Nieuws Ontdek de rijkdom van Peru

Alle artikelen

Ontdek de rijkdom van Peru

Ontdek het kleurrijke Zuid-Amerikaanse land van de Inca’s: Peru. Wandel naar Machu Picchu en zie de pure jungle van Manu.

Peru heeft een geschiedenis die meer dan 8000 jaar teruggaat. Duizenden jaren geleden was dit het domein van de Inca’s wat overal is terug te vinden in ruïnes, tempels met als absolute hoogtepunt Machu Picchu. De natuur is ronduit indrukwekkend, het Andesgebergte imposant. De bevolking vriendelijk en kleurrijk.

Lievelingsgerecht van de Peruvianen is onder meer cuy, gebakken cavia. Peru is een in veel opzichten sprookjesachtige bestemming voor een heel bijzondere reis door eeuwenoude beschavingen.

5000 jaar oude tempel ontdekt

Tempels en ruïnes horen bij Peru. Recent hebben archeologen een tempel ontdekt die meer dan 5000 jaar oud moet zijn. De resten van de tempel zijn ontdekt bij het archeologische complex El Paraiso, in de buurt van Lima. Er wordt geschat dat de tempel in 3000 voor Christus is gebouwd. Als dat klopt, is het een van de oudste bouwwerken ooit gevonden. De relatief kleine tempel heeft de naam ‘Vuurtempel’ gekregen omdat er een haard gevonden is die mogelijk werd gebruikt om ceremoniële offers te verbranden. Op het archeologisch complex wordt gewerkt aan het restaureren van alle vondsten om het in de toekomst ‘toerisme proof’ te maken.

See video

(Culinaire) hoofdstad Lima

De (zoete) aardappel en een stukje gebraden cuy oftewel cavia eten vindt u overal. Maar, er is meer. Volgens kenners is Lima in opkomst als ‘culinaire hoofdstad’ van Zuid-Amerika. Peru heeft een originele, zeer gevarieerde keuken. U kunt er fantastisch eten. Van streetfood tot sterren. Zoals bij Amaz, het restaurant van Pedro Miguel Schiaffino geïnspireerd op de klassieke gerechten zoals geserveerd diep in het Amazonegebied. Wat dacht u van fruit met rauwe vis? Een andere aanrader is Astrid y Gastón, zij prijken op de lijst met de 50 beste restaurants ter wereld.

Incastad Cuzco

Cuzco (ook wel Cusco) ligt in het zuiden van Peru, aan de rand van het Andesgebergte. Cuzco was ooit de hoofdstad van het Incarijk en staat nu op de UNESCO Werelderfgoed lijst. De stad zelf is interessant en het ontdekken waard. Ga met een gids op pad langs de highlights van het historische centrum. Cuzco is ook de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Machu Picchu en Aguas Calientes (Machu Picchu pueblo).

Machtig Machu Picchu

Vanuit Cuzco kunt u makkelijk per trein of wandelend bij Machu Picchu. Een wandeling naar Machu Picchu neemt u mee naar het hart van het oude Incarijk. Er is de bekende Inca Trail die de meeste mensen lopen. Maar er zijn diverse andere, spectaculaire routes zoals Salkantay. Deze neemt u mee over adembenemende bergpassen en langs afgelegen dorpen om uit te komen op een hoogte van 4600 meter. Niet voor ongetrainde mensen en voor mensen met hoogtevrees…De uiteindelijke bestemming is Machu Picchu, ‘de verloren stad van de Inca’s’, een stad die u gegarandeerd betovert en verbaast.

Mamita Helena, Urubamba

Tussen de eeuwenoude cultuur in de Heilige Vallei, woont de Nederlandse Helena van Engelen. In Urubamba nabij de Urubamba rivier. Na een moeilijke periode verliet ze Nederland om in Urubamba kinderen te gaan helpen. Ze startte het project Los Ninos del Arco Iris, voor de vergeten kinderen van Urubamba. Met hulp van dit project krijgen kinderen onder meer scholing en medische hulp. Een geweldig mooi initiatief waarover u alles leest in het inspirerende boek Mamita Helena van de makers van het blad Happinez. Helena en de kinderen zelf ontmoeten kan ook. Aan de rand van de bloemen- en groentetuinen op het project zijn idyllische ‘regenbooghuisjes’ gebouwd die zijn ingericht als hotelkamer. Voor een paar dagen logeren voordat u de Machu Picchu bedwingt.

Manu National Park, het pure regenwoud

Als u dan toch naar Peru gaat, sla dan vooral het Manu National Park niet over, een natuurreservaat dat onderdeel uitmaakt van het gigantische Amazonegebied. Het Peruaanse deel bestaat uit ‘slechts’ 10 procent (1,5 miljoen hectare) van het totale gebied maar is wel meteen een van de meest pure delen, het ruigste en met de meeste flora en fauna per vierkante meter. Onder meer 200 soorten zoogdieren en 800 soorten vogels waaronder papegaaien. Nou zijn papegaaien op zich niet zo uitzonderlijk, maar deze papegaaien en ook andere vogels eten hier klei om zo de giftige stoffen uit hun lichaam kwijt te raken. Het staat bekend als de ‘Clay licks’ van Peru. Een medicijn uitgevonden door de natuur, ontdekt door de dieren. (foto: flickr/Simon Edwards).

Via de organisatie Crees (een mondvol: Conservation Research, Environmental Education towards Sustainability) kunt u tours door het regenwoud boeken maar er ook helpen als vrijwilliger. Manu is het beste te bereiken vanuit Cuzco.

Staat Peru al op uw lijst? Vind goedkope vliegtickets naar Peru