Nieuws Rondreis Indonesië deel 1: Sumatra

Alle artikelen

Rondreis Indonesië deel 1: Sumatra

Veel Nederlanders willen graag Indonesië ontdekken, vanwege de uiteenlopende culturen en prachtige natuur. Maar welke van de 14.572 (!) eilanden ga je bezoeken tijdens je rondreis? Skyscanner in samenwerking met Indonesië-experts Michiel en Marije van Our Traveldreams helpen je op weg met het plannen van je rondreis Indonesië met deze reeks artikelen. We beginnen deel 1 van de Indonesië-reeks met het meest westelijke eiland: Sumatra.

Staat Sumatra al op jouw ‘nog-te-bezoeken’ lijstje?

Sumatra is het op één na grootste eiland van Indonesië, kent nog veel niet-toeristische plek-jes en is werkelijk wonderschoon. Wij zetten onze favoriete plekjes voor je op een willekeurige rij.

1. Pulau Weh

Pulau Weh is het meest Noordelijke puntje van Sumatra en het officiële startpunt van Indonesië, aangeduid met Point Zero. Dit eiland heeft vele mooie plekjes waarvan Longbeach ons favoriet is. Het water is hier blauwer dan blauw en je hoeft slechts een paar meter het water in te lopen, je hoofd onder water te steken, en je wordt meteen getrakteerd op de meest prachtige kleurrijke vis-sen. Aan dit strand zit ook meteen ons favoriete restaurantje van Pulau Weh: Bixio Weh. Met een Italiaanse man en Indonesische vrouw in de keuken, kun je hier genieten van heerlijke Italiaanse en Indonesische gerechten.

pulauweh

2. Kedah

Als mensen aan Orang-oetans en Sumatra denken, denken velen meteen aan Bukit Lawang. Dit is ongetwijfeld een prachtige plek waar je er 100% zeker van bent om Orang-oetans te spotten, maar echt wild zijn ze niet. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum, en ondanks dat deze gesloten is, worden de semi-wilde apen nog steeds bijgevoerd door gidsen om zo toeristen te blijven trekken.

Wij wilden de Orang-oetan graag echt in het wild zien en zijn hiervoor naar Kedah gegaan, een be-slissing die heeft geleid tot ons hoogtepunt van Sumatra. Je verblijft in een simpel hutje in de jungle en als je geluk hebt zitten de bomen nabij vol met fruit en daardoor met Orang-oetans, Gibbons en andere apen. Als je iets minder geluk hebt, moet je dieper de jungle in. Maar ook in de minder gelukkige situatie, zul je er uitermate veel plezier aan beleven. De gidsen, Mr. Jally en Mr. Happy nemen je mee de jungle in en hun passie, plezier en liefde voor het woud en de dieren is aanstekelijk.

Boek nu Sumatra

kedah

3. Lake Toba

Lake Toba is vrij bijzonder met haar blauwe water en de groene bergen die bedekt zijn met gras waardoor ze er erg aaibaar uitzien. Tijdens het rondrijden op je scooter of fiets, vallen vooral de ty-pische en prachtige huizen op. Bijzonder in Indonesië is, dat je de doden niet per se op een be-graafplaats hoeft te begraven, maar dit gewoon op je eigen grond mag doen. Je ziet dus graven midden tussen de rijstvelden of zelfs pal naast de huizen. De graven zijn ook totaal anders dan we in Nederland gewend zijn. Ze zijn soms zelf groter en mooier dan sommige huizen die we onderweg gezien hebben. Lake Toba is een heerlijke plek om een paar dagen in relax modus door te brengen en een beetje cultuur van de Bataks op te snuiven.

lake_toba

4. Harau Valley

Harau Valley is mooi op een wijze die moeilijk te beschrijven is. Het leven in Harau Valley lijkt sim-pel en sereen en het is een fantastische plek om te verblijven zo tussen de enorm bruin-gestreepte rotswanden. Het is één van die plekken waar je langer blijft dan gepland.

Boek een bungalow bij Abdi Homestay en verblijf midden in de rijstvelden. Sta vroeg op en ga een stukje wandelen. Zodra je de deur van de bungalow opent, zie je vrouwen en mannen aan het werk in de rijstvelden. Wanneer je het terrein van de Homestay verlaat, en het dorp inloopt is het heerlijk rustig en stil. De dorpelingen worden wakker en starten met hun ochtendroutine. Ze staan zich te wassen, vegen de vloer en lachen vriendelijk naar je terwijl ze je een Selamat Pagi (goedemorgen) wensen. Als de mist optrekt tussen de enorme kliffen, zie je Harau Valley op haar mooist. De apen zijn al slingerend en springend bezig met hun ochtendgymnastiek in de bomen en de vogels zingen hun lied.

Trek erop uit op een scooter of fiets langs de rijstvelden of doe een trekking met als beloning een fantastisch uitzicht over de Harau Valley. Als dat je (adrenaline) behoefte nog niet vervult heeft, kan je ook de rotsen gaan beklimmen. Maar wat je hier ook doet, genieten zul je zeker!

Boek je accommodatie in West-Sumatra

harauvalley

5. Mentawai Islands

Wederom een stukje paradijs op aarde. De Mentawai Islands staan bekend om hun witte stranden en perfecte surfcondities. De Mentawai beschikken ook over een nog authentieke cultuur die lang bewaard is gebleven door hun geïsoleerde bestaan. Echter zijn deze eilanden ook ietwat aan de prijs. Een erg mooi alternatief is het strand bij Teluk Kabung, vlakbij Padang. Ook hier kan je in het juiste seizoen fantastisch surfen. Om nog maar te zwijgen van de ontmoetingen met de schildpad-den die hier plaats kunnen vinden en de fantastische zonsondergangen.

mentawai

Even wegdromen naar Sumatra? Check hier ons reisfilmpje van dit prachtige eiland!

‘Our Traveldreams’ is de reisblog van twee Dutchies die samen hun hart volgen en een lang ge-koesterde droom waarmaken. We nemen je mee tijdens onze reis door Zuid Oost Azië en Zuid Amerika, maar in dit geval Sumatra. Een eiland met ongekende schoonheid en diversiteit en is zeker een bezoek waard!

Reis met ons mee via: Facebook: https://www.facebook.com/ourtraveldreams/ Website: www.ourtraveldreams.com Instagram: https://www.instagram.com/ourtraveldreams/