Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws Remote werken in het buitenland? Kies voor een workation in Spanje

Alle artikelen

Remote werken in het buitenland? Kies voor een workation in Spanje

Je werkplek voor een tijdje verhuizen naar het zonnige zuiden? In dit artikel lees je alles over remote werken in Spanje.

Tijdens corona hebben we massaal ontdekt hoe is het om locatie-onafhankelijk te werken. Ben jij niet gebonden aan een vaste werkplek en droom je ervan om voor een langere periode te werken in een inspirerende vakantieomgeving? Ga op workation in Spanje! Wij vertellen je alles wat je wilt weten als je ervoor kiest om remote te gaan werken in Spanje.

Plannen aan het maken voor een workation in het buitenland? Dan raden we je aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Waarom op workation in Spanje

Spanje is een perfecte bestemming als je voor een langere periode in het buitenland wilt werken. De kosten voor levensonderhoud liggen in Spanje onder het Europese gemiddelde, het klimaat is er aangenaam, de Spaanse keuken is verrukkelijk en ook niet onbelangrijk: de internetverbinding is er over het algemeen zeer stabiel.

Daarbij vind je in de steden veel coworking plekken of koffiebars en barst het veelzijdige land van de mooie plekken die jij in je vrije tijd kunt gaan ontdekken. Als de werkdag voorbij is kun je volop genieten van de mooie stranden, bruisende steden en de prachtige natuur. Kortom, Spanje heeft alles in huis voor een fijne workation.

Spanje

Wifi en coworking plekken in Spanje

Goede wifi is natuurlijk levensbehoefte nummer één als je remote wilt werken in Spanje. Geen internet, betekent immers geen werk. Gelukkig is de internetverbinding in Spanje over het algemeen snel en stabiel. Alleen op het Spaanse platteland kan het voorkomen dat je niet overal toegang hebt tot internet. Doe vooraf dus research of de wifiverbindingen goed zijn op jouw bestemming en in de accommodatie waar je verblijft.

Op zoek naar een goede werkplek in Spanje? Vooral in de grote steden vind je veel goede coworking plekken of koffiebars met snelle wifi. Ook bieden veel hotels in de steden tegenwoordig coworking ruimtes aan tegen een redelijke prijs.

Heb je een visum of werkvergunning nodig voor Spanje?

Binnen Europa geldt vrij verkeer van goederen, diensten en mensen. Hierdoor mag je als EU-burger doorgaans overal in de Europese Unie werken zonder werkvergunning, dus ook in Spanje.

Verblijf je minder dan drie maanden in Spanje? Dan hoef je slechts in bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Wil je langer dan drie maanden remote werken in Spanje? Dan moet je een NIE (Número de Identidad de Extranjero) aanvragen. Dit persoonlijke identificatienummer voor buitenlanders is een bewijs dat je legaal in Spanje verblijft en noodzakelijk bij het regelen van diverse zaken bij officiële instanties (zoals internet, telefoon en elektriciteit).

Raadpleeg de website van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse zaken voor meer informatie over procedures.

Remote werken in Spanje

Hoe lang mag je in Spanje blijven?

Dat je geen werkvergunning nodigt hebt als EU-burger, betekent niet dat je onbeperkt in Spanje kunt verblijven zonder zaken te regelen. Zo word je als je langer dan zes maanden per jaar in Spanje verblijft, gezien als fiscale inwoner van Spanje en moet je als werknemer dus inkomstenbelasting gaan betalen. Daarnaast moet je je in Nederland laten uitschrijven bij de gemeente als je in een kalenderjaar meer dan acht maanden in het buitenland verblijft.

Wil je voor langere tijd in Spanje gaan werken? Laat je dan goed voorlichten en raadpleeg instanties die je verder kunnen helpen zoals de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en de Spaanse ambassade.

Digital Nomad Visum Spanje

Op dit moment werkt de Spaanse overheid aan de invoering van een Digital Nomad Visum, waarmee het als ‘digitale inwoner’ van Spanje mogelijk is om maximaal 12 maanden locatie-onafhankelijk te werken. Dit visum is vrij gemakkelijk en snel te regelen en geeft je een legale status als reizende professional die toch aanspraak kan maken op voorzieningen in een land. Waarschijnlijk zal je wel moeten kunnen aantonen dat je voor langere tijd inkomen hebt als je remote gaat werken in Spanje.

Waar op workation in Spanje

De Canarische eilanden worden al jaren veelvoudig genoemd in ranglijsten met beste bestemmingen voor digital nomads. En dat is natuurlijk niet zo gek, want nadat je je laptop hebt dichtgeklapt kun je er volop genieten van de fantastische stranden. Bovendien liggen de kosten voor levensonderhoud relatief laag, heerst er een ontspannen (eiland)sfeer, is de internetverbinding er meestal stabiel en heerst er het hele jaar een mild klimaat.

Verblijf je liever in een stad? Dan is Barcelona een aanrader voor een workation. In de bruisende stad struikel je bijna over de coworking plekken en koffiebarretjes met goede wifi. Bovendien is Barcelona door de goede infrastructuur en netwerkmogelijkheden voor ondernemers een van de beste startup-hubs van Europa.

Goedkopere (en warmere) opties zijn steden als Valencia en Malaga. Ook in deze zonnige steden zijn de zaken goed geregeld voor digital nomads, alleen liggen de kosten voor levensonderhoud wel een stukje lager dan in Barcelona. De ideale steden dus om remote te werken in Spanje!

Barcelona

Enthousiast geworden om voor een langere periode remote te werken in Spanje? Laat je dan vooraf goed informeren bij officiële instanties over de procedures en mogelijkheden. Zodra je alles goed geregeld hebt, kun je gaan genieten van een geweldige workation in Spanje. Niet alleen omdat je in je vrije tijd de mooiste plekken kunt ontdekken, maar ook omdat je nieuwe werkomgeving hernieuwd werkplezier, creativiteit en nieuwe inzichten zal geven. Work hard, play hard!

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.