Nieuws Ryanair handbagage en ruimbagage: regels, afmetingen en gewicht

Alle artikelen

Ryanair handbagage en ruimbagage: regels, afmetingen en gewicht

Iedereen heeft vast wel eens met Ryanair gereisd - vliegen is namelijk nog nooit zo goedkoop geweest! Dat wil zeggen, als je je aan de bagageregels houdt. Bereid je goed voor en check dit handige overzicht met het gewicht, de kosten en de maximale afmetingen van de handbagage en ruimbagage bij Ryanair.

Ryanair handbagage regels: gewicht, afmetingen en toeslagen in Economy Class

Ryanair handbagage gewicht & afmetingen Ryanair handbagage kosten

Kleine tas (gratis)
Gewicht: Geen max. 
Afmetingen: 40 + 20 + 25 cm max. Deze moet onder de stoel passen.

Grote handbagage:
Met “Prioriteit & 2 Handbagage” of een Plus/Flexi/Family ticket of een connecting flight ticket is 1 extra grote handbagage toegestaan.
Afmetingen: 55 + 40 + 20cm.
Gewicht: 10 kg

Gratis bij juist formaat en passen onder stoel, anders boete van €25*.

Grote handbagage (bijv. rolkoffer): vanaf €6,00* afhankelijk van soort ticket: e.g. Priority Boarding of Plus/Flexi/ Familie.

Ryanair ruimbagage regels: gewicht, afmetingen, toeslagen in Economy Class

Ryanair ruimbagage gewicht & afmetingen Tarieven ruimbagage Ryanair

Ruimbagage:

Aantal stuks: 1
Gewicht: 20 kg max.
Afmetingen: 81 cm + 119 cm + 119 cm max

Online€25*. Tijdens drukke perioden zoals het zomerseizoen en met feestdagen betaal je €35*.

Op de luchthaven: €40*. Voor overbagagae betaal je €11* per kilo.

*Laatste update: april 2019. Bovenstaande prijzen en informatie komen van de Ryanair website, wij raden je aan de Ryanair website te checken voor de huidige informatie.

Ryanair’s bagageregels vanaf 1 november 2018

Met een standaard ticket is het niet meer gratis om handbagage mee te nemen op een vlucht met Ryanair. Vanaf nu betaal je tussen de €6,00* en €10,00* als je een rolkoffer of rugzak groter dan 20 liter wilt meenemen als handbagage. Handtassen, laptoptassen of kleine rugzakken tot 20 liter (“accessoires”) mogen wel gratis mee. Wil je tóch gratis een rolkoffer of grote rugzak meenemen, dan moet je een Priority-ticket boeken. Houd er rekening mee dat alleen de eerste 90 rolkoffers gegarandeerd in de bagagebakken gaan.

De kosten voor ruimbagage zijn omlaag gegaan van €35* naar €25*. Het maximale gewicht is nu 20 kilo in plaats van 15 kilo.

Hoe groot mag de bagage bij Ryanair zijn?

Met een normaal ticket mag je alleen een kleine tas van 40 cm x 20 cm x 25 cm mee als handbagage meenemen. Deze moet onder je stoel passen. Wil je een rolkoffer of (grote) rugzak meenemen, dan moet dat tegen betaling. Het maximale formaat is dan 55 cm + 40 cm + 20 cm en het gewicht maximaal 10 kilo.

De ruimbagage heeft een gewicht van maximaal 20 kg en maximale afmetingen van 81 cm x 119 cm x 119 cm.

ryanair bagage handbagage ruimbagage afmetingen gewicht

7 manieren om slim met je Ryanair bagage om te gaan

1. Koop de ‘officiële’ Ryanair handbagage trolley

Veel retailers verkopen nu cabin approved-trolleys, die precies de juiste afmetingen hebben die gelden voor de meeste luchtvaartmaatschappijen. Wil je er zeker van zijn dat jouw (betaalde) rolkoffer mee in de cabine gaat, koop dan de officiële Ryanair handbagagetrolley. Kleine kans dat er dan nog naar het gewicht gekeken wordt, waardoor je nog net die extra paar schoenen in kunt pakken.

2. Kom vroeg naar de luchthaven

Alleen de eerste 90 rolkoffers gaan mee de cabine in, dus sluit je helemaal achteraan aan in de rij voor de gate, dan is de kans groot dat je koffertje mee het ruim in moet. Kom dus vroeg naar de luchthaven om te voorkomen dat je bij aankomst nog moet wachten bij de bagageband. Heb je meteen tijd om je (lege) flesje water bij te vullen in het toilet, want drankjes en snacks op vluchten van Ryanair kosten soms bijna net zoveel als je vliegticket gekost heeft.

3. Deel je ruimbagage met je reispartner

Reis je met iemand samen? Check dan, als het kan, samen één koffer in als ruimbagage. Voor een koffer van 15 kilo betaal je in het laagseizoen €20* en in het hoogseizoen €30*. Als je die kosten zou kunnen delen, zou dat je een hoop geld schelen! Deze prijzen gelden overigens alleen als je je ruimbagage online bijboekt. Doe je dit op de luchthaven zelf, dan betaal je het dubbele.

4. Koop miniverpakkingen

Tegenwoordig kun je bijna alles in miniformaat krijgen. Van mini-stijltangen tot handdoeken die je kunt opvouwen tot het formaat van een tissue. Koop ook van tevoren bij de drogist wat van die lege reisflesjes, zodat je al je favoriete producten tóch mee kunt nemen. Onthoud wel de regels rondom vloeistoffen bij Ryanair: elk flesje mag maximaal 100 ml aan vloeistoffen bevatten, met een maximum van één liter (dus tien flesjes).

5. Upgrade je ticket naar Business Plus

Wil je er echt zeker van zijn dat je nergens gezeur mee krijgt, denk er dan eens over na om je ticket up te graden naar Ryanair Business Plus. Met Business Pus ga je razendsnel door de veiligheidscontrole heen, zonder gedoe en getreuzel. Vanaf €69,99* heb je een versnelde doorgang op 31 luchthavens, waaronder Londen, Rome, Malaga en Lissabon. Daarnaast ben je er zeker van dat je handbagage (van 20 kilo!) mee mag in de cabine en krijg je de beste plek aan boord. Wil je je vlucht last minute wijzigen of annuleren, dan kan dat zonder extra kosten.

6. Kies voor Ryanair extra’s

Vind je Business Plus net een stapje te veel, maar wil je misschien wel profiteren van een betere stoel? Bij Ryanair kun je veel extra’s bijboeken. Een Priority Seat (met extra beenruimte) heb je vanaf €7* per vlucht en met Priority Boarding (vanaf €6,00*) weet je zeker dat jouw handbagage trolley het vliegtuig in mag.

7. Kijk ook naar andere budgetairlines

Ryanair is natuurlijk niet de enige budgetairline die goedkope vliegtickets aanbiedt, dus kijk voordat je boekt ook naar andere luchtvaartmaatschappijen. easyJet heeft vergelijkbare afmetingen en regels voor bagage, maar anders dan Ryanair hoef je bij easyJet niet op het gewicht te letten.

Top 10 bestemmingen met Ryanair

Met Ryanair vlieg je naar meer dan 40 bestemmingen in Europa. Dit zijn de 10 meest populaire Ryanair-routes vanaf Nederland:

De 5 beste deals die we vandaag vonden 👇

Meer handige bagagetips?

*Laatste update: april 2019. Bovenstaande prijzen en informatie komen van de Ryanair website af, wij raden je aan de Ryanair website te checken voor de huidige informatie.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.