het veilig om naar China te reizen; voor het overgrote deel van China zijn er geen veiligheidsrisico’s. Een uitzondering is de provincie Xinjiang, in het noordoosten van China. Hier gelden wel veiligheidsrisico’s vanwege aanslagen in het verleden.

*Informatie correct juni 2018 gevonden op Nederland Wereldwijd. Check voordat je boekt altijd up-to-date informatie op de website van de overheid.

Wat zijn de bezienswaardigheden van China?

China barst van de bezienswaardigheden. Dit zijn de bekendsten.

Beijing:

Beijing

Chinese Muur:

Chinese Muur

Shanghai:

Shanghai

Het terracottaleger in Xian:

Xian

De panda’s van Chengdu:

Chengdu

Yangshuo:

Yangshuo

Tibet:

Tibet

Hong Kong:

Hong Kong

Wat is het tijdsverschil met China?

Het gehele land valt in de tijdzone UTC +8, wat betekent dat het in de zomertijd 6 uur later is en in de wintertijd 7 uur later.

Meer lezen over reizen in Azië?

Beste reistijd Bali en klimaat op Bali

Vakantie Thailand: de beste reistijd

2 weken reizen door Zuid-Thailand? Volg dan deze prachtige route

Top 10 Bali bezienswaardigheden, het eiland van de goden

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.