Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Wat te doen Rwanda: reisadvies en tips

Alle artikelen

Wat te doen Rwanda: reisadvies en tips

De voormalige Belgische kolonie Rwanda wordt ruim twintig jaar na de genocide gezien als voorbeeld voor de regio: er is vrede, de economie groeit en het is er schoon. Maar wat kun je allemaal verwachten in Rwanda? Skyscanner geeft reisinformatie over dit bijzondere Afrikaanse land.

Praktische informatie Rwanda

Waar ligt Rwanda?

Rwanda is een land in Oost-Afrika dat grenst aan Congo, Oeganda, Tanzania en Burundi. Zie hieronder de ligging van Rwanda op de kaart.

In welke tijdzone ligt Rwanda?

Rwanda zit in dezelfde tijdzone als Nederland. In de winter is er een uurtje tijdsverschil (in Rwanda wordt de klok niet verzet), in de zomer loopt de klok gelijk.

Reisadvies Rwanda

Met de genocide in je achterhoofd – hoewel al twintig jaar geleden – dan toch de vraag: hoe veilig is Rwanda vandaag de dag? Het antwoord: veilig, maar blijf ten alle tijden alert. Vermijd demonstraties en reizen na zonsondergang. Het verkeer is dan niet veilig door onverlichte wegen en onverlichte voertuigen. Wees ook extra voorzichtig in de gebieden die grenzen aan Congo, waar de veiligheid veranderlijk is. Bekijk hier het hele reisadvies van de Rijksoverheid.

Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam kun je direct op hoofdstad Kigali vliegen met KLM. Ook voeren Turkish Arlines, Qatar Airways en Kenya Airways vluchten uit, maar dan wel met één of twee overstappen in Istanbul (Turkije), Doha (Qatar), Entebbe (Oeganda) of Nairobi (Kenia).

Hoe lang is het vliegen naar Rwanda?

De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht is 8 uur en 20 minuten. Met tussenstop(s) kan de totale reistijd tussen de 11 en 24 uur duren.

Welke inentingen heb je nodig voor Rwanda?

Benieuwd welke vaccinaties je moet nemen voor Rwanda? Ongeacht je verblijfsduur wordt een vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio), gele koorts en hepatitis A aangeraden. Als je geen mazelen of vaccinaties tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting ook aanbevolen. Bij een verblijf van langer dan drie maanden, worden ook inentingen tegen hepatitis B, rabiës en tuberculose aangeraden.

Bij een verblijf langer dan zes maanden wordt een vaccinatie tegen meningitis aangeraden. Ook komt er malaria voor in Rwanda: neem voldoende anti-muggenmaatregelen (DEET en klamboe) en neem malariatabletten mee. Vraag altijd na bij je dokter wat je nodig hebt qua inentingen voor Rwanda.

Heb ik een visum nodig voor Rwanda?

Ja. Je krijgt een visa on arrival (visum bij aankomst) op het vliegveld of bij de grens. Een single entry is 30 dagen geldig na afgifte en kost $30*. Je kunt ook een East African Tourist Visa (EATV) aanvragen voor Rwanda, Kenia en Uganda. Deze kost $100* en is 90 dagen geldig.

* Bijgewerkt juli 2018: visum- en vaccinatie informatie gevonden op VisitRwanda en GGD. Check altijd actuele en officiële informatie voordat je boekt.

Wat is de genocide van Rwanda?

De Rwandese genocide was een volkerenmoord die van april tot half juni 1994 plaatsvond in Rwanda. Gedurende deze genocide werden naar schatting 500.000 tot één miljoen mensen vermoord.

Wanneer werd Rwanda onafhankelijk?

Rwanda is sinds 1962 onafhankelijk van België.

Welke bevolkingsgroepen zijn er in Rwanda te vinden?

De etnische bevolking van Rwanda bestaat voor 85% uit Hutu’s, 14% Tutsi’s en 1% Twa (de oudste bewoners). Er bestaan generalisaties over het uiterlijk (Hutu’s zouden kort, stevig en donker zijn, Tutsi’s langer, slanker en lichter), maar die gaan lang niet altijd op. Beide groepen zijn beiden genetisch grotendeels van Bantoe-afkomst.

Welke taal spreken ze in Rwanda?

Rwanda heeft vier officiële talen: Frans, Engels, Kinyarwanda en Swahili.

Beste reistijd Rwanda

Je kunt beter niet reizen wanneer het regenseizoen plaatsvindt in Rwanda (van maart tot mei en tussen oktober en december). Om droog te genieten van je reis, vertrek je tussen juli en september óf reis je in de maand januari.

Wat te doen in Rwanda: tips en bezienswaardigheden

1. Gorilla-trekking

Eén van de highlights van een vakantie in Rwanda (en Oeganda en Congo) is op gorilla-safari gaan. Rwanda is rijk aan natuurschoon en er leven veel verschillende, unieke diersoorten, maar de (berg)gorilla is toch wel hét wildlife dier in Oost-Afrika. Je bekijkt ze in Rwanda onder meer in het Volcanoes National Park. Boek zo’n excursie bijvoorbeeld bij Rwanda Gorilla.

Gorilla

2. Kigali

Kigali is de hoofdstad van Rwanda en waarschijnlijk het startpunt van je reis door het land. Wil je niet afhankelijk zijn van tourbussen, huur dan een auto. Zorg er wel voor dat je een stevig model hebt, gezien de slechte staat van de wegen. Een aantal must-see’s in Kigali zijn de Genocide Memorial, het roemruchte Hotel des Milles Colonnes (“Hotel Rwanda”, die een grote rol speelde tijdens de genocide) en de Kimironko Market. Houd je van voetbal? Woon dan een wedstrijd bij in het Amahora Stadium!

3. Volcanos National Park

Maar liefst zeven (!) vulkanen vormen de Virunga-keten, ook wel bekend als het Volcanos National Park. Dit is dé plek waar de zeldzame berggorilla nog in zijn natuurlijk habitat leeft. Buiten deze specifieke fauna biedt het nationale park tevens adembenemende landschappen van eindeloze vlaktes en groene heuvels.

4. Kivumeer

Het Kivumeer is één van de meren in het Grote Merengebied in Afrika, op de grens van Rwanda met Congo. Het Kivumeer is als laatste van de grote Afrikaanse meren ontdekt door Europeanen (de ontdekker was Duitser Gustav Adolf von Götzen in 1894). Een populaire verblijfsplek bij dit meer is het resortstadje Gisenyi, waar veel rijke Rwandezen, expats en reizigers komen om lekker te genieten van de villa’s, hotels, nachtclubs en andere luxe.

5. De lokale keuken

Een lokaal gerecht dat je zeker moet proberen is ilsome: fijngestampte groene bladeren van de cassaveplant met gedroogde vis. Spies van geroosterd geitenvlees is ook een aanrader. De basis van veel gerechten in Rwanda zijn aardappels, maïs, cassave en vis (vooral tilapia). Spoel het weg met bananenbier, de lokale, alcoholische drank!

6. Op pad met een Rwandese gids

Rwanda stikt van de nationale parken, waarvan we er graag nog één willen aanraden: Nyungwe National Park. Dit natuurgebied is perfect voor wandelaars die de uitzonderlijke flora komen ontdekken. Je vindt in Nyungwe National Park maar liefst 240 soorten bomen en 140 soorten orchideeën. Boek een wandeling met een Rwandese gids die je er alles over kan vertellen.

7. Zebra’s en giraffen spotten

Akagera National Park ligt in het oosten van het land en ligt rondom de rivier Akagera, die Rwanda scheidt van Tanzania. Hier bevind je je niet in het typische groen van Rwanda, maar in het hart van de savanne. Tijdens een safari hier kun je onder meer buffels, giraffen, nijlpaarden, luipaarden, zebra’s, tijgers en antilopen bewonderen. Allemaal omringd door 500 soorten vogels die vrijelijk fladderen onder je verbaasde ogen.

Meer tips over Afrika?

Mini-gids voor vakantie of rondeis Afrika: veilige bestemmingen

Wat te doen in Johannesburg: tips

De beste tips voor de Garden Route

Wat te doen in Kaapstad: 15 tips

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.