Nieuws Inspiratie Weekend weg: city trip Istanbul in 48 uur

Alle artikelen

Weekend weg: city trip Istanbul in 48 uur

Heb je maar een weekend de tijd om Istanbul te verkennen? Skyscanner laat je zien hoe je in 48 uur het meeste uit deze zinderende cultuurstad haalt met deze city trip tips!

1. Bezoek ’s ochtends Istanbul’s bezienswaardigheden

Als je maar een weekend de tijd hebt, dan wil je zeker geen tijd verspillen in de wachtrij. Goed om te weten: de wachttijd voor de Hagia Sophia of de Blauwe Moskee kan overdag meer dan een uur bedragen. Dan is er maar één oplossing: vroeg uit de veren! De meeste toeristen liggen dan nog op één oor en je wandelt direct de mooiste bezienswaardigheden binnen. Tip voor vrouwelijke reizigers: om de Blauwe Moskee binnen te komen, moet je een hoofddoek dragen. Deze kun je gratis bij de entree lenen of je koopt zelf een leuke sjaal op de bazaar. Heb je gelijk een geldige reden om te shoppen.

hagia sophia istanbul

Lees ook: De 10 beste dingen om te doen in Istanbul

2. Ga ’s avonds naar het grote plein van Üsküdar

Een van de mooiste openbare fonteinen is die van Ahmed III. Tussen 1728 en 1729 gebouwd door de Ottomaanse Sultan Ahmed III om drinkwater te verzorgen voor reizigers en voor rituele wassingen van mensen die dichtbij hadden gebeden. De fontein is het paradepaardje van het grote Üsküdar plein, net buiten de entree van het Topkapi Palace Museum. Het plein en de fontein zijn extra mooi in het gouden licht van de ondergaande zon. En, omdat je nu de belangrijkste bezienswaardigheden hebt gezien, is nu het moment aangebroken om te ontspannen en te genieten van het avondlicht met het geroezemoes van de stad rondom.

fontein ahmed III istanbul

Lees ook: 10 plekken voor de mooiste zonsondergangen in de wereld

3. Begeef je in de buzz van de Grote Bazaar

De Grote Bazaar is een van de oudste markten in de wereld met een ongelooflijk aantal van 61 straten en meer dan 3000 winkeltjes en marktkramen. Een bezoek is altijd leuk, zeker als je voor het eerst in Istanbul bent. Wat nog fascinerender is, zijn de achtergelegen „hans“ Dit zijn een soort traditionele cafés waar vroeger reizende kooplui overnachtten en hun waar uitstalden. Vele hans zijn vandaag de dag vervallen of dienen alleen nog als werkatelier. Vervallen is zeker het juiste bijvoeglijk naamwoord voor de Valide Han. Maar deze han heeft wel een dakterras dat met een geheime deur is te bereiken voor een ongelooflijk uitzicht op Istanbul. Als je een gesloten deur zonder beschildering, maar met een portier hebt gevonden, dan zit je goed. Druk de portier een paar Lira in z’n hand en voila: het beste uitzicht op Istanbul ligt aan je voeten.

grand bazaar istanbul hans

Lees ook: Top 10 dingen (gratis) te doen in Istanbul

4. Leer de locals kennen

Ook al heb je maar een weekend de tijd, vergeet niet te theeën in beroemde Turkse cafés. Als je zin hebt, klok je maar liefst 15 kopjes naar binnen. Zoveel drinken de meeste locals namelijk per dag, terwijl ze met vrienden en bekenden bijkletsen en de stand van de wereld doornemen. Tijdens een korte tussenstop in de enige platenwinkel van de stad in de Grote Bazaar tref je ook de ‘Vader van de grammofoon’, al snel breng je er enkele uren door. Om in contact te komen met locals is een gids een welkome hulp. Zij stellen je tijdens een tour aan mensen voor en vertalen het gezegde, een hoogtepunt tijdens een reis naar Istanbul. Het zijn de mensen zelf en niet de bestemmingen die de mooiste herinneringen geven. Mensen ontmoeten en nieuwe ideeën opdoen, daar gaat het om! ![thee drinken in Istanbul](http://content.skyscnr.com/2c52f71b7162ad09af19758be5e1ef09/istanbul-turkey-teadrinking.jpg "thee drinken in Istanbul")

5. Zie de filmlocatie van de Bond-Film Skyfall

Herinner je je de knotsgekke motorscène op een dak in Istanbul uit de Bond-film Skyfall? Deze is destijds bovenop het dak van de Grote Bazaar gefilmd. Normaal gesproken is het betreden van het dak verboden. Daarbij vind je de ingang nooit op eigen houtje omdat het een waar labyrint is met gangetjes en verstopte trappen. Ook hier biedt een gids uitkomst, iemand die de juiste mensen kent en met een beetje geluk heeft hij of zij de beste ingangen. Het helpt als je een goed argument hebt om op het dak te komen, iets als ‘ik ben de grootste James Bond fan alive’? Misschien lukt het, het is het proberen waard.

rooftop daken istanbul

Lees ook: Reizen als ’s werelds meest bekende spion: James Bond

6. Zen bij zonsondergang aan de Zee van Marmara

De Zee van Marmara is overdag al mooi, maar tijdens zonsondergang is het er simpelweg magisch. Na een lange dag sightseeing in de toch wel lichte chaos van de stad ben je wel toe aan wat rust. Precies hier in de luwte van de metropool voel je op wat voor bijzondere plek je bent beland. Terwijl je uitkijkt over het Aziatische deel van de stad, denk je vast al na over een volgende stedentrip Istanbul (overigens is Istanbul de enige stad in de wereld die op twee continenten ligt).

Zee van Marmara Istanbul

Lees ook: 7 geheime eilanden die niet iedereen kent (inclusief Bozcaada)

Dit artikel werd origineel geschreven door: Laurel Robbins, blogger bij Monkeys and Mountains, een avontuurlijk reisblog. Ze komt oorspronkelijk uit Canada maar woont nu in München. Volg ook haar Instagram @Laurel_Robbins._

Meer Turkije? Lees dan ook:

10 surrealistische plekken op aarde, inclusief de krater van Derweze

10 trips dichtbij die voelen als een verre reis

Top 10 natuurwonderen in de wereld, inclusief Pamukkale in Turkije

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.