Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Hoe plan je een vakantie in meerdere landen tijdens COVID-19

Alle artikelen

Hoe plan je een vakantie in meerdere landen tijdens COVID-19

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we je graag van inspiratie voorzien voor als we straks weer volop veilig kunnen reizen.

Velen van ons zijn er niet in geslaagd om zo vaak weg te gaan als we hadden gewild in 2020. Dus als je een avontuur na de lockdown plant, is het volkomen logisch om alles uit je reis te halen. Een vakantie in meerdere landen biedt de perfecte gelegenheid om het gebrek aan avontuur van deze zomer in te halen. Met deze tips streep je in één keer een paar landen van je wensenlijstje af.

Een reis met meerdere bestemmingen kan ook een goed inzicht geven in het lokale leven. Je kunt bijvoorbeeld naar Berlijn – een bruisende stad met een beladen geschiedenis – reizen. De Duitse hoofdstad biedt een bijzondere mix aan oude gebouwen en moderne architectuur. De grootste stad van Duitsland is een leuke bestemming voor een korte stedentrip. Vanuit Berlijn reis je verder naar Praag, de compacte en pittoreske hoofdstad van Tsjechië.

Vakantie in meerdere landen: Stedentrip Praag

Reisadvies Rijksoverheid

De Rijksoverheid adviseert om zoveel mogelijk thuis te blijven. Of kies voor een staycation in Nederland. Voor het buitenland geldt, reis niet en boek tot medio januari geen vakantiereizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Als je toch naar het buitenland moet, controleer dan eerst het reisadvies per land.

Zo zorg je ervoor dat je veilig op pad gaat

Waar ter wereld je ook heen gaat, zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Bezoek onze speciale pagina voor het boeken van vluchten naar meerdere steden om te zien hoe je Skyscanner kunt gebruiken om een vakantie in meerdere landen te boeken.

1. Wanneer je met de volgende COVID-19-reisbeperkingen rekening houd, zit je goed

Tijdens de pandemie van het coronavirus is reizen iets gecompliceerder dan normaal. Sommige bestemmingen vereisen dat alle reizigers bij aankomst gedurende 10 dagen in thuisquarantaine gaan.

Voor andere landen heb je een bewijs van een reisverzekering nodig met volledige dekking van elke bezoeker. Ook zijn er vakantiebestemmingen, zoals bijvoorbeeld de Canarische Eilanden, die eisen dat reizigers een negatieve PCR-test voor COVID-19 overleggen. Daarnaast wordt er op sommige luchthavens bij iedereen een temperatuur controle gedaan bij binnenkomst in het land.

Veel landen hebben de grenzen gesloten voor alle reizigers, behalve voor inwoners. Vluchten worden wereldwijd nog steeds verstoord waardoor internationale inkomende en uitgaande vluchten minder frequent zijn dan dat we gewend zijn.

Houd er rekening mee dat je op veel bestemmingen een mondkapje dient te dragen en er gevraagd zal worden, je handen te desinfecteren.

Raadpleeg voordat je jouw reis plant, onze regelmatig bijgewerkte kaart met wereldwijde reisbeperkingen, zodat je gemakkelijk kunt zien welke landen open zijn om naartoe te reizen. Controleer vervolgens de websites van de regering van elk land en de lokale ambassade voor up-to-date nieuws over toegangsvereisten – daar kun je controleren of quarantaine bij aankomst noodzakelijk is en welke documenten je bij aankomst nodig hebt.

Desinfecterende handgel

2. Heb ik een visum nodig voor een vakantie in meerdere landen?

Een van de belangrijkste overwegingen voor een vakantie in meerdere landen, ongeacht het coronavirus, is of je al dan niet een visum nodig hebt voor elke bestemming waar je naartoe gaat. Een snelle manier om dit te controleren is via de website iVisa.com, die ook service verlenen voor een veilige visumaanvraag.

Zorg ervoor dat al je visumdocumentatie in orde is voordat je vertrekt, en houd er rekening mee dat eventuele reiswijzigingen op het laatste moment – bijvoorbeeld als de reisbeperkingen van COVID-19 veranderen en je een andere route moet nemen – kunnen resulteren in een nieuw visumaanvraag.

Als inwoner van de 26 landen in het Schengengebied heb je geen visum nodig om andere landen binnen het Schengengebied te bezoeken. Wel heb je altijd een geldig paspoort of ander reisdocument nodig. Daarnaast zijn de coronavirusbeperkingen van individuele landen van toepassing. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een korte culturele reis van Berlijn via Kopenhagen naar Stockholm, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over visa.

Vakantie in meerdere landen: reisdocumenten

3. Hoe zit het eigenlijk met quarantaine? Wanneer is dat voor jou van toepassing

Dit is volledig afhankelijk van jouw vertrek- en aankomstbestemmingen. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het reisadvies en houd er rekening mee dat tijdens een roadtrip de door jou gekozen route de quarantainevoorschriften kan beïnvloeden.

Vakantie in meerdere landen

Hoe weet ik of ik veilig ben tijdens mijn vakantie in meerdere landen?

1. Wees flexibel en geïnformeerd

Raadpleeg de overheidspagina’s van elke bestemming om de beperkingen voor de landen die je wilt bezoeken te controleren. Controleer dit regelmatig voordat je vertrekt. Houd er rekening mee dat reizen in het tijdperk van COVID-19 meer flexibiliteit vereist dan je misschien gewend bent. Mogelijk moet je jouw plannen snel wijzigen als de reisbeperkingen veranderen, dus houd altijd de relevante websites van de ambassade en de overheid in de gaten.

Informatieborden met vluchtgegevens op luchthaven

2. Reis verstandig, sluit een reisverzekering af met volledige dekking voor een vakantie in meerdere landen

De enige manier om je vakantie in meerdere landen te beschermen tegen onverwachte veranderingen, is door te investeren in een reisverzekering met volledige dekking. Kijk op officiële websites van verzekeringsmaatschappijen voor poliswijzigingen als gevolg van het coronavirus, aangezien bepaalde bestaande polissen nu mogelijk strengere sluitingsdata hebben waarop je compensatie kunt claimen voor een geannuleerde reis. Neem contact op met jouw verzekeraar, bestudeer de kleine lettertjes van de polisvoorwaarden en raadpleeg onze complete gids voor reisverzekeringen voor vluchten. Houd er rekening mee dat het moeilijk kan zijn om volledig gedekt te worden door een reisverzekering als je ergens naartoe vliegt tegen het advies van jouw overheid in.

Roadtrip in meerdere landen

3. Als je tijdens een roadtrip met meerdere bestemmingen deze voorzorgsmaatregelen neemt, reis je veilig

Dit omvat het dragen van een mondkapje, in combinatie met veelvuldig handen wassen en het gebruik van desinfecterende handgel. Kijk op de website van de WHO voor de beste hygiënetips tijdens het reizen – en onze eigen gids voor een veilige roadtrip tijdens COVID-19.

Roadtrip in meerdere landen

4. Speel op safe en reserveer hotels met gratis annuleringsvoorwaarden

Deze zomer werden veel reizigers geconfronteerd door last-minute wijzigingen in het reisadvies van de overheid. In september bijvoorbeeld, toen het reisadvies voor Nederlandse reizigers die op de Griekse eilanden veranderden, moesten veel vakantiegangers hun koffers pakken en op het laatste moment een nieuwe vlucht naar huis boeken. Hoe onhandig het ook is, dit is een risico voor reizen tijdens het coronavirus. Om jezelf financieel te beschermen in het geval dat dit gebeurt, kun je hotels boeken die gratis annuleren als optie hebben.

We hebben een lijst samengesteld met unieke hotels in Nederland die gratis annuleren aanbieden, waaronder een designhotel in Amsterdam, een voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn in Rotterdam en een trendy hotel in Breda.

Als jouw hotelboeking is geannuleerd, lees dan onze gids over wat je vervolgens moet doen.

Unieke hotels in Nederland die gratis annuleren als optie hebben

5. Autohuur of pakketreis geboekt? Wellicht mag je gratis annuleren tijdens je vakantie in meerdere landen

Om dezelfde redenen als hierboven is het absoluut noodzakelijk om autohuur te boeken met gratis annuleren wanneer je een roadtrip door meerdere landen maakt tijdens het coronavirus.

Als je een pakketreis met meerdere bestemmingen boekt, kan het gemakkelijker zijn om een ​​terugbetaling aan te vragen als de omstandigheden veranderen. En als je vluchten plus autoverhuur of hotels boekt via dezelfde reisorganisatie, telt je reis technisch gezien als een pakketreis. Dit betekent dat als de reisbeperkingen van de overheid veranderen vóór aanvang van je reis, je in aanmerking moet komen voor een volledige restitutie volgens de ANVR-reisvoorwaarden voor pakketreizen.

Luieren aan het strand in een hangmat

6. Waar kan ik heen? Onderzoek een alternatief plan

Een vakantie in meerdere landen tijdens het coronavirus moet flexibel zijn, voor het geval reisbeperkingen veranderen terwijl je onderweg bent. Idealiter heb je echter flexibele autoverhuur, hotels en vluchten geboekt, zodat je een vlucht naar huis kunt nemen als een land code oranje krijgt.

Roadtrip in meerdere landen

Veelgestelde vragen over vakantie in meerdere landen

1. Welke bestemmingen zijn geopend voor vakantiegangers?

Je kunt op vakantie naar landen met een geel reisadvies. Let wel op de risico’s en beperkende maatregelen in het land. Op dit moment geldt er een oranje reisadvies voor alle landen in Europa, met uitzondering van de Canarische Eilanden. Reizen naar landen met een oranje reisadvies wordt afgeraden. In deze landen is vakantie vieren nog niet verantwoord. Dit geldt overigens voor alle landen buiten Europa, met uitzondering van Aruba, Bonaire en Sint-Maarten. Bekijk de website van Nederland Wereldwijd voor het actuele reisadvies van alle landen.

Wereldkaart

2. Wat moet ik doen als ik door een land rijd met reisbeperkingen, maar daar niet op vakantie ga?

Als je dit doet, houd er dan rekening mee dat je je aan de geldende beperkingen moet houden zodra je uit de auto stapt. Door ergens uit te stappen riskeer je een verplichte thuisquarantaine van 10 dagen terugkomst in Nederland. Deze situatie kun je het beste vermijden door bijvoorbeeld naar je bestemming te vliegen en bij aankomst een auto te huren. Kies waar mogelijk voor flexibele boekingsvoorwaarden.

Vakantie in meerdere landen tijdens COVID-19

3. Wat als het reisadvies voor een land verandert terwijl ik daar ben?

Wat moet je doen als het reisadvies tijdens je vakantie naar oranje verandert? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt dan aan om na te gaan of er mogelijkheden zijn om naar huis te gaan. Neem contact op met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij en maak gebruik van de vertrekmogelijkheden die er nog zijn. Als je (nog) niet kunt vertrekken, zorg dan in overleg voor een veilig onderkomen. Neem ook altijd contact op met je reisverzekering om te checken wat de gevolgen zijn voor jouw dekking als je niet vertrekt.

Nieuwe reisbeperkingen tijdens een vakantie in meerdere landen kunnen betekenen dat het tijd is om vervroegd naar je volgende bestemming te gaan. Dan is het fijn als je gekozen hebt voor flexibele hotel-, trein-, vlucht- en autoverhuurboekingen. Neem contact op met de reisorganisatie, het autoverhuurbedrijf of het boekingsplatform voor hotels om de nodige wijzigingen aan te brengen.

4. Wat moet ik doen als het reisadvies voor een land verandert in een negatief reisadvies voordat ik vertrek?

Als je ergens naartoe reist tegen het advies van de overheid in, zal dit hoogstwaarschijnlijk niet gedekt worden door je reisverzekering. Word je ziek onderweg, dan kunnen medische kosten hoog oplopen. Deze kosten zijn voor eigen rekening. Wees flexibel tijdens een vakantie in meerdere landen. Zorg voor een alternatieve reisroute waarop je kunt terugvallen zodra een van de landen een oranje reisadvies krijgt. Op deze manier kun je landen met een negatief reisadvies volledig vermijden.

5. Moet ik in quarantaine na mijn vakantie in meerdere landen?

Als je uit een land komt waar een oranje reisadvies geldt, dan is het dringende advies van de Rijksoverheid om na aankomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Vakantie in meerdere landen reizen per trein

Hoe kom je erachter welke landen open staan zijn voor reizigers?

Plannen aan het maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk welke landen open zijn op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mailupdates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen over reizen en het coronavirus?