Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Zo overleef je een relatie op afstand: 5 gouden tips

Alle artikelen

Zo overleef je een relatie op afstand: 5 gouden tips

Een Spaanse adonis aan de haak geslagen? Tot over je oren verliefd op een Griekse schone? Uit cijfers van het CBS blijkt dat 20% van de volwassenen niet samenwoont met zijn of haar partner. Skyscanner geeft vijf gouden tips voor relatie op afstand met iemand uit een ander land.

De ervaringsdeskundigen Lilis (25) heeft al vijf jaar een relatie met Manda (32) uit Bali. Lilis woonde eerst zelf drie jaar op Bali, maar verhuisde in augustus 2015 terug naar Nederland. Zij en Manda zien elkaar om de drie maanden.

Lilis en Manda op Bali

Marianthi (23) heeft al drie jaar een relatie met Jorge (30) uit Tenerife. De eerste twee jaar is het een aantal keer aan en uit geweest, maar nu hebben ze ruim negen maanden een vaste relatie. Marianthi en Jorge zien elkaar om de vier à vijf maanden.

Marianthi en Jorge op Tenerife

1. Communicatie is de sleutel

Lilis: “Je telefoon is het eerste en meest voor de hand liggende communicatiemiddel dat je hebt. Houd elkaar dus ook dagelijks op de hoogte van de gebeurtenissen in je leven; niet alleen de grote dingen, maar ook de kleine dingen. Stuur ook af en toe foto’s, een audiobericht of filmpje. En het meest belangrijke: maar maak geen ruzie om kleine dingetjes. Je kunt elkaar tenslotte niet even knuffelen om het weer goed te maken.”

Marianthi: Wees helder, toegewijd en vooral eerlijk in je communicatie om misverstanden (en dus ruzies) te voorkomen. Je krijgt vaak makkelijker ruzie op afstand, omdat je elkaars toon niet altijd goed kan interpreteren. FaceTime of Skype daarom eens in de zoveel tijd: dat communiceert niet alleen fijner, maar maakt je relatie ook levendiger. Daarnaast maakt dat het moment dat je elkaar weer ziet een stuk minder raar.”

Bekijk ook: Vind de liefde op een vliegveld: 10 trucs

2. Zie elkaar regelmatig

Lilis: “Na een jaar lang een relatie op afstand te hebben gehad, verhuisde ik eind 2012 naar Bali en trok ik meteen bij Manda in. Je kunt je voorstellen hoe gek het was om daarna weer aparte levens te leiden. Blijf elkaar dus regelmatig zien! Omdat ik een vaste baan heb in Nederland, reist Manda om de drie maanden naar Nederland. We zijn nu bezig om ervoor te zorgen dat hij hier mag komen wonen."

Lilis en Manda in Nederland

Marianthi: “Jorge en ik hebben vijf maanden gedatet toen ik stage liep op Tenerife. De eerste twee jaar hebben we elkaar maar weinig gezien en de relatie liep daarom wel eens spaak. Momenteel gaat het beter dan ooit tussen ons, maar zien we elkaar vanwege werkverplichtingen nog steeds niet vaker dan eens in de vier à vijf maanden. Mijn advies is om elkaar minstens eens in de twee of drie maanden te zien.”

Marianthi en Jorge op het strand op Tenerife

3. Praat over de toekomst

Marianthi: “Je maakt eerder toekomstplannen met de ander wanneer je een latrelatie hebt. Je plant namelijk vooruit: wanneer zien we elkaar weer, wanneer heb jij verplichtingen en wanneer ik? Misschien ben je gelukkig met je relatie op afstand, maar in ons geval streven we ernaar uiteindelijk samen op één plek te belanden. Daar hebben we het dan ook vaak over.”

Lilis: “Praten over de toekomst is belangrijk, maar het kan de sfeer van het gesprek ook verpesten. Je wilt immers niets liever dan bij elkaar zijn, maar door woon-, leef- en werkomstandigheden kan dat niet. Geef elkaar daar vooral niet de schuld van en reageer het dus ook niet op de ander af als je een keer een slechte dag hebt. Want dan ziet de toekomst er misschien wel heel somber uit.”

Bekijk ook: Toekomst van het reizen: vliegen en vliegvelden over 10 jaar

4. Geef elkaar de ruimte

Marianthi: “Je hoeft niet iedere stap die je zet te verantwoorden. Je hebt tenslotte zelf voor de relatie op afstand gekozen, dus accepteer ook de nadelen die daaraan zitten. Trek het je niet aan als hij of zij even geen tijd voor je heeft, want een latrelatie betekent niet dat je 24/7 gekluisterd moet zitten aan je telefoon en je leven niet normaal kan leiden.”

Marianthi en Jorge, zonsondergang, Tenerife

Lilis: “Geef elkaar de ruimte om een eigen leven te leiden. Als je zelf gelukkig bent met de omgeving waarin je woont en het leven dat je leidt, des te leuker en gelukkiger ben je in je relatie. Wat je dus vooral niét moet doen, is constant de social media van de ander checken. Daar ontstaan vaak misverstanden en ruzies over, omdat je meteen conclusies gaan trekken zonder de ander erover gesproken te hebben.”

Lilis en Manda op Bali

5. Vertrouw elkaar

Lilis: “Bedenk vooraf heel goed waar je aan begint. Vertrouw je diegene voor 100%? Of ben je er gewoon nog niet klaar voor om je vakantieliefde en dus dat vakantiegevoel los te laten? Als je al twijfels hebt of je hem of haar wel zo leuk vindt, dan moet je er niet aan beginnen. Je moet elkaar volledig kunnen vertrouwen. En als het ware liefde is, dan kan afstand daar niets aan veranderen."

Marianthi: “Vertrouwen is bij ons in het verleden wel eens een issue geweest, dat hebben we echt moeten opbouwen. Jorge en ik hebben elkaar pas echt leren kennen op afstand; toen pas is duidelijk geworden hoeveel energie we écht in elkaar wilden steken. Omdat we elkaar minder vaak zien, raken we wel minder snel op elkaar uitgekeken. Daardoor blijft het spannend en is er geen plaats voor de welbekende sleur.”

Last minute naar de zon om jouw vakantieliefde te vinden? Check dan:

Zo boek je de goedkoopste zomervakantie

Waar naartoe in juli? De beste tips!

10 geweldige ideeën voor een citytrip in Europa

5 langeafstandsvluchten van Amsterdam naar mooie bestemmingen

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.