Nieuws Luchtvaartmaatschappijen Handbagage en ruimbagage KLM: regels, afmetingen en gewicht

Alle artikelen

Handbagage en ruimbagage KLM: regels, afmetingen en gewicht

Besparen op gewicht en voldoen aan de handbagageregels loont op alle vlakken en betaalt zich uit in: minder stress, geen pijnlijke schouders en geen toeslagen in het vliegtuig. Benieuwd hoeveel kilo bagage je mag meenemen bij KLM en hoe groot je bagage mag zijn? Hier alle regels op een rij.

KLM handbagage regels: gewicht, afmetingen en toeslagen in Economy Class

Aantal stuks bagage  KLM handbagage gewicht en afmetingen Kosten inchecken te grote handbagage
Een stuks handbagage per passagier, plus een accessoire zoals handtas of laptop 12 kg maximum gewicht

55 cm + 25 cm + 35 cm maximum afmetingen handbagage  
  
Accessoire is een handtas of laptop
Gratis als je handbagage voldoet aan de KLM-regels  
 
Anders inchecken als ruimbagage

KLM ruimbagage regels: gewicht, afmetingen, toeslagen in Economy Class

Aantal stuks bagage KLM ruimbagage gewicht en afmetingen Tarieven ruimbagage KLM
Een koffer gratis bij boeking intercontinentale vlucht of Europese Economy Class, Standard en Flex en KLM-vlucht als onderdeel van intercontinentale vlucht, anders bijbetalen (zie tarieven ruimbagage).
Dit geldt niet voor het Light-tarief.
23 kg maximum gewicht
Iedere koffer mag max. 158 cm (L + B + H) groot zijn
Online:  
tot 23 kg ruimbagage kosten op Europese vluchten €25
€50 op Noord-Amerikaanse vluchten vanaf 10 april 2018 (geboekt na 7 december 2017)

Op de luchthaven:
tot 23 kg ruimbagage €40 op Europese vluchten.
€50 op Noord-Amerikaanse vluchten vanaf 10 april 2018 (geboekt na 7 december 2017)

Overbagage toeslagen check dit via Mijn reis KLM.com

*Laatste update april 2019. Bovenstaande prijzen en informatie komen van de KLM website, wij raden je aan de KLM website te checken voor de huidige informatie.

Hoe groot mag KLM handbagage zijn?

KLM bagage

1. Koop een tas die past als een handschoen

Reizen begint met een goede koffer of tas die past in de overhead lockers van het vliegtuig en die wordt toegestaan als handbagage. Algemeen in Economy Class (Europese en intercontinentale vluchten) gelden bovenstaande regels bij KLM. In de World Business Class mag je een tas met dezelfde Economy Class afmetingen 55 + 25 + 35 cm meenemen, naast een kleinere tas en een accessoire (laptop, handtas). Het tweede kleinere stuk handbagage mag max. 45 + 20 + 35 cm meten. Alle stuks handbagage bij elkaar mogen niet meer wegen dan 18 kg. Via onder meer Bagageonline.com kun je zoeken naar een geschikte koffer, ze hebben een handige Kofferkiezer waarmee je zoekt op onder meer merk, formaat, gewicht. Kies als het kan een licht type, dat scheelt alvast in de kilo’s!

Tip: we hebben hier de algemeen geldende regels genoemd. Check altijd de exacte bagage-informatie voor de reis die je maakt. De bagagevrijstellingen kunnen verschillen en ook per land kan het anders uitpakken. Bekijk de KLM website voor de laatste informatie.

2. Handbagage mee voor kinderen

Als je voor je kind(eren) een stoel hebt geboekt, dan mogen zij dezelfde hoeveelheid hand- en ruimbagage meenemen als jijzelf. Voor hen gelden dus ook dezelfde afmetingen en gewichtsregels zoals hierboven genoemd. Is je kind jonger dan 2 jaar en reist hij of zij mee op je schoot dan geldt bij KLM:

1 stuk handbagage waarin je artikelen voor babyverzorging stopt met een gewicht van max. 12 kg (26 lbs) en maximale afmetingen van 55 + 35 + 25 cm (22 + 14 + 10 inch).

Lees ook: Reizen met kinderen, 15 tips om de koffer in te pakken

3. Neem niet teveel mee

Of je nu alleen met handbagage reist of niet, ‘Travel Light’ is altijd een goed idee. Dat gesleep, daar heb je toch ook helemaal geen zin in?! En als je vaker hebt gereisd dan weet je inmiddels dat je over het algemeen 80 procent van de inhoud van je koffer niet gebruikt. Goede tip is dat je eerst alles verzameld wat je denkt nodig te hebben, dit op je bed neerlegt, dan gaat selecteren en bedenkt wat echt mee moet. En rol je kleding vooral op, dat scheelt enorm qua ruimte.

Lees daarom: Hoe koffers inpakken? Doe het slim met deze 10 tips.

4. Ga voor mini- en zakformaat

Travel-size betekent niet alleen maar meer een kleine shampoo en een doosje zonnebrandcrème. Van alle producten bestaan inmiddels wel zakformaat-items voor een vakantie, van haargel tot microfiber handdoeken die je opvouwt als een papieren zakdoek. Vergeet ook vooral niet de regels die gelden voor vloeistoffen als je toiletartikelen koopt, gemiddeld mag je niet meer dan 100 ml per flesje meenemen in je handbagage. Vraag je in ieder geval af wat je minimaal nodig hebt, de rest kun je vrijwel overal ter plaatse kopen. Dat scheelt gewicht, bijbetalen en je vermindert de kans op het inleveren van je dure toiletartikelen.

Lees ook: Geweerd aan boord, 10 verrassende no-go items in de handbagage

5. Past ‘ie toch niet? Dan ruimbagage en bijbetalen

Als je maar een paar dagen weggaat, dan kun je prima uit de voeten met 12 kg handbagage inclusief de handtas of laptop (die misschien ook wel in je koffertje of backpack past). Mocht het onverhoopt toch (veel) zwaarder zijn en niet passen, dan zit er meestal (tenzij de KLM-medewerker een oogje toeknijpt) niets anders op dan te kiezen voor ruimbagage en bijbetalen. Voor een koffer tot 23 kg betaal je op de luchthaven €35, online is dit €25 extra. Mocht je met z’n tweeën reizen, dan kun je ook altijd nog kijken of je samen 1 koffer kunt inchecken en de rest als handbagage meenemen.

Lees ook: Hoe besparen op vliegtickets, hotels en autohuur met Skyscanner

6. Word lid van het Flying Blue programma

Trouwe KLM-vliegers worden beloond, dat wil zeggen: als je lid wordt van het Flying Blue-loyaliteitsprogramma van KLM. Lid worden is gratis en je begint op instapniveau in de Ivory categorie.

Wat is Flying Blue?
Als je Flying Blue-member wordt, dan ga je miles sparen die je vervolgens kunt inwisselen voor vliegtickets, incheckfees, hotelovernachtingen en dergelijke. Daarnaast word je op de hoogte gehouden van aanbiedingen, heb je vaak exclusieve incheckbalies en krijg je dus €10 korting op het eerste bagagestuk dat je incheckt op een Europese vlucht. Afhankelijk van je vlieggedrag, spaar je meer en stoot je door naar de hogere categorieën Silver, Gold of Platinum met meer voordelen. Altijd de moeite waard om eens te bekijken op www.klm.com

7. Trek je bagage aan en ontdek de bagagejas

Ja, geen geintje. Het is soms slim om enkele lagen over elkaar aan te doen en sowieso om te bedenken welke schoenen bijvoorbeeld zwaarder wegen. Een pump is een ander verhaal dan logge bergschoenen. Maar, er is ook nog andere oplossing: de ‘draagbare bagage’ of ‘bagagejas’. Kleding die fungeert als tas en waarmee je je spullen op je lichaam draagt. Niet het meest stijlvolle fashionista-proof kledingstuk, maar who cares? Soms koop je zelfs een compleet nieuwe outfit met het uitgespaarde geld van vermeden toeslagen.

Lees ook: De beste draagbare bagagejassen; ontsnap aan toeslagen

8. Kijk bij andere vliegmaatschappijen, van 8 kg tot onbeperkt

KLM heeft heel redelijke bagageregels en het toegestane gewicht van 12 kg valt in de hogere regionen. Bij de meeste maatschappijen blijft het steken bij een 8 tot 10 kg. Onbeperkt bestaat echter ook, zo hebben onder meer British Airways en Iberia een onbeperkt gewicht als het om handbagage gaat, maar er gelden wel maximum afmetingen voor het stuk handbagage. Vlieg met de maatschappij van jouw keuze en neus een beetje rond op Skyscanner om prijzen voor vliegtickets te vergelijken. Check daarnaast vooral ons artikel met een overzicht van bagageregels van de grotere vliegmaatschappijen. Happy travels!

Let op: laatste update april 2019.  Hiergenoemde tarieven zijn onderhevig aan wijzigingen, check dus altijd de actuele informatie op de site van de luchtvaartmaatschappij zelf.

Top 5 bestemmingen KLM

En dan nu: de deals van de dag 🌍

Leuk artikel om te lezen? Lees dan ook:

easyJet handbagage regels

Ryanair handbagage regels

Transavia handbagage regels

Regels bagage overzicht afmetingen en gewicht voor handbagage

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotels en autohuur.