Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Kan ik op vakantie met één prik? Al jouw vragen over reizen met een vaccinatiebewijs beantwoord

Alle artikelen

Kan ik op vakantie met één prik? Al jouw vragen over reizen met een vaccinatiebewijs beantwoord

Het zijn moeilijke tijden voor reizigers. Maar nu de wereld zich voorbereidt om in 2021 weer open te gaan, zijn we hier om je te laten dromen en plannen voor je volgende avontuur - of dat nu een vakantie in eigen land is of dat je naar onbekende bestemmingen vliegt. Tot die tijd hebben we het laatste COVID-19 reisadvies en updates om je op de hoogte te houden, zodat je er klaar voor bent om weer op reis te gaan.

Vakantieplannen aan het maken voor deze zomer? Dan zit je waarschijnlijk met heel veel vragen over de coronaregels en toegangseisen. Kan ik op vakantie met één prik? Hoe kom ik aan een vaccinatiepaspoort? In dit artikel geven we antwoord op jouw vragen over reizen met een vaccinatiebewijs.

Dit artikel over reizen met een vaccinatiebewijs is voor het laatst bijgewerkt op 13 juli 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie. Informatie over het coronavirus kan echter in korte tijd veranderen en per bestemming verschillen. Daarom raden wij je aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Moet ik gevaccineerd zijn om te kunnen reizen?

Nee, maar een vaccinatiebewijs maakt reizen binnen de EU wel gemakkelijker. Per 1 juli is een EU Digitaal Coronacertificaat (DCC) beschikbaar voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Het zogenaamde coronapaspoort geldt als reisdocument binnen de hele Europese Unie.

Dit betekent echter niet dat je zonder vaccinatiebewijs niet kunt reizen. Je kunt ook op vakantie met een negatieve PCR-test of een bewijs dat je hersteld bent van corona. Houd er wel rekening mee dat landen verschillende eisen stellen aan het coronabewijs, dus check voor vertrek naar jouw bestemming altijd de actuele inreisbeperkingen op de website van de Rijksoverheid.

Man met mondkapje kijkt op telefoon

Kan ik op vakantie met één prik?

Europese landen hebben afgesproken dat je pas bij twee prikken een EU Digitaal Coronacertificaat (DCC) krijgt. Voor het Janssen-vaccin geldt dat één prik wel voldoende is om volledig gevaccineerd te zijn. Ook mensen die al corona hebben gehad, hebben maar één vaccinatie nodig (mits er geregistreerd staat dat je corona hebt gehad).

Daarnaast mogen individuele lidstaten afwijken van deze regel en ook één prik bij reizigers uit de EU goedkeuren. De meeste landen eisen echter dat je volledig gevaccineerd bent en dat je laatste prik minstens 14 dagen voor aankomst gezet is.

Ben je nog niet volledig gevaccineerd? Dan heb je nog een paar andere opties: je kunt ook op reis met een negatieve PCR-test, een negatieve antigeentest of als je kunt aantonen dat je hersteld bent van corona. Omdat landen verschillende eisen stellen, raden wij aan om de actuele maatregelen op jouw bestemming te checken op Nederland wereldwijd.

Met welke vaccins mag je reizen?

Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) adviseert alleen toegang voor mensen die gevaccineerd zijn met vaccins van de fabrikanten AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Janssen en Moderna. Voor deze vaccins geldt dat je volledig gevaccineerd bent na twee prikken, alleen voor het Janssen-vaccin is één prik voldoende om volledig gevaccineerd te zijn. Houd er wel rekening mee dat je laatste prik minstens 14 dagen aankomst op jouw bestemming gezet moet zijn om te kunnen reizen met een vaccinatiebewijs.

Naar welke landen mag ik reizen als ik gevaccineerd ben?

Het EU Digitaal Coronacertificaat (DCC) geldt als reisdocument binnen de hele Europese Unie. Dit betekent echter niet dat het volgens de Nederlandse overheid verantwoord is om naar al deze EU-landen te reizen. Vakantie vieren is alleen verantwoord in landen met een geel of groen reisadvies. Reizen naar landen met een oranje reisadvies wordt afgeraden.

Er geldt op dit moment een positief reisadvies voor o.a België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland. Reizen naar het vasteland van Spanje wordt nog steeds afgeraden, voor de Balearen en de Canarische Eilanden geldt wel een geel reisadvies. Bekijk hier de kleurcodes en reisadviezen van de Rijksoverheid.

Let op: een geel of groen reisadvies van de Nederlandse overheid betekent overigens niet dat er geen inreisbeperkingen gelden. Check dus voor vertrek altijd de actuele maatregelen op jouw bestemming. Nog niet volledig gevaccineerd? In de meeste landen ben je ook welkom met een negatieve PCR-testuitslag, een negatieve antigeentest of een bewijs dat je hersteld bent van corona.

Moet je als je gevaccineerd bent ook in quarantaine na een verblijf in een hoog risico gebied?

Ja, na een verblijf in een gebied met een hoog coronarisico geldt een quarantaineplicht van 10 dagen. Dit geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Je kunt de duur van je thuisquarantaine verkorten met een coronatest op dag 5.

Moet je als je gevaccineerd ook nog een PCR-test doen voordat je op vakantie kunt?

Als je een vaccinatiebewijs kunt laten zien hoef je veelal niet meer te testen. Dit geldt echter niet voor elk land. Aanvullende eisen kunnen per bestemming verschillen, dus check voor vertrek Nederland Wereldwijd voor de actuele regels op jouw bestemming.

Ook als je reist vanuit een hoog risico land dat volgens de Europese richtlijnen op rood staat, mag een land aanvullende maatregelen verplicht stellen zoals een negatieve PCR-test of een quarantaineplicht.

Reizen met vaccinatiebewijs: coronatest

Hoe kom ik aan een vaccinatiebewijs?

Ben je gevaccineerd? Dan kun je 14 dagen na je eerste prik je vaccinatiebewijs laden in de gratis CoronaCheck-app. Dit doe je door in te loggen met je Digi-D. De app haalt dan automatisch je vaccinaties op uit het register van het RIVM en de GGD. Vervolgens maakt de app een QR-code die aantoont dat je gevaccineerd bent en die kan worden gescand als je naar een Europees land reist.

Ben je bij de huisarts gevaccineerd en staan jouw gegevens niet in de systemen? Dan kun je rechtstreeks bij de arts die je geprikt heeft een QR-code aanvragen.

CoronaCheck werkt op iOS en Android-telefoons vanaf Android 6 en iOS 12 (iPhone 5s en nieuwer). Heb je geen geschikte smartphone? Dan kun je op de website van CoronaCheck een papieren bewijs uitprinten, zodat je ook naar het buitenland kunt reizen met een vaccinatiebewijs.

Wordt het gele boekje geaccepteerd als vaccinatiebewijs om te reizen?

Een bevestiging van vaccinatie in het gele boekje geldt niet als officieel vaccinatiebewijs. Er zijn echter wel landen die het gele vaccinatieboekje (tijdelijk) accepteren. Dit verschilt per land, dus check voor vertrek naar jouw bestemming of je het gele boekje kunt gebruiken om te reizen met vaccinatiebewijs.

Reizen met vaccinatiebewijs

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.