Nieuws Parkeren bij het vliegveld: handige tips

Alle artikelen

Parkeren bij het vliegveld: handige tips

De tijd dat je weinig keuze had om te parkeren bij vliegvelden is voorbij. Tegenwoordig hebben alle vliegvelden een ruim parkeeraanbod. Schiphol heeft, naast het officiële parkeerterrein en de parkeergarages, zelfs 40 alternatieve aanbieders. Samen met parkeervergelijkwebsite Parkos legt Skyscanner uit wat de parkeermogelijkheden zijn bij de meest populaire vliegvelden in Nederland.

Parkeren vliegvelden Nederland

Parkeren op Schiphol

Parkeerplek Duur Afstand Terminal Kosten
P1 Kort Parkeren Parkeren tot 48 uur, reserveren niet nodig. 3 tot 6 minuten. €1 per 11 minuten, maximale dagtarief 37,50.
P3 Lang Parkeren terrein Vanaf 3 dagen, reserveren niet nodig, wel slim en goedkoper online. 5 minuten, er gaat een gratis snelbus. 1 tot 3 dagen €65 onoverdekt.
P3 Lang Parkeren garage Vanaf 3 dagen, reserveren niet nodig, wel slim en goedkoper online. 5 minuten, er gaat een gratis snelbus. 1 tot 3 dagen €75 overdekt.
P6 Valet Parking Parkeerservice vanaf 3 dagen, onoverdekt. 2 minuten. 3 dagen €99 (online tarief).
Terminal Valet Parking Parkeerservice vanaf 1 dag, overdekt. 0 minuten. Standaard €47,50 voor 1 dag, ongeacht parkeerduur.

Parkeren op Rotterdam The Hague Airport

Parkeerplek Duur Afstand Terminal Kosten
P1A Kort Parkeren Vanaf 1 uur 2 minuten. Vanaf €3 per uur, 5 uur is €8.
P1 en P3 Kort en Lang Parkeren Vanaf 1 uur 3 tot 7 minuten. Vanaf €3 per uur, vanaf €27,50 per dag, 3 dagen €37,50. 
P2 Kort en Lang Business Parkeren Vanaf 30 minuten 0 minuten, ook met gratis opladen elektrisch auto’s. Vanaf €2,50 voor 30 minuten tot €37,50 per 24 uur.
P6 Kort en Lang Parkeren Vanaf 30 minuten 2 tot 3 minuten, gratis opladen elektrische auto’s. Vanaf €2,50 per 30 minuten, vanaf €32,50 per dag.
P10 Budget parkeren 1 tot 8 dagen. 8 tot 10 minuten. Vanaf €4 per dag, €42,50 voor 8 dagen (alleen online reserveren).

Parkeren op Eindhoven Airport

Parkeerplek Duur Afstand Terminal Kosten
P1 Wegbrengen Kiss & ride, direct uitstappen. 0 minuten. Gratis.
P3 Kort Parkeren Vanaf 20 minuten, voor ophalen/wegbrengen. 5 minuten. Eerste 20 minuten gratis, €32,50 per dag.
P4 Lang Parkeren Vanaf 1 dag, overdekt. 7 minuten. Vanaf €11 (online tarief) per dag.
P5 Lang Parkeren Vanaf 1 dag, overdekt. 7 minuten. Vanaf €10 (online tarief) per dag.
P8 Lang Parkeren Vanaf 1 dag, overdekt. Gratis shuttlebus naar terminal. Vanaf €7 (online tarief) per dag bij budgetparkeerplaats.

Parkeren op Groningen Airport Eelde

Parkeerplek Duur Afstand Terminal Kosten
P1 Kort en Lang Parkeren Vanaf 30 minuten tot 8 dagen. 0 minuten. Vanaf €1,50 voor 30 minuten tot €75 voor 8 dagen, van tevoren gereserveerd vanaf €25 per dag.
P2 Kort en Lang Parkeren Vanaf 30 minuten tot 8 dagen. 1 minuut. Vanaf €1,50 voor 30 minuten tot €70 voor 8 dagen, van tevoren gereserveerd vanaf €15 per dag.
P3 Gewoon en Budget Vanaf 30 minuten tot 8 dagen. 6 minuten. Vanaf 1,50 voor 30 minuten, tot €50 voor 8 dagen, van tevoren gereserveerd vanaf €4,50 per dag, max. €35.

1. Parkeren op loopafstand, shuttle parkeren of valet parkeren

Als je bij het vliegveld gaat parkeren heb je drie verschillende parkeeropties: shuttle-, valet- en parkeren op loopafstand. Bij shuttle parkeren rijd je zelf naar het parkeerterrein toe. Hier parkeer je de auto en vervolgens staat op het terrein een shuttlebus klaar om je naar het vliegveld te brengen. Als je terugkomt van je reis brengt de shuttlebus je weer naar je auto. Een nadeel van shuttle parkeren is dat het iets meer tijd kost, door de shuttle transfer ben je langer onderweg. Het grote voordeel van shuttle parkeren is de prijs; shuttle parkeren is bijna altijd goedkoper dan valet parkeren.

Bij valet parkeren rijd je rechtstreeks met je auto naar de vertrekhal toe. Hier staat een chauffeur te wachten die de auto op het parkeerterrein neerzet terwijl jij al kunt inchecken. Het voordeel van valet parkeren is het gemak. Je kunt op de terugreis na aankomst op het vliegveld direct in de auto stappen en naar huis rijden. Ook heb je minder gesjouw met koffers. Een nadeel van valet parkeren is dat je niet weet waar je auto geparkeerd staat. En ja, het is een iets duurdere optie dan shuttle parkeren.

Bij Eindhoven Airport, City airport Bremen en Düsseldorf Airport heb je zelfs parkeeraanbieders op loopafstand. Je hoeft dus niet in een shuttlebus te zitten. Dit kan ook op Schiphol Airport met Terminal Valet Parking, maar hier betaal je veel voor. Over het algemeen geldt; hoe verder weg je parkeert, hoe goedkoper het is.

Lees ook: wat te doen als je vlucht geannuleerd of vertraagd is

2. Reserveren parkeerplaats

Wanneer je bij bijvoorbeeld op Schiphol Airport een parkeerplaats reserveert, beginnen de prijzen vanaf €65 voor 3 dagen shuttle parkeren. Bij een alternatieve aanbieder kan dit vanaf €34. Vergelijk daarom altijd de prijzen van de verschillende aanbieders, dan kan je een extra cocktail op je vakantie opleveren.

Mocht je van tevoren geen reservering hebben gemaakt en op de bonnefooi naar het vliegveld rijden, weet dan waar je de auto wilt parkeren. Bij Schiphol is P3 de beste optie. Het is altijd slimmer om van tevoren te reserveren, dit is goedkoper en zeker tijdens drukke periodes, zoals de schoolvakanties, zitten aanbieders sneller vol en gaan bijna altijd de prijzen omhoog.

Lees ook: Duitsland’s droomautoroutes

3. Check bereikbaarheid parkeerplaats

Kijk tijdens het reserveren ook naar de bereikbaarheid van het parkeerterrein. Het parkeerterrein van Schiphol Airport is makkelijk te vinden, het vliegveld wordt goed aangegeven op de snelweg met borden. Houd er wel rekening mee dat het rondom Amsterdam Schiphol vaak druk is, vooral in de spits. Zorg er dus voor dat je op tijd vertrekt.

Alternatieve parkeeraanbieders zitten vaak rondom het vliegveld en verder weg van de vertrekhal. Kijk daarom goed naar de locatie van de parkeeraanbieder. Voor mensen uit het noorden van Nederland die naar Schiphol reizen is het handig om in de buurt van Amstelveen te parkeren omdat dit op de route ligt. Kom je uit het zuiden van het land? Dan zou je kunnen parkeren in Roelofarendsveen. Bij Weeze kies je uit alternatieve parkeeraanbieders nog voor de Duitse grens, in Nederland. Bijkomend voordeel als je in de wintermaanden vliegt: je hoeft dan geen winterbanden te hebben, deze zijn in Duitsland verplicht.

Check ook altijd de eisen die parkeeraanbieders stellen om toegang te krijgen tot het parkeerterrein en wat je daarvoor mee moet nemen. Op het Schiphol P3 parkeerterrein bijvoorbeeld mag je inrijden met je kenteken. Bij andere parkeerterreinen heb je een bevestiging van je reservering nodig, in print of online. Bij valet parkeren moet je bellen als je er bijna bent, zodat er een chauffeur klaarstaat. Wees dus goed voorbereid.

4. Extra’s op het parkeerterrein

Op bijna elk parkeerterrein kunnen auto’s gratis elektrisch worden opgeladen. Alleen kan er bijvoorbeeld bij het officiële terrein van Schiphol en Rotterdam niet voor worden gereserveerd. Je moet er dus op gokken dat deze plekken vrij zijn. Bij alternatieve aanbieders kan vaak dit wel.

Daarnaast kan er bij alternatieve parkeeraanbieders gekozen worden voor het laten wassen van je auto. Nadat je terugkomt staat de auto weer helemaal schoon voor je klaar. Een waspakket begint vanaf €13 en het duurste pakket is bijna €200. Dit laatste pakket bestaat onder andere uit het waxen van de auto, reiniging van de velgen en autobekleding, ramen lappen, en tot slot wordt de auto gepolijst en gepoetst. Alsof je bolide zo uit de showroom komt.

Bij het officiële parkeerterrein van Schiphol, Rotterdam Airport en Düsseldorf Airport houd je altijd zelf je sleutels. Bij alternatieve aanbieders kan dit niet altijd. De sleutel moet worden afgegeven omdat er beperkte ruimte op het terrein is. De sleutels gaan in de tussentijd in een kluis. De reden voor het inleveren van de sleutels is dat een professionele chauffeur de auto’s efficiënter op het terrein kan parkeren en klaar kan zetten op de vertrekdatum. Wil je dit liever niet? Een goede vergelijkwebsite geeft altijd aan of je sleutels mag houden of niet. Bij twijfel kan je de parkeeraanbieder even bellen.

Weetje: In Duitsland heb je een milieusticker nodig om sommige steden te bezoeken. Ga je alleen naar het vliegveld, dan hoeft dit niet. Maar ga je daarna naar de stad met de auto? Zorg dan dat de sticker in je bezit is. Deze sticker kan je online bestellen of kopen bij de ANWB winkels.

Lees meer: 13 handige tips voor autoverhuur

Tips voordat je een parkeerplek reserveert:

-Bekijk beoordelingen over de parkeeraanbieder. Kijk hiervoor niet alleen op de website van de aanbieder maar ook naar externe websites.

-Vergelijk prijzen. Hierdoor krijg je een beter beeld wat mogelijk is en kan je een betere keuze maken.

-Check goed of je de autosleutels mag houden of moet afgeven, bij valet parkeren moet je altijd de sleutels afgeven omdat de chauffeur jouw auto anders niet kan parkeren.

-Let op bij leaseauto’s! Check of iemand anders in je auto mag rijden bij valet parkeren!

*De informatie op deze pagina is gebaseerd op gegevens van oktober 2017 en is onderhevig aan verandering. Check altijd de websites van parkeeraanbieders en van de vliegvelden zelf op het moment van reservering of vertrek.

Meer handige en leuke artikelen:

Toeren: 7 leuke autoroutes door Nederland

De 11 leukste autospelletjes voor onderweg

Auto huren: veelgestelde vragen en tips

Verborgen kosten bij autoverhuur

Stedentrip in Nederland: top 10 wat te doen in Rotterdam

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegtickets, hotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.

Kaart