Het coronavirus (COVID-19) kan invloed hebben op je reisplannen. Waar je ook heengaat, hier vind je het laatste advies.

Nieuws 7 tips voor een veilige roadtrip tijdens corona

Alle artikelen

7 tips voor een veilige roadtrip tijdens corona

Sinds maart is reizen ineens minder vanzelfsprekend geworden. Het maken van een roadtrip tijdens corona is echter in populariteit gestegen. Ultieme vrijheid en gaan en staan waar je maar wilt. We vertellen je ten eerste graag meer over autohuur. Daarnaast besteden we aandacht aan de plaatsen die momenteel te bezoeken zijn, en hoe je veilig per auto reist ten tijde van corona. Verder tippen we omtrent de voorzorgsmaatregelen die er bij verhuurbedrijven getroffen zijn en hoe het zit met verzekeringen. Tenslotte een korte update over hotels en campings.

We zijn ons ervan bewust dat reizen op dit moment niet is zoals het was. Naast de meest recente COVID-19 reisadviezen en updates, willen we jullie graag blijven inspireren met mooie reisinformatie. Zodat je zodra de wereld zich weer opent, klaar bent om weer op pad te gaan.

Roadtrip tijdens corona

Wil je plannen maken voor een roadtrip in Europa? Bekijk op onze interactieve wereldkaart welke landen open zijn. We raden je ten zeerste aan om het laatste reisadvies van de Rijksoverheid te raadplegen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te lezen voordat je op reis gaat.

Omdat de informatie over het coronavirus elke dag verandert, kan het moeilijk worden om de feiten bij te houden die voor jou het meest relevant zijn. We raden je daarom aan de actuele informatie over het coronavirus van het RIVM nauwlettend in de gaten te houden. Veelgestelde vragen en antwoorden over COVID-19 kun je hier lezen.

Of je roadtrip tijdens corona je over de Nederlandse wegen voert of je gaat reizen in landen waar we momenteel naar toe mogen, sla deze tips op – houd daarnaast het nieuws goed in de gaten, aangezien maatregelen snel kunnen veranderen – en je gaat veilig op reis.

Hoe huur ik een auto – en wat is er sinds corona verandert?

Een roadtrip tijdens corona is helemaal zo gek nog niet, een auto huren, gas geven en gaan.

Juist in deze COVID-19 periode is een auto huren een goede optie. Het grote voordeel van een roadtrip tijdens corona is het feit dat je met je eigen gezelschap, in een eigen afgesloten ruimte reist. Je bepaalt zelf de route, stopt wanneer je wil en op plekken die jij veilig acht. Zo ontloop je de massa en geniet je optimaal van een veilige vakantie.

Het is aan te raden je auto voor aankomst op je vakantieadres in Nederland te reserveren via een gerenommeerde verhuurder. Deze geeft je zekerheid dat het door jouw gewenste type auto tijdens het ophaalmoment gereed staat. Mochten er onverhoopt problemen zijn, dan heb je een Nederlands aanspreekpunt om bij problemen te helpen. Zorg er verder voor dat je over een creditcard beschikt. Deze heb je doorgaans nodig voor de huur, maar ook voor de borg.

Check tenslotte of de auto ruim genoeg is voor je gezelschap plus de bagage. Vergeet bovendien niet de auto volgetankt terug in te leveren en controleer of er wel of geen navigatie standaard in het voertuig aanwezig is. Als je deze stappen volgt, kan er weinig mis gaan met je roadtrip tijdens corona.

Auto huren tijdens corona

Autoverhuurders hebben sinds COVID-19 waar nodig aanpassingen doorgevoerd om de verhuur zo veilig mogelijk te maken. Aangescherpte hygiënemaatregelen zijn daar een voorbeeld van.

Roadtrip tijdens corona? Hier wil je naar toe!

Als het om autovakanties gaat, ligt een roadtrip Europa het meest voor de hand, aangezien op het moment van schrijven nog lang niet alle landen buiten Europa de grenzen opnieuw geopend hebben.

Op dit moment – dit kan vanzelfsprekend dagelijks veranderen – is het mogelijk op roadtrip tijdens corona te gaan naar:

Steek de grens over naar onze zuiderburen, België of een klein beetje verder naar het altijd gemoedelijke Luxemburg. Misschien denk je niet zo snel aan Cyprus, maar ook hier is het prachtig toeren, bijvoorbeeld door Troödosgebergte. Duitsland is onder vele Nederlanders onverminderd populair en altijd een goed idee voor een vakantie.

Belgisch bier

Of wat dacht je van Scandinavië? Huur een auto voor een roadtrip in Denemarken of Noorwegen. Zoek de zon op in Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal of Spanje.

Oefen nog eens je hellingproef en slinger met je bolide door de Oostenrijkse of Zwitserse bergen. Durf je links te rijden, ga op roadtrip tijdens corona in het Verenigd Koninkrijk. Laat je verrassen door de schoonheid van het Oostblok en stuur dagenlang door landen als Polen, Hongarije, Slovenië, Slowakije of Tsjechië.

Roadtrip Zwitserland

Tenslotte is er nog een land, misschien wel de ultieme bestemming voor een roadtrip, IJsland.

Roadtrip tijdens corona: Ben ik veilig?

Er is geen reden om je tijdens je roadtrip niet veilig te voelen zolang je de adviezen van het RIVM en lokale overheden opvolgt.

Dit doen autoverhuurbedrijven extra sinds de komst van corona

Sinds de uitbraak van corona hebben autoverhuurbedrijven de volgende maatregelen getroffen om verspreiding tot een minimum te beperken:

Op de verhuurkantoren, waar je de huurauto ophaalt en weer inlevert, worden de afstandsregels in acht genomen en draagt het personeel een mondkapje en/of handschoenen. Veel kantoren zijn voorzien van een plastic spatscherm op de balie.

Na elke verhuurbeurt wordt de auto goed schoongemaakt. Dat is standaardprocedure, echter tijdens de pandemie periode worden het stuur, de versnellingspook en de autosleutel nog eens extra grondig gereinigd.

Veel verhuurders bieden de mogelijkheid online te registreren. Als dit bij jouw bedrijf het geval, maak daar zeker gebruik van. Dat scheelt weer een contactmoment.

Hoe zit het met verzekeringen bij een roadtrip tijdens corona?

Het coronavirus heeft de reisplannen van 2020 flink in de war gegooid, maar hoe zit het met je reis- en annuleringsverzekering?

  • Vooropgesteld, corona of niet, is het altijd verstandig een reisverzekering af te sluiten. Onvoorziene gevallen zoals bijvoorbeeld vermiste bagage is daardoor gedekt. Het is verstandig rekening te houden met het feit dat bij de meeste verzekeringsmaatschappijen niet alle kosten die zijn ontstaan door het coronavirus gedekt zijn.
  • Wanneer je op roadtrip gaat naar een land dat door het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden wordt, geeft de reisverzekering geen dekking.
  • Mocht je op roadtrip zijn en vanwege besmetting niet huiswaarts kunt keren, dan worden de extra gemaakte kosten enkel vergoed wanneer jij of een reisgenoot vanwege corona niet huiswaarts kunnen keren.
  • Mocht je op een bestemming zijn waar tijdens je verblijf een uitbraak plaatsvindt, probeer dan het land zo spoedig mogelijk te verlaten. Doe je dat niet, dan vervalt je verzekering.

Dan hebben we ook nog de annuleringsverzekering. Wanneer kun je hier aanspraak op maken?

  • Wanneer er op een bestemming geen negatief reisadvies van kracht is, is het niet mogelijk om de annuleringsverzekering te gebruiken om de reis af te zeggen. Kort door de bocht gezegd; wie zelf afzegt, is de reissom kwijt.
  • Mocht je zelf of een van je familieleden corona oplopen voor vertrek en daardoor in quarantaine moeten verblijven, dan is dat – in combinatie met een doktersverklaring – wel een geldige reden om de reis voor vertrek af te zeggen. De verzekering zal borg staan voor de reeds betaalde reissom.
  • Wanneer een land onverhoopt niet toegankelijk is voor reizigers vanwege corona, is dat geen geldige annuleringsreden voor de verzekering. Je reisagent, autoverhuurder of luchtvaartmaatschappij zullen je de mogelijkheid bieden de reis om te boeken of bieden je een voucher aan.
Roadtrip tijdens corona

Kan ik in de hotels van mijn keuze terecht?

Vrijwel alle hotels zijn inmiddels weer geopend. De hotels hebben sinds de (her)opening maatregelen getroffen waardoor je veilig kunt overnachten en op alle zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand kunt houden.

Bovendien zijn er bij veel accommodaties alternatieven voor het ontbijtbuffet of het diner. Zo wordt er bijvoorbeeld ontbijt naar de kamer gebracht, ontbijt of diner je in verschillende shifts en zijn buffetten gesloten om te voorkomen dat er veel langs elkaar heengelopen wordt. Extra schoonmaakrondes zijn eveneens op veel plaatsen doorgevoerd.

Hotelkamer

Zijn de campings open?

Je roadtrip tijdens corona combineren met een verblijf op de camping is ideaal. Sinds juni 2020 mogen Nederlandse campinghouders de deuren weer openzetten voor vakantiegangers. Eerst de terreinen met privé sanitair, enige tijd later ook de campings met gedeelde faciliteiten. Toeristen uit binnen- en buitenland zijn welkom. Aan de gasten wordt gevraagd de drukte te mijden.

De zwembaden, zowel binnen- als buitenzwembaden zijn op de terreinen ook weer geopend. Elke accommodatie maakt echter zelf de afweging of en op welke manier zij de faciliteiten openen. Hetzelfde is van kracht voor animatie, elk team bepaalt zelf welke activiteiten doorgang zullen vinden en welke niet.

Tent op camping

Roadtrips zijn een uitstekende manier om vakantie te vieren, omdat ze kort of lang, intens of ontspannen, gepland of ongepland kunnen zijn. Maar waar en hoe begin je eigenlijk met het plannen je reis? Lees ons artikel met 75+ tips voor het plannen van de ultieme roadtrip.

Ontdek waar je heen kunt reizen

Plannen aan het maken om de wereld weer te gaan ontdekken? Bekijk welke landen open zijn op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Meer lezen?

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die jou helpt besparen op vliegticketshotel deals en autohuur. Download ook onze handige app.