Nieuws Inspiratie Wat te doen in Sri Lanka

Alle artikelen

Wat te doen in Sri Lanka

Sri Lanka is de Aziatische bestemming waar je nog heerlijk zonder veel toeristen kunt strandhangen. Vlieg naar Colombo en kies een vakantie met van alles wat. Skyscanner laat je zien wat je kunt doen in Sri Lanka.

Weet je nog, dat prachtige eiland waar Wie is de Mol in 2015 plaatsvond? Dat was Sri Lanka, dat ook letterlijk prachtig eiland betekent.

Skyscanner schoof hoofdstad Colombo al naar voren als ‘nieuwe’ bestemming om te bezoeken voordat de rest het doet! Een blik op de highlights van het mooie Sri Lanka.

Vind vliegtickets Sri Lanka

Nederlandse koloniale geschiedenis in Colombo

Sri Lanka heeft een roerige geschiedenis waarin ook Nederlanders een grote rol hebben gespeeld. De V.O.C. voerde het bewind over een groot deel van het eiland, toen nog Ceylon geheten, van 1656 tot 1796. Daarna namen de Britten het bestuur over. Op 4 februari 1948 werd Ceylon onafhankelijk verklaard, in 1972 werd de onafhankelijke republiek Sri Lanka uitgeroepen. Ga naar Colombo Fort (district Colombo 01) waar vroeger een Brits-Nederlands fort stond. Hoewel het nu het kloppende financiële hart is van Colombo, vind je er nog veel historische gebouwen. Zoals de oude vuurtoren en het Old Colombo Dutch Hospital, het oudste gebouw in de stad.

National Museum en National Gallery

Als je in Colombo bent, ga dan vooral naar het Nationale Museum van Colombo, in district Colombo 07, ten zuiden van het Viharamahadevi Park en de Colombo Town Hall. Reis hier door meer dan 2500 jaar geschiedenis. Het bestaat al sinds 1877 en laat onder meer objecten uit het verleden zien toen Sri Lanka nog een koninkrijk was. De koning werd destijds afgezet door de Britten. Het museum deelt het gebouw met de National Art Gallery.

Prettige chaos Pettah market

Na de rust en oude glorie van de National Gallery dompel je je onder in de chaos van de Pettah Market, tegenover Fort Railway treinstation. Hier een overvloed aan geweldige local food, allerhande marktwaar en souvenirs.

Tempel van de Tand, Kandy

Kandy is de tweede grootste stad van Sri Lanka, gelegen rondom het kunstmatig aangelegde Kandy-meer. Dit was de oude hoofdstad van Sri Lanka van 1592 tot 1815, vanwege het grote culturele erfgoed met onder meer tempels staat deze stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Tempel van de Tand ook wel Dalada maligawa genoemd is de beroemdste. Hier ligt een van de drie overgebleven tanden van Boeddha.

Sigiriya

Sigirya is een van de zeven andere plaatsen in Sri Lanka op de Werelderfgoedlijst. Een indrukwekkend complex met lusthoven omgeven door muren en grachten en, boven op de rots, een citadel. Voor een spectaculair uitzicht op de omgeving. Vlakbij Sigiriya ligt de gouden tempel van Dambulla met het grootste gouden Boeddha-beeld ter wereld.

Heilige koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa

Nog een Werelderfgoedplek: heilige stad Anuradhapura, ooit hoofdstad in de tijd van de Srilankaanse koningen. Een stad met mooie bewaarde ruïnes en veel stoepa’s, boeddhistische bouwwerken zoals de Ruwanweliseya. Anuradhapura behoort met Dambulla, Polonnaruwa en Sigiriya tot de culturele driehoek van Sri Lanka.

Walvissen kijken in Mirissa en Trincomalee

Reis per trein vanuit het Colombo Fort station naar Mirissa. Mirissa is de plek om dolfijnen en walvissen te spotten. Grote kans dat je ze ziet bij Dondra Point, dat te bereiken is via Mirissa. Een andere goede walvisspot is havenstad Trincomalee aan de noordoostkust. Hier staat ook het grootste Nederlandse fort van Sri Lanka, Fort Frederick.

Yala national park, ecotoerisme

Volgens Forbes magazine moet je Sri Lanka vooral bezoeken vanwege de verscheidenheid in natuur en de echte, pure wildlife. Ga naar Yala National Park, aan de kust in het zuidoosten, beroemd vanwege de luipaarden, het wordt ook wel ‘leopard country’ genoemd. Naast olifanten, krokodillen en talloze vogelsoorten. Boek een safari en zie Sithulpauwwa, een tempel waar gelovigen graag komen. Er wordt beweerd dat in oude tijden hier wel 12.000 monniken woonden.

Je kunt zelfs kamperen in het park, als je durft!

Stranden: Great Panadura beach

Sri Lanka is omgeven door de mooiste stranden. Surfers vinden snel hun weg naar Arugam Bay in het oosten. Hier hangt een relaxte vibe en er zijn brede stranden met gezellige strandhutjes. Een van de populairste baaien in het zuiden is Unawatun, tevens broedplaats voor schildpadden. Een bekende strandspot in de buurt van Colombo is het strand van Negombo met veel toeristische faciliteiten. 

Droomeiland: Taprobane

Het exotische Taprobane Island is een privé-eiland waar je kunt overnachten. Je krijgt: 5 en-suite kamers, een infinity pool, een tropische tuin en een team van 5 mensen om je geheel in de watten te leggen. Idee voor je volgende vakantie?

Heilig Nallur festival

In de maand augustus vindt het Nallur festival plaats in Jaffna, in het noorden van Sri Lanka. Het heilige festival om de god Murugan te eren duurt vijfentwintig dagen en kent dagelijks bijzondere processies en rituelen in de Nallur Kandaswamy tempel. Een speciaal schouwspel met ook veel traditionele muziek en lekker eten.

Sri Lankaanse keuken

Colombo zou zeker niet misstaan op de lijst met beste streetfood steden ter wereld. Proef de complexe, kleurrijke en kruidige Srilankaanse keuken op straat. Probeer rice and curries in alle soorten en smaken in een eettentje in Galle Face Green, deze koop je al voor zo’n €1. In Colombo is de Ministry of Crab in the Old Dutch Hospital een aanrader. Met z’n tweeën eet je hier voor zo’n €60 (10.000 Rs) echt een exquise diner.

Zoek en vind bij Skyscanner een goedkoop vliegticket Sri Lanka en een hotel Sri Lanka.

Wist je dat Skyscanner al had voorspeld dat Colombo een reistrend voor 2015 werd, zie Top traveltrends. Lees ook: Ontdek de charme van Colombo: de 10 beste tips.

Kaart