Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Portugal weer open voor reizigers: dit moet je weten

Alle artikelen

Portugal weer open voor reizigers: dit moet je weten

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Droom jij van een vakantie onder de Portugese zon? Dan hebben we goed nieuws voor je! Portugal is namelijk weer open voor toeristen. In dit artikel geven we antwoord op jouw vragen over een vakantie in Portugal tijdens corona.

Portugal weer open: dit moet je weten

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 28 juni 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie.

Reisadvies Portugal: kan ik op vakantie naar Portugal?

Ja, je mag weer op vakantie naar Portugal! Sinds 15 mei 2021 geldt er een geel reisadvies voor Portugal (inclusief Madeira en de Azoren). Dit betekent dat het volgens de Nederlandse overheid verantwoord is om naar Portugal te reizen, mits je je strikt aan de extra restricties en maatregelen houdt. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Reisbeperkingen Portugal: test- en quarantaineregels

Portugal is weer open voor reizigers uit Nederland en sinds 22 mei 2021 hoeven zij niet meer verplicht in quarantaine bij aankomst in Portugal. Reis je met het vliegtuig naar Portugal? Dan moet je nog wel een negatief testcertificaat laten zien om Portugal binnen te komen. Een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Voor een negatieve antigeentest geldt dat deze niet ouder dan 48 uur mag zijn.

Daarnaast dien je voor vertrek naar het vasteland van Portugal een registratieformulier in te vullen. Ga je op vakantie naar Madeira? Dan moet je tussen 48 uur en 12 uur voor vertrek dit formulier invullen. En voor reizigers naar de Azoren geldt dat je deze online vragenlijst in moet vullen voor vertrek.

De coronarestricties (zoals de test- en vaccinatieregels) van luchtvaartmaatschappijen zijn mogelijk niet afgestemd op de inreisbeperkingen en toelatingseisen van Portugal. We raden je daarom aan om voor vertrek zowel de voorwaarden van je luchtvaartmaatschappij als de nationale richtlijnen van de Portugese overheid te raadplegen.

Let op! Met ingang van 11 juni hoeven reizigers die per vliegtuig de Algarve bezoeken bij aankomst geen negatieve PCR-test meer te laten zien. Het is nog wel nodig een sneltest, de zogeheten antigeentest, te tonen bij aankomst in het Zuid-Europese land. Deze test moet negatief zijn en maximaal 48 uur voor het boarden zijn afgenomen.

Algarve Portugal

Vaccinatiepaspoort Portugal

Op dit moment wordt een vaccinatiebewijs van de GGD alleen geaccepteerd op Madeira. Op het eiland zijn reizigers welkom die volledig zijn gevaccineerd of die kunnen aantonen dat ze in de afgelopen 90 dagen positief getest zijn op het coronavirus. Een negatieve PCR-test is voor hen dan niet meer nodig.

De verwachting is dat het vasteland van Portugal de komende maanden ook gevaccineerde reizigers gaat toelaten. Het land hoopt snel te kunnen gaan testen met het Europese coronapaspoort. Meer lezen over het EU COVID-19-certificaat? In dit artikel worden al jouw vragen over het vaccinatiepaspoort beantwoord.

Wat zijn de coronaregels in Portugal?

In Portugal gelden andere coronamaatregelen dan in Nederland. Zo moet je in Portugal minimaal twee meter afstand houden en geldt er zowel binnen als buiten een mondkapjesplicht. In de buitenlucht geldt deze verplichting alleen als je geen 2 meter afstand kunt houden. Mondkapjes zijn in de buitenlucht niet verplicht voor kinderen tot 10 jaar en personen met een medische verklaring. De maximale groepsgrootte buiten is zes personen en er geldt een verbod op het nuttigen van alcoholische dranken op de openbare weg.

Een volledig overzicht van de maatregelen vind je op de officiële website van de Portugese regering (informatie in het Portugees). Houd er rekening mee dat de lokale maatregelen per regio verschillen. Raadpleeg daarom de website van de lokale overheid voor een actueel overzicht van de maatregelen.

Wat is er open in Portugal?

Na een strenge lockdown begin dit jaar, heeft Portugal de afgelopen tijd een reeks versoepelingen doorgevoerd. Op het vasteland van Portugal geldt geen avondklok en momenteel is bijna alles weer geopend. Uiteraard met inachtneming van een aantal restricties:

  • Alle winkels zijn geopend (doordeweeks tot 21:00 uur en in het weekend tot 19:00 uur).
  • Restaurants en cafés zijn geopend tot 22:30 uur, waarbij er binnen een maximum van 6 personen per tafel geldt en op het terras een maximum van 10 personen.
  • Bibliotheken, musea, bioscopen, theaters en toeristische monumenten zijn geopend. Er is maximaal 2/3 van het totaal aantal mogelijk bezoekers toegestaan.
  • Stranden zijn toegankelijk, mits men zich aan de coronamaatregelen houdt (afstand houden, maximale groepsgrootte, e.d.).
  • In het openbaar vervoer en in taxi’s is het dragen van een mondkapje verplicht en is de maximale capaciteit 2/3 van de totale bezetting.
  • Hotels en andere accommodaties zijn geopend. Het Portugese Bureau voor Toerisme heeft een ‘Clean & Safe’ keurmerk ontwikkeld dat aangeeft of een accommodatie voldoet aan de hygiëne-eisen tegen de verspreiding van COVID-19.
Lissabon Portugal

Mooie plekken in Portugal

Portugal is weer open en dat is goed nieuws, want het veelzijdig land is een fantastische vakantiebestemming. Zin in een stedentrip? Dan zul je je in de kleurrijke steden Lissabon en Porto uitstekend vermaken. Het barst er van de culturele monumenten en lekkere eetadresjes.

Zon- en strandaanbidders kunnen prima uit de voeten in de Algarve. Aan de zuidkust van Portugal vind je niet alleen prachtige stranden met grillige rotspartijen, maar ook sfeervolle stadjes. Vier je liever vakantie in een minder toeristisch gebied? Ontdek dan de onbekende regio Alentejo.

En voor wie er graag op uit trekt in de natuur, is een vakantie naar Madeira of de Azoren een aanrader. De ongerepte natuur op deze eilanden is oogverblindend. Zin in een roadtrip? In dit artikel vind je inspiratie voor mooie autoroutes door Portugal.

Sta je inmiddels te popelen om een reis naar Portugal te boeken? Ga dan goed voorbereid op reis! Raadpleeg altijd eerst het laatste reisadvies van de Rijksoverheid en de richtlijnen van de WHO voordat je op reis gaat. Verdiep je daarnaast in de huidige maatregelen op de website van de lokale overheid.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Veelgestelde vragen over reizen naar Portugal tijdens corona

Is Portugal weer open voor toeristen?

Ja, Portugal heeft haar grenzen weer geopend voor reizigers. Als je naar Portugal reist, hoef je bij aankomst niet meer in quarantaine. Je moet nog wel een negatieve PCR-test of antigeentest overleggen als je met het vliegtuig reist.

Wat is het reisadvies voor Portugal?

Op dit moment geldt er voor Portugal een geel reisadvies. Dit betekent dat je van de overheid naar Portugal mag reizen. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Moet je in Portugal in quarantaine?

Nee, Portugal heeft de quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland op 22 mei 2021 opgeheven.

Is een PCR-test verplicht voor Portugal?

Alle reizigers vanaf 2 jaar die met het vliegtuig vanuit Nederland naar Portugal reizen, moeten een negatieve PCR-test kunnen laten zien. De test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Reizigers die per vliegtuig de Algarve bezoeken hoeven bij aankomst geen negatieve PVR-test meer te laten zien. Het is nog wel nodig een sneltest, de zogeheten antigeentest, te tonen bij aankomst in het Zuid-Europese land. Op dit moment wordt een vaccinatiebewijs van de GGD alleen geaccepteerd in Madeira.

Zijn mondkapjes verplicht in Portugal?

Ja, in Portugal is het verplicht om een mondkapje te dragen. In de buitenlucht is een mondkapje alleen verplicht als je geen twee meter afstand kunt houden. De mondkapjesplicht geldt niet voor kinderen tot 10 jaar en personen met een medische verklaring.

Meer lezen?

Disclaimer: dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 28 juni 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over het coronavirus kan echter in korte tijd veranderen en per bestemming verschillen. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden, maar dit kan niet worden gegarandeerd. Wij raden je aan om voordat je op reis gaat het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen.

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.