Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Reisvoorwaarden tijdens corona: dit moet je weten over de nieuwe regels en benodigde documenten

Alle artikelen

Reisvoorwaarden tijdens corona: dit moet je weten over de nieuwe regels en benodigde documenten

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is, maar dat betekent niet dat we geen plannen voor de toekomst kunnen maken. Daarom blijven we je graag van inspiratie voorzien voor als we straks weer volop veilig kunnen reizen.

Reisplannen aan het maken voor 2021? Tijdens corona ziet de voorbereiding op je reis er anders uit dan je gewend bent. Voor vertrek moet je uitzoeken wat de toegangseisen van je vakantiebestemming zijn en welke documenten je nodig hebt: van negatieve testcertificaten tot gezondheidsverklaringen. In dit artikel geven we antwoord op alle vragen over de reisvoorwaarden tijdens corona en de benodigde documenten als je op reis gaat tijdens de pandemie. Ook lees je alles over de regels en toelatingseisen in de populairste vakantielanden Italië, Frankrijk en Spanje.

Let op! Tot eind maart geldt het dringende advies van de Rijksoverheid om geen reizen naar het buitenland te maken, tenzij strikt noodzakelijk. Wil je graag je een reis plannen voor daarna? Dan raden we je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen voordat je een vakantie boekt. Lees ook het meest actuele COVID-19 reisadvies en veelgestelde vragen over COVID-19.

Wat is een PCR-test?

Een PCR-test is de meest gebruikte en meest betrouwbare test om te achterhalen of je besmet bent met het coronavirus. Daarbij wordt gekeken of er zich virusdeeltjes in de neus- of mondholte bevinden. De meeste landen hebben op dit moment een inreisbeperking als onderdeel van de coronamaatregelen. Een negatieve PCR-test met medisch certificaat is dan nodig om het land in te mogen reizen.

Let op! De PCR-test voor reizigers kun je niet afnemen bij de GGD. Deze teststraten zijn bedoeld voor mensen met corona-symptomen en niet voor vakantiegangers. Bovendien levert de GGD niet het certificaat dat je nodig hebt om te kunnen reizen. Voor een PCR-test met certificaat kun je tegen betaling terecht bij een aantal commerciële partijen.

Reisvoorwaarden corona: PCR-test

Welke airlines verplichten een PCR-test voor vertrek?

Alle luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen zullen passagiers voor het boarden controleren op het bezit van een negeatieve PCR-testuitslag. Zonder een verklaring mag iemand niet aan boord. Sinds 29 december moeten alle passagiers die vanuit het buitenland met een vliegtuig naar Nederland willen afreizen verplicht een negatieve PCR-testverklaring kunnen overleggen. Dit geldt ook voor Nederlanders. De PCR-test moet maximaal 72 uur voor aankomst zijn afgenomen.

Reis je vanuit Nederland naar het buitenland? Dan is het afhankelijk van je bestemming of een negatieve PCR-test met certificaat verplicht is of niet. Zoek voor vertrek goed uit wat de toegangseisen van je vakantiebestemming zijn en welke documenten je nodig hebt. Raadpleeg ook je vliegmaatschappij voor alle regels en reisvoorwaarden tijdens corona.

Wat is een gezondheidsverklaring voor reizigers?

Vlieg je van of naar Nederland? Dan heb je zowel voor de heen- als terugreis een gezondheidsverklaring nodig. Op dit formulier vul je zelf naar waarheid in of je coronagerelateerde klachten hebt. Alle reizigers van 13 jaar en ouder die via een Nederlandse luchthaven reizen, moeten dit ingevulde formulier laten zien bij het boarden en tijdens de reis bij zich houden. Alleen als je geen klachten hebt mag je aan boord. Je kunt het document uitprinten via de website van de Rijksoverheid. Geen printer? Het is ook mogelijk om het formulier op je telefoon in te vullen en te bewaren.

In de meeste landen is het ook verplicht om bij aankomst een Engelstalige gezondheidsverklaring (Travel Health Declaration Form) te overhandigen. In enkele landen is een gezondheidsverklaring niet voldoende en kan het zijn dat je extra formulieren moet invullen of dat er om andere medische documenten wordt gevraagd. Controleer daarom altijd voordat je op reis gaat welke documenten je moet kunnen overleggen op jouw bestemming.

Reisvoorwaarden corona: Desinfecterende handgel

Wat is een Passenger Locator Form?

Een aantal landen verplichten je om voor aankomst een Passenger Locator Form in te vullen. Dit formulier helpt bij het achterhalen van contacten wanneer er nieuwe besmettingen worden vastgesteld. Daarnaast wordt er op basis van jouw antwoorden bepaald of je bij aankomst in het land al dan niet in quarantaine moet gaan. Landen als België, Duitsland, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk vragen je om dit formulier binnen 48 uur voor aankomst in te vullen. Controleer voordat je op reis gaat of het invullen van een Passenger Locator Form verplicht is op jouw bestemming.

Regels voor Nederlanders die naar Frankrijk reizen

Toegangseisen Frankrijk tijdens corona

Je kunt op reis naar Frankrijk, niet noodzakelijke reizen worden echter tot eind maart afgeraden door de Rijksoverheid. Ga je toch naar Frankrijk? Dan moet je dit Franse formulier naar waarheid invullen en meenemen. Daarnaast ben je verplicht deze gezondheidsverklaring bij je te hebben als je van en naar Nederland vliegt, zowel tijdens de heen- als terugreis.

Wat heb je nodig om door Frankrijk te reizen?

Op doorreis in Frankrijk? Neem dan de ingevulde Franse gezondheidsverklaring mee, zodat je die altijd kunt laten zien als er onderweg naar gevraagd wordt.

Moet ik een PCR-test doen bij aankomst in Frankrijk?

Nee, op dit moment zijn er geen reisbeperkingen voor reizigers uit EU-landen. Er geldt dus geen verplichte PCR-test bij aankomst in Frankrijk.

Eiffeltoren Parijs Frankrijk

Regels voor Nederlanders die naar Spanje reizen

Toegangseisen Spanje tijdens corona

Ook in Spanje gelden er reisvoorwaarden tijdens corona. Zo ben je voordat je naar Spanje reist verplicht om een FSC form in te vullen. Je kunt dit formulier online invullen via deze website. Vervolgens ontvang je een QR Health Code die na aankomst in Spanje op de luchthaven gescand wordt.

Houd er ook rekening mee dat alle passagiers die van en naar Nederland vliegen een gezondheidsverklaring bij zich hebben, zowel tijdens de heen- als terugreis. Je kunt het formulier hier downloaden en zelf invullen.

Let op! Voor heel Spanje – inclusief de Balearen en de Canarische Eilanden – geldt tot ten minste eind maart een oranje reisadvies, dit betekent dat niet noodzakelijke reizen door de Rijksoverheid worden afgeraden.

Wat heb je nodig om door Spanje te reizen?

Maak je een overstap op een luchthaven in Spanje of reis je met de auto door Spanje? Ook dan kan er gevraagd worden naar bovenstaande QR Health Code en een negatief PCR-certificaat.

Moet ik een PCR-test doen bij aankomst in Spanje?

Ja, het tonen van een negatieve PCR-test met certificaat is verplicht bij aankomst in Spanje. De PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur.

Parc Guell Barcelona Spanje

Regels voor Nederlanders die naar Italië reizen

Toegangseisen Italië tijdens corona

Als je naar Italië reist, ben je verplicht een self-declaration formulier in te vullen en mee te nemen op reis. Daarnaast dien je voor de regio’s Calabrië, Puglia, Sardinië en Sicilië een extra formulier in te vullen of je te registreren voordat je op reis gaat.

Houd er ook rekening mee dat alle passagiers die van en naar Nederland vliegen een gezondheidsverklaring bij zich hebben, zowel tijdens de heen- als terugreis. Je kunt het formulier hier downloaden en zelf invullen.

Let op! Tot eind maart geldt het dringende advies van de Rijksoverheid om geen reizen naar Italië te maken, tenzij strikt noodzakelijk.

Wat heb je nodig om door Italië te reizen?

Ook als je enkel op doorreis bent in Italië, gelden er reisvoorwaarden tijdens corona. Je bent ook dan verplicht om altijd een negatieve PCR-test met certificaat en bovengenoemde self declaration form bij je te hebben.

Moet ik een PCR-test doen bij aankomst in Italië?

Ja, in Italië is een negatieve PCR-testuitslag met certificaat verplicht. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur.

Colosseum Rome Italie

Zoals je kunt lezen komt er heel wat uitzoekwerk bij kijken tijdens je voorbereiding op een reis tijdens de coronapandemie. Op dit moment geldt echter het dringende advies van de Rijksoverheid om ten minste tot eind maart geen reizen naar het buitenland te maken, tenzij strikt noodzakelijk. Ben je alvast vakantieplannen aan het maken voor daarna? Controleer dan voor vertrek de toegangseisen en benodigde documenten van je bestemming, de corona reisvoorwaarden van de luchtvaartmaatschappij en het actuele reisadvies van de Rijksoverheid.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Plannen aan het maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk welke landen open zijn op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Veelgestelde vragen over de reisvoorwaarden tijdens corona

Welke documenten heb ik nodig om te reizen tijdens corona?

Het is afhankelijk van je bestemming welke documenten je nodig hebt om te reizen tijdens corona. Alle reizigers die vliegen van en naar Nederland moeten sowieso een gezondheidsverklaring bij zich hebben (dit formulier kun je uitprinten via de website van de Rijksoverheid). In de meeste landen is het verplicht om bij aankomst ook een Engelstalige gezondheidsverklaring (Travel Health Declaration Form) te overhandigen. In sommige landen kan het zijn dat je extra formulieren in moet vullen, zoals het Passenger Locator Form. Daarnaast is momenteel in veel landen een negatieve PCR-testuitslag met certificaat verplicht. Van plan om op reis te gaan? Zoek voor vertrek goed uit wat de toelatingseisen van je vakantiebestemming zijn en welke documenten je nodig hebt.

Waar moet een PCR-test voor reizigers aan voldoen?

De PCR-test mag niet eerder zijn afgenomen dan het maximaal aantal uren voor aankomst, afhankelijk van de bestemming. Bij een negatieve uitslag, ontvang je een certificaat dat je tijdens je reis dient te kunnen tonen. De verklaring moet in het Engels zijn en wordt onder andere gecontroleerd op datum en tijd van de testafname, de gegevens van het testlab en of je voor- en achternaam overeenkomen met je paspoort.

Waar kan je de PCR-test voor reizigers af laten nemen?

De PCR-test kun je niet af laten nemen bij de GGD. Deze teststraten zijn niet bedoeld voor vakantiegangers en leveren bovendien niet het certificaat dat je nodig hebt om te kunnen reizen. Voor een PCR-test met certificaat kun je tegen betaling terecht bij een aantal commerciële partijen. Sommige reisorganisaties bieden gratis testen aan als je via hen boekt.

Dit artikel over reisvoorwaarden tijdens corona is voor het laatst bijgewerkt op 21 januari 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over het coronavirus kan echter in korte tijd veranderen en per bestemming verschillen. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden, maar dit kan niet worden gegarandeerd. Wij raden je aan om voordat je op reis gaat het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.