Nieuws New York: top 10 van een reisjournalist

Alle artikelen

New York: top 10 van een reisjournalist

Elke maand schrijft reisjournalist Corno van den Berg van Droomplekken.nl voor onze nieuwsbrief een rubriek waarin hij de beste tips van één van zijn droomplekken beschrijft. Deze maand: New York

1. Ga kajakken langs het Vrijheidsbeeld New York

De skyline van New York is wereldberoemd. En vanaf het water erg goed te zien. Uniek is de excursie met een kajak, waarbij je onder meer langs het Vrijheidsbeeld peddelt. Het vrijheidsbeeld is geplaatst op een piepklein eilandje genaamd liberty island. En eerlijk is eerlijk, het is vanaf het water het meest imposant. Het is wel slim om vroeg op de dag op pad te gaan. Logischerwijs is er een gids bij, die je wijst op de ‘highlights’. Weetje: materiaal Vrijheidsbeeld is van koper.

Vrijheidsbeeld new york

2. Maak het Oud & Nieuw mee op Times Square

Waarschijnlijk is dit het grootste feest ter wereld. Je kent de beelden van de televisie, als duizenden mensen op Times Square feestend het nieuwe jaar in gaan. Het feest is op zijn Amerikaans geregeld, wat betekent dat je er wel vroeg bij moet zijn. Neem wat te eten en drinken mee en wacht op de inmiddels beroemde glanzende bal die rond twaalf uur ruim 20 meter een vlaggenmast afdaalt.

3. Speur naar het Hollandse verleden

In Nederland zijn we trots op het feit dat New York een beetje Nederlands is. En het is meer dan amusant om de Amerikaanse versie te horen van een gids. Via deze bijzondere rondleiding hoor je hoe wij Hollanders New York kochten van de indianen. En de immense hoeveelheid Nederlandse namen die je hier nog kunt vinden, bijvoorbeeld in de straatnamen. Een mooie ontdekkingstocht.

4. Beleef een televisieshow mee

New York is de plek waar dagelijks talloze (bekende) televisieshows worden opgenomen. En ook als toerist kun je opnames bijwonen, wat echt wel een ervaring is. Denk bijvoorbeeld aan The Daily Show en Good Morning America. Je zult verbaasd zijn hoe dit soort megaproducties tot stand komen.

5. Fiets door de straten en parken

Postbezorgers durven de chaos van New York in per fiets. Wie dat ook durft kan eenvoudig een fiets huren en met een kaart op pad gaan. Dit kan trouwens ook met een gids, en er zijn ook speciale rondleidingen per fietstaxi. Die onder meer ook Central Park en Brooklyn aan doen. Eén ding is zeker, de hectiek van de stad wordt op de fiets erg goed zichtbaar.

Brug new york

6. Verbaas je over de keukens van de stad

New York is een wonderlijke mix van mensen en dus ook van keukens. Het multiculturele verleden zorgt er voor dat je op één dag een heuse wereldreis kunt maken met je mond. Die kun je zelf doen, maar er zijn ook excursies om bijvoorbeeld de Amerikaanse, Griekse, Jamaicaanse, Syrische en Italiaanse invloeden te ontdekken. Het meest bijzonder is misschien wel de invloed van Chinatown in al zijn smaken.

7. Voel de adrenaline op The Beast

Het is vergelijkbaar met een achtbaan. Kapitein ‘Mad Dog’ is bekend van allerlei televisieseries en neemt je op zijn speedboat mee door de haven van New York. Met duizelingwekkende snelheden, waardoor de skyline voorbij suist. Af en toe komt hij tot rust. Het ritje duurt een half uur, maar is volgens veel deelnemers het leukste wat New York te bieden heeft.

8. Sta stil bij Ground Zero

De plek in het hart van New York hoeft geen introductie. Sinds de aanslagen in 2001 is hier een museum gebouwd en zie je (ook nu nog) foto’s van slachtoffers en steunbetuigingen. Bijzonder is dat veel rondleidingen worden gegeven door zowel overlevenden, nabestaanden en ooggetuigen. Op 1 november 2013 wordt het nieuwe World Trade Center, de Freedom Tower, officieel geopend.

9. Ontdek de Annex Flea Market

De Annex Flea Market wordt ook wel Hell’s kitchen Flea Market genoemd. Struinen, snuffelen en afdingen horen bij deze beroemde vlooienmarkt. Ga vroeg op de dag, dan kun je de beste spullen hier vinden. En je kunt hier goed ontbijten bij de diverse kleinte barretjes. Je vindt hem aan West 39th Street tussen 9th & 10th Avenue.

10. Relax op de voormalige spoorlijn The High Line

Het idee is bijzonder. Enkele bewoners wilden van een verlaten verhoogde spoorlijn een park maken. Met een bepaalde klasse, zoiets als de Promenade Plantée in Parijs. Dus kun je nu in Manhattan relaxen, joggen, wat drinken, van de zon genieten op de oude spoorweglijn. In totaal is er nu 1,6 kilometer voor voetgangers toegankelijk. Uiteindelijk moet na een derde fase het park 2,33 kilometer lang worden.

Meer tips van over New York vind je hier: Droomplekken.nl

En nog meer hier:

10 beste dingen om te doen New York

New York on budget

Top 10 gratis te doen New York