Nieuws Mooie fietsroutes in Nederland met E-bike en knooppunten

Alle artikelen

Mooie fietsroutes in Nederland met E-bike en knooppunten

Of het nu lente, zomer, herfst of (brrr) winter is, het is tijd om mooie fietsroutes te ontdekken. 4 fietsroutes op de E-bike en met knooppunten, door Nederland.

Ga toch fietsen! Met de E-bike? De elektrische fiets is de laatste jaren een populair vervoermiddel, ook onder wat jonger publiek. De E-bike doet het naast 65-plussers, goed bij forenzen en ouders met jonge kinderen. Uiteraard kun je overal fietsen met je E-bike, maar er zijn ook speciale E-bike fietsroutes. Deze routes hebben oplaadpunten en zijn langer, je kunt je immers laten rijden.

Een selectie van 4 fietsroutes, al dan niet met fietsknooppunten. Te ontdekken op de E-bike of op je ‘gewone’ fiets; het laatste betekent wel dat je wat harder moet trappen. Goed voor je conditie!

Allereerst: knooppunten, wat zijn het?

Nederland kent een fietsknooppuntensysteem bewegwijzerd met wit-groene bordjes. Het is een netwerk van aaneengesloten fietspaden en routes. Waar twee of meer paden elkaar kruisen, ontstaat een knooppunt. Elk knooppunt heeft een eigen nummer. Binnen bepaalde knooppunten bepaal je zelf de route en de afstand van de tocht. Via de genummerde bordjes fiets je van knooppunt naar knooppunt. Bij ieder knooppunt vind je ene overzichtelijke kaart van de fietsknooppunten in de omgeving.

Knooppunt fietspaal

Geheime code wordt mooie fietsroute

Op deze manier stel je zelf je knooppuntenfietsroute samen met de nummers die je vindt langs de fietspaden of op knooppuntenkaarten staan vermeld. De code 38-34-35-30-29-33-37-41-42-69-38 staat voor 15 km fietsen rond het pittoreske Ootmarsum (van ANWB). De ANWB verkoopt fietsknoopkaarten.

Bos fietspad

78 km Platteland met ‘Mest en vork’, Groningen

Groningen heeft een uitgebreid, interactief fietsknooppuntennetwerk. Bijzonder is dat de ruim 500 knooppuntpanelen zijn voorzien van QR-codes.

Een leuke fietsroute is de ‘Mest en Vork route’ van ruim 78 km langs echte Groninger dorpen als Eenum en Garnwerd, afgewisseld met weidse vergezichten. De tocht leid je door het Hoogeland, boven het Reitdiep en het Reitdiepdal. Hier vind je een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland; al in 600 voor Christus woonden hier mensen. Toen al deed men aan watermanagement met de typische Groninger wierden als resultaat. Wierden zijn kunstmatig aangelegde heuvels die de bewoners beschermden tegen het wassende water.

Start- en eindknooppunt is nummer 36, nabij Nijenklooster, Kloosterburen. Hier vind je de plattegrond

boerderij gele bloemen platteland Groningen

39 km Geschiedenis met de Weldadigheidsroute, Drenthe

Een bijzonder gegeven uit de Nederlandse geschiedenis is het vroegere bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid. Deze Maatschappij van Weldadigheid werd in 1818 opgericht door Johannes van den Bosch, later gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Hiermee wilde men de arme stadsbevolking een nieuwe kans op een betere toekomst bieden door in de veenkoloniën boer te worden. Zo ontstonden de dorpen Frederiksoord en Wilhelminaoord. De fietsroute voert langs deze mooie dorpen, langs Vledder, Havelte en de Havelterberg met z’n lage heuvels ontstaan in de IJstijd. Werp een blik op de bekende hunebedden en koop heerlijke kaas bij bio-boerderijen langs de route. Een overzicht van de route vind je hier

39 km Fietsen door coullissenlandschap en vogels kijken, Friesland

Tsjilp, tsjilp. Vogels horen bij de lente. Daarom: deze leuke Vogelkijkroute van de Fietsersbond. Je fietst langs twee meren met veel vogeluitkijkposten langs onder meer knooppunten 70 en 74 waar je bij de Marwei prachtig zicht op het Burgumermeer hebt. Je komt langs dorpjes als Eastermar, De Tike en Rottevalle. De route voert je ook door een zogenoemd coullissenlandschap, dit is een halfopen landschap met het karakter van een toneel met coulissen vanwege de beplanting. Vanuit vogelhutten langs de route spot je de mooiste vogels, rond het meer staat de vogelhut Burgum-Soestpolder. Meer informatie over deze en andere E-bike routes vind je hier

Burgumermeer

80 km Fietsroute Sallandse Heuvelrug, Overijssel

Ongelooflijk: hier fiets je door een prachtig landschap dat 200.000 jaar geleden is ontstaan door gletsjers uit Scandinavië. De Sallandse Heuvelrug is een heuvelachtig natuurgebied dat zich kenmerkt door bossen, heidevelden, jeneverbesstruiken, vossenbessen en baltsende korhoenders in het voorjaar. De fietsroute voert onder meer langs de plaatsen Hellendoorn en Nijverdal, over de Holterberg en de Sprengenberg met onderweg de schaapskooi bij Groot Twilhaar. Leuk voor een stop: natuurdiorama Holterberg waar je het nieuwe Holterbergdiorama bekijkt en kinderen ravotten in het educatieve speelbos van Daantje Das. Tip: neem voor thuis heerlijk broodmixen mee van korenmolen de Hoop en proef eens paardenmelk bij paardenmelkerij ‘t Schanebroek (wie durft?). De route vind je hier

Vogels in gevecht

Leuke app! AbelLife met routes die je raken

Via de gratis AbelLife app heb je toegang tot zo’n 350 mooie fiets-, wandel-, en vaarroutes door heel Nederland. Met informatie over route-aanwijzingen, natuurweetjes, de leukste cafés onderweg, tips waar je streekproducten koopt en niet te missen bezienswaardigheden.

Oranje fietsbel

E-bike box met 75 E-bikeroutes

Voor echte E-bike fans heeft de ANWB een E-bikebox Nederland met 75 mooie fietsroutes langs knooppunten, oplaadpunten en koffie- en lunchadressen. In de box allerhande informatie die handig is voor E-bikers. De routes zijn gemiddeld zo’n 45 km.

Liever met de auto toeren door Nederland? Lees: Toeren: 7 leuke autoroutes door Nederland

En laat je inspireren door:

10 mooiste bollenvelden van Nederland

De 15 mooiste natuurgebieden van Nederland

Top 10 meest magische plekken in Nederland

Het Nederlandse platteland uit Boer zoekt Vrouw

Even weg uit Nederland? Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die ervoor dat je meer doet met je budget door te speuren naar goedkope vliegtickets, goede hotel deals en autoverhuur prijzen.

Kaart