Nieuws Oktoberfest in München met een laag budget: 7 tips

Alle artikelen

Oktoberfest in München met een laag budget: 7 tips

Van 16 september tot 3 oktober 2017 komt menig bierliefhebber in München bijeen voor het leukste bierfestival van Duitsland: het Oktoberfest! Wil je je budget zo laag mogelijk houden? Met deze 7 tips van Skyscanner hoef jij tijdens het Oktoberfest niet te diep in de buidel te tasten.

FAQ over het Oktoberfest in München

Wat is het Oktoberfest? Het Oktoberfest of oktoberfeest is een jaarlijks volksfeest in de Duitse stad München. Het is het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door zo’n 6,5 miljoen mensen bezocht.

Wanneer is het Oktoberfest? In 2017 vindt het Oktoberfest plaats van zaterdag 16 september tot dinsdag 3 oktober.

Hoe is het Oktoberfest ontstaan? Toen de Beierse kroonprins Ludwig en zijn vrouw, Prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen, elkaar in 1810 het ja-woord gaven, vierde het koninklijk stel dit met een paardenrace en bijbehorend festival. Het evenement werd een aantal jaar georganiseerd door een agriculturele club in Beieren, maar in 1819 nam de stad München het evenement in handen en kreeg het feest steeds meer het karakter van een volksfeest. Pas later heeft het zich ontwikkeld tot een bierfestival. Sinds 1950 wordt het Oktoberfest traditioneel afgetrapt met het tappen van het eerste vat door de burgermeester, die dan de woorden: ‘O’zapft is’ uitspreekt, Beiers voor: ‘er is getapt’.

Vrij nemen tijdens het Oktoberfest? Gebruik de vakantieplanner

Oktoberfest

Hoe wordt het Oktoberfest gevierd? Naast bier zijn eten, kleding en muziek de grootste kenmerken van het Oktoberfest. Er worden traditionele, Beierse lekkernijen verorberd als wurst, hendl, hänchen, schweinshaxe en pretzels en overal treden live bands op. Tot slot wordt het Oktoberfest gevierd in traditionele kleding, waaronder lederhosen voor de mannen en dirndl voor de vrouwen.

Waarom begint het Oktoberfest in september? Door de jaren heen is het Oktoberfest steeds een beetje meer naar voren geschoven, in de hoop op een wat zonnigere start van het feest. Maar volgens de traditie begint het op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt het feest op de eerste zondag van oktober.

In welke steden in Duitsland vindt het Oktoberfest plaats? Hoewel München de stad is waar het Oktoberfest voor het eerste plaats vond en dit dus ook de officiële stad van het Oktoberfest is, wordt het bierfeest overal ter wereld gevierd. Op de meest bijzondere plekken… wat dacht je van Qingdao in China, het Canadese Ontario en het onbekende Blumenau in Brazilië?

![Kinderen op het Oktoberfest](https://content.skyscnr.com/f91f8627722ddef620201cf5f62d1040/GettyImages-484712158.jpg “Kinderen op het Oktober Fest”)

Maak je klaar voor 6 tips om je budget voor en tijdens het Oktoberfest zo laag mogelijk te houden!

1. Vind je outfit voor een prikkie

Goedkoop het Oktoberfest vieren begint natuurlijk met het zoeken van een jurkje of kleding waar je niet al te veel geld aan kwijt bent. Moet je vlak voor het Oktoberfest je lederhosen of drindl nog scoren, kun je vaak honderden euro’s kwijt zijn aan je outfit. Speur daarom ruim van tevoren het internet af voor de beste koopjes, zoals op oktoberfestwinkel.nl, tirolerland.nl of tirolerkleding.net. Ben je in de zomer in München, dan kun je altijd vast je tiroler-outfit scoren voor het Oktoberfest in één van de winkeltjes rond de Marienplatz.

![Oktoberfest outfit](https://content.skyscnr.com/7cb63114c77abebff21e942a6a85fb43/GettyImages-469988065.jpg “Oktoberfest outfit”)

2. Boek zo snel mogelijk een hotel

De algemene regel is als volgt: hoe vroeger je een hotel boekt, hoe meer geld je bespaart. Boek in ieder geval vóór augustus, want daarna stijgen de prijzen aanzienlijk en kan een kamer soms wel tot twee keer duurder zijn dan normaal. Kijk ook eerst in welke biertent je het Oktoberfest gaat vieren en of je hotel een beetje op loopafstand van de festiviteiten ligt; het openbaar vervoer rijdt namelijk niet de hele nacht en je wilt ook niet teveel geld kwijt zijn aan een dure taxi. De beste hoteldeals vind je uiteraard op Skyscanner!

Boek je Oktoberfest-vakantie

![München by night](https://content.skyscnr.com/c80116b3ce617465b893ae0de7110268/GettyImages-462498243.jpg “München by night”)

3. Kies de juiste biertent

Vliegticket geboekt, tiroler-kleding in huis? Nu nog bekijken in welke tent je het Oktoberfest gaat vieren! In München staan veertien grote en wat kleinere biertenten die allemaal gerund worden door de grote bierbrouwerijen uit München. Deze ‘festzelte’ hebben tot 11.000 zitplaatsen per tent en om de tenten heen vind je vele biergartens. Bekende biertenten zijn de Augustiner Festzelt, Pschort-Bräurosl Festzelt en de Hacker Festzelt. Doe vooraf wat informatie op over deze feesttenten op internet en kijk vast wat de prijzen van het eten en drinken zijn, welke past bij je budget. Eén gouden tip: kom je op weekdagen tussen 10.00 en 15.00 uur, dan krijg je 30% korting op je drankje.

![Biertent Oktoberfest](https://content.skyscnr.com/837c59f8f9e47c92221ee6a0973fbbeb/GettyImages-87457507.jpg “Biertent Oktoberfest”)

4. Reserveer een zitplaats

De entree tot de biertenten zijn gratis, maar zitten wel snel vol. Het is daarom verstandig om ruim van tevoren een zitplaats te reserveren: het liefst zes maanden van tevoren. Eén of twee zitplaatsen reserveren is niet mogelijk, je kunt alleen hele tafels reserveren voor maximaal 10 personen. Je hoeft niet te betalen voor de reservering, maar je bent wel verplicht een bepaald aantal bonnen te kopen voor drank en eten. De prijzen variëren tussen de €20 en de €80 per persoon, afhankelijk van de tent. Wil je ter plaatse een tafel reserveren? Dat kan ook, maar vermijd dan in elk geval de weekenden en kom zo vroeg mogelijk: doordeweeks om 10.00 uur en in het weekend om 09.00 uur. Dan is de kans het grootst dat er nog een tafel vrij is.

Zitplaats biertent Oktoberfest

5. Vermijd dure eetkraampjes

Zorg ervoor dat je ontbijt inclusief is bij je hotelkamer, zodat je vast een goede basis kan leggen voor een lange dag op het Oktoberfest. Natuurlijk zijn de geurende eetkraampjes op het festival met worst, pretzels en andere lekkernijen verleidelijk, maar dit soort snacks zijn vaak ook erg duur. Zonder dat je er erg in hebt, ben je dan ineens heel veel geld kwijt aan eten en drinken.

Kijk daarom ook even of je hotel een bepaalde lunchdeal aanbiedt in verband met het Oktoberfest, zodat je tussendoor even terug kunt gaan om bij te komen en goedkoop te lunchen voor je weer aan het bier gaat. Ook een idee: zelf boodschappen doen bij een supermarkt en meenemen naar de biergartens rondom de biertenten. In de tenten zelf is eigen eten en drinken meenemen niet toegestaan.

Boek München

![Eten op het Oktoberfest](https://content.skyscnr.com/50a866f4f6af9f893e9d4da33e356c56/GettyImages-508816591.jpg “Eten op het Oktoberfest”)

6. Kom op het laatste weekend

Je kijkt al weken uit naar het Oktoberfest en als het dan eindelijk zover is, wil je natuurlijk ook meteen van start gaat! Dit is dan ook meteen je valkuil: zeker aan het begin van het Oktoberfest is het er erg druk en zijn de prijzen wat hoger dan aan het einde van het festival. Kom daarom het liefst naar het Oktoberfest tijdens het laatste weekend. Het is er dan nog nét zo gezellig en een stuk minder druk. Daarnaast zitten restaurants met een resterend aantal vouchers die nog niet zijn vergeven, waardoor diners en drankjes op het laatste moment nog worden verkocht voor een zacht prijsje.

![Oktoberfest München](https://content.skyscnr.com/27e4bc0645fa0fee110221817cb79d15/GettyImages-508791705.jpg “Oktoberfest München”)

7. Bespaar op familiedag

Je zou het niet verwachten, maar het Oktoberfest is een ontzettend kindvriendelijke plek. Zo is het elke dinsdag Oktoberfest Family Day en geven de meeste kermisexploitanten tussen 12.00 en 18.00 uur kortingen op ritjes. Het reuzenrad, achtbanen, kinderspelletjes en traditionele, Beierse parades zijn toegankelijk voor mensen van alle leeftijden. En naast bier en prezels barsten de kraampjes ook van de geroosterde amandelen en suikerspinnen, het soort snoepgoed waar je kids natuurlijk dol op zijn!

Boek München

![Family Day Oktoberfest](https://content.skyscnr.com/045112d4eff3b2f25a3211b297afc196/GettyImages-138210023.jpg “Family Day Oktoberfest”)

Meer Duitse reistips?

21 natuurwonderen in Duitsland

Wat te doen in München: van het Oktoberfest tot de kerstmarkt

De 16 mooiste dorpen en kleine steden in Duitsland

Stedentrip Berlijn: top 10 tips van een local

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.

Kaart