Nieuws Noorwegen: De Top Tien van een Reisjournalist

Alle artikelen

Noorwegen: De Top Tien van een Reisjournalist

Reisjournalist Corno van den Berg bekend van reiswebsite Droomplekken.nl geeft zijn top tien Noorwegen.

Een reis langs de fjorden van Noorwegen, met als absolute trekpleisters de Lofoten en de Noordkaap. Plekken die in diverse seizoenen verrassend zijn, alleen al omdat de verschillen zo groot zijn. Elke maand schrijft reisjournalist Corno van den Berg van Droomplekken.nl voor onze nieuwsbrief een rubriek waarin hij de beste tips van één van zijn droomplekken beschrijft.

Rij met de auto over de Lofoten

De eilanden van de Lofoten worden ontsloten door de E10, de weg die van het uiterste zuiden naar het vasteland loopt. Het is een zeer mooie route, misschien wel de mooiste door Scandinavië. Voor de 166 kilometer lange weg moet u de tijd nemen; de weg is smal en bochtig, maar diverse stops zijn eigenlijk wel verplicht om even rustig om u heen te kijken. En een foto te maken, of meerdere. Bekijk vliegtickets Narvik.

Ontdek de vele zeedieren langs de kust

Op talloze plaatsen langs de kust zijn walvissen, orka’s en andere zeedieren als papegaaiduikers relatief eenvoudig te zien. De meest populaire plek voor walvissafari’s zijn de Lofoten en het naastgelegen Vesterålen. In het seizoen is er maar liefst 99% kans in ieder geval één walvis te zien. Het seizoen begint in juni en loopt door tot in september. Bekijk vliegtickets Narvik.

Blijf wakker bij de middernachtzon

De middernachtzon is een apart fenomeen. Het blijft dan 24 uur per dag licht. En dus kunt u ’s nachts op pad gaan, terwijl de zon schijnt. Voor een wandeling, of om bijvoorbeeld naar de Noordkaap te gaan. Wie dit wil meemaken moet tussen eind mei tot en met half juli reizen. Bekijk vliegtickets Narvik.

Reis rond met de Hurtigruten

Het is een bijzondere manier van reizen; een cruise op een oude postboot. Bracht de Hurtigruten vroeger de post rond, tegenwoordig zijn het vooral toeristen. Bij de diverse dorpjes mag u de boot af. Het is mogelijk om meerdere nachten op de boot blijven, maar ook één nacht door brengen op de route van Bergen in het zuiden naar Kirkenes in het noorden. En zo langs de Lofoten reizen, maar ook bijvoorbeeld de Noordkaap. Bekijk vliegtickets Bergen.

Bekijk het Noorderlicht

Noord-Noorwegen is volgens kenners één van de beste plekken ter wereld om het Noorderlicht te zien. De beste tijd om te gaan is vooral in het najaar (oktober, november) of aan het begin van het jaar (februari en maart). Wie een week gaat heeft een grote kans de ‘dansende gordijnen’ aan de lucht te zien. En geloof me, dat vergeet u snel… Bekijk vliegtickets Narvik.

Doe de Noordkaap in de zomer en winter

De Noordkaap moet u ooit zien. In de zomer als de zon 24 uur schijnt of in de winter met sneeuw, wolken in 50 tinten grijs en het ‘echte’ gevoel dat het uiterste noorden van Europa is bereikt (al is dit niet waar). Neem een goede camera mee, zodat de immense rots, de bezoekers en de lucht mooi op een foto komen. Bekijk vliegtickets Narvik.

Slaap in een ijshotel

Iedereen kan dit doen; en overnachting in het meest noordelijk gelegen ijshotel ter wereld. In de avond kunt u de ijsbar bezoeken, of trouwen in het ijskerkje vol met de hand gemaakte ijssculpturen. Overigens is er ook een houten gebouw naast met een comfortabele (en warme) eetkamer, sauna en leeskamer. De speciale slaapzak wordt geleverd. Neem wel goede slaapkleding en een muts mee voor de nacht.

Wandel naar de Prekestolen

Wie een uniek uitzicht wil hebben, moet deze wandeling maken. De Prekestolen is een klif die 605 meter boven het Lysefjord uit torent. Het is ongeveer anderhalf uur lopen; omhoog. Ga vroeg op pad, neem een picknick mee. Let wel op het weerbericht voor de dag, zeker ook met de wind. De rots heeft geen hek. Bekijk vliegtickets Bergen.

Ontdek Kjerag en Kjeragbolten

Pittig, maar bijzonder. Zo is de wandeltocht van 10 kilometer naar Kjerag te omschrijven. Als bedankje voor de inspanningen krijgt u een uitzicht van ruim 1100 meter hoogte. Let onderweg op de Kjeragbolten. Dit is een 5 m³ grote steen die tussen twee rotsen is ingeklemd. Ga vroeg op pad, zodat onderweg wat pauzes ingelast kunnen worden en er veel foto’s gemaakt kunt worden. Bekijk vliegtickets Oslo of vliegtickets Bergen.

Begroet de Samen

De Samen (ook wel Sami genoemd) zijn al eeuwenlang rendierhoeders. U kunt hen bezoeken en luisteren naar hun dagelijkse leven, maar ook een dag helpen bijvoorbeeld. Onder meer met het vangen van de honderden loslopende dieren. En tijdens een lunch rendiervlees proeven en zelf garen boven een houtvuur. Bekijk vliegtickets Narvik.

Kaart