Nieuws Inspiratie Wow! Deze plekken zijn volledig overgenomen door de natuur

Alle artikelen

Wow! Deze plekken zijn volledig overgenomen door de natuur

Vraag jij je ook wel eens af hoe zou de wereld eruit zien als de mensen verdwenen zijn? Op onderstaande plekken heeft de natuur het gewonnen en complete huizen, tempels en steden overgenomen.

1. Pripyat, Oekraïne

Het bekendste spookdorp van Europa is Pripyat, een stadje dat in 1986 werd verlaten als gevolg van de kernramp bij Tsjernobyl. In de dertig jaar die volgde had de natuur vrij spel en zijn flatgebouwen, winkelcentra en schoolpleinen volledig overwoekerd door bomen en planten. Als je er nu een foto van vroeger naast legt, kun je nauwelijks geloven dat het om dezelfde plek gaat. 

2. Magnetic Island, Australië

De SS City of Adelaide is een stoomschip uit 1893, dat onder andere heeft gevaren tussen Melbourne, Sydney en Hawaii. In 1912 breekt echter een fikse brand uit op het schip, die het grotendeels in de as legt. Tijdens een bergingsactie loopt het wrak vast voor de kust van Magnetic Island en sindsdien is het overgeleverd aan de elementen.

3. Vashon Island, Verenigde Staten

Op Vashon Island in de Amerikaanse staat Washington moet je op zoek gaan naar de boom die een fietsje heeft verzwolgen. Volgens de verhalen werd de fiets aan de boom gebonden door een jongen die werd uitgezonden naar de oorlog, maar vervolgens nooit meer terugkeerde. Welke elementen van dit verhaal precies waar zijn valt nog te bezien, want het gaat hier om een kinderfiets en geen herenfiets.


4. Sorrento, Italië

Mocht je in Italië ooit in de buurt zijn van Napels of de Amalfikust, dan is het een aanrader om op zoek te gaan naar de oude graanmolen in de Valle dei Mulini. Ooit vormde de molen een belangrijk onderdeel in het productieproces van de Italiaanse pasta’s, maar nadat de molen buiten werken werd gesteld is de plek overgenomen door de natuur. Vanwege de hoge vochtigheidsgraad zijn de gevels volledig bedekt met een dikke laag mos en groeien overal varens uit het dak.

5. Kolmanskop, Namibië

Het dorpje Kolmanskop in Namibië deed vroeger dienst als mijnstadje, maar ligt er inmiddels verlaten bij. Hier werd in 1908 een diamant gevonden en het duurde niet lang voordat het stadje werd overspoeld door mijnwerkers. Toen na verloop van tijd steeds minder diamanten werden gevonden, verdwenen de inwoners en kregen de duinen vrij spel. Het resultaat is een spookdorpje waar de huizen steeds iets verder worden opgeslokt door het zand. 

6. Bangkok, Thailand

Wat gebeurt er als er in een verlaten winkelcentrum het dak instort en de eerste verdieping overstroomt? De New World Mall in Bangkok werd in 1997 gesloten en inmiddels hebben duizenden tilapia’s het winkelcentrum overgenomen. De eerste verdieping zit vol met vissen die zijn uitgezet door de locals. Zij hadden erg veel last van de muggen die op het water afkwamen, en dus werd een creatieve oplossing bedacht. Net buiten het winkelcentrum zitten een paar slimme ondernemers die visvoer verkopen aan nieuwsgierige toeristen. 

7. Parijs, Frankrijk

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar midden in Parijs vind je een stukje natuur dat maar door weinig andere toeristen wordt bezocht. La Petite Ceinture is de naam van een verlaten treinspoor dat dwars door het dertiende en veertiende arrondissement loopt. Het werd tot in de jaren negentig gebruikt voor het vervoer van goederen, maar sindsdien komt er bijna niemand meer.

8. Angkor, Cambodja

Het bekendste voorbeeld van natuur die een plek overneemt vind je in Cambodja. In het tempelcomplex van Angkor nabij Siem Reap worden de eeuwenoude bouwwerken overwoekerd door dikke boomwortels. Een plek die absoluut tot de verbeelding spreekt en die niet voor niets werd gebruikt in decors van onder andere de film Tomb Raider.

9. Tainan, Taiwan

De stad Tainan is gelegen in het zuidwesten van Taiwan en een van de bekendste attracties is het zogenoemde boomhuis. Dit vroegere pakhuis staat al tientallen jaren leeg en is bijna volledig overgenomen door een enorme banyan boom. De takken komen uit alle gaten en kieren naar buiten, en er is zelfs een wandelpad in het huis aangelegd vanwaar je als toerist een perfect uitzicht hebt over de woekerende boom. 

10. Klevan, Oekraïne

We zijn gewend dat de bermen langs het spoor regelmatig worden ontdaan van onkruid en groen, maar in het Oekraïense plaatsje Klevan mag de natuur ongestoord zijn gang gaan. Het resultaat is een sprookjesachtige spoorbaan die ook wel ‘Tunnel of Love’ wordt genoemd. Er komt nog steeds drie keer per dag een goederentrein voorbij geraasd, maar in de uurtjes daartussen is het een populaire plek onder stelletjes.

Meer avontuurlijke artikelen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotels en autohuur.