Nieuws Ontmoet panda’s, koala’s en meer aaibaars: de beste plekken

Alle artikelen

Ontmoet panda’s, koala’s en meer aaibaars: de beste plekken

Ontmoet de aaibaarste dieren ter wereld: van panda’s, luiaarden tot zeehondenpups en pigmee nijlpaarden.

Niet veel dingen zorgen voor zoveel blije reacties als baby’s en dieren. Pasgeboren dieren kunnen zelfs het grootste ijskonijn nog laten smelten. De allerbeste manier om deze dieren te zien is uiteraard niet achter tralies, maar in hun natuurlijke omgeving waar ze vrij rondhuppelen. Voor een ontmoeting met dieren in het wild ben je bereid de hele wereld over te vliegen en trek je diep de jungle in.

Skyscanner zocht de beste plekken uit om de meest geweldige en fascinerende dieren op de wereld te zien.

Reuzenpanda’s — Sichuan provincie, China

Deze zwart-witte schatjes worden beschouwd als nationaal Chinees erfgoed. In de provincie Sichuan kun je panda’s zien en er zelfs voor zorgen bij crèches zoals Bifengxia Panda Base in Ya’an of bij The Panda Research Base nabij Chengdu. Bij de laatste kun je ook rode panda’s zien die er totaal anders uitzien dan hun zwart-witte neefjes. De beste tijd om panda’s te zien is in de ochtend wanneer de dieren op hun actiefst zijn, de rest van de dag slapen ze veel.

Koala’s— Queensland, Australië

Een niet slapende koala zien? Dat is een lucky shot. Deze pluizige buideldieren brengen 22 uur per dag door met het omhelzen van eucalyptusbomen en heerlijk tukken. Dit houdt toeristen echter niet tegen, het aantal mensen dat deze dieren met hoge aaibaarheidsfactor wil zien, groeit met het jaar.

In Australië is het vrij gewoon dat koala’s zich settelen in buitenwijken van grote steden. Sommige mensen maken daarom zelfs slaapplekken voor hen door bomen bij hun huizen te planten. In het wild kun je overal koala’s tegenkomen zoals in het Redlands IndigiScapes Centre in Capalaba. In Australië’s grootste koalapark Lone Pine Koala in Brisbane spot je ook andere Australische faunaklassiekers zoals de kangoeroe, emoe, mierenegel en wombat. Als je koala’s al slapend in het wild wilt zien, trek dan de natuur in rondom Brisbane met veel gemarkeerde koalapaden.

Luiaarden — Costa Rica

Luiaarden zijn experts in het volledig opgaan in hun omgeving. Het is daarom niet heel gemakkelijk om ze in het wild te zien. De kans om deze wezens in het wild te zien is het hoogst in Costa Rica. De beste plekken zijn het Sloth Sanctuary en het kleine, maar oh zo mooie Manuel Antonio National Park waar je naast luiaarden ook apen en vogels tegenkomt. Ver weg, in het diepe woud van het Corcovado National Park zie je naast luiaarden ook zeeschildpadden, tapirs, krokodillen en als je geluk hebt zelfs jaguars.

Maki´s – Madagaskar

In vroegere tijden hield de lokale bevolking van Madagaskar er verschillende opvattingen op na over maki´s. Sommige aanbeden hen, anderen zagen gemene geesten in de beestjes. Nu ziet iedereen ze als die aaibare, harige beestjes en hordes eco-toeristen trekken het eiland over om de maki´s te zien. In 2010 telden wetenschappers ongeveer 100 soorten maki´s in de bossen, dus je moet goed kijken op welke plek je op zoek gaat naar de maki. De sterren van het Andasibe-Mantadia National Park zijn de grote, ruigharige indrimaki’s die nergens anders voorkomen. Ranomafana National Park is het thuis van de gouden bamboemaki’s en de muizenmaki, de kleinste zoogdieren ter wereld. Misschien lijkt het je ook iets om te verblijven in de Vakona Forest Lodge middenin het Mantadia National Park. Daar leven maki’s samen met mensen. Hier kun je ze iedere dag een dikke knuffel geven.

Stokstaartjes — Kalahariwoestijn, Afrika

Stokstaartjes zijn net als luiaarden lastig om in het wild te ontwaren. Deze schuwe dieren leven grotendeels onder de grond in holen met veel gangen en tientallen uitgangen. Wanneer de meeste dieren van de kolonie nieuwe tunnels graven, staan er altijd twee op de uitkijk om de anderen te waarschuwen als gevaar dreigt. Veel nationale parken in het Kalahari woestijngebied organiseren safaritours om stokstaartjes te zien. Een van de bekende tours is die van DeZeekoe – een viersterren guest-farm in Oudtshoorn, Zuid-Afrika.

Alpaca – provincie Urubamba, Peru

Lichte en warme alpacawol is erg waardevol en wordt wereldwijd gewaardeerd, daarom worden deze lieve, grappige lama’s op veel Zuid-Amerikaanse boerderijen gehouden. Veel van deze boerderijen zoals Awana Kancha liggen in de provincie Urubamba nabij Cuzco. Cuzco is de poort naar dé Peruaanse bezienswaardigheid: de Machu Picchu. Iedere boer zal het leuk vinden om je rond te leiden op zijn erf (gratis of tegen een kleine donatie), een beetje in de hoop dat je een wollen poncho koopt. Je kunt een alpaca best aaien, maar vergeet niet dat deze wezens in de verte familie van de kameel zijn. Maak ze daarom niet boos, ze mogen graag bijten of spugen.

Orang-oetans – Sabah, Maleisië

Orang-oetans zijn een van de slimste apensoorten op aarde en kunnen gemakkelijk getraind worden in gebarentaal. Sommige beweren dat een goed ontwikkelde orang-oetan het zelfs beter doet dan de mens. Beleef het zelf op Borneo! Om orang-oetans in hun natuurlijke omgeving te zien moet je door de jungle rondom de Kinabatangan River vallei wandelen. Lokale gidsen organiseren deze tours, je hoeft dus niet op eigen houtje te gaan. Als een jungle trekking niet jouw ding is, ga dan naar het Sepilok Orangutan Rehabilitatiecentrum waar dieren gered uit gevangenschap leren wennen aan het leven in het wild. Een andere optie is het Lok Kawi Wildlife Park dat er meer uitziet als een grote dierentuin, er zijn ook olifanten en tijgers.

Witte walvissen – Manitoba, Canada

De monding van de Churchill River de Canadese provincie Manitoba is een van de beste plekken in de wereld om witte walvissen te spotten. De kans om een Beluga walvis te zien is het grootst in de zomer, dan is het klimaat zodanig gunstig dat je naast ze kunt zwemmen. Het hele jaar door zijn ook kayak- en boottours die op zoek gaan naar de walvis. In de winter compenseren lokale VVV’s het gebrek aan garantie om de walvissen te zien met sledehondensafari’s, ontmoetingen met ijsberen en het beleven van de Aurora borealis.

Walvissen — De Azoren, Portugal

De Azoren vormen de perfecte plek om blauwe walvissen, orka’s, gestipte en gestreepte dolfijnen en 20 andere walvisachtigen te zien. Trips om wavlissen te spotten worden door veel bedrijven georganiseerd zoals Archipelago Azores. Meestal combineren ze wildlife tours met eilandtrips, sightseeing, wijnproeven en andere aangename manieren om je tijd door te brengen. Als aardse avonturen ietwat saai lijken, bewonder dan de archipel vanuit het vliegtuig of neem een duik in de zee om met dolfijnen te zwemmen.

Cheetahs — Namibië

De snelste dieren ter wereld konden ironisch genoeg niet ontsnappen aan de mens en balanceren nu op het randje van uitsterven. Vandaag de dag leeft de meerderheid van cheetahs, ongeveer 10.000 stuks, in het zuiden van Afrika.

Je kunt cheetahs in een min of meer natuurlijke omgeving zien in de nationale parken van Botswana, Zambia en Namibië.

Enkele internationale goede doelen werken in deze landen om ervoor te zorgen dat de cheetah niet uitsterft. Je kunt helpen met een bezoek: het geld dat jij spendeert vloeit grotendeels terug in de programma’s om dieren te redden. Twee leidende organsaties in Namibië zijn AfriCat en het Cheetah Conservation Fund.

Pigmee nijlpaard — Sinoe County, Liberia

De kleine nijlpaarden, net als veel andere schattige diersoorten, behoren tot de bedreigde diersoorten. Dit is grotendeels veroorzaakt door stropen en ontbossing. De schatting is dat er niet meer dan 2000 nijlpaarden leven op onze aarde. De meeste leven in Liberia. Een van de grootste populaties is te vinden in het fraaie Sapo National Park , het grootste park in het land. Het is een van de ruigste plekken op aarde met veel onbegaanbare gebieden waar de kleine nijlpaarden zich veilig voelen. Ze leven samen met veel andere Afrikaanse diersoorten zoals olifanten, buffels en chimpansees.

Zadelrobben — Witte zee, Rusland

De Witte Zee is een goede plek om de zadelrobpups te zien. De lieve, witte dieren trekken ieder jaar weer meer toeristen. De tijd om de pups op hun best te zien is eind februari en maart. Een van de bedrijven in Rusland die zeenhondentours organiseert heet simpelweg The Wildlife, te vinden in het dorp Letnjaja Zolotica. Tijdens de toer kun je al lopend op het ijs babyzeehonden zien ze zelfs aanraken, als de moeders het natuurlijk goed vinden.

Het reizen naar bestemmingen waar zeldzame diersoorten voorkomen, is een van de toeristische trends in de nabije toekomst volgens trendwatchers en reisexperts van het Skyscanner ‘De Toekomst van Reizen 2024‘ rapport.

Het rapport neemt ook andere aspecten onder de loep:

  • Of we meer en meer in onderwaterhotels verblijven en of ruimtereizen goedkoper worden;
  • Hoe we straks onze reizen plannen en boeken;
  • Welke bestemmingen populair zullen zijn in 2024.

Ontdek meer details in het Skyscanner rapport ‘De Toekomst van Reizen 2024

Kaart