Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Zien: Anthony Bourdains topbestemmingen voor foodies

Alle artikelen

Zien: Anthony Bourdains topbestemmingen voor foodies

Tv-presentator, celebrity chef en schrijver Anthony Bourdain vloog de hele wereld over en reisde al etende van bowls met street food in Vietnam naar tafels vol tapas in Spanje. Skyscanner werpt een blik op Bourdains lekkere top 10 bestemmingen voor foodies.

Anthony Bourdain

Anthony Bourdain (1956 -2018) was de ultieme, enige echte internationale foodie. Hij werd de standaard voor alles wat te maken had met food en reizen. In zijn twee documentaireseries – No Reservations en Parts Unknown – ontdekte hij het lekkerste eten op onze planeet. Van Laos tot Nicaragua; Bourdain liet de unieke smaken van elke keuken zien, naast de cultuur en geschiedenis die de landen die stuk voor stuk hun unieke smaken geven.

Veel reizigers gebruiken nog steeds Bourdains suggesties om hun reizen uit te stippelen en volgen in zijn foodvoetsporen om zo het neusje van de zalm van alle wereldkeukens te ontdekken. Maar, naar welke landen moet je als regelrechte food lover? Kies om te beginnen eens uit deze 10 bestemmingen!

Topbestemmingen volgens Anthony Bourdain:

  1. Thailand
  2. Vietnam
  3. Tokyo, Japan
  4. Beiroet, Libanon
  5. Laos
  6. Lyon, Frankrijk
  7. Nicaragua
  8. Spanje
  9. Tanger, Marokko
  10. Mozambique

1. Thailand

Er is een goede reden dat je in alle grote steden op de wereld Thaise restaurants vindt. De onmiskenbare geur van curry en perfectie van pad thai zijn nu eenmaal van een klasse apart. Anthony Bourdain ontdekte Thailands uitbundige fruit-, groenten- en rijk met vlees gevulde markten. Plekken waar ze alle ingrediënten verkopen voor het authentieke Thaise eten waarvoor je linea recta naar Bangkok vliegt. Van sappig varkensvlees in Bangkoks Chinatown, verse kokkels tot gefrituurde garnalen. Verheug je daar alvast maar op als je een goedkoop vliegticket Thailand boekt.

タイ・バンコクの屋台グルメ
Thai food market

2. Vietnam

Thailands goedkope en overheerlijke street food kan alleen van de troon worden gestoten door Vietnam. Pho, bun cha en banh mi zijn de bekendste gerechten, maar de keuze voor lekkere gerechten zijn net zo eindeloos als het ontelbare aantal rijstvelden dat je tijdens je Vietnam-reis ziet. Lees over Anthony Bourdain in Vietnam en ga op foodavontuur in het machtige land. En doe net zoals hij: ‘High risk, high reward’, dus: durf, probeer en proef en misschien ontdek je wel je eeuwige liefde voor stekelvarkensvlees. Tip! Houd vooral de vliegticketprijzen voor Vietnam in de gaten met Skyscanners Prijsalarm zodat je snel op foodie-trip kunt.

Bun rieu, Vietnamese noedelsoep

3. Tokyo, Japan

Sushi. Ramen. Soba noedels. Japans dynamische hoofdstad gaat voor keurig, clean en oh zo lekker eten. Voor Anthony Bourdain was Tokyo een van de absolute top spots tussen zijn favoriete food cities in de wereld. En weet dit: je hebt niet echt genoten van sashimi totdat je het vanaf een ronddraaiende ‘bagageband’ hebt gegeten, ook wel bekend als ‘conveyor belt’ of ‘rotation sushi’.

De lekkerste sushi en sashimi eet je natuurlijk in Japan.

4. Beiroet, Libanon

Goh, ben je verrast dat de hoofdstad van Libanon in dit lijstje staat? Goed. Om te beginnen betekent Beiroet sowieso een aangename verrassing als je ernaartoe reist en de cultuur, mensen en het eten leert kennen. Seafood restaurants aan de kust gevolgd door shisha en het puike nachtleven behoorden tot Bourdains aanraders. En wat betreft het eten: citroensap, olijfolie en groenten gedrenkt in knoflook zijn vaste prik in de keuken die Mediterrane- en Arabische invloeden kent. Boek een vliegticket Beiroet voor de lekkerste hummus en fattoush ooit en blijf een paar nachten om het bruisende uitgaanscircuit onveilig te maken.

Lekker!

5. Laos

Thais en Vietnamees eten zijn misschien bekender, maar Laos verdient ook zeker een plekje in de lijst van Bourdains favoriete foodie bestemmingen. De gerechten van Laos kennen als grote gemene deler: plakrijst, groenten uit de jungle en verse vis uit de imposante Mekong rivier die als een levensader door het land meandert. Padaek, een traditionele vissaus uit Laos, trakteert je op een onderscheidende, overheerlijke smaak die je nog lang zal heugen en doet herinneren aan dit bijzondere stukje Azië.

Laap, een traditioneel gerecht uit Laos.

6. Lyon, Frankrijk

Lyon noemt zichzelf ook wel de ‘food capital of the world’. Het culinaire erfgoed is groot, maar draait om veel meer dan alleen de bekende crêpes en escargots (slakken). In Lyon is alles net iets verfijnder en de cuisine wordt naar een steeds hoger niveau getild, ook in de traditionele bouchons (restaurants). Bourdain noemde zijn eetervaringen hier (vooral met de wereldberoemde chef Daniel Bocuse) een van de grootste van zijn leven. Er kan ook niet veel misgaan als je je weet te omringen met foie gras (als je ervan houdt en het eten ervan ethisch verantwoord vindt), truffels en crème.

Eet in een traditionele Bouchon Lyonnais als in de Franse stad bent!

7. Nicaragua

Nicaragua is een geweldig intrigerend land in Centraal-Amerika. Het ligt net ten zuiden van de Mexicaanse tacogrens, maar heeft een heel eigen keuken. Nicaraguaans eten verrast om de Creoolse flair waardoor het vele tikkeltjes anders is dan in omringende landen. Gallo Pinto, gebakken rijst met rode bonen, uien, zoete pepers en knoflook staat dagelijks bij de locals op tafel. Bourdain sprong ook op de bres voor de typische ‘hole-in-the-wall’ restaurants waar je de beste nacatamales eet, gestoomde pannenkoekjes verpakt in bananenbladeren met vlees en groenten.

8. Spanje

Naar Spanje ga je voor de Spaanse tapas. Onder andere. Anthony Bourdain was lyrisch over de Spaanse keuken en sprak er over in superlatieven. De diversiteit van het Spaanse eten betekent eindeloos veel tapas proeven en op iedere hoek van de straat verrassende gerechten en snacks. Gezouten vlees, de alom aanwezige paella, verse vis en de lekkerste tapas en pintxos zorgen ervoor dat Spanje hoge ogen blijft gooien als het om food gaat.

Pulpo uit Galicië, in het noorden van Spanje.

9. Tanger, Marokko

Breng een uur door op een kruidenmarkt in Marokko en je weet direct dat Marokkanen de onbetwiste food-smaakmakers zijn. Traditionele Marokkaanse tajines zie je overal in het land. Kikkererwten, couscous en in kruiden gemarineerd vlees staan steevast op het menu in combinatie met zoete muntthee. Check vooral onze Food lovers guide to…Marrakech. Goedkope vluchten naar Marokko zijn zo gevonden, dus boek snel vliegtickets Tanger of Marrakech.

Struin de Marokkaanse markten af op zoek naar de beste kruiden.

10. Mozambique

Het eten in Mozambique smaakt naar… Portugal. Niet zo gek als je weet dat het Afrikaanse land pas in 1975 onafhankelijk werd van het Europese land nadat het 477 jaar lang een Portugese kolonie was. Kip piri-piri en Portugees brood waren Bourdains favorieten in Mozambique. Naast andere culinaire verrassingen zoals het seafood stoofpotje Matata. Dit gestoofde gerecht wordt gemaakt met kokkels in pindasaus. Samen met het gebruik van rijst, maïs en vers seafood (gigantische rivierkreeften) zorgde dat ervoor dat dit Bourdains favoriete Afrikaanse land was.

Meer food op reis:

Mis ze niet: de 9 leukste food markets van Europa

Waar eten in Miami (Beach): de lekkerste food trucks!

Top 6 bestemmingen en hotspots voor foodies

Gastronomisch Galicië: 10x de beste restaurants

Beste restaurants Berlijn: tips en hotspots

Vegan hotspots in Nederland

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.