Nieuws Kaapstad: top 10 van een reisjournalist

Alle artikelen

Kaapstad: top 10 van een reisjournalist

Elke maand schrijft reisjournalist Corno van den Berg van Droomplekken.nl voor Skyscanners nieuwsbrief een rubriek waarin hij de beste tips van één van zijn droomplekken beschrijft. Deze maand: Kaapstad.

1. Struin rond op Robbeneiland

Robbeneiland heeft een wereldberoemde gevangene: Nelson Mandela. Hij zat hier 19 jaar vast. De gevangenen moesten destijds kalksteen winnen, wat slechts was voor de gezondheid van velen. Pas in 1991 mochten de laatste politieke gevangenen Robbeneiland verlaten. Wie nu een rondleiding volgt door de cellen (waaronder die van Mandela) en het museum heeft een grote kans een voormalige gevangene als gids te hebben. Wat een extra impact heeft.

Robbeneiland

2. Klim de Tafelberg op

De Tafelberg zie je vaak in de verte. Deze berg is 1.086 meter hoog, maar door zijn vorm en ligging is hij uniek. Hij heeft een vlakke top (vandaar de naam) en ligt vlak aan zee. Terwijl Kaapstad aan de voet van de berg ligt. Je kunt met de kabelbaan omhoog, maar ook zelf omhoog klimmen. Dit kan al in zo’n 2,5 uur, al vind je hier ook langere routes. Bij de VVV van Kaapstad is meer info te verkrijgen over de routes.

Tafelberg

3. Ontdek Kaap de Goede Hoop

Wie Kaap de goede Hoop bezoekt, doet een stap terug in de tijd. De Nederlander Jan van Riebeeck liet hier namens de VOC eeuwen terug een verversingsstation maken. Dat later uitgroeide tot Kaapstad. De eerste zeelieden die hier voorbij kwamen noemden dit uiterste puntje in het zuidwesten ‘stormkaap’. Diverse schepen veranderden hier in scheepswrakken. Dit veranderde toen de weg naar Indië was gevonden. De naam werd Kaap de Goede Hoop. Het is een ideaal punt om te wandelen langs de ruige kust, dat inmiddels een beschermd natuurgebied is.

4. Verdwaal in de Botanische Tuin

Kirstenbosch National Botanical Garden ligt aan de voet van de Tafelberg. In deze beroemde tuin zie je veel planten uit Zuidelijk-Afrika, zoals uit de savanne en de Karoo. Trouwens kun je een bezoek goed combineren met een klimtocht naar de top van de Tafelberg. Eén van de mest populaire routes begint hier.

5. Zoek naar walvissen

Rond Kaapstad heb je een goeie kans om walvissen te spotten. De beste tijd is vanaf mei tot en met november als hier diverse soorten walvissen voorbij trekken. Waaronder opvallend veel moeders met hun jong. Je kunt eenvoudig de kust af lopen of op een strand gaan zitten en kijken of je een rugvin of staart ziet. Ook heb je kans op dolfijnen te spotten.

6. Abseil van de berg

Het is een absolute thrillseeker. Vanaf de Tafelberg kun je abseilen. Op deze manier zeil je via een lang touw langs de steile rotsen naar beneden. Logischerwijs zijn er gidsen bij die eerst vast maken aan een gezekerd touw, om je daarna langzaam naar beneden te laten gaan. Let niet alleen op het touw, maar let ook op je omgeving. Het decor is erg bijzonder. Neem ook een fotocamera of GoPro mee.

7. Waggel naar de pinguïns

In het plaatsje Boulders leven pinguïns. In het dorpje ja. Zwartvoetpinguïns om precies te zijn. Ze leven onder huizen leven. Of zitten onder auto’s. Het dorpje ligt ten zuiden van Kaapstad en is zeker een uitstapje waard. Het beste moment om te gaan is tijdens het broedseizoen, dat van februari tot en met maart loopt.

8. Zie het uitzicht van Blouberg zelf

Blouberg ligt zo’n 20 kilometer ten noorden van Kaapstad. En het uitzicht is vooral bekend van foto’s. Je hebt vanaf het strand een unieke kijk op de Tafelberg en Kaapstad. Met daarvoor de immense zee. Ook kun je Robbeneiland zien liggen. Het beste moment is in de avond, al kun je hier de gehele dag mooie foto’s maken.

9. Ontdek het bijzondere fijnbos

Kaapstad en omgeving kent een vegetatie die fijnbos wordt genoemd. Dit zijn kleine struiken die zich aan het klimaat (hete zomers, koude winters) hebben aangepast. In dit deel van Afrika kun je meer dan 9.000 soorten bloemen tegen komen. Waaronder veel soorten protea’s, alsook gladiolen en aloë’s. De beste tijd is de late winter en lente (dus onze zomer en herfst).

10. Volg een kookworkshop

Wie de Zuid-Afrikaanse keuken heeft geproefd is verkocht. Deze bonte mix van smaken bestaat uit de Afrikaanse keuken, maar ook de Europese en Maleisische keuken (door veel immigranten) vind je hier. Wie meer wil dan alleen proeven kan een kookworkshop volgen. Waaronder bij mensen thuis, van een paar uur tot meerdere dagen.

Geïnspireerd geraakt? Hier vind je de beste deals voor vliegtickets Kaapstad! En meer tips van Corno over Kaapstad vind je hier: Droomplekken.nl

Nog niet uitgelezen?

De top 10 Zuid-Afrika van een reisjournalist

Vind de beste last minutes, zie hier hoe!

10 goedkope landen voor een bijzondere vakantie