Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws 12 unieke plekken op de wereld: van vreemde natuurwonderen tot verlaten plaatsen

Alle artikelen

12 unieke plekken op de wereld: van vreemde natuurwonderen tot verlaten plaatsen

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Sta je te popelen om de wereld weer te ontdekken en heb je inspiratie nodig voor je volgende reis? Vergeet de dertien-in-een-dozijn-vakantiebestemmingen en verbaas je over deze 12 unieke plekken op de wereld: van bizarre natuurwonderen tot verlaten plaatsen met een bijzonder verhaal.

Het roze meer van Torrevieja – Spanje

Een roze meer? Jazeker! In Spanje vind je een roze natuurwonder. Door het hoge zoutgehalte in het water is La Salina de Torrevieja een ideale leefomgeving voor een microscopische alg die de onnatuurlijk roze kleur van het meer veroorzaakt. Een plons nemen in het roze water is niet alleen leuk, maar voor mensen met bijvoorbeeld reuma of huidaandoeningen schijnt het zelfs een medicinale werking te hebben. Overigens zijn er nog meer roze zoutmeren op de wereld, bijvoorbeeld Lake Hillier (Australië), Lac Retba (Senegal) en Las Coloradas (Mexico).

Roze meer Torrevieja

De Kelimutu-vulkaan op Flores – Indonesië

Een ander uniek natuurverschijnsel vind je op het Indonesische eiland Flores. Daar staat namelijk de Kelimutu-vulkaan, die drie kratermeren heeft met elke een eigen kleur die regelmatig verandert. De onvoorspelbare kleurveranderingen ontstaan door mineralen en het vrijkomen van gassen onder de vulkaan. Voor locals is de Kelimuti-vulkaan echter een heilige plek. Zij geloven dat de geesten van overledenen in de drie kratermeren wonen en dat de kleuren veranderen als het humeur van de geesten verandert.

Unieke plekken: Kelimutu Flores Indonesië

Ghost town Bodie – Verenigde Staten

Alsof je door de filmset van een oude Western loopt. Dat gevoel krijg je als je een van de best bewaarde spooksteden van Amerika bezoekt. Bodie kwam tot bloei tijdens de goudkoorts en beleefde haar hoogtijdagen rond 1880. Daarna raakte het goud op en pakten de meeste inwoners hun spullen om naar een volgende goudmijn te vertrekken. De meeste mijnen in Bodie bleken zo goed als uitgeput en het stadje in Californië raakte al snel in verval. Vandaag de dag staan er nog tientallen gebouwen in het spookstadje dat inmiddels is omgedoopt tot State Historic Park.

Ghost Town Bodie

Spookstad Doel – België

Ook dichter bij huis kun je een spookstad bezoeken. Net over de grens in België om precies te zijn. Onder de rook van Antwerpen vind je het verlaten stadje Doel: een van de meest bezochte urbex locaties van België. Tot 1977 was dit dorp een zelfstandige gemeente met 1300 inwoners, maar inmiddels telt Doel meer vervallen dan bewoonde huizen. Er wonen nog slechts een handjevol inwoners, de rest is gevlucht toen plannen voor een nieuwe kerncentrale en havenexpansie bekend werden gemaakt. De straten met verlaten huizen vol graffiti zouden zo het decor van een horrorfilm kunnen zijn. Lees ook: 6 verlaten spooksteden in Nederland, België en Duitsland.

Spookstad Doel in België

Paaseiland – Chili

Een van de meest unieke plekken ter wereld: Paaseiland. Dit afgelegen eiland vol mysterieuze beelden ligt op zo’n drieduizend kilometer van de Chileense kust. Het wereldwonder werd op paaszondag 5 april 1722 ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. De bekende metershoge beelden op het eiland zijn nog steeds een mysterie voor onderzoekers. Niemand weet wie ze gebouwd heeft en hoe ze daar zijn beland, maar magisch zijn ze zeker!

Paaseiland Chili

Eilandengroep Socotra – Jemen

Deze eilandengroep bij de Hoorn van Afrika wordt vaak beschreven als ‘the most alien-looking place on earth’ en dat is natuurlijk niet voor niets. Het eiland in de Indische Oceaan heeft een schat aan vreemde en fascinerende flora en fauna. Door de lange geografische isolatie van het eiland komt zelfs een derde van de planten en dieren nergens anders ter wereld voor. Een opvallende verschijning én het symbool van Socotra is de parasolachtige drakenboom. De naam verwijst naar het rode sap, waarvan men vroeger dacht dat het drakenbloed was.

Unieke plekken op de wereld: Socotra

Hachijo Royal Hotel – Japan

Geen ontbijtbuffet of roomservice meer in dit ooit allergrootste hotel van Japan. Het Hachijo Royal Hotel opende in 1963 haar deuren en in 2006 gingen de deuren definitief dicht. Vandaag de dag is het verlaten hotel op het vulkanische eiland Hachijojima een paradijs voor urbex-liefhebbers. De natuur heeft er flink huisgehouden en de ooit luxueuze kamers van het resort worden overwoekerd door planten. Een intrigerende plek waar tussen het stof en onkruid de grandeur van weleer nog steeds zichtbaar is.

Hachijo Royal Hotel Japan

Yonaguni monument – Japan

We blijven in Japan voor een andere mysterieuze plek: het Yonaguni Monument. Deze rotsformatie onder het wateroppervlakte van de Oost-Chinese Zee werd pas in 1986 door duikers ontdekt voor de kust van het eiland Yonaguni. Over het ontstaan van de unieke onderwaterpiramide zijn de meningen verdeeld. Er zijn geologen van mening dat het een natuurlijke rotsformatie is, maar er wordt ook niet uitgesloten dat de terrassen door mensen zijn bewerkt. To be continued…

Yonaguni monument in Japan

Giant’s Causeway – Noord-Ierland

Dit verbazingwekkende natuurwonder in Noord-Ierland bestaat uit tienduizenden basaltzuilen die vanaf de kust de Atlantische Oceaan inlopen. Het zijn miljoenen jaren oude restanten uit de vulkanische tijd, maar volgens de legende is de indrukwekkende rotsformatie ontstaan door ruziënde reuzen. Na de zoveelste belediging van de Schotse reus Benandonner, was de maat vol voor de Ierse gigant Finn McCool. Hij legde een pad aan van zeshoekige stapstenen om Schotland te bereiken, maar Benandonner sloeg het stuk. Het resultaat: Giant’s Causeway. Een van de meeste unieke plekken in Europa.

Meest unieke plekken ter wereld: Giant's Causeway in Noord-Ierland

The Great Blue Hole – Belize

Voor de kust van Belize vind je een gigantisch gat in de zeebodem: de Great Blue Hole. Een van ’s werelds grootste sinkholes met een diameter van ongeveer 300 meter en een diepte meer dan 100 meter. De bijna perfecte cirkel is ontstaan in de laatste ijstijd, toen de zeespiegel nog niet zo hoog stond. Destijds was het een kalksteengrot die later door de zee is uitgesleten en ingestort. Sinds ontdekkingsreiziger Jacques-Yves Cousteau in 1971 met zijn schip Calypso de exacte diepte op kwam meten, werd het mysterieuze blauwe gat een populaire duikspot. Niet zo gek, want The Great Blue Hole is een uniek duik- en snorkelparadijs met honderden soorten koraal en zeedieren.

Great Blue Hole Belize

De Rainbow Mountains – Peru

Midden in de Andes vind je de unieke regenboogbergen van Vinicunca (letterlijk vertaald: ‘de berg van zeven kleuren’). Kleuren die zijn ontstaan doordat er in dit deel van Peru veel mineralen en metalen in de grond zitten. De Rainbow Mountains krijgen hun kleur vooral van ijzer, malachiet en koper dat aan de oppervlakte komt. Hierdoor lopen er rode, groene en gele strepen over de bergen. Wil je dit kleurrijke natuurverschijnsel bewonderen? Dat kan met een dagtour vanuit Cusco.

Rainbow Mountains Peru

Spotted Lake – Canada

Ook in Canada zorgen mineralen voor een bijzonder natuurverschijnsel: Spotted Lake. Dit bijzondere meertje is rijk aan een grote diversiteit aan mineralen, die in de zomermaanden verschillende kleuren veroorzaken. In het voorjaar is het nog een doodgewoon meertje, maar zodra het water door de zomerhitte begint te verdampen neemt de concentratie van mineralen toe. Hierdoor transformeert het meer in een mozaïek van felgekleurde vijvertjes in de kleuren groen, geel en blauw. De inheemse inwoners uit de regio geloven dat elk vijvertje in het heilige meer een eigen unieke geneeskrachtige en helende eigenschap heeft.

Unieke plekken: Spotted Lake Canada

We hopen dat je met deze lijst van unieke plekken even hebt kunnen wegdromen en weer genoeg inspiratie hebt om straks de wereld te gaan ontdekken. Ben je al plannen aan het maken? Dan raden we je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen voordat je op pad gaat. Lees ook het meest actuele COVID-19 reisadvies en veelgestelde vragen over COVID-19.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om weer unieke plekken op de wereld te gaan ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.