Nieuws Kitesurfen in Zuid-Afrika: de wind achterna op de Westkaap

Alle artikelen

Kitesurfen in Zuid-Afrika: de wind achterna op de Westkaap

Zin in een adrenalinerush? Ga kiten. Eén van de spannendste sporten op onze planeet voor een energieboost waar je u tegen zegt.

Evolutie van Kiteboarding

Stoere sensatiezoekers gaan kiteboarden, ook wel kitesurfen of kortweg kiten genoemd. Kiten wordt veel gedaan door mannen, maar ook steeds meer vrouwen durven het aan, naast avontuurlijke reizigers en de dare devils in gezinnen.

De gemiddelde leeftijd van kitesurfcursisten ligt tussen de 26 en 35 jaar. Maar er schijnen ook cursisten te zijn die 50 jaar en ouder zijn en voor het eerst op een kiteboard gaan staan. Kiten vraagt om een bepaalde mate van flexibiliteit, kracht en flink wat uithoudingsvermogen; plezier en actie zijn gegarandeerd. En geloof ons: het is echt niet alleen maar geschikt voor jonge mensen…

Uitdagingen en reizen

De grootste uitdaging voor beginnende en gemiddelde kiteboarders is gevoel te krijgen voor de natuurlijke elementen waarmee je speelt tijdens het kiten. Dan hebben we het over de windsterkte, windrichtingen, zeestromingen en diverse omgevingsfactoren die de kiteboardervaring beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld de aanwezigheid van kwetsbare koraalriffen.

Kitesurfen kunt u op veel plekken in de wereld doen. Overal is het weer anders en krijgt u een nieuwe kitesurf ervaring; dat maakt het des te interessanter om kiten met reizen te combineren. Het geeft u de kans om andere culturen te ontdekken, actief bezig te zijn en plekken te ontdekken waar u normaalgesproken nooit komt. Vanaf een kiteboard kan een land er heel anders uitzien.

Enkele plaatsen waar ik de ‘kiting lifestyle’ heb mogen ervaren (met een losse kitetraining of een complete cursus):

De laatste wordt gezien als één van de belangrijkste en meest uitdagende kiteplekken in de wereld. Hier zijn wereldkampioenen kiten aan het trainen, vooral langs de mooie, ruige westkust.

Waarom kiten in Zuid-Afrika?

Volgens Dimitri en Michelle, eigenaren van het Windchasers Guest House & Kiteboarding School in Langebaan, is het een combinatie van factoren die Langebaan tot een perfecte locatie maken voor deze sport:

  • Vlak water (Langebaan is gebouwd rondom een lagune)
  • Ideale windrichting (schuin aanlandige wind)
  • Een wind die stevig waait gedurende enkele maanden per jaar

Het paar richtte Windchasers op in 2003, ze begonnen met een guest house. Later voegden ze er de Kiteschool aan toe en een winkel voor kitesurfspullen. Zij geloven dat het kiten Langebaan op de kaart heeft gezet en dat daardoor steeds meer niet-kiters het spectaculaire landschap komen ontdekken. Zoals “Shark Bay”, genoemd naar de vriendelijke en niet-agressieve zandhaaien.

Kitescholen in Kaapstad, zo’n 120 km verderop langs de kust, gebruiken Langebaan regelmatig als een locatie voor trainingen. In Langebaan, vooral in Shark Bay, is het zand fijn en zacht, beschermend schoeisel is niet nodig (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld El Gouna, waar de aanwezigheid van koraal dwingt tot het dragen van goede schoenen). Het is letterlijk de plek om uw eerste schreden op het kitesurfpad te zetten.

Kiteboarding Gear

Naast een bepaald gevoel en intuïtie voor de omgeving en de wind en andere natuurlijke factoren, heeft u ook de juiste spullen nodig. De Cabrhina gear die theWindchasers Kite School gebruikt voor trainingsdoeleinden behoren tot de beste in zijn soort.

Gezien het feit dat veel beginners nog wel eens fouten maken en spullen kapot gaan, is het misschien vreemd dat een school voor de hoogste kwaliteit kiest. Maar de gedachte er achter is simpel: met de beste middelen leer je het kiten het snelste en op de beste manier. Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik ook zeggen dat ik sinds ik mijn eigen

Cabrhina gear kocht, het kiten veel beter gaat en ik zekerder het water op ga.

In Zuid-Afrika kunt u goede kitespullen aanschaffen tegen concurrerende prijzen.

Zuid-Afrika populair als watersportland

Zuid-Afrika is de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid als watersportland. Voornamelijk door de omgevingsfactoren en de weersomstandigheden, het kunnen kiezen uit hoge en lage zeeën en de snoeiharde wind tijdens het zomerseizoen. Dan zijn er nog de aantrekkelijke valutakoers, de betrouwbare vliegverbindingen vanuit Europa en natuurlijk het adembenemende landschap. Of u nu midden in Kaapstad zit of langs de westkust rijdt, in Zuid-Afrika is de natuur altijd dichtbij.

Ontsnap aan de Europese winter

Er schuilt ook een grote aantrekkingskracht in het feit dat de Europese winters, in Zuid-Afrika de zomers zijn. Het kiteseizoen in Zuid-Afrika begint rond november en loopt tot maart, in die maand wordt de wind minder heftig.

De beroemde Kaapstadwind, meestal komend vanuit het zuiden en/of westen wordt gedragen door lucht uit de Zuidpool en is koud en dicht wat kiteboarders meer “grip” geeft. Veel kiteboarders blijven alleen al voor de magistrale windkwaliteit maanden hangen in Zuid-Afrika.

Watersporthoofdstad van de wereld?

De Westkaap is inmiddels uitgegroeid tot een

hotspot voor professionele kiteboarding/kitesurfing evenementen. Zoals de "Red Bull King of the Air 2013" gehouden in Big Bay, met de Tafelberg op de achtergrond. Tijdens dit evenement laten 16 tot de

top behorende kiteboarders hun beste moves zien voor de Red Bull King Of Air commissie samen met 8 nationale en internationale kitesurfers die een ‘wildcard’ hebben bemachtigd.

Zuid-Afrika, gaat voor de titel ‘Watersporthoofdstad van de wereld’ terwijl het ook trouw blijft aan z’n traditionele roots. Dat inspireert een nieuwe generatie ondernemers. Zoals het Zuid-Afrikaanse merk Vanhunks Boarding. Zij hebben een collectie eigen SUP ("Stand Up Paddling"), kiteboarding, surf en skate gear.

Vanhunks komt van een oude Zuid-Afrikaanse legende…

In de 18e eeuw keerde de Nederlandse piraat Van Hunks terug naar Kaap de Goede Hoop en bovenop de Duivelsberg kwam hij terecht in een rook-duel (!) met een vreemdeling. De twee mannen rookten urenlang totdat Van Hunks de overwinning claimde. Toen realiseerde hij zich dat de vreemdeling eigenlijk de duivel in eigen persoon was naast een slechte verliezer. In een klap verdween Van hunks en werd nooit weer gezien. Wanneer de zuidoostelijke wind over Kaapstad waait en witte wolkenbollen over de Tafelberg blaast, wordt tot op de dag van vandaag gezegd dat de wolken rookpluimen zijn en dat Van Hunks en de duivel opnieuw duelleren…

Disclaimer: Enorm veel dank aan de mensen van Windchasers voor hun hulp en het geven van informatie, naast het ter beschikking stellen van een overnachting in Langebaan.

Dit gastblog werd geschreven door Lezaan Roos van Travelll.com

Kaart