Nieuws Inspiratie Werken tijdens je vakantie? Plus tips voor zzp’ers en vakantie

Alle artikelen

Werken tijdens je vakantie? Plus tips voor zzp’ers en vakantie

Vakantie is vakantie en dan werk je even niet, toch? In het digitale tijdperk waarin we 24 uur per dag alles kunnen checken en bereikbaar (willen) zijn, valt dat niet altijd mee. Helemaal niet als zzp’er. Skyscanner deed onderzoek naar doorwerken tijdens de vakantie en geeft handige tips voor zzp’ers en vakantie.

Boek nu je vlucht

Werken tijdens vakantie, ja of nee?

Bijna 30 procent gaat online voor werk tijdens vakantie

Skyscanner deed onderzoek naar hoeveel mensen online zijn en werken tijdens hun vakantie. 28 procent geeft aan wel eens online te zijn tijdens een vakantie, 72 procent doet dit niet. De aanwezigheid van wifi op vakantie is meestal wel belangrijk. 58 procent checkt of er wifi aanwezig is, maar niet vanwege werk. 6 procent zegt dit wel te doen vanwege werk en 35 procent vindt wel of geen wifi niet van belang. Zie ook waar je wifi hebt in het vliegtuig.

werken tijdens je vakantie

Waarom werken tijdens vakantie?

Op deze vraag antwoordt 68 procent dat ze graag op de hoogte blijven van wat er speelt. 11 procent zegt directeur/eigenaar te zijn en dat het werk altijd doorgaat, ook in de vakantie. Datzelfde geldt voor de 5 procent zzp’ers. Bij een andere 5 procent geldt dat hun werkgever en collega’s het verwachten en ook een groot deel (11 procent) vindt dat het scheelt om af en toe te werken in de vakantie. Het merendeel, 86 procent, werkt overigens minder dan 1 uur per dag. Als de ondervraagden mochten kiezen, dan zegt 53 procent liever niet te werken tijdens vakantie; ontspannen is dan toch lastig.

wifi tijdens vakantie

Bereikbaar voor collega’s tijdens vakantie?

Hierop zegt 24 procent altijd bereikbaar te zijn, 37 procent krijgt alleen appjes of sms’jes in geval van nood en 39 procent wil echt niet gestoord worden.

infographic werken tijdens vakantie

Handige tips voor zzp’ers en vakantie

Vakantievieren levert inspiratie en dus geld op

Help! Je wilt met vakantie, maar er ligt nog een berg werk de komende maanden. Daarbij: als je op vakantie bent, verdien je niks. Vakantiegeld voor zpp’ers is nog niet uitgevonden, daar zorg je zelf voor. Maar af en toe moet je even op de ‘unplug-modus’. Om nieuwe energie en ideeën op te doen. Je zult zien: als je eenmaal je vakantie hebt vastgelegd en je werk daarop instelt, dan ontstaan andere planningen, zeg je misschien een keer nee tegen een klus, spaar je iets meer en komt alles op z’n pootjes terecht.

Boek nu je vlucht

Lees ook: De beste werkplekken op reis voor digital nomads

werken op vakantie tips zzp'ers

foto: Unsplash.com / Avi Richards.

Deel vakantieplannen tijdig met opdrachtgevers

Het is slim om je vakantieplannen tijdig met (vaste) opdrachtgevers te delen. Zo kunnen jullie planningen op elkaar afstemmen en kun je kijken of je de vakantieperiode werkvrij kunt houden. Je kunt ook gerust zeggen dat je een paar weken geen tijd hebt, opdrachtgevers begrijpen echt wel dat ook jij graag vakantie viert.

Plan rondom vakantie en werk vooruit

Plan, wanneer mogelijk en in overleg met je opdrachtgevers, de werkzaamheden rondom je vakantieperiode. Dat is voor beide partijen prettig. Werk vooruit, maak een paar weken extra uren en focus op de dingen die echt af moeten. Vraag anders of bepaalde klussen na je vakantie gedaan kunnen worden. De soep wordt vrijwel nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend.

Geen stress! Laat je niet opjagen en zeg nee

Zorg dat je geen stress krijgt van het feit dat je op vakantie gaat. Misschien komt een opdrachtgever met nieuwe klussen. Leuk en het idee dat je straks een factuur kunt sturen is aantrekkelijk, maar als je de berg alleen maar ziet groeien, zeg dan nee. Laat je vooral niet opjagen en bepaal voor jezelf steeds weer wat je wel en niet wilt en kunt doen. Je over de kop werken, daar heeft nog nooit iemand iets aan gehad!

geen stress vakantie en werk tips

Werk op de dag voor je vakantie niet meer

Zorg dat je de dag voordat je op vakantie gaat, vrij houdt. Gebruik die tijd om even ergens lekker koffie te drinken, de laatste vakantiespullen te kopen en je koffer in te pakken met Skyscanners handige inpaktips. Zet alvast je out of office aan en beantwoord alleen die vragen of telefoontjes die echt niet kunnen wachten.

werken tijdens vakantie

Ook na je vakantie nog paar dagen vrij

Als het kan, reserveer dan ook nog wat vakantietijd na je welverdiende vakantie. Zorg bijvoorbeeld dat je op een vrijdag terugkomt zodat je het weekend hebt om uit te pakken, weer een beetje te landen en voorzichtig de werkdraad op te pakken.

Toch werken tijdens vakantie? Accepteer het.

Relax en accepteer het. Als zzp’er heb je de relatieve vrijheid om je eigen tijd in te delen en te werken wanneer het jou uitkomt. ‘Eigen baas’ zijn betekent soms ook dat er iets gedaan moet worden in je vakantie. Bekijk het positief, je hebt werk, verdient geld en kunt vakantievieren. Plan het dan wel zo dat je het werk concentreert op een moment of een dag, niet dat plukjes werk je dagenlang achtervolgen.

Lees ook: Gratis wifi in het buitenland: 17 hotspots

Werken op vakantie? Denk dan hier aan:

Kies een bestemming met de juiste voorzieningen

Check altijd of de accommodatie die je kiest, van hotel tot camping, goede (veilige) wifi heeft en wat de kosten zijn. Mocht de accommodatie niet heel geschikt zijn om te werken, zoek dan co-working plekken op waar flexwerkers en freelancers samenkomen. Daar zijn wifi, koffie en gezelschap meestal tip top in orde.

Lees ook: 7 bestemmingen voor een werkvakantie in het buitenland

werken tijdens je vakantie

Back-up bestanden en digitale bescherming

Zorg dat je van al je bestanden een goede back-up hebt, sla alles bijvoorbeeld op via Dropbox of OneDrive. Een digitaal ongeluk zit in een kleine hoekje en je bent goed zuur als je alles kwijt bent. Zeker als je in hotels, koffiecafés of met wifi-hotspots werkt, moeten je bestanden veilig zijn. Vermijd waar mogelijk openbare netwerken en kies liever geen open verbindingen waarvoor je geen wachtwoord hoeft in te vullen.

Gebruik een wachtwoordapp voor je inlogs

Voor het gemak zijn wachtwoorden en inlogs vaak automatisch opgeslagen. Zorg altijd dat je een lijstje van de belangrijkste inlogs en wachtwoorden hebt als je op reis gaat, bijvoorbeeld met een wachtwoordapp. Je weet immers nooit wat er gebeurt (computercrash, oh nee!) en dan is het handig als je wel overal bij kunt. Goede wachtwoordapps zijn onder meer LastPass, 1Password en KeePass.

foto: Unsplash.com / Alejandro Escamilla.

3 goede werkplekken op vakantie

1. Koffiecafés, McDonalds, IKEA

Koffiecafés in grote steden, de McDonalds, IKEA, Coffee Company; werkelijk overal is het plug in and play en drink je ook nog lekkere koffie of ontbijt je goedkoop. Check altijd even wat er in de buurt van je vakantieplek te vinden is aan werkcafés en flexplekken. Een goede site hiervoor is WorkFrom.

2. Hotel lobbies en lounges

Hotel lobbies en lounges zijn vaak geweldige plekken om in alle rust te werken. Zeker ’s ochtends. Ben je in Londen? Kies dan bijvoorbeeld het Lobby Café van the Tower of London at the Doubletree. Ontbijtje, koffie en gratis wifi de hele dag. Of ga voor spectaculaire views van de Sky Garden op 20 Fenchurch Street, met tropische plantentuin, koffiebar en gratis wifi. Wel even gratis reserveren, door de security check en off you go! Een andere leuke spot is het Ace Hotel in Shoreditch, goede koffie, leuke mensen, gratis wifi.

3. Co-working spaces in Europese steden

In alle Europese steden vind je toffe co-working spaces. Hier zet je na het kopen van een dagpas heel betaalbaar en in een internationale setting de laatste werkpuntjes op de i. Neem Rainmakingloft in Kopenhagen, Die Zentrale in Frankfurt, Co Work Lisboa in Lissabon, UTopic_Us in Madrid, Remix Coworking Paris, Roma Talent Garden in Rome en Loffice in Wenen.

Boek nu je vlucht in Europa

foto header: Unsplash.com / Tim Gouw.

Leuk om te lezen? Check dan ook:

FAQ: mobiel bellen en internet op vakantie

Goed voor je cv: werken in het buitenland

Langere tijd weg: baan opzeggen om te reizen?

10 paycations: op reis, betaald en wel!

2 weken reizen door Zuid-Thailand? Volg deze prachtige route

De 10 beste bestemmingen voor backpackers

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur. Benieuwd naar onze klantvriendelijkheid?