Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Duurzamer reizen? Zo maak je groenere keuzes met Skyscanner

Alle artikelen

Duurzamer reizen? Zo maak je groenere keuzes met Skyscanner

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Reizen verrijkt onze horizon doordat we nieuwe plekken, mensen en culturen ontdekken. En hoewel we afgelopen jaar weinig op reis konden, hebben we wel de tijd gehad om na te denken over hoe we zuiniger om kunnen springen met onze planeet. We zijn ons extra bewust van de impact die reizen heeft op het milieu en willen ervoor zorgen dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van onze wereld zoals wij dat doen. Daarom willen we je op deze Dag van de Aarde graag uitleggen hoe je groenere keuzes maakt wanneer je je volgende avontuur gaat plannen met Skyscanner.

Duurzaam reizen blijft bij Skyscanner niet alleen bij een idee: het is onderdeel van onze missie en dat nemen wij erg serieus. Om het reizigers gemakkelijker te maken om duurzamer te vliegen, gebruiken we een Groene keuze-label dat aangeeft welke vluchten minder CO2 uitstoten dan gemiddeld. Daarnaast investeren we in technologieën en innovaties die ernaar streven reizen in de toekomst duurzamer te maken.

Zo kopen we via onze samenwerking met SkyNRG voornamelijk duurzame kerosine (sustainable avation fuel, SAF) in om te compenseren voor onze (zaken)reizen. SkyNRG gebruikt niet-fossiele bronnen om brandstof te produceren en is wereldwijd marktleider op het gebied van SAF. Hun brandstof die gemaakt is van afgewerkte olie, zoals bakolie, produceert minstens 80% minder CO2-uitstoot dan conventionele vliegtuigbrandstof.

Eveneens zijn we mede-oprichters van Travalyst, een samenwerkingsverband dat als doel heeft bewustzijn en positieve verandering te stimuleren door middel van transparante informatie over duurzaam reizen. Hiermee lopen wij voorop in het helpen van toekomstige generaties om groener te reizen en een positieve toekomst te creëren voor de lokale gemeenschappen die zij bezoeken.

Onze planeet zowel beschermen als ontdekken? Het kan samen gaan! Vooral als er opties zijn om duurzamere vluchten te kiezen waarmee je de impact op het milieu beperkt. Wij maken ons sterk voor een positieve impact op onze planeet door mensen te helpen weloverwogen beslissingen te nemen om duurzamer te reizen. Hieronder lees je hoe je Skyscanner kunt gebruiken om groenere keuzes te maken voor je volgende reis.

Wat is een Groenere Keuze?

We kunnen er niet omheen: vliegreizen zorgen ervoor dat er CO2 in de atmosfeer terechtkomt. Hoewel de luchtvaartindustrie bezig is haar CO2-uitstoot terug te dringen, is het ook belangrijk dat reizigers zelf waar mogelijk hun steentje bijdragen.

Daarom heeft Skyscanner het Groene Keuze-label ontwikkeld. Dit label geeft aan welke vluchten minder CO2 uitstoten in vergelijking met je andere vluchtopties. Zo ben je de volgende keer als je een vlucht gaat boeken, in staat om een weloverwogen keuze te maken waarmee je bijdraagt aan het behoud van onze planeet.

Hoe Groenere Keuzes worden berekend

Onze berekeningen zijn gebaseerd op gegevens van verschillende bronnen uit de branche. We markeren daarbij vluchten alleen met een Groene Keuze-label als we voldoende informatie hebben om de berekening te maken.

Hierbij kijken we naar drie factoren:

  1. Vliegtuigtype: nieuwere modellen zijn doorgaans zuiniger omdat er materialen en technologieën gebruikt zijn waarmee ze het brandstofverbruik kunnen verlagen. Daarbij zijn ook de grootte van het vliegtuig en het motorontwerp van belang.
  2. Vliegtuigcapaciteit: we beoordelen het aantal zitplaatsen dat elk vliegtuig heeft om de gemiddelde uitstoot per persoon te berekenen. Historisch gezien heeft een vliegtuig met een hoger aantal stoelen een lagere brandstofemissie per passagier laten zien omdat er meer stoelen zijn om de totale emissies te verdelen. Met de komst van grotere, zuinigere motoren is dit echter zeker niet altijd meer het geval – het uiteindelijke aantal hangt nog steeds af van de algehele efficiëntie van de vlucht.
  3. Route en afstand: de meest efficiënte vluchten per afgelegde kilometer/afstand zijn doorgaans vluchten op middellange afstand vanwege de hoeveelheid brandstof die nodig is voor het opstijgen en landen (gedeeld door de optimale afstand voor die specifieke vlucht) en het gewicht van de brandstof zelf. Aangezien het opstijgen en landen het meest brandstofintensieve deel van de reis is, hebben korteafstandsvluchten een hogere gemiddelde uitstoot per afgelegde kilometer/afstand. Als het gaat om langeafstandsvluchten, kan het aanzienlijke gewicht van de brandstof ervoor zorgen dat ze minder brandstofefficiënt zijn. Middellange vluchten vinden vaak een evenwicht tussen beide. Ook om deze redenen zijn directe vluchten vaak beter dan korte tot middellange afstanden, maar vanwege het extra brandstofgewicht voor langeafstandsvluchten kan het soms efficiënter zijn om tussendoor een tussenstop te maken.

Op basis van deze factoren, wordt een vlucht door Skyscanner als Groenere Keuze gemarkeerd als deze minstens 4% minder CO2 uitstoot dan de gemiddelde vluchtoptie voor die route.

Groenere keuze van Skyscanner

Waarom Groenere Keuzes ertoe doen

Reizen is een van de meest intense ervaringen die ons leven als wereldburger verrijken. Wij geloven dat de maatschappij er baat bij heeft nieuwe culturen te leren kennen en de wereld met eigen ogen te ontdekken. Deze ervaringen vergroten onze empathie en helpen ons beter te begrijpen hoe andere mensen op de wereld leven. Bovendien profiteert de lokale bevolking ook van deze culturele en sociale uitwisseling, en daarbij zorgt het toerisme voor een flinke boost aan de lokale economie.

Toch kunnen we de impact van reizen op onze planeet niet negeren. De keuze voor groener vliegen zal een positief effect op de wereld hebben. Hier hebben niet alleen de reizigers van vandaag profijt van, maar juist degenen die in de toekomst (verre) bestemmingen willen verkennen. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen op zoek zijn naar manieren om hun reizen te compenseren.

“Al meer dan 10 miljoen reizigers hebben de Groenere Keuze-optie gekozen voor hun route”, zegt Sam Edwards, verantwoordelijk voor duurzaamheid bij Skyscanner. “Wij hebben als missie om voorop te lopen in de wereldwijde transformatie naar modern en duurzaam reizen. We vinden het nodig om echt in actie te komen om de CO2-uitstoot te verlagen en te investeren in duurzame technologie voor de toekomst. We hebben de verantwoordelijkheid om reizigers goed voor te lichten over de impact die hun keuzes hebben op de wereld, en hen daarnaast meer opties te bieden om bewuster te reizen.”

Duurzaam vliegen is slechts één manier om je volgende avontuur te compenseren. Wist je bijvoorbeeld dat als je rechtstreeks op Skyscanner boekt, je ook kunt helpen bij het financieren van CO2-reducerende projecten? Dankzij onze samenwerking met CHOOOSE, een organisatie die zich inzet voor de vermindering van koolstofemissies, kun je bijdragen aan de inspanningen tegen klimaatverandering zoals duurzame windparken in Costa Rica, waterkrachtcentrales in Honduras, schoon water in Cambodja en klimaatvriendelijke fornuizen in Myanmar.

Hoe vind je jouw Groenere Keuze

We hebben onlangs een filter geïntroduceerd waarmee je alleen naar Groenere Keuze-vluchten kunt zoeken, zowel op de website als in de app. Wanneer je op de Skyscanner website op zoek bent naar vluchten, vink je aan de linkerkant ‘toon alleen vluchten met lagere CO2-uitstoot’ aan. In de Skyscanner-app selecteer je het filter en scrol je omlaag naar ‘Groenere Keuze’.

Op dit moment kan het zijn dat er niet altijd vluchten met minder CO2-uitstoot tussen je zoekresultaten staan. Maar wees gerust, we werken nauw samen met luchtvaartmaatschappijen en branchepartners om onze Groenere Keuze-berekening voortdurend te verbeteren.

Het Groener Keuze-label toont reizigers vluchten met lagere CO2-uitstoot

Op naar een duurzame toekomst!

We staan ​​nog maar aan het begin van een wereldwijde transformatie naar modern en duurzaam reizen. Maar met technologieën die de prestaties van vliegtuigen blijven verbeteren en steeds meer luchtvaartmaatschappijen die gebruik maken van biobrandstof, is het reizen wel degelijk aan het veranderen.

Skyscanner blijft zich in ieder geval inzetten om het milieubewustzijn te vergroten voor een duurzamere toekomst. We bieden reizigers een Groenere Keuze-label dat hen de mogelijkheid biedt om hun ecologische voetafdruk te compenseren. En dat is nog maar het begin. Als je plannen maakt om weer veilig de wereld te gaan ontdekken, help ons dan om de aarde en haar talloze schatten te behouden door voor groener vliegen te kiezen.

Omdat de informatie over het coronavirus en de reisbeperkingen snel kunnen veranderen, raden we je aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen voordat je een reis boekt. Lees ook het meest actuele COVID-19 reisadvies en veelgestelde vragen over COVID-19.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Veelgestelde vragen

Wat is het meest zuinige passagiersvliegtuig?

Dit kan op verschillende manieren worden berekend en de resultaten zullen dan ook per onderzoek verschillen. Bovendien verbetert de technologie voortdurend, waardoor het ook constant zal veranderen welk vliegtuig het ‘meest brandstofefficiënt’ is. Maar volgens de International Council on Clean Transportation (ICCT), die in 2017 twintig trans-Atlantische luchtvaartmaatschappijen analyseerde, kwam Norwegian Air als beste uit de bus met zijn hoge aantal zitplaatsen en het gebruik van de zuinige Boeing 787 Dreamliners.

Wat is klimaatvriendelijke luchtvaart?

Klimaatvriendelijke luchtvaart verwijst naar de inspanningen die worden geleverd om de CO2-uitstoot van een vliegtuig te compenseren of verminderen. Dat kan betekenen dat biobrandstof wordt gebruikt die is gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals planten, algen, bakolie of zelfs afval. Enkele voorbeelden van luchtvaartmaatschappijen die al biobrandstofmengsels gebruiken, zijn KLM, Lufthansa en SAS. Klimaatvriendelijke luchtvaart bevordert ook het optimaliseren van het brandstofverbruik. Boeing en Airbus produceren bijvoorbeeld steeds meer zuinige vliegtuigen. Andere voorbeelden van klimaatvriendelijke luchtvaart zijn het verminderen van geluidsoverlast en investeringen in elektrische of hybride vliegtuigmodellen

Welke luchtvaartmaatschappij is het meest milieuvriendelijk?

Omdat dit op verschillende manieren kan worden berekend, zullen er per onderzoek verschillende luchtvaartmaatschappijen als beste uit de bus komen. Maar volgens een rapport van de Atmosfair Airline Index, een Duitse non-profitorganisatie die de koolstofefficiëntie van grote luchtvaartmaatschappijen vergelijkt, is de Britse chartermaatschappij TUI Airways momenteel de meest milieuvriendelijke luchtvaartmaatschappij. Dit kan echter snel veranderen, omdat sommige airlines in afwachting zijn tot ze hun nieuwe vloot in gebruik kunnen nemen die zuiniger is dan hun huidige. Bovendien is het gebruik van zuinige vliegtuigen slechts één aspect van duurzaamheid. Luchtvaartmaatschappijen die investeren in strategische initiatieven zoals SAF, koolstofafvang en elektrische vliegtuigen zullen uiteindelijk een grotere bijdrage leveren aan duurzame luchtvaart op de lange termijn.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.