Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Wat zijn de beste kerstmarkten in Nederland en gaan ze door?

Alle artikelen

Wat zijn de beste kerstmarkten in Nederland en gaan ze door?

Hoewel reizen nu lastig, en soms onmogelijk is, betekent dat niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. We hopen dat artikelen zoals deze je zullen helpen bij het plannen van je volgende ervaring wanneer dat ook mag zijn.

Wat zijn de beste kerstmarkten in Nederland om in 2020 te bezoeken? Skyscanner zocht het voor je uit. Ondanks het feit dat door corona talloze kerstmarkten dit jaar geen doorgang vinden, zetten we toch een aantal leuke plekken voor je op een rijtje. Vrolijk Kerstfeest!

Gaan kerstmarkten in Nederland door dit jaar?

Gaan de kerstmarkten in Nederland door dit jaar?

Wel of geen kerstmarkt dit jaar, dat is de vraag. Wegens de geldende coronamaatregelen, zijn heel veel gemeenten genoodzaakt de kerstmarkten voor 2020 te annuleren. Op het moment van schrijven zijn er een aantal plaatsen waar de kerstmarkt, vooralsnog, plaats zal vinden.

Zo moeten we bijvoorbeeld dit jaar de kerstmarkt van Leeuwarden missen, waar normaalgesproken niet alleen kraampjes staan, maar ook een kindercircus, een draaimolen en foodstands te vinden zijn. De Amsterdamse kerstmarkt en het beroemde Ice Village voor het Rijksmuseum op het Museumplein, slaan ook een jaar over. De straten en pleinen in Maastricht blijven dit jaar eveneens leeg. Geen Magisch Maastricht. Geen overdekte schaatsbaan, geen reuzenrad en nostalgische kerstchalets.

Ga je naar een van de kerstmarkten in Nederland die wel doorgaan, houd dan rekening met het feit dat de volgende maatregelen van kracht zijn: ‘Buiten de eigen woning geldt dat maximaal 2 personen of 1 huishouden in groepsverband ergens heen mogen gaan of iets mogen ondernemen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee.’ Bron: Rijksoverheid.

Gaan de kerstmarkten in het buitenland door?

Hoe graag we ook een kerstmarkt in België, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk willen bezoeken, de mogelijkheden zijn vrijwel nihil.

Op het moment van schrijven is een van de grootste kerstmarkten van België, Winterpret in Brussel reeds geannuleerd. De stad Brussel heeft verschillende beslissingen genomen om de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19) te respecteren. Het organiseren van de jaarlijks terugkerende kerstmarkt is binnen die regels niet gepast.

Reeds in oktober meldde Duitse media dat de kerstperiode bij onze oosterburen er dit jaar anders uit gaat zien dan gewoonlijk. Diverse grote kerstmarkten in Duitsland gaan niet door in verband met de risico’s die een markt zouden meebrengen. Zo is de kerstmarkt in Frankfurt, met gemiddeld ruim 2 miljoen bezoekers, geannuleerd.

Andere grote steden in Duitsland laten weten eveneens de kerstmarkt van 2020 af te blazen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Keulen, Aken en Düsseldorf. 

Veel Nederlanders reizen gedurende de kerstperiode graag af naar Londen, voor een bezoek aan het Winter Wonderland in het beroemde Hydepark. Ook deze kerstmarkt wacht een jaartje en hoopt in 2021 opnieuw talloze bezoekers te mogen ontvangen.

Houd sowieso rekening met de coronamaatregelen die vanuit Nederland voor het reizen naar het buitenland van kracht zijn. De Rijksoverheid meldt daarover het volgende: ‘Reizen naar het buitenland is een extra risico, ook deze winter en tijdens de kerstvakantie. Zelfs op vakantie gaan naar een tweede huis in het buitenland vormt een risico. Vakantie is geen noodzakelijke reis. Het virus is bijna nergens ter wereld onder controle. Geef het virus geen lift. Breng het niet naar het buitenland en neem het niet mee terug naar huis.’

Kerstmarkten in Nederland: Kerststad Valkenburg

Voor velen een van de bekendste kerstmarkten in Nederland, kerststad Valkenburg.

Wegens corona is reeds in de zomer van 2020 besloten dat de beroemde kerstmarkt in de Fluweelengrot en de kerstparade geen doorgang zullen vinden. Niet getreurd er is nog genoeg sfeer te snuiven in het zuiden des lands.

De kerstmarkt in de Gemeentegrot, Santa’s Village, Kerst in MergelRijk, de kerstmarkt bij de Wilhelminatoren, het Christmasfestival in het Sprookjesbos, de zogeheten Route d’Amuse gaan op moment van schrijven door. De sfeerverlichting en de sfeerobjecten in en rond het centrum ontbreken sowieso niet.

Kerststad Valkenburg wordt gehouden van 13 november 2020 t/m 3 januari 2021. Check voor up-to-date informatie de site van Kerststad Valkenburg.

Gaan kerstmarkten in Nederland door dit jaar?

Kerstmarkten in Nederland: Trots Kerstspecial Baarn

Vorstelijk Baarn, heeft verrassend veel te bieden: lekker winkelen, genieten in de horeca en een kerstmarkt op een heus kasteel. 

De eerlijkste, puurste en verrassendste kerstmarkt van Nederland vindt plaats op 19 en 20 december rond Kasteel Groeneveld in Baarn. Op het moment van schrijven zal deze als een van de weinige kerstmarkten in Nederland doorgang vinden.

Tijdens deze zogeheten Kerstspecial vind je de mooiste en lekkerste producten voor onder de kerstboom en op tafel. Dat wordt dus smullen geblazen tijdens de feestdagen.

Kerstmarkten in Nederland: Enkhuizen kerstmarkt

Enkhuizen was tijdens de Gouden Eeuw een zeer welvarende stad en dat is nog altijd in het straatbeeld terug te zien. Gelegen aan zowel het Markermeer als het IJsselmeer zijn bruggen, havenplaatsen en schepen nimmer ver weg. Tijdens de kerstperiode wordt de Noord-Hollandse plaats nog gezelliger. Tijd om naar Enkhuizen af te reizen voor een bezoek aan een van de kerstmarkten in Nederland.

De Enkhuizer kerstmarkt ademt een en al sfeer. In de talloze stalletjes tref je verschillende decoraties voor binnen en buiten om je huis en tuin in gezellige decembersfeer te brengen. Daarnaast verkoopt men er ook handgemaakte kaarsen, aardewerk, sieraden en bloemstukjes.

De kerstmarkt in Enkhuizen wordt gehouden op 18 december. Check voor up-to-date informatie de site van Kerstmarkt Enkhuizen.

Kerstmarkten in Nederland

Kerstmarkten in Nederland: Winters Hoorn

Hoorn heeft een rijke historie als het gaat om de VOC, de WIC en de walvisvaarders. De Gouden Eeuw legde de stad geen windeieren, de historische stad staat bol van de prachtige panden. Gedurende Winters Hoorn, lijken deze zelfs nog mooier dan op andere dagen.

Tijdens Winters Hoorn slenter je langs een lang lint met verlichte kramen vanaf het Kleine Noord helemaal naar het Grote Noord.

Winters Hoorn wordt gehouden op 13 december 2020 van 11:00 tot 17:00 uur. Check voor up-to-date informatie deze site.

Kerstmarkten in Nederland

Kerstmarkten in Nederland: Midwintermarkt Midsland

Midsland is het een na grootste dorp op Terschelling en is gelegen op ongeveer het midden van het eiland. De Meslânzer kerk is het middelpunt van het plaatsje, een plek met een rijke historie en de plek waar de midwintermarkt plaats vindt.

Midwintermarkt is net even wat anders dan de andere kerstmarkten in Nederland. Kleinschaliger, lokaler en misschien zelfs wel gezelliger. Over dat laatste moet je zelf maar oordelen als je een kijkje gaat nemen.

De traditionele Midwintermarkt wordt gehouden op dinsdag 29 december. Check voor up-to-date informatie de site van VVV Terschelling.

Kerstmarkten in Nederland

Veelgestelde vragen over kerstmarkten en coronavirus

Gaan de kerstmarkten wegens corona in Nederland nog wel door?

Door het coronavirus en de daarmee gemoeide maatregelen gaan de meeste kerstmarkten in Nederland niet door.

Gaan de kerstmarkten in België door?

Ook bij onze zuiderburen zijn vrijwel alle kerstmarkten geannuleerd.

Kan ik met de auto naar een kerstmarkt over de grens?

Je kunt met de auto naar een kerstmarkt in landen met een geel reisadvies. Check dus voordat je op weg gaat eerst het actuele reisadvies van de Rijksoverheid. Zoek van tevoren ook goed uit wat de eventuele lokale test- en quarantaineregels voor Nederlanders zijn.

Gaar de kerstshows van tuincentra in Nederland door?

De bekendste kerstshows zijn die van tuincentrum Intratuin. Goed nieuws, deze zullen doorgang vinden. Sterker nog, veel filialen zijn in verband met corona eerder begonnen met het opstellen van de kerstdecoratie. Zo heeft iedereen voldoende tijd om in de kerstsfeer te komen en kan drukte vermeden worden.

Als er geen kerstmarkten in Nederland zijn, zijn er dan wel schaatsbanen?

Vrijwel alle Nederlandse gemeenten hebben moeten besluiten om dit jaar ook geen schaatsbanen aan te leggen.

schaatsen

Ontdek waar je heen kunt reizen

Reisbeperkingen zijn ingrijpend en veranderen voortdurend. Bekijk de interactieve wereldkaart met kleurcodes van Skyscanner om te weten waar je heen kunt. De kaart wordt dagelijks vernieuwd, maar de situatie kan snel veranderen met COVID-19. Zorg daarom dat je als eerste op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Je kunt je ook aanmelden om reisupdates te ontvangen voor elk land dat je wilt bezoeken.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.