Nieuws Opnieuw een citytrip Parijs? 10 x doen

Alle artikelen

Opnieuw een citytrip Parijs? 10 x doen

Van Montmartre tot Le Marais. Van spoken tot gourmetfood. De 10 dingen te doen buiten de gebaande Parijse paden.

Als je voor het eerst in Parijs komt, is het niet moeilijk om je dagen te vullen. De Lichtstad grossiert in ‘niet te missen’ plekken. Maar, plan je een tweede bezoek aan Parijs, wat dan? Het Louvre heb je al gezien, de Eiffeltoren is beklommen. Daarom gaan we op tour met François de la Taille langs een onbekender Parijs.

1. Verhalen langs de Seine

De harde strijd tussen de voetgangers en auto’s eindigt langzaam in het voordeel voor de liefhebbers van minder voertuigen. Actueel: de oevers van de Seine waar auto’s niet langer welkom zijn. Wat ooit een weg was, is recent omgetoverd tot een paradijs: outdoor cafés waar je bordspellen speelt, ligbedden, groentetuinen, speeltuintjes, trainingsfaciliteiten en veel meer. Zo’n 2 kilometer rust in het hart van deze Werelderfgoedplek.

Linkerkant van de Seine, tussen Musée d’Orsay en Port du Gros Caillou, 75007 Paris / Metro: Invalides.

2. Beleef het Franse platteland in Parijs

Parijs is een en al schoonheid, maar alles in je opnemen kan vermoeiend zijn. Gelukkig is er een plek waar je Parijs in alle rust leert kennen: ‘La campagne à Paris’. Dit is, hoe verrassend het ook mag klinken, een stuk platteland in Parijs gebouwd in het begin van de 20e eeuw. Deze buurt bestaat uit 92 paviljoens en is een onverwacht en toch typisch Frans dorp in het midden van een van de dichtstbevolkte steden van Europa. Aanrader!

La Campagne à Paris, tussen Boulevard Mortier, rue du Capitaine Ferber en rue Géo Chavez, 75020 Paris / Metro: Porte de Bagnolet.

3. Ontmoet de geesten van Parijs

Een populair gezegde beweert dat ‘Parijs een blok Zwitserse kaas’ is. En inderdaad, onder de stad is het een grote gatenkaas met grotten, tunnels en gaten van waaruit de stenen werden gehaald om de beroemde Haussmannien gebouwen te bouwen. En, toen de begraafplaatsen te vol raakten, was de beslissing eenvoudig: de catacomben werden klaargemaakt en de resten van 6.000.000 Parijzenaren werden ondergebracht in de grotten onder de stad. Sindsdien is een klein maar indrukwekkend deel van de galeries veranderd in een museum. Een bijzondere manier om een idee te krijgen van de geschiedenis van Parijs door de ogen van z’n voormalige inwoners.

Les catacombes, Place Denfert Rochereau, 75014 Parijs / Metro: Denfert Rochereau.

4. Verfijnde delicatessentempel

Feit: Franse chefs worden wereldwijd geroemd. Maar zijn zij niet de uithangborden voor de passie van de gemiddelde Fransman en -vrouw voor fine food? Ga, om dit te begrijpen, naar de Grande Epicerie du Bon Marché, in het hart van le Quartier Latin. In deze luxe winkel, wordt voedsel en eten beschouwd als kunst. Van Champagnejam tot snoep met Foie Gras smaak, al je zintuigen staan op scherp. Een waarschuwing is op z’n plaats: je bankrekening zal niet blij zijn met je bezoek aan de tempel van de smaak.

La Grande Epicerie, 38 rue de Sèvres, 75007 Parijs / Metro: Sèvres Babylone.

5. Rooftop bar met cocktail op grote hoogte

Wolkenkrabbers zijn in vrijwel alle Parijse wijken verboden. Een droomstad voor wie een plek heeft met uitzicht. Als je dat niet hebt, ga dan naar de 7th, een roof top bar in Montmartre die een tuinachtige sfeer combineert met een spectaculair uitzicht op de stad van de Liefde en een goede cocktailbar bezit. Perfect voor een date en als afsluiter van een dag slenteren door Parijs!

De 7th, 12-14, rue Joseph de Maistre, 75018 Parijs / Metro: Place de Clichy or Abbesses.

6. Dompel je onder in de oude straten van Le Marais

Als jij van architectuur houdt, maar je geliefde is een fashionista, dan valt jullie Parijse trip continu uiteen in gesteggel. Als jullie ergens in het midden willen uitkomen, regel dan een rendez-vous op de rue des Francs Bourgeois. In deze straat van het chique Le Marais, vind je designershops naast boutique hotels, oude en luxueuze huizen die Parijse prestigieuze reputatie eren. Aan het einde van je wandeling vind je de meest bijzondere juweel van allemaal: Place des Vosges waar Victor Hugo ooit woonde.

Rue des Francs Bourgeois, 75004 Parijs / Metro: St Paul.

7. Proef Franse cuisine bij Chateaubriand

Op een gegeven moment wil je toch weten waarom toch altijd die Franse keuken als groot voorbeeld wordt aangehaald? Immers, als je het goed bekijkt zijn alle straten gevuld met fast food restaurants, net als in iedere andere stad. Dus wat is er zo dan speciaal? Ga naar de Chateaubriand en die twijfel wordt weggenomen. Verwacht geen menu in deze gastronomische neo-bistro: het €60 zevengangenmenu is een verrassing voor iedere gast en verandert dagelijks. Zoals geniale, geïnspireerde matchmakers, combineren de drie chefs smaken en creatieve, inventieve recepten die als smaakbommetjes in je mond zijn. Het is niet nodig om maanden van tevoren te reserveren, vanaf 21.30 uur, iedere avond opent Chateaubriand de deuren voor iedereen. Wie het eerst komt…

Chateaubriand, 129 avenue Parmentier, 75011 Parijs / Metro: Goncourt.

8. Groen Parijs: Promenade Plantée

Ooit genoten van een wandeling over de beroemde High Line in New York City? Wist je dat die gebaseerd is op de Parijse variant Promenade Plantée? Wat ooit een spoorlijn was vanaf het Bastille treinstation (dat werd de Bastille Opera) tot de zuidoostelijke buitenwijken is veranderd in een fantastische groene wandeling, zeven meter boven de grond. Slalom tussen gebouwen en je zult verrast zijn door de vredige sfeer die hier heerst.

Promenade Plantée, toegang vanaf de hoek Avenue Daumesnil en Rue de Lyon, 75012 Paris / Metro: Bastille or Reuilly-Diderot.

9. Architectuur Rue Réaumur

Er was een tijd dat mensen Parijs’ grote aantrekkingskracht een beetje zat waren: z’n gebouwen en architectuur. Daarom besloot de burgemeester in 1895 een nieuwe straat aan te leggen door het Tweede Arrondissement. Ze briefden een stel trendy architecten en vroegen hen om met bijzondere plannen te komen die afweken van de bekende Haussmannien stijl. De beste zou winnen en zijn project mogen uitvoeren. Het resultaat is een collectie Art Nouveau façades en vroege 20e-eeuws New Yorkse stijl met ijzeren constructies. Als je nekpijn krijgt van het omhoog kijken, neem dan even een café au lait in een van de vele cafés of de charmante rue Montorgueil.

Rue Réaumur, 75002 Paris / Metro: Bourse.

10. Opladen bij de hammam van de Parijse moskee

Tijd om op te laden. Verstopt achter de muren van de grote Parijs moskee in een luxueuze omgeving in Spaanse-Moorse stijl vind je een stukje Orient in Parijs. Stoombaden, tientallen baden van koud tot extreem warm, massages en body-scrubs. Een verjongingsmiddag voor body en mind. En vergeet niet om een thee te drinken in het mooie buitencafé.

Hammam Parijse moskee, 39 Rue Geoffroy-Saint-Hilaire, 75005 Parijs / Metro: Jussieu, Gare D’Austerlitz, Place Monge.

Zin gekregen om weer eens naar Parijs te gaan? Vind goedkope vliegtickets Parijs en een hotel Parijs met Skyscanner

Kaart