Nieuws Inspiratie Wat je moet weten voordat je naar Bangkok gaat

Alle artikelen

Wat je moet weten voordat je naar Bangkok gaat

Bijna iedereen die in Azië heeft gereisd, is er geweest. Of het nu voor een overstap was of een city trip van een paar dagen: Bangkok. De Thaise hoofdstad huist het totale inwonersaantal van Nederland en kan dus best intimiderend zijn bij een eerste bezoek. Ga jij binnenkort naar Bangkok? Lees dan de tips, tricks en to do’s van Skyscanner zodat je goed voorbereid op reis gaat!

Tempel in Bangkok vanaf de rivier

Bangkok ligt aan de oostelijke oever van de Menam (Chao Phraya-rivier), dichtbij de Golf van Thailand. De Thaise naam voor Bangkok is Krung Thep, maar de volledige ceremoniële naam bestaat uit maar liefst 21 woorden (de langste plaatsnaam ter wereld). Bangkok begon als klein handelscentrum en haven voor Ayutthaya, de toenmalige hoofdstad van het land. Het Bangkok van nu is een stad vol contrasten, waar traditionele marktstalletjes naast moderne wolkenkrabbers staan en gammele tuktuks rijden naast supersnelle Skytrains. Met haar historische tempels, moderne winkelcentra, overvloed aan street food en bijzondere nachtleven is Bangkok een stad die nooit slaapt.

Wat pak je in?

Thailand heeft drie seizoenen: het warme seizoen (maart t/m mei), het regenseizoen (juni t/m oktober) en het koele seizoen (november t/m februari). Het koele seizoen is met temperaturen die schommelen rond de 30 graden wel het meest aangename seizoen om Bangkok te bezoeken, maar tegelijkertijd ook één van de drukste seizoenen. In welk seizoen je ook reist, neem in elk geval dichte schoenen én iets mee waarmee je je knieën of schouders kunt bedekken (of koop een sarong of harembroek op de vele markten in Bangkok); handig als je tempels bezoekt.

Meer inpaktips? 10 tips voor het inpakken van je koffer

Grand Palace in Bangkok

Wat als je bent geland?

Wie naar Bangkok reist, landt op het internationale vliegveld Suvarnabhumi. In het vliegtuig krijg je een visum voor 30 dagen. Het centrum bereik je het beste met de trein: de City Line-trein is de goedkoopste optie (€1 voor het traject van 25 minuten). Hoewel de Express-trein sneller is (€4 voor het traject van 13 minuten), rijdt deze veel minder vaak dan de City Line. Wie veel bagage heeft of nog een beetje moet bijkomen van de vlucht, kiest voor de taxi. Neem na de uitgang van het vliegveld de roltrap omlaag, waar je de publieke taxi’s met een meter vindt. Laat je niet gek maken door zogeheten ‘airport taxi’s: deze zijn veel te duur!

Nog geen hotel gevonden? Kijk dan hier voor tips.

Waar ga naartoe?

Het historische centrum van Bangkok ligt op het eiland Rattanakosin, waar je de meeste toeristische trekpleisters vindt. Van alle bezienswaardigheden zijn er twee die we je niet willen onthouden. De eerste is de Wat Pho, de grootste en oudste tempel van Bangkok (80.000 vierkante meter) die onderdak biedt aan meer dan duizend Boeddha’s. Maar de meest indrukwekkende is de liggende Boeddha, die met een lengte van 46 meter de grootste liggende Boeddha van Thailand is. Bezoek de Wat Pho het liefst in de ochtend (rond 8.30 uur) en neem daarna een traditionele Thaise massage in het bijbehorende massagecentrum.

Wat Arun tempel in de avond in Bangkok

De tempel die ’s avonds het meest indrukwekkend is, is de Wat Arun, die pal aan de rivier ligt. Pak de ferry naar de overkant vlak voor zonsondergang en ga samen met de locals aan de oever van de rivier zitten. Zo heb je het uitzicht op de Wat Arun voor je en het panorama op de skyline van Bangkok achter je! Over skylines gesproken: het meest complete overzicht heb je vanaf de Sky bar in de Lebua State Tower in het moderne centrum van Bangkok. Draag als man gepaste kleding (d.w.z: dichte schoenen, lange broek en een t-shirt) en zie de prijzen van de drankjes als entreeprijs (rond de €10 voor een biertje). Geloof ons: het is absoluut de moeite waard!

Een klein reisbudget? Top 10 gratis dingen die je in Bangkok kunt doen

Welke hotspots kun je beter vermijden?

De Grand Palace is de Eiffeltoren van Bangkok: je kunt er niet omheen, je moét het gezien hebben, ondanks dat je urenlang in de rij moet staan en je tussen drommen toeristen staat. Bij de Grand Palace in Bangkok is dat nog tien keer erger, vooral in het hoogseizoen. Het inderdaad een prachtige bezienswaardigheid, maar wie geen zin heeft om platgelopen te worden door toeristen met selfiesticks, kan deze hotspot prima overslaan. Wil je een van de beroemde floating markets van Thailand bezoeken, dan zul je toch echt (ver) buiten Bangkok je heil moeten zoeken. De Damnoen Saduak is de grootste en beroemdste floating market van Bangkok, maar is een absolute tourist trap.

Longtail op de rivier in Bangkok

3x Do’s en dont’s:

  • Trek een middag uit voor een fietstocht met Co van Kessel. Dit Nederlandse fietsbedrijf biedt verschillende fietstours door het ‘echte’ Bangkok. Een ervaring die je niet snel vergeet!
  • Houd altijd een taxi aan en neem nooit een taxi of tuktuk aan die stilstaat voor een bezienswaardigheid.
  • Eén ritje in een tuktuk is leuk, maar vermijd ze verder: tuktuks zijn slecht voor het milieu en rekenen een veel te hoge prijs. Houd ook altijd een taxi aan en neem nooit een taxi aan die stilstaat voor een bezienswaardigheid.
  • Boek 30 dagen voor vertrek. Recent onderzoek van Skyscanner wijst uit dat dit de beste en goedkoopste tijd is komt te boeken!

Uitzicht vanaf de Sky Bar in Bangkok

Foto’s: Martijn Senders

Meer Thailand inspiratie? Bekijk dan ook:

10 prachtige Thaise eilanden voor een fantastische vakantie

Dit moet je doen op het Thaise eiland Koh Tao

10 survival tips voor de Thaise full moon parties

15 vragen aan reisbloggers over Thailand

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.

Kaart