Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Inspiratie Zo plan je een rondreis naar de afgelegen Faeröer Eilanden

Alle artikelen

Zo plan je een rondreis naar de afgelegen Faeröer Eilanden

De mysterieuze Faeröer Eilanden worden ook wel hét alternatief voor IJsland genoemd. Ook hier vind je indrukwekkende landschappen, watervallen en natuurparken, maar de eilandengroep wordt een stuk minder druk bezocht. Benieuwd hoe je een rondreis boekt naar deze afgelegen eilandjes en wat je echt moet zien? Hieronder vind je tips voor het plannen van jouw vakantie naar de Faeröer Eilanden.

Waar liggen de Faeröer Eilanden?
De Faeröer Eilanden horen officieel bij Denemarken en liggen ongeveer halverwege Schotland en IJsland.

Welke taal spreken ze op de Faeröer Eilanden?
Op de eilanden wordt Deens en Faeröer gesproken. De bevolking spreekt daarnaast ook goed Engels, dus als toerist kun je je makkelijk verstaanbaar maken.

Hoe lang is het vliegen naar de Faeröer Eilanden?
Vanuit Nederland kun je helaas niet rechtstreeks naar de Faeröer Eilanden vliegen. Je zult dus onderweg een overstap moeten maken in bijvoorbeeld Kopenhagen (Denemarken) of Bergen (Noorwegen). Houd daarom rekening met een minimale reistijd van 5 uur.

Tips voor een rondreis over de Faeröer Eilanden

Huur een auto

De Faeröer Eilanden zijn met elkaar verbonden via bruggen, tunnels en ferry’s. Op de eilanden kun je gebruik maken van een goed netwerk van openbaar vervoer, maar reizen met een huurauto is verreweg het slimst. Veel bezienswaardigheden liggen namelijk vrij afgelegen en zijn alleen met eigen vervoer te bereiken. Tip: overal op het eiland vind je zogenoemde Buttercup Routes, deze autoroutes zijn speciaal voor toeristen en brengen je langs de mooiste uitzichtpunten. Deze routes zijn te herkennen aan het boterbloem-symbool.

Maak een keus uit de verschillende eilanden

De eilandengroep bestaat uit achttien kleine eilandjes en is qua grootte vergelijkbaar met de provincie Utrecht. Maak je een rondreis naar de Faeröer Eilanden, dan is het een aanrader om een keus te maken uit een paar van deze eilanden. De meeste bezienswaardigheden vind je op Vagar, Mykines, Streymoy en Eysturoy, maar als je tijd hebt kun je je ook focussen op de eilanden die wat meer afgelegen liggen.

De mooiste hikes

De Faeröer zijn een echte outdoor bestemming en worden veelal bezocht door natuurliefhebbers. Op het eiland zijn tal van mooie wandelroutes uitgestippeld, dus vergeet niet om goede wandelschoenen in te pakken. De meeste wandelingen nemen ongeveer een halve dag in beslag en zijn makkelijk met elkaar te combineren. Zo is het een aanrader om de waterval van Gasadalur op dezelfde dag te bezoeken als het meer van Sørvágsvatn, die beiden op het eiland Vagar zijn gelegen. Tip: het lokale toeristenbureau heeft een handig boekje gemaakt met een overzicht van de mooiste wandeltochten op de Faeröer Eilanden. 

Bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden

Tórshavn

De hoofdstad van de Faeröer Eilanden is Tórshavn, met 20.000 inwoners de kleinste hoofdstad van Europa. Je vindt er een aantal goede restaurants waar je kennismaakt met de lokale keuken, winkels waar ze heerlijke kriebeltruien van Faeröer wol verkopen en een handjevol hotels. De belangrijkste bezienswaardigheid van Tórshavn is Tinganes, het historische stadsdeel waar de regering zetelt. Maak daarom zeker een rondje door de fotogenieke straatjes en vergaap je aan de piepkleine huisjes.

Vagar

Het internationale vliegveld van de Faeröer Eilanden is strategisch gelegen op het eiland Vagar en het is een aanrader om je reis hier te beginnen. Op Vagar vind je namelijk een aantal van de meest iconische plekken van het hele eiland. Zo kun je hier de indrukwekkende waterval van Gasadalur bekijken, die van grote hoogte in de oceaan stort. Ook bijzonder is een wandeling rondom het grootste meer van het eiland: Sørvágsvatn. Vanuit een bepaalde hoek lijkt het namelijk net alsof het meer boven de oceaan hangt. Andere bezienswaardigheden op Vagar zijn de Trøllkonufingur, het dorpje Bour en de Drangarnir rotsformatie.

Mykines

Mykines is het meest westelijke eiland van de Faeröer en wordt vooral bezocht vanwege haar gevleugelde bewoners. Dit is een van de weinige plekken op aarde waar je papegaaiduikers kunt spotten, want in de zomermaanden wordt massaal op dit eiland gebroed. Om er te komen kun je de ferry nemen, maar er gaat ook een helikopter naar Mykines. Helikopters zijn relatief goedkoop op de Faeröer Eilanden, dus een goed excuus om de eilanden vanuit de lucht te bekijken.

Saksun

Het meest gefotografeerde dorpje van de Faeröer Eilanden is Saksun, dat is gelegen op het eiland Streymoy. Aan het eind van een lange weg ligt deze piepkleine gemeenschap die bestaat uit een handjevol huizen met typisch Faeröer grasdak. Het dorpje ligt ingeklemd tussen het strand en een indrukwekkende waterval, en vanaf dit punt kun je ook een prachtige wandeling maken naar het dorpje Tjørnuvík.

Vestmanna Bird Cliffs

Een boottocht naar de Vestmanna Bird Cliffs is verplichte kost tijdens je rondreis naar de Faeröer Eilanden. Tijdens deze excursie zie je de verschillende eilanden vanuit een compleet nieuw perspectief en heb je onderweg bovendien kans om verschillende vogels te spotten. Met een beetje geluk zie je een papegaaiduiker zitten, maar let ook zeker op de indrukwekkende rotsformaties. 

Fossa waterval

Aan mooie watervallen geen gebrek tijdens je rondreis over de Faeröer Eilanden. Vanuit je autoraam zie je de ene na de andere waterval naar beneden stromen, maar de indrukwekkendste is zonder twijfel de Fossa waterval. Dit is de hoogste waterval van de Faeröer Eilanden en moeilijk over het hoofd te zien. De Fossa ligt namelijk direct aan de weg en het water komt op spectaculaire wijze naar beneden gestort. Het is daarom zeker een aanrader om een korte omweg te maken langs deze bezienswaardigheid.

Meer lezen over reizen in Noord-Europa?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.