Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Pakket versturen naar Nederland van buiten de EU? Zo doe je dat

Alle artikelen

Pakket versturen naar Nederland van buiten de EU? Zo doe je dat

Iets moois gespot op vakantie dat no way in je koffer past? Dan zul je het als pakket moeten verzenden naar Nederland. Geen idee hoe? Skyscanner zocht het uit voor vier populaire overzeese bestemmingen en geeft handige tips.

De makkelijkste manier om je souvenir mee naar Nederland te nemen, is als extra bagage in het vliegtuig. Helaas mag niet alles mee: over het algemeen geldt een maximum op een bagage van twee stuks en mag het niet langer zijn dan 150 centimeter of zwaarder wegen dan 23 kilo. Zorg er ieder geval voor dat je koffer geen overgewicht heeft, anders betekent dat flink bijbetalen. Heb je je souvenir al ver voor je terugreis gekocht? Als je dit op tijd meldt bij je luchtvaartmaatschappij, dan kan het zijn dat je een voordelig tarief aangeboden krijgt voor extra bagage of vracht.

Bekijk ook: Regels, afmetingen en het gewicht van handbagage en ruimbagage van populaire luchtvaartmaatschappijen.

Souvenirs

Wat zijn de opties?

Slimme winkeliers in populaire toeristenbestemmingen bieden vaak aan het om pakket voor jou te versturen. Ze brengen het souvenir dan naar het postkantoor of rechtstreeks naar de verscheper. Hierdoor loop je wel het risico dat je teveel betaalt voor de verzending. Wil je het liever zelf doen, let dan wel op de tarieven: die kunnen sterk verschillen per land en zelfs per streek. Zeepost is de voordeligste optie, maar dan kan het wel drie maanden duren voor het pakket bij je thuis aankomt. Een andere optie is per koerier: FedEx en UPS zijn de grootste met vestigingen in ruim 220 landen, gevolgd door TNT en DHL.

DHL vliegtuig

Creative Commons “N643GT” door lkarasawa onder CC BY 2.0 (Flickr)

Wat kost het?

Verstuur je je pakket per koerier, dan ben je er in ieder geval zeker van dat je pakket aankomt. Je krijgt een track and trace code en je kunt je pakket op de voet volgen. Het enige nadeel van het versturen per koerier, is dat de kosten heel erg kunnen oplopen, afhankelijk van het gewicht van je pakket. Ook is de hoogte van de verzendkosten afhankelijk van hoe snel het pakket moet aankomen. Is je souvenir omgerekend meer dan €175 waard? Dan moet je 19% btw en 10% invoerrechten betalen, die worden geheven over de totale waarde van de goederen inclusief de vracht- en verzekeringskosten. Tot een bedrag van €175 mag je aangeschafte goederen belastingvrij invoeren.

Wij maakten vast een kostenplaatje voor de volgende vier landen:

1. Vanuit Peru naar Nederland

De Macchu Pichu beklommen, de Inca Trail gelopen, over het Titicacameer gevaren, op jungletour door de Amazone geweest? Dan zou het toch zonde zijn als je niet een mooi souvenir mee terug kan nemen van je fantastische vakantie. Weegt je handgeweven kleed of aardewerken pot niet meer dan twee kilo, dan kun je hem ook prima versturen met het lokale postbedrijf van Peru: Serpost. Naar Europa betaal je voor een souvenir van dit gewicht €142 en hoef je dus geen invoerrechten te betalen.

Kijk hier voor de actuele tarieven van Serpost

.

Boek nu je ticket naar Peru

Vanuit Australië naar Nederland

Geen land zo veelzijdig als Australië: populair onder backpackers, ideaal voor wekenlange roadtrips en perfect voor avonturiers op zoek naar spanning en sensatie. Hoe tof zou het zijn om iets moois uit het land _down under_ mee terug te nemen naar Nederland? Inheemse aboriginal art bijvoorbeeld, dat je hebt gescoord op een leuke markt in Brisbane of Canberra? Net als Peru kun je in Australië gebruikmaken van het lokale postbedrijf, Australia Post. Verstuur je per koerier een klein pakket van 22,5 cm x 35,5 cm van 500 gram, dan betaal je zo’n €58 en komt je pakket binnen twee werkdagen aan.

 

Bekijk hier de tarieven van Australia Post

 

.

 

Eén muisklik verwijderd van je ticket naar Aussie

Vanuit Thailand of Bali naar Nederland

Een brozen boeddhabeeld uit Bangkok of een bamboebed uit Denpasar: spullen uit Azië geven je huis een echte, Oosterse uitstraling zodat jij je vakantiegevoel nog lekker lang kunt vasthouden. Invoerrechten op souvenirs van meer dan €175 kun je omzeilen door in Azië een formulier of certificaat in de winkel aan te vragen, waarmee je kunt aantonen dat de spullen in het land zelf zijn gemaakt. De korting die je krijgt kan dan oplopen tot €50! Pakketten verstuur je makkelijk met Thailand Post of Pos Indonesia. Een pakket van twee kilo verscheep je al vanaf €18 en stuur je per Air Mail vanaf €28.

Kijk hier voor de actuele tarieven van Thailand Post en Pos Indonesia.

 

 

Op naar Azië!

Vanuit New York naar Nederland

Wie een pakket vanuit Amerika wil versturen naar Nederland, moet rekening houden met de strenge douaneformaliteiten van het land. Hoewel Amerika vrije handel heeft, zijn er ook invoerbeperkingen. Een fles craft beer mee terugnemen als aandenken aan je stedentrip New York? Helaas pindakaas: alcohol is iets wat bijvoorbeeld niet mee terug mag. Omdat FedEx en USP van oorsprong Amerikaanse bedrijven zijn, zul je ook in The Big Apple overal kantoren tegenkomen van de internationale koeriers. Check simpelweg wat het goedkoopst is, maar voor een pakket van twee kilo zul je hoogstwaarschijnlijk zo’n *€60 betalen. Hallo onbeperkt shoppen op Fifth Avenue!

 

It’s up to you, New York, New York!

*Geplaatst juni 2016. Alle genoemde prijzen zijn alleen laagst geschatte prijzen op het moment van publicatie en zijn onderhevig aan wijziging en/of beschikbaarheid.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.