Nieuws Ontdek de hoofdstad van de Algarve: verrassend Faro

Alle artikelen

Ontdek de hoofdstad van de Algarve: verrassend Faro

Wel eens gedacht aan een vakantie Algarve? Faro wordt vaak gezien als de doorreisstad naar de Algarve, in het zuidelijkste puntje van Portugal. De Algarve is populair voor een gezinsvakantie, je kunt er spectaculair golfen en vindt er duizelingwekkend mooie stranden en de beste surfspots. Maar Faro verdient meer dan alleen doorreisstad te zijn vanaf vliegveld Faro. Deze mooie, historische stad heeft veel te bieden. Ga op pad door fantastisch en verrassend Faro.

Wandel door de Cidade Velha, oude stad

De oude stad van Faro weet zich omringd door middeleeuwse stadsmuren met drie stadspoorten. Arco da Vila is een fraai exemplaar, ooit gebouwd in opdracht van bisschop Dom Francisco Gomes do Avelar. Een andere mooie stadspoort is Arco do Repouso. Via Arco da Vila beland je in de Cidade Velha, oude stad. Wandel vervolgens verder richting het plein Largo da Se om de kathedraal Igereja Se te bezoeken. Klim vooral in de toren voor een geweldig uitzicht op Faro. Vlakbij staat het Renaissance klooster Nossa Senhora da Assuncao waar het museum Museu Municipal is gehuisvest. De schitterende kloostertuin is de plek om even bij te komen van de wandeling.

oude stad Faro

Ga naar de kerk: Igreja do Carmo

Igreja do Carmo is een kerk uit begin 18e eeuw in barokstijl en gehuld in veel bladgoud. De kerk is vooral bekend vanwege Capela dos Ossos, een knekelkapel geheel bedekt met skeletten en schedels van 1245 monniken. Op zondagochtend kun je hier ook een kerkdienst bijwonen.

Capella ossos Faro

Eet verse vis en drink witte port

Vers gegrilde sardientjes eet je bij het kleine Taberna Modesto; vis, aardappelen, een salade en een dessert voor iets minder dan 15 euro. De lokale keuken proef je op z’n best bij Tertulia Algarvia op Praça do Afonso. Een typisch Portugees gerecht is de visschotel cataplana, Algarvia serveert er onder meer een met octopus. Neem als aperitief een gekoelde witte port en je Faro-beleving is compleet.

sardientjes faro portugal

Museu Municipal

Naast het Museu Municipal, zijn er nog het Museu Etnografico en Museu Maritimo Ramalho Ortigao. In het eerste krijg je inzicht in de oude ambachten, klederdracht, en traditionele woningen uit Faro en omgeving. Het maritieme museum geeft je een beeld van de sterke band van Faro met de zee, de scheepvaart en ontdekkingsreizigers. Het galjoen De Nau is de trekpleister van het museum.

faro Portugal

Natuurwonder wetland Ria Formosa

Tussen de plaatsen Faro en Tavira ligt een tientallen kilometers lange sliert van eilanden en schiereilanden met een lagune, Ria Formosa. Dit is een internationaal erkend wetland dat tot de 7 natuurwonderen van Portugal behoort. Ontdek Ilha Deserta met een boottrip, ga wandelen of fietsen door Ria Formosa en spot bijzondere vogels. Leuk: er is ook een romantische champagnetrip inclusief oesters door Ria Formosa tijdens zonsondergang. Krijg je al zin om te gaan?

Ook lezen: 9 Europese alternatieven voor de top ’s werelds top must sees

Stranddag op praia do Faro

Faro zelf heeft geen echte stranden, daarvoor moet je een watertaxi nemen of een bus. Pak bus 14 of 16 en leg je handdoek neer bij praia de Faro op Ilha de Faro op zo’n 10 km afstand. Op een uur rijden vanaf Faro ligt vissersplaats Portimao. Beroemd om z’n heerlijke visgerechten en zeevruchten, maar nog meer om z’n uitgestrekte, goudgele stranden zoals Praia de Rocha.

Meer strand? Lees: Top 10 stranden Portugal: prachtige praia’s

Surfen Algarve, vakantie Algarve met huurauto

De Algarve is een echt surfers- en kitersparadijs. De stranden zijn geweldig, de rollende golven uitdagend en eigenlijk zit het weer altijd mee. Golfsurfen kan bij Praia do Faro. Heb je een huurauto, rijd dan richting populaire surfstek Sagres (113 km) in het zuidwestelijke puntje, waar je surft bij Tonel beach en Mareta. Ook Arrifana en Praia do Amado bij Aljezur (110 km vanaf Faro) zijn aanraders. Hier worden veel surflessen gegeven. Board mee en gaan!

Leuke hotels Faro

Aanraders zijn onder meer Hotel Eva en Hotel Faro. Dit hotel heeft een geweldig rooftop bar en restaurant. Alle andere hotels vind je met Skyscanner Hotels.

Meer tips voor Faro, de Algarve en Portugal? Lees dan: Ontdek 8 geweldige plekken in Portugal

Werp ook een blik op: de 22 allermooiste boekwinkels ter wereld, één er van staat in Lissabon

En: zin in golfen in de Algarve? Lees: Pitch & putt op gekke en coole golfbanen

Kaart