Nieuws Rome: top 10 van een reisjournalist

Alle artikelen

Rome: top 10 van een reisjournalist

Elke maand schrijft reisjournalist Corno van den Berg van Droomplekken.nlvoor onze nieuwsbrief een rubriek waarin hij de beste tips van één van zijn droomplekken beschrijft. Deze maand: Rome

1. Leer zelf Italiaanse koken

De Italiaanse keuken kennen we allemaal. En in Rome kun je natuurlijk aanschuiven in de diverse restaurants. Maar wie wil leren hoe de smaken hier samen komen kan hier talloze wijn- en hapjesproeverijen volgen. Ook kun je zelf koken onder leiding van en gerenommeerde kok. Neem de tijd, want deze goed ontwikkelde keuken heb je niet zo maar in de vingers.

2. Maak een toespraak van de paus mee in Vaticaanstad

In Vaticaanstad vindt je onder andere de Engelenburcht, Sint Pietersbasiliek en de Sixtijnse Kapel. De paus geeft elke zondag vanuit het raam van zijn werkkamer van de Sint-Pietersbasiliek iedereen de zegen. Dit gebeurt om 12.00 uur ’s middags, behalve als de paus in het buitenland is. Het geheel is via grote tv-schermen te volgen. Ook bijzonder is het tijdens Kerstmis en Pasen de traditionele Urbi et Orbi-toespraak mee te maken. Van 1 juli tot 31 augustus verblijft de paus meestal in zijn zomerresidentie in het dorpje Castelgandolfi. Dan is het overigens ook mogelijk vanuit Rome naar dit plaatsje te gaan om daar de traditionele zondagse pauselijke zegen bij te wonen. Het St Pietersplein bevindt zich aan de De Sint-Pietersbasiliek en is een van de mooiste Vaticaanstad bezienswaardigheden.

3. Trap in de avond op de fiets rond

Rome is in de avond een sprookje. Talloze gebouwen zijn verlicht, waardoor de talloze straatje een eigen sfeer krijgen. Maar ook monumenten als het Colosseum zijn het bekijken meer dan waard. De fiets is een goede manier om dit te beleven. Je kunt deze eenvoudig zelf huren, maar met name in de zomer worden ook tours met een gids aangeboden. Kies zelf maar.

4. Ontdek de kerk met knekelkunst

Het is één van de mest bijzondere keren ter wereld. De 17e eeuwse Kapucijnerkerk van Santa Maria della Concezione heeft kunstwerken gemaakt van menselijke botten. Monniken hebben hier in diverse cryptes mozaïeken gemaakt van knekels van hun overleden broeders. Je ziet allerlei voorstellingen van de dood en het hiernamaals. Waaronder ook de man met de zeis. De kerk ligt aan de Via Vittorio Veneto.

5. Voel de liefde bij de Engelenbrug

Wie verliefd is, gaat naar de beroemde Engelenbrug. De engelen op de Ponte Sant’ Angelo leiden je naar Castel Sant’ Angelo. Dit is een ideale plek om te flaneren met je geliefde. En als je er toch bent, in de avond kun je goed foto’s van de verlichte brug maken.

6. Zie archeologen aan het restaureren

Rome biedt voor de wetenschap nog veel vraagtekens. Wie hier rondloopt kan op talloze plaatsen, zoals het Forum Romanum, wetenschappers zien die aan het werk zijn. Zo kun je zien hoe ze een stuk grond afgraven, gevonden Romeinse voorwerpen proberen te dateren of zie je hoe bestaande monumenten worden gerestaureerd. Je kunt aan ze vragen waar ze mee bezig zijn. Hou er wel rekening mee dat je de grootste kans hebt op werkdagen.

7. Kruip door de catacomben van Rome

De ondergrondse gangen van Rome zijn wereldberoemd. De best bewaarde gangenstelsels liggen net buiten Rome aan de beroemde Via Appia en Appia Antica. Al zijn ze ook te vinden onder de Sint-Pieter. Het gangenstelsel in en rond de stad zijn meer dan 1.300 kilometer lang. Een bijzondere is het gangenstelsel van Sint Callistus aan de Via Appia. Hier liggen zestien pausen en tientallen martelaren. Met name de pauscryptes behoren tot de mooiste die je hier kunt vinden.

8. Ga de rij wachtenden voor bij de Vaticaanse Musea

Bij de Vaticaanse musea is het altijd druk. Vaak zie je de rij wachtende mensen al staan bij aankomst. Het is dan een idee een rondleiding met een gids boeken, die bij de rijen rond lopen. Het kost weliswaar wat meer, maar je kunt wel direct doorlopen. En de gids geeft veel uitleg over de vele meesterwerken in de musea. De beste tijd om te gaan is in de namiddag, dit omdat de meeste bezoekers in de ochtend komen.

9. Proef het leven op een piazza

Als je hier rondloopt kom je talloze piazza’s, oftewel kleine pleinen, tegen. Het is de moeite waard om hier te gaan zitten, bijvoorbeeld met een speciale koffie. De bekendste is Piazza di Spagna, aan het plein leefde ooit de beroemde Engelse dichter John Keats. Zijn oude huis is nu een museum.

Check ook Piazza Navona, waar je opvallend veel beelden kunt zien. Als je liever iets minder toeristisch wil kun je op de bonnefooi gaan lopen en kom je ze vanzelf tegen.

10. Beklim de Sint-Pieter

Het is letterlijk het hoogtepunt van een bezoek aan Rome. De Sint-Pieterbasiliek kun je met een lift beklimmen, al zul je de laatste honderden treden zelf moeten nemen. Deze zijn smal, scheef en je kunt er snel duizelig van worden. Eenmaal boven ontvouwt Rome met het Sint Pietersplein zich in volle glorie. Wie foto’s wil maken kan het beste vroeg in de ochtend of in de namiddag gaan als het licht wat zachter wordt.

Lees hier meer tips over Rome: Droomplekken.nl

Kaart