Nieuws Meer dan het Noorderlicht: top dingen te doen in IJsland

Alle artikelen

Meer dan het Noorderlicht: top dingen te doen in IJsland

Er valt meer te beleven op IJsland dan alleen het overigens spectaculaire Noorderlicht.Om te beginnen zijn er de buitenaards mooie en unieke landschappen opgebouwd uit gletsjers, lavavelden, bergen en vulkanen. Dan is er nog hoofdstad Reykjavik waar de lokale bevolking precies weet hoe een lange nacht aangenaam te maken. Je hebt geen heldere luchten nodig om een geweldige vakantie op IJsland te beleven. David Walsh vertelt zijn must-sees en do’s voor IJsland.

https://www.youtube.com/watch?v=xrHy2CcLpFE

Video door: Pohtecktoes

Spring er in! Warmwaterbronnen

Het meest herkenbare beeld dat altijd en overal opduikt van IJsland is dat van de Blue Lagoon. Niet zo gek; het moet op de bucket list staan van iedereen die Europa’s meest noordelijk gelegen stad bezoekt. De lagune op Reykjaviks’ schiereiland ontstond toen verwarmd zeewater van een nabijgelegen geothermale fabriek op een lavaveld stroomde. Het zou ieder huidprobleem verhelpen. Nu is het een spa en kent het verschillende arrangementen met entree, schoonheidsbehandelingen of alleen entree en relaxen in het the 37 C warme blauwe water met silica modder voor gezicht en huid. Er is ook een sauna en een stoomcabine om je op weg te helpen met je detox.

Verder weg naar het zuidoosten liggen de Landmannalaugar warmwaterbronnen. Hier kom je met een bus vanuit Reykjavik in de zomer. Gelegen in een ruig, gletsjerachtige vallei gevormd door IJsland’s tweede meest actieve vulkaan Hekla. Hier kun je door de stroom waden totdat je een warm plekje vindt om te baden en schoon te weken.

De gouden cirkel

Of je nu een georganiseerde tour boekt of zelf achter een het stuur gaat zitten van een fourwheeldrive voor spannende rit, de gouden cirkel laat de schoonheid van IJsland met z’n maanachtige landschap op z’n best zien. Ongeveer 90 rijden vanaf Reykjavik ligt Geysir, de enige echte waterspuit die z’n naam aan alle anderen gaf. Geysir is niet mee zo actief als het eens was. Ga voor meer zekerheid en actie naar het nabijgelegen Strokkur die om de paar minuten uitbarst. Geduld is een schone zaak, zelfs in de bitter kou maar je wordt dan ook rijkelijk beloond.

Gulfoss, een luidruchtige waterval die in een diepe canyon klettert, werd bijna verpest toen er plannen waren om er een dam te bouwen. Het ligt iets verder op de route. Of het nu gedeeltelijk bevroren is of wild stroomt in de lente en zomer, het is een spectaculair iets in alle seizoenen. Hoewel het veiliger is om het vanaf het platform te bekijken, loopt er ook een pad langs de rand van de waterval beneden (niet toegankelijk in de winter vanwege ijsvorming en vaak nog glad in de zomer) voor daredevils. Als een warme douche.

Nachtleven; Runtur

In de winter zijn er ongeveer 4 uur daglicht. In de zomer verdwijnt de zon maar nauwelijks achter de horizon. Hoe dan ook, het is een excuus voor IJslanders om hun reputatie van party animals eer aan te doen. Een derde van de 300.000 inwoners woont in Reykjavik en omgeving dus dat is precies waar je het kloppende hart van IJsland’s nachtleven vindt. De meeste cafés en uitgaansgelegenheden liggen langs Laugavegur, een lange straat nabij de waterkant. Het was ooit de straat waarlangs vrouwen naar de warme baden reisden om de was te doen. Tegenwoordig kom je hier op vrijdag en zaterdag meer locals tegen die de rúntur doen, een gigantische kroegentocht van middernacht tot een uur of 4 in de ochtend.

Gull bier drinken

IJslands voor goud, dat betekent Gull bier precies wat het zegt op het blikje. Gemaakt met het puurste water ter wereld, gefilterd door vulkanische rotsen is Gull een graag geziene gast tijdens een rúntur. Bier is het favoriete drankje van de meeste IJslanders sinds de economie instortte in 2008. Het is van de tap verkrijgbaar in de meeste plaatsen maar als je meer van de zelf-catering bent, koop dan packs Gull (naast andere bieren en wijnen) bij Vínbúðin, in staatsbezit met strikte openingstijden.

Als wodka meer je ding is, ga dan naar Lebowskis Bar op Laugavegur, het is is gespecialiseerd in de gemene White Russian. Met een knipoog naar de cultfilm van de Coen Brothers, serveert het ook een overheerlijke biefburger, lekker met een Gull biertje.

Lees ook:

6x het Noorderlicht zien met een klein budget

Doen! 14 toffe tips voor tijdens je stedentrip Stockholm

7 fietsvriendelijke landen in Europa

Vind nu goedkope vliegtickets naar IJsland

Kaart