Nieuws Klein maar fijn: de 10 kleinste landen in Europa

Alle artikelen

Klein maar fijn: de 10 kleinste landen in Europa

Ze mogen dan klein zijn, ze zijn wel de allermooiste. Skyscanner presenteert Europa’s kleinste landen. Maar eerst...

Onze 5 topdeals van de dag 😍👇

Datum BestemmingDeal
7 – 17 mei Johannesburg, Zuid-Afrika Vliegticket Johannesburg vanaf €405*
19 – 26 maart New York, VSVliegticket New York vanaf €244*
19 – 26 maart Marrakesh, MarokkoVliegticket Marrakesh vanaf €87*
6 – 14 aprilCuraçaoVliegticket Curaçao vanaf €461*
9 – 13 maartIstanboel, TurkijeVliegticket Istanboel vanaf €121*

*Geplaatst op 15/02/2019.Genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijzigingen en/of beschikbaarheid. 

1. Vaticaanstad (oppervlakte: 0.44 km2)

Eigenlijk is de kleine ommuurde enclave van Vaticaanstad geen land, maar een ‘soevereine stadsstaat’ die wordt geregeerd door Paus Franciscus. Met zo’n 900 inwoners, is het de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, gekeken naar oppervlakte en inwonertal. De helft daarvan is tuin. Klein is zaligmakend, zou je kunnen zeggen. Absoluut een must-see tijdens een bezoek aan Rome. Verbaas u over de St. Peter’s Basiliek, ontdek de musea van het Vaticaan en ga op de foto samen met de Zwitserse garde.

Boek nu

2. Monaco (oppervlakte: 1.95 km2)

Een andere aanleiding voor aardig wat quizvragen is het Vorstendom van Monaco, een soevereine stadsstaat omgeven door machtig Frankrijk en de zee. Het land is meervoudig recordhouder, als dichtstbevolkte land in Europa (16,403.6 mensen per vierkante kilometer) en ’s werelds laagste werkloosheidspercentage (een niet te overtreffen 0%). Vergaap u aan megajachten, verlies een miljoen in het casino en plan uw bezoek ideaalgesproken rond de Monte Carlo Grand Prix (van 23 tot 26 mei). Als u geen jacht bezit, kunt u beter in Nice overnachten, veel goedkoper.

Boek nu Monaco

Boek nu Nice

Monaco

3. San Marino (oppervlakte: 61 km2)

De kleine republiek van San Marino is de oudste soevereine staat en constitutionele republiek in de wereld, opgericht op 3 september 301. Het is een ongelooflijk populaire dagtrip in Italië. Sluit u aan bij de groepen mensen die omhoog klimmen om de Castello della Cesta te bewonderen en trakteer uzelf op een extreme kitscherige souvenir. San Marino is misschien wel het meest bekend om z’n voetbalelftal dat opduikt in internationale wedstrijden. Ze stonden ooit voor tegen Engeland in het Wembley stadion in 1993 na slechts 8.3 seconden. De eindstand was 7-1 voor Engeland.

Boek nu

4. Liechtenstein (oppervlakte: 62 km2)

Het kleine Liechtenstein ligt ingeklemd tussen Oostenrijk en Zwitserland en is recordhouder als het gaat om de schuldenlast; ’s werelds laagste. Naast dat behoorlijk aantrekkelijke feit, is het een bestemming voor wintersporters, dankzij z’n ligging in de Alpen. De hoofdstad Vaduz is populairder als belastingparadijs dan als bestemming voor een spannende stedentrip.

Boek nu Liechtenstein

Boek nu Oostenrijk

Boek nu Zwitserland

5. Malta (oppervlakte: 316 km2)

De republiek van Malta is eigenlijk niet een eiland, het zijn er drie: Malta, Gozo en Comino. Dankzij z’n gunstige ligging, in Mediterraans gebied, ten zuiden van Sicilië en ten oosten van Tunesië, geniet u in Malta van warme zomers en een mild winterklimaat. Daarmee is Malta een aantrekkelijke bestemming het hele jaar door. Malta beschikt ook over een aantal excellente prehistorische sites zoals het Ġgantija megalitische tempelcomplex.

Boek nu

6. Andorra (oppervlakte: 468 km2)

Andorra in het oostelijk deel van de Pyreneeën, omgeven door Spanje en Frankrijk, trekt jaarlijks miljoenen toeristen dankzij z’n imago van belastingparadijs. Dat betekent goedkope drank, sigaretten en elektronische apparatuur. Wie langer in Andorra verblijft, kan z’n trolley vullen met whisky en zich te goed doen aan uitstekende wintersportfaciliteiten en wandelmogelijkheden in de bergen.

Boek nu Andorra

Boek nu Spanje

Boek nu Frankrijk

7. Luxemburg (oppervlakte: 2.586 km2)

De Grand Duchy van Luxembourg staat niet bovenaan de lijst van Europa’s toeristische hotspots. Een van z’n grootste attracties is het Middeleeuwse sprookjeskasteel in Vianden. Het oude gedeelte van z’n charmante hoofdstad, Luxemburg, is de plek om het nationale gerecht ‘judd mat gaardebounen’ te proeven – gerookte varkensvlees in een crème-saus met bonen en aardappelen.

Boek nu

8. Cyprus (oppervlakte: 9.251 km2)

Er zijn soms wat problemen met zich misdragende toeristen, maar is veel meer dan alleen disco’s, drinken en losbandigheid. Zoals diepzeeduiken. Het wrak van de Zenobia, gelegen buiten de haven van Larnaca, staat bekend als een van ’s werelds beste wrakduiken. De Zenobia was een passagiersferry die zonk tijdens haar eerste tocht in 1980.

Boek nu

9. Kosovo (oppervlakte: 10.887 km2)

Kosovo is met z’n bestaan sinds 2008 Europa’s nieuwste land. Hoewel… het is een zelfverklaarde republiek van ongeveer twee miljoen mensen die slechts deels is erkend. Als u de politiek wegdenkt, is het een adembenemend land om te bezoeken. Ontdek de dynamische, vriendelijke hoofdstad Pristina, waar historische moskeeën, markten en cafés elkaar afwisselen (inclusief een surrealistisch portret van Bill Clinton). Brezovica in de bergen herbergt een van de beste skigebieden in de Balkan.

Boek nu

10. Montenegro (oppervlakte: 13.812 km2)

Het kleine land Montenegro is een klein cadeau met een grote inhoud. Z’n Adriatische kust is bezaaid met mooie vissersdorpen, verlaten baaitjes en stranden en mooie resorts die steeds populairder worden. Z’n bergachtige binnenland is werkelijk spectaculair, bedekt met oeroude bossen, besprenkeld met meren en rivieren en hoge besneeuwde toppen. Daarnaast heeft het enkele uitstekende skigebieden zoals Kolašin.

Boek nu

Meer weten over kleine landen?

Uit hoeveel landen bestaat Europa?
Europa bestaat uit 51 landen: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kazachstan, Kosovo, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, San Marino, Servië en Montenegro, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland.

Hoeveel landen vallen er binnen de EU?
Momenteel zijn 28 landen aangesloten bij de EU: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) en Zweden.

Hoeveel landen in Europa gebruiken de euro?
Er zijn 19 landen waar je met de euro kan betalen. Niet al deze landen zijn aangesloten bij de EU, maar horen wel bij Europa. De landen zijn: Andorra, België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte en Saint-Pierre-et-Miquelon), Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Oostenrijk, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden) en Vaticaanstad. In Montenegro en Kosovo is de euro geen wettig betaalmidden, maar daar wordt de euro wel geaccepteerd.

Wat is het grootste land van Europa?
Rusland is het grootste land van Europa. 3.960.000 vierkante kilometer van het land ligt geografisch gezien in Europa, de rest in Azië. Oekraïne is het op één na grootste land van Europa.

Hoeveel landen zijn er in de wereld?
In 2016 waren er 195 international erkende onafhankelijke staten. Dit zijn landen of staten die volledig heersen over zijn grondgebied. Het aantal landen/staten kan soms wijzigen, doordat een land zich bijvoorbeeld opsplitst waardoor er een land bijkomt

Meer herfstige reisinspiratie vind je hier:

De 10 mooiste kleine dorpen en steden in Europa

10 x doen tijdens je zonvakantie op de Canarische Eilanden

Top 12 beste steden voor een citytrip in het najaar

Blaadjesshow: top 11 mooiste nationale parken in herfstkleuren

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur.

 

Kaart