Nieuws Inspiratie Zo verdien je geld met je vakantiefoto’s

Alle artikelen

Zo verdien je geld met je vakantiefoto’s

Nieuwe snufjes en features maken het tegenwoordig mogelijk om de mooiste kwaliteitsfoto’s te maken met je telefoon. Nadat je ze op Instagram hebt gezet, doe je waarschijnlijk niks meer met je vakantiefoto’s. Zonde, want je kunt er ook geld mee verdienen door ze op een beeldbank te plaatsen. Hoe? Skyscanner legt het je uit.

 

Wat zijn beeldbanken en stockfoto’s?

Een stockfoto betekent letterlijk: ‘foto op voorraad’. Bij veel teksten, zoals artikelen in tijdschriften en op internet (jep, óók bij Skyscanner) worden ondersteunende foto’s (stockfoto’s) geplaatst die gehaald worden uit een beeldbank. Het is namelijk een stuk sneller en goedkoper om deze foto’s te gebruiken, dan speciaal een fotograaf op pad te sturen. Iedere keer als een stockfoto wordt gedownload, worden er royalties aan de fotograaf betaald voor het gebruiken van de foto. Hoeveel dat is, hangt af van de kwaliteit van de foto, de frequentie van het gebruik (eenmalig of onbeperkt) en de wijze van publicatie.

 

Verdien geld met je vakantiefoto’s in 5 stappen

Stap 1: Maak goede, maar algemene foto’s

Wil je een goede stockfoto maken, maak dan niet té specifieke foto’s. Een stockfoto moet breed inzetbaar zijn en zo algemeen mogelijk om zo vaker gebruikt te kunnen worden. Wees creatief, maar zet het object of bezienswaardigheid wel herkenbaar in beeld. 7 belangrijke tips:

 1. Zorg ervoor dat je je focust op één object en er niks in de achtergrond te zien is. De populairste stockfoto’s in beeldbanken hebben weinig tot niks in de achtergrond staan.
 2. Maak geen foto’s van je beste vriendin in haar bikini of een selfie met je partner. Sterker nog: breng mensen liever niet herkenbaar in beeld. Doe je dat wel, zorg er dan voor dat de persoon in kwestie schriftelijk toestemming geeft voor het verkopen van de foto. Een beeldbank herkent gezichten op foto’s en vraagt bij het uploaden altijd om een model release form.
 3. Foto’s van een zonsopgang, zonsondergang, in de mist, regen of sneeuw zijn erg populair.
 4. Maak je landschapsfoto’s, zorg er dan voor dat er iets in beeld staat wat de grootte (en dus de impact) van het landschap aangeeft: een hond, boom of boot, bijvoorbeeld.
 5. Maak geen vage of blurry foto’s, ook niet als ze naar jouw idee iets kunstzinnigs uitstralen.
 6. Vermijd logo’s op winkels, gebouwen en auto’s; je hebt hier immers geen toestemming voor van het merk.
 7. Maak geen naaktfoto’s; deze worden automatisch niet toegelaten op beeldbanken, hoe mooi of respectvol de foto ook is.

Stap 2: Bewerk je foto’s met flink wat kleur

Wees niet bang om je foto’s na de vakantie te bewerken of om kleurcorrecties te doen. Gebruik liever geen filters van Instagram, maar in plaats daarvan apps als VSCO om je foto’s op je telefoon te bewerken. Je kunt ze ook inladen op je computer en ze bewerken met Adobe Photoshop, Adobe Lightroom of Capture One. Heb je toch per ongeluk een logo gefotografeerd, dan kun je die met deze programma’s makkelijk wegpoetsen. Foto’s met felle kleuren verkopen erg goed: wees dus niet bang om het contrast of de saturatie flink op te hogen.

Stap 3: Maak een (gratis) account aan op een beeldbank

Nu moet je een beeldbank kiezen om je foto’s op te plaatsen. Je kunt overigens ook je foto’s op meerdere beeldbanken plaatsen, om zo de kans op het verdienen van geld te maximaliseren. Hieronder tippen we 5 goede stockfotosites:

 1. Shutterstock.com. Een site met meer dan 38 miljoen (!) beelden en gebruikers uit 150 landen. De site is erg populair, dus dat betekent ook veel concurrentie. Shutterstock wil zelf de kwaliteit van een foto verifiëren, die minstens vier megapixels moet zijn. Verwacht minimaal €0,15 en maximaal €78 met een foto te verdienen. Upload je meer dan 2.000 foto’s, kun je zo’n 10.000 downloads per jaar verwachten.
 2. Picfair.com. Deze site laat je zelf je prijs bepalen voor je foto. Het is wel wat minder gebruikelijk dan Shutterstock, maar daardoor heb je ook minder concurrentie. Een foto moet minstens 20mb zijn en je moet elke foto individueel uploaden, wat best wat tijd kost. Het team achter Picfair geeft de beste foto’s een ster, die je ranking heel erg kunnen bepalen. Verwacht zo’n €1 tot €55 te kunnen verdienen met een foto.
 3. Fotolibra.com. Deze site accepteert alleen foto’s boven de 4.3 megapixel en een grootte van minder dan 100mb. Je kunt de eerste twaalf foto’s gratis uploaden, daarna betaal je een maandelijks membership van £6 * per maand. Het pluspunt is dan wel dat als je foto verkoopt, je er wel goed mee kan verdienen: vanaf £10 per foto! Goed om te weten: Fotolibra betaalt alleen uit in ponden.
 4. Sciencesource.com. Deze beeldbank is een niche en specialiseert zich in wildlife en wetenschapsfotografie. Let erop dat je geen foto’s uploadt die zo goed als hetzelfde zijn; die worden namelijk van de site gebannen. Foto’s moeten minstens 10 megapixels zijn en een minimale grootte hebben van 26mb. Minpuntje: foto’s die met een telefoon zijn gemaakt, worden niet vaak geaccepteerd. Pluspunt: de fee die je krijgt per foto ligt wel een stuk hoger.
 5. EyeEm. Deze beeldbank is nog niet zo oud en is één van onze favorieten, omdat de stockfoto’s hier nét wat anders, frisser en origineler zijn dan van bijvoorbeeld Shutterstock. Heb jij een creatief oog voor fotografie, dan is deze site iets voor jou. Je kunt ook meedoen aan foto ‘missions’ en zo je kans om gezien te worden te vergroten.

Stap 4: Check de megapixels

Stockfotosites eisen foto’s van hoge kwaliteit, dus zorg ervoor dat je foto’s in elk geval groter zijn dan vier megapixels. Verwar dat overigens niet met megabytes (de grootte van een foto). Megapixels zijn kleine kleurbolletjes die samen een beeld vormen en zichtbaar worden als je inzoomt op een foto. Het goede nieuws is dat de meeste moderne telefoons en camera’s al foto’s maken van deze kwaliteit, maar om het aantal megapixels te checken bij een foto klik je met je rechtermuisknop op ‘toon info’ op je computer. De fotodetails vertellen je vervolgens hoeveel megapixels een foto is. Je kunt het aantal megapixels van een foto ook hier checken.

Stap 5: Upload je foto’s met tags

Eén van de meest belangrijke dingen die je moet doen om je foto’s te laten verkopen, is door er relevante tags aan te hangen. Tags zijn simpelweg woorden, of keywords, die potentiële kopers helpen bij het vinden van je foto’s. Gebruik in elk geval tags die gaan over je:

 • Subject
 • Locatie (het dorp of stad plus het land)
 • Setting (strand, boerderij, zonnebloemveld, etc.)
 • Tijd van de dag (ochtend, avond, nacht, zonsopgang, zonsondergang)
 • Oriëntatie (landschap, portret)

Elke beeldbank heeft andere voorwaarden voor het uploaden van foto’s, dus check ze vooraf goed en vul alle informatie in die je over je foto kunt plaatsen. Hoe meer informatie er te vinden is over je foto, hoe groter de kans dat iemand ze vindt. Als je foto is geüpload, moeten ze vaak nog geverifieerd worden door de beeldbank zelf. Soms worden ze goedgekeurd, soms afgekeurd. Speel er een beetje mee om zo zelf te ontdekken welke foto’s het wel en niet goed doen.

Wat als mijn foto wordt verkocht?

Wat je voor een foto verdient, hangt af van de site. De één deelt de winst 50-50, de ander geeft je 20% van de opbrengst. Daarnaast hangt het ervan af van welke kwaliteit je foto is en of je toestemming geeft voor éénmalig (en dus exclusief) gebruik, of voor onbeperkt gebruik. Meestal wordt je per maand uitbetaald door een beeldbank, die het geld stort op een Paypal-rekening die je vooraf eraan koppelt. Veel plezier ermee!

*Geplaatst: maart 2018. Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid.

Meer tips over het maken van reisfoto’s?

Maak de mooiste reisfoto’s voor Instagram

De 10 meest voorkomende, cliché vakantiefoto’s

De beste fotografie locaties van Nederland: in beeld

7 tips voor het maken van de beste Instagramfoto’s

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.