Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Alles wat je moet weten over luchtfiltersystemen en het schoonmaken van een vliegtuig

Alle artikelen

Alles wat je moet weten over luchtfiltersystemen en het schoonmaken van een vliegtuig

Het belang van schone lucht in een vliegtuig is nu meer dan ooit een doorslaggevende factor bij het vliegen. Als je een reden hebt om te vliegen, maar je niet zeker weet of het veilig is, kan informatie over luchtfiltersystemen in vliegtuigen en de intensiteit van het schoonmaken van de cabine tussen vluchten je op je gemak stellen.

We weten dat reizen op dit moment naar veel landen en bestemmingen in de wereld moeilijk is. Toch willen jou blijven inspireren met de mooiste plekken, hotels en bezienswaardigheden en continu voorzien van het meest actuele COVID-19 reisadvies. Zodat je klaar bent om veilig en vol energie op reis te gaan wanneer de wereld zijn deuren weer opent.

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk onze interactieve wereldkaart en zie welke landen open zijn. We raden je ten zeerste aan om altijd het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat. Veelgestelde vragen over COVID-19 lees je hier.

Luchtfiltersystemen in vliegtuigen – Hoe schoon is de lucht in een vliegtuig?

De lucht die je in een vliegtuig inademt is vrijwel zeker schoner dan de lucht die je binnenshuis inademt. Het is misschien niet zo puur als in de natuur, maar het is beter dan de lucht die je inademt in cafés, bioscopen of supermarkten.

Dit is te danken aan de efficiënte luchtcirculatiesystemen en HEPA-filters die op de meeste moderne commerciële vluchten worden gebruikt.

Volgens National Geographic wordt 40% van de lucht in de cabine via dit systeem gerecycled, terwijl 60% van buitenaf wordt gehaald. In de meeste vliegtuigen wordt de lucht in de cabine elke drie minuten volledig ververst.

Wat betekent HEPA?

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air en is een veelgebruikt type filter in vliegtuigen.

Wat ze doen, is in feite alle onzuiverheden in de lucht verwijderen, hoe klein ook. Een rapport van de New York Times en een NASA-studie tonen aan dat dit ook de minuscule COVID-19 micron omvat.

Uit het NASA-onderzoek is naar voren gekomen dat luchtfiltersystemen in vliegtuigen – oftewel de HEPA-filters – zelfs onzuiverheden van die omvang verwijderen met een efficiëntie van 99,97%.

Hoe werkt het HEPA-luchtfiltersysteem in vliegtuigen?

Een HEPA-luchtfiltersysteem is als een zeef. Als je een taart gaat bakken, kun je je bloem zeven om ervoor te zorgen dat het geen klontjes en andere onzuiverheden meer bevat. Alle stukjes verwijder je dus, maar je zorgt er ook voor dat het lucht weer terugkomt in je bloem. Dat zorgt uiteindelijk voor luchtigere baksels waardoor het eindresultaat veel beter zal zijn dan wanneer je je bloem niet zeeft.

HEPA-filters zijn vergelijkbaar. Ze zeven de lucht en blokkeren alles wat er niet hoort te zijn. Dus potentieel besmettelijke lucht blijf op het filter achter en schone lucht komt eruit. HEPA-luchtfilters moeten regelmatig worden schoongemaakt. De luchtfiltersystemen in vliegtuigen worden niet bij elke omdraai van een vlucht op het platform gewisseld maar bij (grote) onderhoudsbeurten in de hangar.

Luchtfiltersystemen in vliegtuigen

Welke luchtvaartmaatschappijen gebruiken HEPA-luchtfiltersystemen aan boord?

De meeste grote luchtvaartmaatschappijen gebruiken tijdens hun vluchten HEPA-luchtfiltersystemen. Hoewel we ze niet allemaal kunnen opsommen, zijn hier enkele van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die HEPA aan boord hebben.

In de vliegtuigen van KLM wordt de lucht in de cabines elke drie minuten volledig ververst. Daarmee krijgt de gemiddelde passagier ruim 80 keer meer lucht aangeboden dan normaal nodig is bij ‘inpandige condities’.

De lucht in het vliegtuig komt steeds voor de helft van buiten en voor de andere helft uit het vliegtuig zelf. Bij die binnenlucht wordt 99,99% van de virussen en bacteriën afgevangen. Daarmee voldoet de Nederlandse maatschappij aan de allerhoogste classificaties die er zijn. Er zijn namelijk ook HEPA-filters die maar 85% van alle ronddwarrelende deeltjes filteren.

Ook andere Nederlandse luchtvaartmaatschappijen – Corendon, Transavia en TUI – hebben in al hun vliegtuigen het filter aan boord.

Qantas gebruikt ‘HEPA-filters van ziekenhuiskwaliteit’ die volgens de luchtvaartmaatschappij 99,9% van alle deeltjes in de lucht verwijderen, inclusief virussen. Deze bewering wordt ook gedeeld door Jetstar en Virgin Australia.

Qatar Airways zegt dat het de meest geavanceerde luchtfiltersystemen in vliegtuigen heeft geïnstalleerd die 99,97% van alle virussen en bacteriën uit de lucht verwijderen.

Bij het uitbreken van COVID-19 werd bij alle vliegtuigen van Emirates hun HEPA-systeem vervangen door nieuwe modellen.

Etihad, Cathay Pacific en Singapore Airlines hebben ook allemaal HEPA-filters op hun vluchten.

Hoe wordt de vliegtuigcabine tussen vluchten schoongemaakt?

In het pre-corona tijdperk wordt de cabine eenvoudig schoongemaakt. Afval wordt verwijderd, tafeltjes, armleuningen en hoofdsteunen worden schoongeveegd, en de stofzuiger wordt door het vliegtuig gehaald. Onlangs werden de regels voor het schoonmaken van de cabine aangescherpt.

Luchtfiltersystemen in vliegtuigen

Een van de eerste maatregelen was het versterken van de reinigingsvloeistof. Qantas koos voor een desinfectiemiddel van ziekenhuiskwaliteit dat effectief is tegen tal van bacteriën en virussen. Anderen, zoals Korean Air, maakten gebruik van MD-125. Het is bewezen dat deze oplossing salmonella- en vogelgriepstammen doodt. Alle ruimtes van de cabine worden gedesinfecteerd, zoals de hoofdsteunen, schermen, armleuningen en tafeltjes.

Singapore Airline heeft ook verklaard dat het tussen elke vlucht hoofdsteunhoezen, kussenslopen en dekens vervangt. Korean Air heeft kussens en dekens volledig verwijderd.

Er zijn ook andere eenvoudige maatregelen genomen om de kans op besmetting aan boord te verkleinen. De crew van Singapore Airlines deelt bijvoorbeeld geen warme vochtige doekjes meer uit en de luchtvaartmaatschappij heeft het gemeenschappelijke leesmateriaal uit al haar vliegtuigen verwijderd.

Welke andere voorzorgsmaatregelen moet ik nemen tijdens het vliegen?

Ga jij binnenkort met het vliegtuig naar je vakantiebestemming? Houd je dan altijd strikt aan de instructies die je van de luchtvaartmaatschappij krijgt. Niet alleen tijdens het vliegen zelf, maar ook op de luchthaven tijdens het inchecken en boarden.

Alle luchtvaartmaatschappijen moedigen passagiers aan om tijdens vluchten mondkapjes te dragen, en sommige stellen dit verplicht (tenzij je eet of drinkt). Voor de meeste langeafstandsvluchten krijg je een mondmasker, maar wellicht vind je het prettiger om er een te dragen die je zelf gekocht hebt.

Mondkapje dragen op langeafstandsvluchten

Net als wanneer je op de grond bent, moet je jouw handen regelmatig wassen en/of ontsmetten, zo goed mogelijk anderhalve meter afstand houden naar medepassagiers en vermijd het aanraken van ogen, neus en mond.

Ga niet vliegen als je klachten hebt en laat je testen. Krijg je tijdens je vakantie gezondheidsklachten? Meld je dan bij de lokale huisartsenpost.

Het is ook een goed idee om bij aankomst op je bestemming te controleren welke voorzorgsmaatregelen er zijn getroffen. Veel landen hebben zelfisolatie- of quarantaineperiodes waar je je mogelijk aan moet houden.

Met de onzekerheid over reizen naar het buitenland op dit moment, is het altijd goed om wat zekerheid te hebben. Vliegtuigfilters en andere maatregelen die door de grote luchtvaartmaatschappijen zijn ingevoerd, hebben vliegtuigen tot de veiligste plekken gemaakt tijdens de pandemie. Wij raden je aan om voordat je op reis gaat het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen om ervoor te zorgen dat je veilig reist.

Veelgestelde vragen over luchtfiltersystemen in vliegtuigen

Waar staat HEPA voor?

HEPA is een afkorting van High Efficiency Particulate Air. Het is een manier om kleine deeltjes (zoals bacteriën en virussen) uit de lucht te verwijderen. HEPA-filters zijn te herkennen aan een frame met een heel fijn raster.

Krijg je schone lucht in een vliegtuig?

Ja. Vliegtuigen brengen constant frisse lucht van buiten de cabine binnen. Gemiddeld wordt elke drie minuten de lucht in de cabine ververst.

Wat is het viest aan boord van een vliegtuig?

Ziektekiemen worden overal gevonden, op de stoel, de luiken voor de ramen, op de armleuningen en zelfs op de gordel. Studies hebben aangetoond dat de meest vieze plaats in het vliegtuig is: het klaptafeltje. Tijdens de pandemie hebben luchtvaartmaatschappijen echter de intensiteit van het schoonmaken van de cabine tussen vluchten verhoogd. Als je nog steeds niet zeker bent, neem dan je eigen doekjes mee en maak je klaptafeltje voor gebruik schoon.

Verwijderen luchtfiltersystemen in vliegtuigen virussen?

Van HEPA-filters in vliegtuigen is aangetoond dat ze 99,97% effectief zijn in het verwijderen van virusdeeltjes ter grootte van COVID-19.

Hebben alle vliegtuigen HEPA-luchtfilters?

Niet elk vliegtuig – vooral kleine vliegtuigen – maar moderne vliegtuigen die worden gebruikt voor langeafstandsvluchten moeten allemaal standaard HEPA-filters hebben.

Hoe groot is de kans op besmetting aan boord van een vliegtuig?

Het risico op besmetting aan boord is laag. De lucht aan boord wordt steeds ververst. Moderne luchtfilters (HEPA-filters) aan boord van vliegtuigen maken de lucht vrij van ziekteverwekkers. De combinatie van goede ventilatie, luchtfilters en de droge lucht beperkt het risico op verspreiding van het virus. 

Ontdek waar je heen kunt reizen

Plannen aan het maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk welke landen open zijn op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mailupdates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

  • Coronavirus reisadvies: We houden deze pagina voortdurend up-to-date met betrekking tot de huidige uitbraak van het coronavirus, ook bekend als COVID-19. Dus of je het nu nodig hebt, of in de nabije toekomst, dit kan een handleiding voor je zijn.
  • Jouw coronavirus (COVID-19) reisvragen beantwoord: Droom je van je volgende reis maar heb je nog veel (reis)vragen over het coronavirus? Om te helpen heeft het panel van experts van Skyscanner enkele van de meest gestelde COVID-19-vragen beantwoord. Het is belangrijk om over alle informatie te beschikken die je nodig hebt om de juiste beslissingen te nemen.
  • Is het veilig om te reizen tijdens corona?: De wereld gaat langzaam weer open, maar naarmate beperkingen over de hele wereld verdwijnen, is het niet altijd gemakkelijk om te weten wat je wel en niet kunt doen. Het is niet voldoende om te weten of het veilig is om te vliegen of dat hotels gasten accepteren. Reizigers willen weten of het veilig is om te reizen.
  • 7 tips voor een veilige roadtrip tijdens COVID-19: Sinds maart is reizen minder vanzelfsprekend geworden. Het maken van een roadtrip tijdens corona is echter in populariteit gestegen. Ultieme vrijheid en gaan en staan waar je maar wilt. We vertellen je meer over autohuur, besteden aandacht aan de plaatsen die momenteel te bezoeken zijn, en hoe je veilig per auto reist ten tijde van corona.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.