Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Ryanair handbagage en ruimbagage: regels, afmetingen en gewicht

Alle artikelen

Ryanair handbagage en ruimbagage: regels, afmetingen en gewicht

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we je graag van informatie én inspiratie voorzien voor als we straks weer volop veilig kunnen reizen.

Iedereen heeft vast wel eens met Ryanair gereisd – vliegen met deze luchtmaatschappij is namelijk spotgoedkoop! Dat wil zeggen, als je je aan de bagageregels houdt. Bereid je goed voor en check dit handige overzicht met het gewicht, de kosten en de maximale afmetingen van de Ryanair handbagage en ruimbagage.

Let op! Tot eind maart geldt het dringende advies van de Rijksoverheid om geen reizen naar het buitenland te maken, tenzij strikt noodzakelijk. Wil je graag je een reis plannen voor daarna? Dan raden we je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen voordat je een vakantie boekt. Lees ook het meest actuele COVID-19 reisadvies en veelgestelde vragen over COVID-19.

Ryanair handbagage regels: gewicht, afmetingen en toeslagen in Economy Class

Ryanair handbagage gewicht & afmetingen Ryanair handbagage kosten

Kleine tas (gratis):
Gewicht: geen max. 
Afmetingen: 40 + 20 + 25 cm max. Deze moet onder de stoel passen.

Grote handbagage:
Met “Prioriteit & 2 Handbagage” of een Regular/Flexi Plus ticket of een connecting flight ticket is 1 extra grote handbagage toegestaan.
Gewicht: max 10 kg.
Afmetingen: 55cm + 40cm + 20cm.

Kleine tas 
Gratis bij juist formaat, anders boete van € 25*.

Grote handbagage: 
Vanaf € 6,00* afhankelijk van soort ticket: e.g. Priority Boarding of Regular/Flexi Plus.

 

Ryanair ruimbagage regels: gewicht, afmetingen, toeslagen in Economy Class

Ryanair ruimbagage gewicht & afmetingen Tarieven ruimbagage Ryanair

Ruimbagage 10 kg: 
Aantal stuks: 1
Afmetingen: 55 cm + 40 cm + 20 cm max

Ruimbagage: 20 kg
Aantal stuks: 1
Afmetingen: 81 cm + 119 cm + 119 cm max

Ruimbagage van 10kg:
Vanaf € 8,00

Ruimbagage van 20kg:
Inbegrepen bij een Plus Ticket of: Tijdens het boeken€ 25* tot € 35*  Nadat de boeking is gedaan:
€40* tot €50*

Voor overbagage betaal je € 11* per kilo.

*Laatste update: 1 februari 2020. Bovenstaande prijzen en informatie komen van de Ryanair website, wij raden je aan de Ryanair website te checken voor de huidige informatie.

Ryanair’s handbagage: de regels

Met een standaard ticket is het sinds 1 november 2018 niet meer gratis om handbagage mee te nemen op een vlucht met Ryanair. Handtassen, laptoptassen of kleine rugzakken (“accessoires”) mogen wel gratis mee. Alle passagiers hebben het recht om 1 kleine tas aan boord mee te brengen die onder de stoel voor je moet passen (max. 40 x 20 x 25 cm).

Wil je tóch een rolkoffer of grote rugzak meenemen, dan moet je ‘Prioriteit & 2 handbagage’ bijboeken of een Regular/Flexi Plus-ticket boeken. Hiervoor betaal je vanaf € 6,00* extra, afhankelijk van soort ticket: Houd er rekening mee dat alleen de eerste negentig rolkoffers gegarandeerd in de bagagebakken gaan.

Hoe groot mag de Ryanair handbagage en ruimbagage zijn?

Met een normaal ticket mag je alleen een kleine tas van 40 x 20 x 25 cm mee als handbagage meenemen. Deze moet onder je stoel passen. Wil je een rolkoffer of (grote) rugzak meenemen, dan moet dat tegen betaling. Het maximale formaat is dan 55 cm + 40 cm + 20 cm en het gewicht maximaal 10 kilo.

De ruimbagage heeft een gewicht van maximaal 20 kg en maximale afmetingen van 81 x 119 x 119 cm.

Ryanair handbagage en ruimbagage regels

7 manieren om slim met je Ryanair bagage om te gaan

1. Koop de ‘officiële’ Ryanair handbagage trolley

Veel retailers verkopen nu cabin approved-trolleys, die precies de juiste afmetingen hebben die gelden voor de meeste luchtvaartmaatschappijen. Wil je er zeker van zijn dat jouw (betaalde) rolkoffer mee in de cabine gaat, koop dan de officiële Ryanair handbagagetrolley. Kleine kans dat er dan nog naar het gewicht gekeken wordt, waardoor je nog net die extra paar schoenen in kunt pakken.

2. Kom vroeg naar de luchthaven

Alleen de eerste negentig rolkoffers gaan mee de cabine in, dus sluit je helemaal achteraan aan in de rij voor de gate, dan is de kans groot dat je koffertje mee het ruim in moet. Kom dus vroeg naar de luchthaven om te voorkomen dat je bij aankomst nog moet wachten bij de bagageband. Heb je meteen tijd om je (lege) flesje water bij te vullen in het toilet, want drankjes en snacks op vluchten van Ryanair kosten soms bijna net zoveel als je vliegticket gekost heeft.

3. Deel je ruimbagage met je reispartner

Reis je met iemand samen? Check dan, als het kan, samen één koffer in als ruimbagage. Voor een koffer van 20 kilo betaal je in het laagseizoen € 25* en in het hoogseizoen € 35*. Als je die kosten zou kunnen delen, zou dat je een hoop geld schelen! Deze prijzen gelden overigens alleen als je je ruimbagage meteen tijdens het boeken van je ticket bijboekt. Doe je dit nadat je geboekt hebt of pas op de luchthaven zelf, dan betaal je € 40* tot € 50*.

Handbagage afmetingen Ryanair

4. Koop miniverpakkingen

Tegenwoordig kun je bijna alles in miniformaat krijgen. Van mini-stijltangen tot handdoeken die je kunt opvouwen tot het formaat van een tissue. Koop ook van tevoren bij de drogist wat van die lege reisflesjes, zodat je al je favoriete producten tóch mee kunt nemen. Onthoud wel de regels rondom vloeistoffen in je handbagage bij Ryanair: elk flesje mag maximaal 100 ml aan vloeistoffen bevatten, met een maximum van één liter (dus tien flesjes).

5. Upgrade je ticket naar Flexi Plus

Wil je er echt zeker van zijn dat je nergens gezeur mee krijgt, denk er dan eens over na om je ticket up te graden naar Ryanair Flexi Plus. Met Flexi plus ga je razendsnel door de veiligheidscontrole heen, zonder gedoe en getreuzel. Vanaf € 79,99* heb je een versnelde doorgang op tientallen luchthavens, waaronder LondenRomeMalaga en Lissabon. Daarnaast ben je er zeker van dat je handbagage mee mag in de cabine en krijg je de beste plek aan boord. Wil je je vlucht last minute wijzigen, dan kan dat zonder extra kosten.

Vliegtuig

6. Kies voor Ryanair extra’s

Vind je Flexi Plus net een stapje te veel, maar wil je misschien wel profiteren van een betere stoel? Bij Ryanair kun je veel extra’s bijboeken. Een gereserveerde stoel met extra beenruimte heb je vanaf € 14* per vlucht en met Priority Boarding (vanaf € 6*) weet je zeker dat jouw handbagage trolley het vliegtuig in mag.

7. Kijk ook naar andere budgetairlines

Ryanair is natuurlijk niet de enige budgetairline die goedkope vliegtickets aanbiedt, dus kijk voordat je boekt ook naar andere luchtvaartmaatschappijen. EasyJet heeft vergelijkbare afmetingen en regels voor bagage, maar anders dan Ryanair hoef je bij easyJet niet op het gewicht te letten.

Top 10 bestemmingen met Ryanair

Zin om straks Europa weer te gaan ontdekken als het weer veilig is om te reizen? Met Ryanair vlieg je naar meer dan 40 bestemmingen in Europa. Hieronder vind je een lijst met de 10 meest populaire Ryanair-routes vanaf Nederland.

Een goede deal gevonden? Kies voor flexibele boekingsmogelijkheden die je later kosteloos kunt wijzigen of annuleren, zodat je met een gerust hart en vol vertrouwen je reis kunt boeken.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

*Laatste update: 1 februari 2020. Bovenstaande prijzen en informatie komen van de Ryanair website af, wij raden je aan de Ryanair website te checken voor de huidige informatie.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.